Евгения Атанасова: Добрата журналистика има една цел – истината, и един господар - обществения интерес

09.04.2021 /16:16 | Източник: БНТ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Четвъртото издание на конкурса за добра журналистика Web Report представя своето жури в серия от интервюта.

Евгения Атанасова-Тенева е журналист и продуцент в БНТ, автор и водещ на публицистични предавания, документални филми и статии. Магистър по журналистика в СУ „Св. Климент Охридски“ и докторант по изкуствознание в Националната художествена академия. Специализирала е в Ройтерс и ВВС, ООН и др.

За стандартите в журналистиката Евгения Атанасова говори пред интернет портал Dir.bg:

„Добрата журналистика има много лица и само една цел - истината, само един господар - обществения интерес. Тя може да казва неприятни истини, но не е грозна, не пръска кал и кръв. Нейното оръжие са фактите, анализът, документите, езикът. Тя не е лишена от дух и плът - журналистите са хора и техният интелект и характер слагат отпечатък върху написаното. А в него трябва да разпознаеш сърце, което го е грижа за другите и има отношение към темата. Добрият баланс между човешка чувствителност, почтеност и усърдие в разработването на материалите правят добрата журналистика разпознаваема… Далеч съм от самочувствието, че мога да давам предписания за добра журналистика. И аз се стремя към нея, но такова е виждането ми.“

Според нея найголямо знание има журналистиката, която има последствия- независимо дали за един човек или за хиляди.И като пример посочва поредицата на Александра Маркарян за Софийската математическа гимназия, което доведе до реална промяна в приема на деца в гимназията.

„В България израза „Кучето си лае, а керванът си върви“ е много приложим по отношение на журналистиката. Преките резултати от нашия труд, по много причини, не са лесни. Това не би трябвало да обезкуражава колегите, а да им дава мотивация да са силн... Не може всичко на всяка цена, в нашата професия трябва да има морал, етика и да се зачита човешкото достойнство... Ядосвам се, че понякога журналистите стават обикновени транслатори на това кой какво е казал и друг какво му е отговорил. Това не ме впечатлява много.“, казва още Атанасова.

„Прави ми впечатление много доброто професионално ниво дори на YouTube медии не само в страни, в които това е лесно, но и в такива, в които политическата среда прави журналистиката значително усилие. Добрата документалистика, която вече е широко достъпна през филмовите платформи, също заслужава внимание - за индустриите, политическите фигури, творците. От тях има какво да се научи. Прави ми не добро впечатление, че много колеги се ограничават в четене и гледане само на най-популярните български медии.“, коментира тя.

„Като сме възможно най-образовани, информирани и не лековерни. Като си избираме източниците и сме с едно наум към гръмко тиражирани твърдения и внушения, само така можем да се преборим с фалшивите новини.“, подчертава Евгения Атанасова.

 

 

м.л.

Сподели в
 

„Не мога да изчисля какъв е шансът да се обърне внимание на нашето писмо, сигурно не е голям, но бяхме длъжни да надигнем глас". Това заяви в предаването „Нещо повече" по БНР журналистката Светла Петрова от Обществения съвет на Българското национално радио, който призова да бъде наложен мораториум върху намаляването на средствата за медията.

11.05.2021/16:06

Въоръжени мъже убиха бивш телевизионен водещ в Афганистан, предаде АП. Нимат Рауан е бил застрелян в южния град Кандахар от двама нападатели, които са избягали с мобилния му телефон.

07.05.2021/15:25

"Реал"-Мадрид загуби заведеното дело срещу Испанската футболна лига във връзка с разпределяне на приходите от телевизионните права, съобщиха от Лигата.

06.05.2021/17:20

Вoлeн Cидeрoв се пoяви в рoлятa нa журнaлиcт в пaрлaмeнтa. Той не успя да стане отново депутат и беше забелязан с микрофона на партийната телевизия Алфа из кулоарите на парламента.

29.04.2021/22:04

Надзорният съвет на най-популярната социална мрежа забави решението си за евентуалното разблокиране на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп. Забраната остава и за профила му в Инстаграм.

18.04.2021/16:55

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Най-възрастният според Гинес 97-годишен радиоводещ, участник в щурма за Нормандия, не иска да се пенсионира. Мнозина го познават по лице. Той играе вълшебника в два от филмите за Хари Потър: „Хари Потър и философския камък“ и „Хари Потър и тайната стая“, а по-старото поколение го помни в ролята на Дарвин – в сериала за големия учен и на Карл Велики в друг сериал, а също и на Дядо Коледа.

05.05.2021 /22:27 | Автор: От Йерусалим специално за сайта на СБЖ Феня и Искра Декало, кореспондентски пункт на БНР | Източник: СБЖ

Близките на известния санктпетербургски журналист Матвей Фролов, известен като блокадния репортер, преди дни предадоха за съхранение в Централния държавен архив за исторически и политически документи в Санкт Петербург, неговия личен архив. Уникалната документална колекция беше представена в архива, като в събитието участваха и представители на най-голямата информационна агенция в Русия – ТАСС,в която Фролов е работил през целия си живот.

29.04.2021 /06:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Репортерът Давид Бериаин с богат опит от горещи точки като Афганистан, Ирак, Либия, разобличавал мафии в Мексико, Колумбия, Албания, и операторът Роберто Фрайле, оцелял след раняване в Сирия, бяха застреляни в западноафриканската страна при нападение над конвоя им. Те пътували към природен резерват, за да снимат филм против бракониерството. Загинал е и придружавалият ги правозащитник ирландец Рори Йънг. В района на убийството действат джихадистки групировки

28.04.2021 /09:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: elperiodico.com

Журналистката Петя Пейчева повежда читателите през неумиращи емоции, запечатани на старите репортерски ленти

10.03.2021 /15:15 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

В две групи във Фейсбук журналистът Тихомир Шолев, работил във в. „24 часа” в началните му години, разказва за модерния начин на работа там по онова време.

17.04.2021 /17:40 | Автор: Тихомир Шолев | Източник: Фейсбук

 Акценти и позиции

Навършват се 30 г. от приемането на Декларацията от Виндхук, дала повод на ООН да обяви 3 май за Световен ден на печата. СБЖ напомня: законовите гаранции за правата журналистите са носещ стълб за тази свобода. В страната, класирана на 112-то място по същия показател, знаем това болезнено добре...

03.05.2021 /09:48

В интервала 14:00-17:00 ч. в посочените дни всички делегати за насроченото на 15 май Общо събрание на СБЖ ще могат да се запознаят с материалите за него в отдел „Организационен” на Съюза

27.04.2021 /19:43

Известната и по света порочна практика SLAPP у нас се прилага вече не само от овластени политически или икономически фактори, но дори и от лица, които сами са осъдени за криминални прояви. Настояваме законодателите час по-скоро да осигурят правна регламентация, която да предпазва журналистите от подобни посегателства.

27.04.2021 /15:48

 Мнения

Денят на Европа е от новите ни празници, а всяка следваща година като че ли намалява ентусиазма, с който го приехме.

08.05.2021 /10:05 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

Накъде са се запътили унищожителите на журналистиката, свободата и изборите - от Бойко Борисов до Големите му братя по света

20.03.2021 /17:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 27 гости

Бързи връзки