Начало
 
 

До 6 седмици е разумно да има кабинет, ако се действа бързо, смята Президентството

09.04.2021 /19:42 | Източник: mediapool.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Съветникът по правните въпроси на президента Румен Радев Иванка Иванова

Ако се действа максимално бързо, от един месец до 6 седмици е разумно да има правителство, каза съветникът по правните въпроси на президента Румен Радев Иванка Иванова в петък. Това означава формиране на нов кабинет до средата или края на месец май.

Иванка Иванова припомни, че по конституция президентът може да връчи три поредни проучвателни мандата за съставяне на правителство и ако парламентът не успее да избере такова, се върви към разпускане на Народното събрание и със същия указ насрочване за следващи избори, организирани от служебно правителство, пише mediapool.bg.

"Той трябва да посредничи за формиране на правителство, като някой, който домакинства консултациите преди връчване на мандата", отбеляза съветничката на Румен Радев.

Иванова обясни, че сроковете са на една седмица горе-долу, както и че държавният глава има правото да прецени на коя политическа сила ще връчи третия мандат, ако първите два се провалят.

"Предварителните консултации не са обвързани със срок, от връчването до отговор има срок. Но няма да се провлачи този процес безотговорно, всички са наясно за политическия залог. Конституцията е предвидила ред, който следваме. Най-нормалното е да има избори в демокрация, гражданите да гласуват, да подменят половината от народните представители в НС. Най-нормално е политическа сила, управлявала дълго, да не направи коалиция", коментира още тя.

Иванова обяви, че в Президентството вече има готов вариант на проект на Конституция, консултиран с експерти, след широко обсъждане. 

Но той засяга много въпроси, не само тези, свързани с главния прокурор, добави тя.

"Съдържат решения, които се основават на конституционната практика и се основават на международен опит", обясни Иванова.

Според нея новата Конституция, предложена през лятото от ГЕРБ в разгара на протестите, е съдържала промени, които са "козметични и смешни и не изискваха свикване на Велико народно събрание".

Иванова изрази мнение, че не сме в политическа криза, а по-скоро в здравна и в икономическа.

Каква е процедурата оттук нататък

Както е известно, в петък ЦИК обяви окончателните резултати от проведените парламентарни избори, посочвайки коя от шестте политически сили в 45-ото Народно събрание колко мандата има.

До неделя партии трябва да посочат депутатите си и тогава ще е ясен списъкът на всички 240 народни представители.

След това е на ход президентът, който трябва да свика новия парламент. От думите на правната му съветничка става ясно, че той ще направи това максимално бързо. Очакванията са това да стане още другата седмица.

После държавният глава трябва да връчи първия мандат за съставяне на правителството на най-голямата партия. Конституцията не е предвидила в какъв срок да стане това, но вероятно Румен Радев няма да се бави и ще покани първата политическа сила - ГЕРБ. Кандидатът за министър-председател трябва да предложи състав на правителство в 7-дневен срок. ГЕРБ вече казаха, че ще предложат кабинет без Бойко Борисов, който междувременно отказа да влезе и в парламента.

Ако първата политическа сила се провали, топката се връща при държавния глава и той връчва мандата на втората по големина парламентарна сила – "Има такъв народ" на Слави Трифонов. При втори отказ президентът възлага съставяне на правителство на трета парламентарно представена партия, като не е задължително това да е третата по големина партия (в случая БСП). Ако и тя не предложи правителство, парламентът трябва да бъде разпуснат, поради неспособност да изпълни основното си конституционно задължение.

Тогава президентът разпуска Народното събрание и насрочва избори за народни представители, които да се проведат в 60-дневен срок. Заедно с това той назначава и служебен кабинет, който да организира и проведе изборите.

Сподели в
 

На 19 май в Мраморната зала на РКИЦ ще се състоя представянето на Международния хуманитарен проект „Книга на паметта. Европа“”, посветена на гробовете на съветските воини, загинали по време на освобождението на народите в Европа от немско-фашистките нашественици.

15.05.2021/17:43

Георги Господинов стана първият автор в историята на конкурса Роман на годината, организиран от Националния дарителски фонд „13 века България“, спечелил наградата два пъти. Десетото издание на най-престижната литературна надпревара излъчи шестима номинирани сред 33 представени от издателства и автори книги.

15.05.2021/16:05

В навечерието на 24 май, частната трупа АРТ ТЕАТЪР ще вдигне завеса за премиерата на пиесата „Финита ЛИ комедия“ на Сергей Литвиненко, с която артистите ще сложат началото на юбилейната си годишнина. Премиерните спектакли ще са на 20 и 21май.

14.05.2021/14:27

Български писатели и поети от Еквадор, Бразилия, Аржентина, Канада и САЩ се включиха в организираната по инициатива на вицепрезидента Илияна Йотова виртуална литературна среща „Народността не пада там, дето знанието живей“.

12.05.2021/18:25

През седмицата от 10 до 16 май зрителите в цяла Европа могат да гледат и да гласуват за филмите финалисти на европейската награда LUX, както и да участват в дебат на живо с режисьорите.

12.05.2021/18:09

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Най-възрастният според Гинес 97-годишен радиоводещ, участник в щурма за Нормандия, не иска да се пенсионира. Мнозина го познават по лице. Той играе вълшебника в два от филмите за Хари Потър: „Хари Потър и философския камък“ и „Хари Потър и тайната стая“, а по-старото поколение го помни в ролята на Дарвин – в сериала за големия учен и на Карл Велики в друг сериал, а също и на Дядо Коледа.

05.05.2021 /22:27 | Автор: От Йерусалим специално за сайта на СБЖ Феня и Искра Декало, кореспондентски пункт на БНР | Източник: СБЖ

Близките на известния санктпетербургски журналист Матвей Фролов, известен като блокадния репортер, преди дни предадоха за съхранение в Централния държавен архив за исторически и политически документи в Санкт Петербург, неговия личен архив. Уникалната документална колекция беше представена в архива, като в събитието участваха и представители на най-голямата информационна агенция в Русия – ТАСС,в която Фролов е работил през целия си живот.

29.04.2021 /06:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Репортерът Давид Бериаин с богат опит от горещи точки като Афганистан, Ирак, Либия, разобличавал мафии в Мексико, Колумбия, Албания, и операторът Роберто Фрайле, оцелял след раняване в Сирия, бяха застреляни в западноафриканската страна при нападение над конвоя им. Те пътували към природен резерват, за да снимат филм против бракониерството. Загинал е и придружавалият ги правозащитник ирландец Рори Йънг. В района на убийството действат джихадистки групировки

28.04.2021 /09:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: elperiodico.com

Журналистката Петя Пейчева повежда читателите през неумиращи емоции, запечатани на старите репортерски ленти

10.03.2021 /15:15 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

В две групи във Фейсбук журналистът Тихомир Шолев, работил във в. „24 часа” в началните му години, разказва за модерния начин на работа там по онова време.

17.04.2021 /17:40 | Автор: Тихомир Шолев | Източник: Фейсбук

 Акценти и позиции

Изцяло подкрепяме изразената позиция на Международната федерация на журналистите, в която СБЖ е колективен член, а именно: Съветът за сигурност на ООН трябва незабавно да предприеме действия за прекратяване на целенасочените и систематични нападения на Израел срещу медии и журналисти, а виновните за това - да понесат своята отговорност.

16.05.2021 /16:05

Навършват се 30 г. от приемането на Декларацията от Виндхук, дала повод на ООН да обяви 3 май за Световен ден на печата. СБЖ напомня: законовите гаранции за правата журналистите са носещ стълб за тази свобода. В страната, класирана на 112-то място по същия показател, знаем това болезнено добре...

03.05.2021 /09:48

В интервала 14:00-17:00 ч. в посочените дни всички делегати за насроченото на 15 май Общо събрание на СБЖ ще могат да се запознаят с материалите за него в отдел „Организационен” на Съюза

27.04.2021 /19:43

 Мнения

Денят на Европа е от новите ни празници, а всяка следваща година като че ли намалява ентусиазма, с който го приехме.

08.05.2021 /10:05 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

Накъде са се запътили унищожителите на журналистиката, свободата и изборите - от Бойко Борисов до Големите му братя по света

20.03.2021 /17:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 39 гости

Бързи връзки