Начало
 
 

Кетлийн А. Джонстън: Отношението към Асандж обезсилва всички прокламирани ценности на Запада

10.04.2021 /09:14 | Автор : Кетлийн А. Джонстън | Източник: caityjohnstone.medium.com/baricada.org Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Джулиан Асандж, разобличителят от "Уикилийкс"

Основателят на "Уикилийкс" продължава да гние затвора заради това, че е посмял да каже истината, пише в своя статия австралийската авторка Катлийн А. Джонстън.

Западният свят има много високо мнение за себе си и за предполагаемите си ценности – но отношението към основателя на WikiLeaks Джулиан Асандж превръща тези претенции в пълна лъжа. Това пише в своя остра статия австралийската журналистка Катлийн А. Джонстън. Публикацията е излязла в блога ѝ caityjohnstone.medium.com

На български текстът е преведен и публикуван в baricada.org.

Истина. Справедливост. Свобода. Демокрация. От малки ни учат, че това са свещените ценности, които нашето общество поддържа с най-голямо благоговение, и че сме големи късметлии, че сме родени в част от света, която притежава такава добродетел.

Това високомерно самодоволство изскача ежедневно в най-влиятелните кръгове по света –  от начина, по който президентите на САЩ до ден днешен продължават да бъдат наричани „лидер на свободния свят”, през скорошните дрънканици на държавния секретар на САЩ Тони Блинкен за „споделените ценности” със „свободния, отворен и основаващ се на правилата свят”, през манипулаторът Бил Браудър, наричащ централизираният около властта на САЩ съюз „цивилизован свят”.

Всичко това са безсмислици. Всичко това е фалшиво. Всичко, което Западът вярва за себе си и за своите ценности, е обезсилено от отношението към Джулиан Асандж.

Западният свят не цени истината. 

Ако западният свят оценяваше истината, нямаше да има журналист, който да гние в затвора с максимална сигурност Белмарш, защото е публикувал истината.

Джулиан Асандж е в затвора единствено заради публикуването на достоверните документи, предоставени от Манинг през 2010 г. Той остава в затвора единствено заради усилията на администрацията на Байдън да обжалва отказа на британския съд да екстрадира Асандж в Съединените щати, където да бъде съден за тези напълно отговарящи на истината публикации.

Ако западният свят ценеше истината, Джулиан Асандж щеше да е свободен. Той изобщо нямаше да бъде хвърлен в затвора на първо място. Той щеше да е приветстван като герой.

Ако западният свят ценеше справедливостта, Джулиан Асандж нямаше да бъде принудително превърнат в затворник в еквадорското посолство в продължение на години, за да избегне очевидната (и впоследствие доказана) кампания да бъде ексрадиран в САЩ. Той нямаше да бъде извлечен насила от еквадорското посолство и нямаше да бъде затворен за още две години. Той не би бил подложен на кафкианския показен процес, който кулминира с това, че съдията го обяви за психически негоден да бъде екстрадиран, но в същото време го остави в затвора. Там той чака точещите се съдебни процедури и продължава да е заплашен от екстрадиране в държава, в които няма никакъв шанс да получи справедлив процес, и където ще бъде напълно заглушен и “изчезнат” в съответствие със специалното законодателство на САЩ.

Западният свят не цени свободата. 

Ако западният свят ценеше свободата, нямаше да застрашава свободата на пресата по целия свят, като прави показно какво се случва с награждаван журналист, който разкрива неудобни истини за империята, и да работи за създаването на правен прецедент, който да отвори вратата към бъдеща разправа с непослушни медии.

Западният свят не цени демокрацията.

Ако западният свят ценеше демокрацията, нямаше да преследва журналисти, опитващи се да създадат по-информирани гласоподаватели. Без информирано население, демокрацията няма реално съществуване. Докато общественото възприятие продължава да бъде манипулирано и ограничавано с държавни тайни и пропаганда, то хората не гласуват въз основа на ясно и информирано възприемане на реалността – те гласуват на основата на това, което е удобно на силните.

Зависимостта на демокрацията от информираното гласуващо население е причината журналистите да са единствена професия, изрично упомената като защитена в Конституцията на САЩ. Въпреки това един представител на пресата е подложен на преследване, защото се е опитал да направи точно това.

Западният свят не се противопоставя на тираничното потисничество на политическите дисиденти – в противен случай не би наказвал журналисти за това, че са смутили спокойствието на най-мощната държава в света.

Западният свят не се противопоставя на изтезанията на политически дисиденти. Ако се противопоставяше, специалният докладчик по изтезанията на ООН Нилс Мелзър нямаше да установи, че Асандж е подлаган на психологически изтезания, и нямаше да бъдат полагани усилия основателят на WikiLeaks да бъде вкаран в затворническа система, пословична със своята нехуманност.

Мелзър заявява следното:

Случаят попада в моя мандат по три различни начина: Първо, Асандж публикува доказателства за систематични изтезания. Но вместо виновните за изтезанията, Асандж се оказа е този, който е преследван. Второ, самият той е бил малтретиран до такава степен, че сега проявява симптоми на психологически изтезания. И трето, той е застрашен да бъде екстрадиран в държава, която държи хора като него в затворнически условия, които Amnesty International определя като изтезание. В обобщение: Джулиан Асандж разкри мъчения, сам е бил измъчван и може да бъде измъчван до смърт в Съединените щати.“

Западният свят претендира да цени истината, справедливостта и свободата, и да се противопоставя на тиранията и потисничеството, но ако погледнете как същият този западен свят се отнася с журналист, чието единствено доказано „престъпление” е публикуването на неудобни истини за могъщите, виждате, че това е лъжа.

Ние вярваме, че нашето общество поддържа благородни ценности, защото сме дресирани да вярваме в това от образователната система и медиите. Същите тези информационни системи обаче ни дресират и да приемаме властови модел, при който журналист бива наказван, защото е казал истината.

Ние сме излъгани и измамени. Случаят на Асандж доказа това без сянка на съмнение. Не само с неговите публикации, но преди всичко с грубия и тираничен отговор на тези публикации. Имаме огромен дълг към него заради това, че изобличи лъжите.

 

 

Сподели в
 

Ситуацията с медиите в България безспорно е отчайваща - но обичайните разсъждения около класацията на “Репортери без граници” не засягат някои от най-големите заплахи за журналистиката.

22.04.2021/20:52

"Светът ще се върти по-глупаво, защото него го няма," пише в boulevardbulgaria.bg телевизионната журналистка, разказвайки за съвместната си работа в ефир с отишлия си ас в професията Георги Коритаров.

21.04.2021/09:38

Нека си припомним отново лъчезарната Мария Николаева, внезапно напуснала ни едва 47-годишна на 13 април т. г., през погледа на нейната приятелка и колежка Кристи Петрова.

16.04.2021/18:08

Да заплашваш журналисти е първата стъпка към бунището за употребени патриоти, пише авторът Борислав Кръстев в clubz.bg

14.04.2021/19:53

Основателят на "Уикилийкс" продължава да гние затвора заради това, че е посмял да каже истината, пише в своя статия австралийската авторка Катлийн А. Джонстън.

10.04.2021/09:14

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Най-възрастният според Гинес 97-годишен радиоводещ, участник в щурма за Нормандия, не иска да се пенсионира. Мнозина го познават по лице. Той играе вълшебника в два от филмите за Хари Потър: „Хари Потър и философския камък“ и „Хари Потър и тайната стая“, а по-старото поколение го помни в ролята на Дарвин – в сериала за големия учен и на Карл Велики в друг сериал, а също и на Дядо Коледа.

05.05.2021 /22:27 | Автор: От Йерусалим специално за сайта на СБЖ Феня и Искра Декало, кореспондентски пункт на БНР | Източник: СБЖ

Близките на известния санктпетербургски журналист Матвей Фролов, известен като блокадния репортер, преди дни предадоха за съхранение в Централния държавен архив за исторически и политически документи в Санкт Петербург, неговия личен архив. Уникалната документална колекция беше представена в архива, като в събитието участваха и представители на най-голямата информационна агенция в Русия – ТАСС,в която Фролов е работил през целия си живот.

29.04.2021 /06:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Репортерът Давид Бериаин с богат опит от горещи точки като Афганистан, Ирак, Либия, разобличавал мафии в Мексико, Колумбия, Албания, и операторът Роберто Фрайле, оцелял след раняване в Сирия, бяха застреляни в западноафриканската страна при нападение над конвоя им. Те пътували към природен резерват, за да снимат филм против бракониерството. Загинал е и придружавалият ги правозащитник ирландец Рори Йънг. В района на убийството действат джихадистки групировки

28.04.2021 /09:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: elperiodico.com

Журналистката Петя Пейчева повежда читателите през неумиращи емоции, запечатани на старите репортерски ленти

10.03.2021 /15:15 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

В две групи във Фейсбук журналистът Тихомир Шолев, работил във в. „24 часа” в началните му години, разказва за модерния начин на работа там по онова време.

17.04.2021 /17:40 | Автор: Тихомир Шолев | Източник: Фейсбук

 Акценти и позиции

Навършват се 30 г. от приемането на Декларацията от Виндхук, дала повод на ООН да обяви 3 май за Световен ден на печата. СБЖ напомня: законовите гаранции за правата журналистите са носещ стълб за тази свобода. В страната, класирана на 112-то място по същия показател, знаем това болезнено добре...

03.05.2021 /09:48

В интервала 14:00-17:00 ч. в посочените дни всички делегати за насроченото на 15 май Общо събрание на СБЖ ще могат да се запознаят с материалите за него в отдел „Организационен” на Съюза

27.04.2021 /19:43

Известната и по света порочна практика SLAPP у нас се прилага вече не само от овластени политически или икономически фактори, но дори и от лица, които сами са осъдени за криминални прояви. Настояваме законодателите час по-скоро да осигурят правна регламентация, която да предпазва журналистите от подобни посегателства.

27.04.2021 /15:48

 Мнения

Накъде са се запътили унищожителите на журналистиката, свободата и изборите - от Бойко Борисов до Големите му братя по света

20.03.2021 /17:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Ако човекът не бе открил думите, как ли щеше да изглежда сега? „Божият дар” го изведе от джунглата и тъмнината, научи го да вижда в себе си. И човекът се възгордя. Заключи тайнствените знаци в скъпи ковчежета със седем печата, превърна ги в магия за невежеството. Превърна ги във власт.

02.03.2021 /12:56 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 43 гости

Бързи връзки