Начало
 
 

Кетлийн А. Джонстън: Отношението към Асандж обезсилва всички прокламирани ценности на Запада

10.04.2021 /09:14 | Автор : Кетлийн А. Джонстън | Източник: caityjohnstone.medium.com/baricada.org Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Джулиан Асандж, разобличителят от "Уикилийкс"

Основателят на "Уикилийкс" продължава да гние затвора заради това, че е посмял да каже истината, пише в своя статия австралийската авторка Катлийн А. Джонстън.

Западният свят има много високо мнение за себе си и за предполагаемите си ценности – но отношението към основателя на WikiLeaks Джулиан Асандж превръща тези претенции в пълна лъжа. Това пише в своя остра статия австралийската журналистка Катлийн А. Джонстън. Публикацията е излязла в блога ѝ caityjohnstone.medium.com

На български текстът е преведен и публикуван в baricada.org.

Истина. Справедливост. Свобода. Демокрация. От малки ни учат, че това са свещените ценности, които нашето общество поддържа с най-голямо благоговение, и че сме големи късметлии, че сме родени в част от света, която притежава такава добродетел.

Това високомерно самодоволство изскача ежедневно в най-влиятелните кръгове по света –  от начина, по който президентите на САЩ до ден днешен продължават да бъдат наричани „лидер на свободния свят”, през скорошните дрънканици на държавния секретар на САЩ Тони Блинкен за „споделените ценности” със „свободния, отворен и основаващ се на правилата свят”, през манипулаторът Бил Браудър, наричащ централизираният около властта на САЩ съюз „цивилизован свят”.

Всичко това са безсмислици. Всичко това е фалшиво. Всичко, което Западът вярва за себе си и за своите ценности, е обезсилено от отношението към Джулиан Асандж.

Западният свят не цени истината. 

Ако западният свят оценяваше истината, нямаше да има журналист, който да гние в затвора с максимална сигурност Белмарш, защото е публикувал истината.

Джулиан Асандж е в затвора единствено заради публикуването на достоверните документи, предоставени от Манинг през 2010 г. Той остава в затвора единствено заради усилията на администрацията на Байдън да обжалва отказа на британския съд да екстрадира Асандж в Съединените щати, където да бъде съден за тези напълно отговарящи на истината публикации.

Ако западният свят ценеше истината, Джулиан Асандж щеше да е свободен. Той изобщо нямаше да бъде хвърлен в затвора на първо място. Той щеше да е приветстван като герой.

Ако западният свят ценеше справедливостта, Джулиан Асандж нямаше да бъде принудително превърнат в затворник в еквадорското посолство в продължение на години, за да избегне очевидната (и впоследствие доказана) кампания да бъде ексрадиран в САЩ. Той нямаше да бъде извлечен насила от еквадорското посолство и нямаше да бъде затворен за още две години. Той не би бил подложен на кафкианския показен процес, който кулминира с това, че съдията го обяви за психически негоден да бъде екстрадиран, но в същото време го остави в затвора. Там той чака точещите се съдебни процедури и продължава да е заплашен от екстрадиране в държава, в които няма никакъв шанс да получи справедлив процес, и където ще бъде напълно заглушен и “изчезнат” в съответствие със специалното законодателство на САЩ.

Западният свят не цени свободата. 

Ако западният свят ценеше свободата, нямаше да застрашава свободата на пресата по целия свят, като прави показно какво се случва с награждаван журналист, който разкрива неудобни истини за империята, и да работи за създаването на правен прецедент, който да отвори вратата към бъдеща разправа с непослушни медии.

Западният свят не цени демокрацията.

Ако западният свят ценеше демокрацията, нямаше да преследва журналисти, опитващи се да създадат по-информирани гласоподаватели. Без информирано население, демокрацията няма реално съществуване. Докато общественото възприятие продължава да бъде манипулирано и ограничавано с държавни тайни и пропаганда, то хората не гласуват въз основа на ясно и информирано възприемане на реалността – те гласуват на основата на това, което е удобно на силните.

Зависимостта на демокрацията от информираното гласуващо население е причината журналистите да са единствена професия, изрично упомената като защитена в Конституцията на САЩ. Въпреки това един представител на пресата е подложен на преследване, защото се е опитал да направи точно това.

Западният свят не се противопоставя на тираничното потисничество на политическите дисиденти – в противен случай не би наказвал журналисти за това, че са смутили спокойствието на най-мощната държава в света.

Западният свят не се противопоставя на изтезанията на политически дисиденти. Ако се противопоставяше, специалният докладчик по изтезанията на ООН Нилс Мелзър нямаше да установи, че Асандж е подлаган на психологически изтезания, и нямаше да бъдат полагани усилия основателят на WikiLeaks да бъде вкаран в затворническа система, пословична със своята нехуманност.

Мелзър заявява следното:

Случаят попада в моя мандат по три различни начина: Първо, Асандж публикува доказателства за систематични изтезания. Но вместо виновните за изтезанията, Асандж се оказа е този, който е преследван. Второ, самият той е бил малтретиран до такава степен, че сега проявява симптоми на психологически изтезания. И трето, той е застрашен да бъде екстрадиран в държава, която държи хора като него в затворнически условия, които Amnesty International определя като изтезание. В обобщение: Джулиан Асандж разкри мъчения, сам е бил измъчван и може да бъде измъчван до смърт в Съединените щати.“

Западният свят претендира да цени истината, справедливостта и свободата, и да се противопоставя на тиранията и потисничеството, но ако погледнете как същият този западен свят се отнася с журналист, чието единствено доказано „престъпление” е публикуването на неудобни истини за могъщите, виждате, че това е лъжа.

Ние вярваме, че нашето общество поддържа благородни ценности, защото сме дресирани да вярваме в това от образователната система и медиите. Същите тези информационни системи обаче ни дресират и да приемаме властови модел, при който журналист бива наказван, защото е казал истината.

Ние сме излъгани и измамени. Случаят на Асандж доказа това без сянка на съмнение. Не само с неговите публикации, но преди всичко с грубия и тираничен отговор на тези публикации. Имаме огромен дълг към него заради това, че изобличи лъжите.

 

 

Сподели в
 

Борисово-Пеевският медиен модел сведе журналистиката до Горно и Долно Мисиркино: верноподаничество и спад на качеството под санитарния минимум. Но българинът сякаш пет пари не дава. И в буквалния смисъл.

30.06.2021/09:05

Също като при османския "диш хакъ" (зъбен данък), СЕМ ще гризе кокалите на медиите, а те ще му плащат, че си хаби зъбите заради тях, за да издържат неговия допълнително раздуван щат, коментира Светослав Терзиев във в. "Сега".

21.06.2021/09:09

На 2 юни - Деня на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България - припомняме фейлетона на гениалния поет, публицист и революционер, публикувана във в. „Независимост“, г. IV, брой 52 на 12 октомври 1874 г.

02.06.2021/11:36

Известният американски журналист Глен Грийнуолд пише, че опасната тактика с принудително приземяване на самолети бе приложена първо от същите сили в САЩ и Европа, които днес основателно я осъждат. Той припомня инцидента от 2013 г. с принудителното кацане във Виена на самолета на боливийския президент Ево Моралес, заподозрян от САЩ, че извозва блокирания тогава на летището в Москва Едуард Сноудън.

26.05.2021/06:28

Ситуацията с медиите в България безспорно е отчайваща - но обичайните разсъждения около класацията на “Репортери без граници” не засягат някои от най-големите заплахи за журналистиката.

22.04.2021/20:52

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

На 21 юли се навършиха 122 г. от рождението на големия американски писател, шлифовал словото си като дългогодишен военен репортер, Ърнест Хемингуей. По този повод webcafe.bg припомня пъстра броеница от негови сентенции.

22.07.2021 /11:25 | Източник: webcafe.bg

Отдавна в списъка на добрите ми намерения беше включено интервю с известния и обичан от много българи писател и поет Лозан Такев. Е, вече намерението е факт и вие четете какво е отговорил членът на УС на СБЖ на моите питанки за сайта на Съюза.

19.07.2021 /11:41 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Луиза Тахмисян разказва за големия журналист, оглавявал варненския в. „Народно дело”

19.07.2021 /09:16 | Автор: Луиза Тахмисян | Източник: СБЖ

Да си призная рядко гледам прогнозата за времето по телевизиите, но пък се е случвало някои от момичетата или момчетата на времето да ми спрат погледа и вниманието. Такъв беше ЕмилЧолаков, Симеон Матеев от България он Ер,Станислава Цалова… Но една вечер преди няколко години на 3 март в новините по БНТ съобщиха,че колежката им Ева Кикерезова, която казва времето, се снимала с президента Радев. Е, това ме впечатли и реших да видя кое е това момиче.

16.07.2021 /10:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Журналистът Иван Бакалов припомня във Фейсбук групата "Мемоари, майтапи и тъга по журналистиката :)" събития отпреди близо четвърт век - купуването на "24 часа" от ВАЦ, първата журналистическа стачка там, връщането на Валери Найденов начело на вестника, конфликтите му с журналистите и прочутата му фраза за "паметника" и "песъчинките на световния журналистически плаж".

15.07.2021 /09:31 | Автор: Иван Бакалов | Източник: Фейсбук

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

 Акценти и позиции

Наградите в новоучредения от Европейския парламент конкурс за изключително журналистическо постижение на името на убитата известна разследваща журналистка от Малта Дафне Каруана Галиция ще се определят от международно жури, съставено от представители на медиите и гражданското общество в 27-те страни от ЕС.

07.07.2021 /12:03

В Деня на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България нека сверим и посоките на българката журналистика по непреходните ориентири на историческите, духовните и моралните ни върхове.

02.06.2021 /10:08

В своя декларация УС на СБЖ остро осъжда действията на властите в Минск, като настоява и за международно разследване на шокиращия инцидент с насилствено приземения в столицата на Беларус пътнически самолет и за изясняване на всички обстоятелства около него от страна на Международната организация за гражданска авиация (ICAO). Необходимо е изграждането на изрична международноправна рамка, която да предотвратява допускането на подобни инциденти занапред.

26.05.2021 /10:47

 Мнения

Това стана по Коледа – преди няколко месеца. И появата на изданието – като факт, бе отбелязано в сайта на СБЖ . Съпроводено от разговор с автора. Струва си обаче да се сподели мнение за книгата, след като бъде прочетена внимателно...

21.06.2021 /14:18 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Денят на Европа е от новите ни празници, а всяка следваща година като че ли намалява ентусиазма, с който го приехме.

08.05.2021 /10:05 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 17 гости

Бързи връзки