Начало
 
 

Кой е Джоузеф Пулицър - емигрантът, станал медийна легенда в САЩ?

11.04.2021 /12:17 | Източник: chr.bg/СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Джоузеф Пулицър (1847-1911 г.)

Наградата "Пулицър" продължава да се смята за една от най-важните и значими в журналистиката. Назована е на родения на 10 април 1847 г. американски издател Джоузеф Пулицър.

Роден е в Австро-Унгария, в семейството на унгарски евреин и австрийка. Получава добро образование. Мечтае за военна кариера, но заради лошо зрение не го взимат в австрийската армия. Затова пък успява да се запише като доброволец, за да участва в гражданската война в САЩ, където пристига едва 17-годишен през 1864 г. След войната остава в Новия свят и започва да търси всякаква работа, разказва в обширна публикация сайтът chr.bg.

Започва от Westcliche Post    

Първо работи като кастратор на добитък, след това носи багаж на гарата, има стаж като сервитьор и още какво ли не.Подвизава се в Ню Йорк, в Ню Бедфорд, Масачузетс, докато попада в Сейнт Луис, Мисури, където има многобройна немскоезична емиграция. Там става редовен посетител на градската библиотека, самообучава се в английски и право.

Историята разказва, че големият шанс дошъл именно в библиотеката и по-точно в стаята за шах, където Пулицър обичал да гледа играчите и техните ходове. Случвало се и да критикува разпалено някои от тях, често на немски, като си мислел, че не го разбират. Но уцелил двама играчи, които работели като редактори на немското издание Westcliche Post – създадено изцяло за немскоезичната емиграция. След кратък разговор шахматният критик получил работа в редакцията.

Около 4 години по-късно – през 1872 г., ще открием Пулицър в редакцията, където е успял да се наложи като водеща фигура. Предлагат му дори да закупи акции от вестника, който в това време не само не се справял особено добре, но и вече плавал към дъното.

Придобива Post-Dispatch    

През 1878 г. Джоузеф вече е собственик на изданието Post-Dispatch в Сейнт Луис, а след това започва да променя журналистическата сцена завинаги. Нововъвдението му е в провеждането на постоянни вестникарски кампании и журналистически разседвания, поднасяни с предизвикателни заглавия. Това приковава вниманието на читателите и носи добри приходи на издателия.

Горе-долу по същото време се жени за Кейт Дейвис от Вашингтон, покрай която той става и протестант. Пулицър е приет в социалния елит, а благодарение на добрата му визия и възпитание вратите пред него не само се отварят, но и домакините са готови да се борят за неговото внимание.

Желанието на Пулицър да доставя най-доброто на своята аудитория, да бъде перфектен и да не дава никакво място за критика – всичко това идва с една доста свирепа цена. И без това слабото му зрение с годините започва съвсем да отслабва. Лекарите го съветват да замине за Европа на лечение.

Пристъпва към революцията на единака  

Вместо да се качи на кораба, журналистът започнал да се разхожда в Ню Йорк и по улиците среща Джей Гулд – финансист с отчаяна нужда от богати клиенти. По това време Пулицър е заможен, но дори не подозира, че ще му предложат да закупи едно от престижните издания – The New York World. То е във финансова криза и за спасяването му са нужни решителни действия.

Джей обръща колата и дава възможност на издателя да направи така наречената революция на единака. За да успее да се предпази от плагиатство, новият собственик създава редакторска полица за употреба, предоставяне на материали и други малки подробности, като това се превръща в основен закон в новата му придобивка.

С това издание, закупено през 1883 г., Пулицър продължава да скандализира света. Отново настъпва срещу грешни публични и частни практики, пълни колонките на вестника със съдържание, което Ню Йорк още не е виждал, и всеки следващ брой се продава като топъл хляб - мнозина чакат пред вестникарските будки, за да видят какво ново разкритие е подготвил този унгарски евреин.

През 1917 г. е дадена първата награда    

За една година всички абонаменти се повишават няколко пъти и скоро изданието може да се смята за вторият най-важен атрибут на града след френската Статуя на свободата - за чието установяване, впрочем, тъкмо Пулицър и The New York World имат ключова роля. В следващото десетилетие общият брой абонаменти за The New York World вече е над 600 000.

Когато сте на върха, не всички са особено доволни от вашите успехи. Знаем легендата, че банка и муха се убиват с вестник, но какво се случва, когато изданията влязат във война? Отговорът не закъснява и скоро авторът на The Sun – Чарлз Андерсън Дана, започва атака срещу своя колега. Нарича го евреинът, който отрича своята раса и религия, и провокира отлив на част от аудиторията от еврейската общност.

Пулицър е на 43 години, когато през 1890 г. напуска редакторския екип. Вече е напълно сляп, страда от тежка депресия и други болести, изключително чувствителен е към шум, заради което се налага да живее в звуконепроницаеми бункери. Лекува се в най-добрите клиники на света, но нищо не помага. Умира на 29 октомври 1911 г. на борда на любимата си яхта "Свобода" в пристанището Чарлстон, Южна Каролина.

Според завещанието му, изготвено още през 1904 г., Пулицър оставя 2 милиона долара на Колумбийския университет. Три четвърти от парите е разпоредено да отидат за откриване на школа по журналистика, а с останалоното се учредяват журналистически награди.

През 1917 г. са дадени първите награди, носещи името на издателя. Те са общо 25 на брой, всяка по 10 000 долара, като за най-престижна се смята наградата "За служене на обществото".

Свързани:  И вестник от Аляска взе „Пулицър”

Всекидневникът от американския щат Аляска „Енкъридж дейли нюз” и информационният сайт “ПроПублика” взеха наградата за журналистика в категорията в полза на обществото за съвместното си разследване върху практически ненаказуеми сексуални престъпления, извършвани сред коренните жители на отдалечената територия, където липсва всякакво полицейско присъствие, предаде Ройтерс.
Дата: 06.05.2020
 

 

Сподели в
 

„Затворът беше ужасен, но все пак ще си свърша работата като журналист“ - това казва зимбабвиецът Джефри Мойо при освобождаването му от затвора в Хараре.

22.06.2021/09:03

Словенската телеграфна агенция (СТА) празнува днес 30 години от създаването си във време на трудни отношения с правителството на Янез Янша, който спря да финансира обществената медия заради прекалено критичния й според него тон.

20.06.2021/17:29

През юни 2021 излезе от печат книгата „Опит и добри практики от Първата национална среща-семинар на академичните медии и експертите по връзки с обществеността на висшите училища в България“.

18.06.2021/12:00

В дните между 19 юни и 30 юли публиката ще се наслади на 31 черно-бели фотографии на журналиста Иван Бакалов, част от които проследяват създаването на скулптурите на Дон Кихот и Санчо Панса в Парка на хумора в Габрово.

17.06.2021/12:00

"Tъй като някои медии са свикнали много време да бъдат послушни, когато ги развържат, не знаят какво да правят".каза журналистът Иван Бакалов в предаването "Денят с Веселин Дремджиев" по TV+ и даде пример с в. "24 часа" и в."Труд" в миналото

15.06.2021/15:20

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

На 21 юли се навършиха 122 г. от рождението на големия американски писател, шлифовал словото си като дългогодишен военен репортер, Ърнест Хемингуей. По този повод webcafe.bg припомня пъстра броеница от негови сентенции.

22.07.2021 /11:25 | Източник: webcafe.bg

Отдавна в списъка на добрите ми намерения беше включено интервю с известния и обичан от много българи писател и поет Лозан Такев. Е, вече намерението е факт и вие четете какво е отговорил членът на УС на СБЖ на моите питанки за сайта на Съюза.

19.07.2021 /11:41 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Луиза Тахмисян разказва за големия журналист, оглавявал варненския в. „Народно дело”

19.07.2021 /09:16 | Автор: Луиза Тахмисян | Източник: СБЖ

Да си призная рядко гледам прогнозата за времето по телевизиите, но пък се е случвало някои от момичетата или момчетата на времето да ми спрат погледа и вниманието. Такъв беше ЕмилЧолаков, Симеон Матеев от България он Ер,Станислава Цалова… Но една вечер преди няколко години на 3 март в новините по БНТ съобщиха,че колежката им Ева Кикерезова, която казва времето, се снимала с президента Радев. Е, това ме впечатли и реших да видя кое е това момиче.

16.07.2021 /10:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Журналистът Иван Бакалов припомня във Фейсбук групата "Мемоари, майтапи и тъга по журналистиката :)" събития отпреди близо четвърт век - купуването на "24 часа" от ВАЦ, първата журналистическа стачка там, връщането на Валери Найденов начело на вестника, конфликтите му с журналистите и прочутата му фраза за "паметника" и "песъчинките на световния журналистически плаж".

15.07.2021 /09:31 | Автор: Иван Бакалов | Източник: Фейсбук

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

 Акценти и позиции

Наградите в новоучредения от Европейския парламент конкурс за изключително журналистическо постижение на името на убитата известна разследваща журналистка от Малта Дафне Каруана Галиция ще се определят от международно жури, съставено от представители на медиите и гражданското общество в 27-те страни от ЕС.

07.07.2021 /12:03

В Деня на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България нека сверим и посоките на българката журналистика по непреходните ориентири на историческите, духовните и моралните ни върхове.

02.06.2021 /10:08

В своя декларация УС на СБЖ остро осъжда действията на властите в Минск, като настоява и за международно разследване на шокиращия инцидент с насилствено приземения в столицата на Беларус пътнически самолет и за изясняване на всички обстоятелства около него от страна на Международната организация за гражданска авиация (ICAO). Необходимо е изграждането на изрична международноправна рамка, която да предотвратява допускането на подобни инциденти занапред.

26.05.2021 /10:47

 Мнения

Това стана по Коледа – преди няколко месеца. И появата на изданието – като факт, бе отбелязано в сайта на СБЖ . Съпроводено от разговор с автора. Струва си обаче да се сподели мнение за книгата, след като бъде прочетена внимателно...

21.06.2021 /14:18 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Денят на Европа е от новите ни празници, а всяка следваща година като че ли намалява ентусиазма, с който го приехме.

08.05.2021 /10:05 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 27 гости

Бързи връзки