"Фрог нюз": Пеевски посегнал и към Евронюз, но го отрязали

09.04.2021 /14:25 | Източник: frognews.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


фирма, зад която стои Пеевски, била представила оферта и план за бъдещата дейност на Евронюз в България с уверението, че правителството на Борисов ще подпомогне финансово проекта, твърди "Фрог нюз", позовавайки се на свои източници

Фирма, свързвана с Делян Пеевски, замалко да получи правата за излъчване на Евронюз за България. Най-гледаният международен новинарски канал едва не попаднал в ръцете на вече бившия депутат от ДПС и близък до борисовата власт олигарх. В последния момент мажоритарният собственик - египетският милиардер Нагиб Савирис - отрязал мераците на българина. Щеше да гръмне международен скандал, какъвто не е имало отдавна, пише "Фрог нюз", позовавайки се на евродепутати.

Евронюз е световен новинарски лидер, достъпен в над 170 страни и около 460 млн. домакинства. Програмата се излъчва денонощно на арабски, английски, френски, немски, унгарски, гръцки, италиански, фарси, португалски, руски, испански и турски езици.  

Източниците на "Фрог нюз" споделят, че фирмата, зад която стои Пеевски, е представила оферта и план за бъдещата дейност на Евронюз в България с уверението, че правителството на Борисов ще подпомогне финансово проекта. Това означава, че Пеевски и Борисов са обсъждали идеята и целта им е била чрез новините на Евронюз да прокарват определени внушения в страната. Затова Борисов обещал пари.  

От 2014 и 2018 г. Евронюз е получил от Еврокомисията общо 122 млн. евро, което се равнява на средно 24,4 млн. евро годишно. Това означава, че 1/3 от частния канал се финансира със средства на ЕС, въпреки факта, че повечето граждани на ЕС не са информирани за това, нито някой е искал тяхното съгласие. Това поражда много въпроси, на които никой не дава отговори.

Предполага се, че съдействие на Пеевски в Брюксел е оказвала Искра Михайлова, евродепутат от ДПС. Тя е считана за много близка на олигарха. Нейният съпруг Станислав Копаров е бил шеф на Държавния резерв по времето, когато Пеевски е зам.-министър в правителството на тройната коалиция с премиер Сергей Станишев.

Копаров е разследван за източване на Държавния резерв с още няколко души. Михайлова пък е разчитала на подкрепа от страна на членове на групата на Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ). През 2019 г. същата група е трявало да си затвори очите за евентуалното избиране на Делян Пеевски за евродепутат от ДПС.

Научавайки за всички тези неща и съществената роля на Пеевски за разбиването на медийния и рекламния пазар в България, както и ролята, която играят контолираните от него медии у нас, Нагиб Савирис е прекратил всякакви преговори.


 

Сподели в
 

„Не мога да изчисля какъв е шансът да се обърне внимание на нашето писмо, сигурно не е голям, но бяхме длъжни да надигнем глас". Това заяви в предаването „Нещо повече" по БНР журналистката Светла Петрова от Обществения съвет на Българското национално радио, който призова да бъде наложен мораториум върху намаляването на средствата за медията.

11.05.2021/16:06

Въоръжени мъже убиха бивш телевизионен водещ в Афганистан, предаде АП. Нимат Рауан е бил застрелян в южния град Кандахар от двама нападатели, които са избягали с мобилния му телефон.

07.05.2021/15:25

"Реал"-Мадрид загуби заведеното дело срещу Испанската футболна лига във връзка с разпределяне на приходите от телевизионните права, съобщиха от Лигата.

06.05.2021/17:20

Вoлeн Cидeрoв се пoяви в рoлятa нa журнaлиcт в пaрлaмeнтa. Той не успя да стане отново депутат и беше забелязан с микрофона на партийната телевизия Алфа из кулоарите на парламента.

29.04.2021/22:04

Надзорният съвет на най-популярната социална мрежа забави решението си за евентуалното разблокиране на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп. Забраната остава и за профила му в Инстаграм.

18.04.2021/16:55

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Най-възрастният според Гинес 97-годишен радиоводещ, участник в щурма за Нормандия, не иска да се пенсионира. Мнозина го познават по лице. Той играе вълшебника в два от филмите за Хари Потър: „Хари Потър и философския камък“ и „Хари Потър и тайната стая“, а по-старото поколение го помни в ролята на Дарвин – в сериала за големия учен и на Карл Велики в друг сериал, а също и на Дядо Коледа.

05.05.2021 /22:27 | Автор: От Йерусалим специално за сайта на СБЖ Феня и Искра Декало, кореспондентски пункт на БНР | Източник: СБЖ

Близките на известния санктпетербургски журналист Матвей Фролов, известен като блокадния репортер, преди дни предадоха за съхранение в Централния държавен архив за исторически и политически документи в Санкт Петербург, неговия личен архив. Уникалната документална колекция беше представена в архива, като в събитието участваха и представители на най-голямата информационна агенция в Русия – ТАСС,в която Фролов е работил през целия си живот.

29.04.2021 /06:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Репортерът Давид Бериаин с богат опит от горещи точки като Афганистан, Ирак, Либия, разобличавал мафии в Мексико, Колумбия, Албания, и операторът Роберто Фрайле, оцелял след раняване в Сирия, бяха застреляни в западноафриканската страна при нападение над конвоя им. Те пътували към природен резерват, за да снимат филм против бракониерството. Загинал е и придружавалият ги правозащитник ирландец Рори Йънг. В района на убийството действат джихадистки групировки

28.04.2021 /09:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: elperiodico.com

Журналистката Петя Пейчева повежда читателите през неумиращи емоции, запечатани на старите репортерски ленти

10.03.2021 /15:15 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

В две групи във Фейсбук журналистът Тихомир Шолев, работил във в. „24 часа” в началните му години, разказва за модерния начин на работа там по онова време.

17.04.2021 /17:40 | Автор: Тихомир Шолев | Източник: Фейсбук

 Акценти и позиции

Навършват се 30 г. от приемането на Декларацията от Виндхук, дала повод на ООН да обяви 3 май за Световен ден на печата. СБЖ напомня: законовите гаранции за правата журналистите са носещ стълб за тази свобода. В страната, класирана на 112-то място по същия показател, знаем това болезнено добре...

03.05.2021 /09:48

В интервала 14:00-17:00 ч. в посочените дни всички делегати за насроченото на 15 май Общо събрание на СБЖ ще могат да се запознаят с материалите за него в отдел „Организационен” на Съюза

27.04.2021 /19:43

Известната и по света порочна практика SLAPP у нас се прилага вече не само от овластени политически или икономически фактори, но дори и от лица, които сами са осъдени за криминални прояви. Настояваме законодателите час по-скоро да осигурят правна регламентация, която да предпазва журналистите от подобни посегателства.

27.04.2021 /15:48

 Мнения

Денят на Европа е от новите ни празници, а всяка следваща година като че ли намалява ентусиазма, с който го приехме.

08.05.2021 /10:05 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

Накъде са се запътили унищожителите на журналистиката, свободата и изборите - от Бойко Борисов до Големите му братя по света

20.03.2021 /17:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 30 гости

Бързи връзки