Newsbreak се бори със стигмата на психическите проблеми при журналисти

12.04.2021 /15:27 | Източник: europeanjournalists.org/takeanewsbreak.com/ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Създадената от британския журналист Том Хуриган платформа създава безопасно пространство за колегията, изправена пред безпрецедентно напрежение и психически срес в условията на пандемия.

По време на пандемията от Covid-19, при която журналистите са подложени на безпрецедентно напрежение, журналистът от Би Би Си Том Хуриган основава сайта Newsbreak. Това е платформа, в която журналистите могат да обсъждат психичното си здраве, да обменят начини да се справят с трудни новини или да споделят съвети за подобряване на психичното благосъстояние на човека.

Европейската федерация на журналистите (EФЖ), която разказва на сайта си за Newsbreak, смята, че това е чудесна инициатива за дестигматизиране на проблемите на психичното здраве. ЕФЖ призовава организациите на работодателите да се адаптират към нуждите на журналистите.

Журналистическата практика може да окаже огромно влияние върху психичното здраве на журналистите, а пандемията влошава още повече това. Създава тревожност, несигурност, стрес, проблеми със съня, прегаряне или безкрайно превъртане в социалните медии. Това са само някои от проблемите, с които се сблъскват журналистите.

Основен проблем е невъзможността да си починат от 24-часовия новинарски цикъл, особено когато се работи от дома, където личната и професионалната сфера са почти неразделни.

Създавайки това безопасно пространство за журналисти, Хуриган насърчава своите колеги да се отворят за своите преживявания. Основната идея е да се подобри разговорът около психичното здраве в медийните организации и да се генерира промяна в отношението към психичното здраве. То трябва да се разглежда като равно на физическото здраве.

В подкаст с Journalism.co.uk, Хуриган каза, че е разтревожен от това, колко потиснати са много от колегите му в един привидно безкраен цикъл от мрачни новини, като същевременно те са лишени от чувството за общност в редакцията.

Newsbreak има за цел да накара журналистите да преодолеят удещането, че са сами. Въпреки че няма еднозначно решение за проблемите на психичното здраве, „журналистите много добре разбират през какво преминават другите журналисти“, сочи Хуриган.

Той смята, че психичното здраве трябва да стане по-видимо и приемливо. „Все още имаме този страхотен двоен стандарт между отношението към психичното и физическото здраве. Това е отношение, което трябва да се промени от горе“, казва той, визирайки медийни организации, които трябва да бъдат първи в промяната. Екипите за управление трябва да чуят историите, които журналистите споделят в Newsbreak, и да засилят подкрепата си.

Newsbreak насърчава журналистите от всички профили да споделят своя опит и да помагат за повишаване на осведомеността. През февруари и март Newsbreak проведе неформални онлайн чатове за журналисти. Следващите дати ще бъдат обявени на сайта на ЕФЖ скоро.

Newsbreak също така предоставя няколко полезни връзки за журналисти за допълнителна подкрепа и набори от инструменти, като в момента събира отговори за проучване, на което да се основават изискванията uc; медийните организации.

ЕФЖ като част от проекта „Здраве и безопасност за журналисти“, също подготвя проучване относно възприятията на журналистите по въпросите на здравето и безопасността в тяхната професия.

Сподели в
 

„Когато американското правителство зададе въпрос дали в Китай хората са свободни, то напълно пренебрегна по-добрия стандарт на живот и работа на народа, дължащи се на реформата в страната“, заяви президентът на консултантската компания „McKinsey“ Питър Уолкър в интервю за пекинска медия.

13.05.2021/12:18

Евродепутати настояха за законодателни промени, които да спрат поредицата от дела срещу журналисти, целящи да ги накарат да замлъкнат.

11.05.2021/21:24

Синът на първия директор на тв компанията ОРТ Влад Листев Александър съобщи за медиите, че се подготвя мащабна изложба в памет на легендарния журналист под мотото „Влад Листев. Първият сред равните“.

11.05.2021/10:03

За слоган на кампанията е използвана игра на думи, препращаща към заглавие на популярна песен. „Когато пресата е в беда, цялото общество има проблеми. Ако медиите не са свободни, няма демокрация “, казва Мустафа Кулели, генерален секретар на Съюза на журналистите в Турция.

11.05.2021/09:02

Руският Първи канал беше глобен с 30 хиляди рубли, за излъчване на 11 март в поредното издание на предаването „Времето ще покаже“ на видеоклип на тв канал, включен в списъка на Министерство на правосъдието на медиите, изпълняващи функциите на чуждестранни агенти.

10.05.2021/21:09

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Най-възрастният според Гинес 97-годишен радиоводещ, участник в щурма за Нормандия, не иска да се пенсионира. Мнозина го познават по лице. Той играе вълшебника в два от филмите за Хари Потър: „Хари Потър и философския камък“ и „Хари Потър и тайната стая“, а по-старото поколение го помни в ролята на Дарвин – в сериала за големия учен и на Карл Велики в друг сериал, а също и на Дядо Коледа.

05.05.2021 /22:27 | Автор: От Йерусалим специално за сайта на СБЖ Феня и Искра Декало, кореспондентски пункт на БНР | Източник: СБЖ

Близките на известния санктпетербургски журналист Матвей Фролов, известен като блокадния репортер, преди дни предадоха за съхранение в Централния държавен архив за исторически и политически документи в Санкт Петербург, неговия личен архив. Уникалната документална колекция беше представена в архива, като в събитието участваха и представители на най-голямата информационна агенция в Русия – ТАСС,в която Фролов е работил през целия си живот.

29.04.2021 /06:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Репортерът Давид Бериаин с богат опит от горещи точки като Афганистан, Ирак, Либия, разобличавал мафии в Мексико, Колумбия, Албания, и операторът Роберто Фрайле, оцелял след раняване в Сирия, бяха застреляни в западноафриканската страна при нападение над конвоя им. Те пътували към природен резерват, за да снимат филм против бракониерството. Загинал е и придружавалият ги правозащитник ирландец Рори Йънг. В района на убийството действат джихадистки групировки

28.04.2021 /09:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: elperiodico.com

Журналистката Петя Пейчева повежда читателите през неумиращи емоции, запечатани на старите репортерски ленти

10.03.2021 /15:15 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

В две групи във Фейсбук журналистът Тихомир Шолев, работил във в. „24 часа” в началните му години, разказва за модерния начин на работа там по онова време.

17.04.2021 /17:40 | Автор: Тихомир Шолев | Източник: Фейсбук

 Акценти и позиции

Навършват се 30 г. от приемането на Декларацията от Виндхук, дала повод на ООН да обяви 3 май за Световен ден на печата. СБЖ напомня: законовите гаранции за правата журналистите са носещ стълб за тази свобода. В страната, класирана на 112-то място по същия показател, знаем това болезнено добре...

03.05.2021 /09:48

В интервала 14:00-17:00 ч. в посочените дни всички делегати за насроченото на 15 май Общо събрание на СБЖ ще могат да се запознаят с материалите за него в отдел „Организационен” на Съюза

27.04.2021 /19:43

Известната и по света порочна практика SLAPP у нас се прилага вече не само от овластени политически или икономически фактори, но дори и от лица, които сами са осъдени за криминални прояви. Настояваме законодателите час по-скоро да осигурят правна регламентация, която да предпазва журналистите от подобни посегателства.

27.04.2021 /15:48

 Мнения

Денят на Европа е от новите ни празници, а всяка следваща година като че ли намалява ентусиазма, с който го приехме.

08.05.2021 /10:05 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

Накъде са се запътили унищожителите на журналистиката, свободата и изборите - от Бойко Борисов до Големите му братя по света

20.03.2021 /17:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 28 гости

Бързи връзки