Начало
 
 

Кой е Джоузеф Пулицър - емигрантът, станал медийна легенда в САЩ?

11.04.2021 /12:17 | Източник: chr.bg/СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Джоузеф Пулицър (1847-1911 г.)

Наградата "Пулицър" продължава да се смята за една от най-важните и значими в журналистиката. Назована е на родения на 10 април 1847 г. американски издател Джоузеф Пулицър.

Роден е в Австро-Унгария, в семейството на унгарски евреин и австрийка. Получава добро образование. Мечтае за военна кариера, но заради лошо зрение не го взимат в австрийската армия. Затова пък успява да се запише като доброволец, за да участва в гражданската война в САЩ, където пристига едва 17-годишен през 1864 г. След войната остава в Новия свят и започва да търси всякаква работа, разказва в обширна публикация сайтът chr.bg.

Започва от Westcliche Post    

Първо работи като кастратор на добитък, след това носи багаж на гарата, има стаж като сервитьор и още какво ли не.Подвизава се в Ню Йорк, в Ню Бедфорд, Масачузетс, докато попада в Сейнт Луис, Мисури, където има многобройна немскоезична емиграция. Там става редовен посетител на градската библиотека, самообучава се в английски и право.

Историята разказва, че големият шанс дошъл именно в библиотеката и по-точно в стаята за шах, където Пулицър обичал да гледа играчите и техните ходове. Случвало се и да критикува разпалено някои от тях, често на немски, като си мислел, че не го разбират. Но уцелил двама играчи, които работели като редактори на немското издание Westcliche Post – създадено изцяло за немскоезичната емиграция. След кратък разговор шахматният критик получил работа в редакцията.

Около 4 години по-късно – през 1872 г., ще открием Пулицър в редакцията, където е успял да се наложи като водеща фигура. Предлагат му дори да закупи акции от вестника, който в това време не само не се справял особено добре, но и вече плавал към дъното.

Придобива Post-Dispatch    

През 1878 г. Джоузеф вече е собственик на изданието Post-Dispatch в Сейнт Луис, а след това започва да променя журналистическата сцена завинаги. Нововъвдението му е в провеждането на постоянни вестникарски кампании и журналистически разседвания, поднасяни с предизвикателни заглавия. Това приковава вниманието на читателите и носи добри приходи на издателия.

Горе-долу по същото време се жени за Кейт Дейвис от Вашингтон, покрай която той става и протестант. Пулицър е приет в социалния елит, а благодарение на добрата му визия и възпитание вратите пред него не само се отварят, но и домакините са готови да се борят за неговото внимание.

Желанието на Пулицър да доставя най-доброто на своята аудитория, да бъде перфектен и да не дава никакво място за критика – всичко това идва с една доста свирепа цена. И без това слабото му зрение с годините започва съвсем да отслабва. Лекарите го съветват да замине за Европа на лечение.

Пристъпва към революцията на единака  

Вместо да се качи на кораба, журналистът започнал да се разхожда в Ню Йорк и по улиците среща Джей Гулд – финансист с отчаяна нужда от богати клиенти. По това време Пулицър е заможен, но дори не подозира, че ще му предложат да закупи едно от престижните издания – The New York World. То е във финансова криза и за спасяването му са нужни решителни действия.

Джей обръща колата и дава възможност на издателя да направи така наречената революция на единака. За да успее да се предпази от плагиатство, новият собственик създава редакторска полица за употреба, предоставяне на материали и други малки подробности, като това се превръща в основен закон в новата му придобивка.

С това издание, закупено през 1883 г., Пулицър продължава да скандализира света. Отново настъпва срещу грешни публични и частни практики, пълни колонките на вестника със съдържание, което Ню Йорк още не е виждал, и всеки следващ брой се продава като топъл хляб - мнозина чакат пред вестникарските будки, за да видят какво ново разкритие е подготвил този унгарски евреин.

През 1917 г. е дадена първата награда    

За една година всички абонаменти се повишават няколко пъти и скоро изданието може да се смята за вторият най-важен атрибут на града след френската Статуя на свободата - за чието установяване, впрочем, тъкмо Пулицър и The New York World имат ключова роля. В следващото десетилетие общият брой абонаменти за The New York World вече е над 600 000.

Когато сте на върха, не всички са особено доволни от вашите успехи. Знаем легендата, че банка и муха се убиват с вестник, но какво се случва, когато изданията влязат във война? Отговорът не закъснява и скоро авторът на The Sun – Чарлз Андерсън Дана, започва атака срещу своя колега. Нарича го евреинът, който отрича своята раса и религия, и провокира отлив на част от аудиторията от еврейската общност.

Пулицър е на 43 години, когато през 1890 г. напуска редакторския екип. Вече е напълно сляп, страда от тежка депресия и други болести, изключително чувствителен е към шум, заради което се налага да живее в звуконепроницаеми бункери. Лекува се в най-добрите клиники на света, но нищо не помага. Умира на 29 октомври 1911 г. на борда на любимата си яхта "Свобода" в пристанището Чарлстон, Южна Каролина.

Според завещанието му, изготвено още през 1904 г., Пулицър оставя 2 милиона долара на Колумбийския университет. Три четвърти от парите е разпоредено да отидат за откриване на школа по журналистика, а с останалоното се учредяват журналистически награди.

През 1917 г. са дадени първите награди, носещи името на издателя. Те са общо 25 на брой, всяка по 10 000 долара, като за най-престижна се смята наградата "За служене на обществото".

Свързани:  И вестник от Аляска взе „Пулицър”

Всекидневникът от американския щат Аляска „Енкъридж дейли нюз” и информационният сайт “ПроПублика” взеха наградата за журналистика в категорията в полза на обществото за съвместното си разследване върху практически ненаказуеми сексуални престъпления, извършвани сред коренните жители на отдалечената територия, където липсва всякакво полицейско присъствие, предаде Ройтерс.
Дата: 06.05.2020
 

 

Сподели в
 

Броени дни остават до финалния срок, в който конкурсът за добра журналистика Web Report очаква авторските материали.

15.05.2021/12:06

Софийският фестивал на науката наближава. XI-ото издание е на 15-16 май 2021 г. в София Тех Парк. Организатор е Британският съвет.

14.05.2021/16:00

БТА и Британският съвет в България сключиха договор за сътрудничество. Подписи под документа сложиха генералният директор на БТА Кирил Вълчев и директорът на клона на Британския съвет у нас Любов Костова.

13.05.2021/12:00

Антоанета Николова застана начело на международната организация Инициатива за свободни медии на Балканите, чиято цел е да защитава свободата и правата на журналистите в Югоизточна Европа.

12.05.2021/12:00

Спортното перо на вестник „Струма“ Станчо Станчев отпразнува 60-ия си рожден ден с най-близките си хора в Петрич, където живее и работи от края на миналия век.

11.05.2021/12:00

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Най-възрастният според Гинес 97-годишен радиоводещ, участник в щурма за Нормандия, не иска да се пенсионира. Мнозина го познават по лице. Той играе вълшебника в два от филмите за Хари Потър: „Хари Потър и философския камък“ и „Хари Потър и тайната стая“, а по-старото поколение го помни в ролята на Дарвин – в сериала за големия учен и на Карл Велики в друг сериал, а също и на Дядо Коледа.

05.05.2021 /22:27 | Автор: От Йерусалим специално за сайта на СБЖ Феня и Искра Декало, кореспондентски пункт на БНР | Източник: СБЖ

Близките на известния санктпетербургски журналист Матвей Фролов, известен като блокадния репортер, преди дни предадоха за съхранение в Централния държавен архив за исторически и политически документи в Санкт Петербург, неговия личен архив. Уникалната документална колекция беше представена в архива, като в събитието участваха и представители на най-голямата информационна агенция в Русия – ТАСС,в която Фролов е работил през целия си живот.

29.04.2021 /06:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Репортерът Давид Бериаин с богат опит от горещи точки като Афганистан, Ирак, Либия, разобличавал мафии в Мексико, Колумбия, Албания, и операторът Роберто Фрайле, оцелял след раняване в Сирия, бяха застреляни в западноафриканската страна при нападение над конвоя им. Те пътували към природен резерват, за да снимат филм против бракониерството. Загинал е и придружавалият ги правозащитник ирландец Рори Йънг. В района на убийството действат джихадистки групировки

28.04.2021 /09:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: elperiodico.com

Журналистката Петя Пейчева повежда читателите през неумиращи емоции, запечатани на старите репортерски ленти

10.03.2021 /15:15 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

В две групи във Фейсбук журналистът Тихомир Шолев, работил във в. „24 часа” в началните му години, разказва за модерния начин на работа там по онова време.

17.04.2021 /17:40 | Автор: Тихомир Шолев | Източник: Фейсбук

 Акценти и позиции

Навършват се 30 г. от приемането на Декларацията от Виндхук, дала повод на ООН да обяви 3 май за Световен ден на печата. СБЖ напомня: законовите гаранции за правата журналистите са носещ стълб за тази свобода. В страната, класирана на 112-то място по същия показател, знаем това болезнено добре...

03.05.2021 /09:48

В интервала 14:00-17:00 ч. в посочените дни всички делегати за насроченото на 15 май Общо събрание на СБЖ ще могат да се запознаят с материалите за него в отдел „Организационен” на Съюза

27.04.2021 /19:43

Известната и по света порочна практика SLAPP у нас се прилага вече не само от овластени политически или икономически фактори, но дори и от лица, които сами са осъдени за криминални прояви. Настояваме законодателите час по-скоро да осигурят правна регламентация, която да предпазва журналистите от подобни посегателства.

27.04.2021 /15:48

 Мнения

Денят на Европа е от новите ни празници, а всяка следваща година като че ли намалява ентусиазма, с който го приехме.

08.05.2021 /10:05 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

Накъде са се запътили унищожителите на журналистиката, свободата и изборите - от Бойко Борисов до Големите му братя по света

20.03.2021 /17:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 28 гости

Бързи връзки