ТАСС припомня във филм как е отразявала полета на Гагарин в Космоса

12.04.2021 /10:14 | Източник: tass.ru Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


На 12 април се навършват 60 г. от полета на първия човек в Космоса - Юрий Гагарин

60-годишнината от полета в орбита на първия земен жител - съветския космонавт Юрий Гагарин - бе отбелязана и със специалния документален филм „Гагарин. Живот в хрониката на ТАСС”, излъчен по руския тв канал „Звезда”.

Това е първият филм от поредицата „Документ на епохата”, която ще разказва как журналистите на най-голямата и най-старата руска информационна агенция ТАСС са отразявали знакови събития от историята на страната през ХХ век, съобщава tass.ru.

Наред с кадрите от документалната хроника във филма са използвани и над 70 снимки от архива на ТАСС, разказващи за Юрий Гагарин и преди, и след епохалния му полет на 12 април 1961 г.

Зрителите виждат не само как Москва е посрещала първия човек, проникнал в Космоса, но и какво е правил той в домашна обстановка, на почивка, със семейството си, при пътуванията си по света и т.н.

Във филма участват първият зам.-генерален директор на ТАСС Михаил Гусман, председателят на Асоциацията на журналистите ветерани от ТАСС Людмила Ермакова, синът на фотожурналиста от агенцията Владимир Мусаелян - Алексей Мусаелян, бивши сътрудници от фотолабораторията на агенцията.

„Това е наистина уникален проект. Той не преразказва за пореден пътобщоизвестни факти за Юрий Гагарин, а разкрива интересни и често малко известни моменти от живота му чрез ексклузивни снимки, някои от които изобщо никъде не са били публикувани. На свой ред бивши и настоящи сътрудници а ТАСС, които взеха участие в снимките, помогнаха да се повдигне завесата на тайната относно това, как са правени тези или онези снимки, как са подготвяни новинарските материали за полета на първия човек в Космоса. Затова филмът стана толкова искрен. Тай преди всичко е за хората - за първия космонавт и за журналистите от ТАСС, които прославиха страната си и нейните постижения.” Това разказва генералният директор на ТАСС Сергей Михайлов.

А авторката на филма - журналистката Наталия Метлина, посочва: „Безкрайно благодарна съм на генералния директор на ТАСС Сергей Михайлов за въодушевлението, с което откликна на нашата молба - да отвори архива във „Фотохрониката на ТАСС” и така да изготвим голям документален проект въз основа на уникалните тасовски фотографии”.

Метлина допълва, че във филма се припомнят и легендарните фотографи на ТАСС, работили в много трудни условия и снимали Гагарин по-често от когото и да било.

Задачата на авторите на проекта „Документ на епохата” е и в следващите филми да разкриват кои журналисти и фотографи са работили по отразяването и са съхранили за историята ключови събития от ХХ век.

 

Сподели в
 

„Когато американското правителство зададе въпрос дали в Китай хората са свободни, то напълно пренебрегна по-добрия стандарт на живот и работа на народа, дължащи се на реформата в страната“, заяви президентът на консултантската компания „McKinsey“ Питър Уолкър в интервю за пекинска медия.

13.05.2021/12:18

Евродепутати настояха за законодателни промени, които да спрат поредицата от дела срещу журналисти, целящи да ги накарат да замлъкнат.

11.05.2021/21:24

Синът на първия директор на тв компанията ОРТ Влад Листев Александър съобщи за медиите, че се подготвя мащабна изложба в памет на легендарния журналист под мотото „Влад Листев. Първият сред равните“.

11.05.2021/10:03

За слоган на кампанията е използвана игра на думи, препращаща към заглавие на популярна песен. „Когато пресата е в беда, цялото общество има проблеми. Ако медиите не са свободни, няма демокрация “, казва Мустафа Кулели, генерален секретар на Съюза на журналистите в Турция.

11.05.2021/09:02

Руският Първи канал беше глобен с 30 хиляди рубли, за излъчване на 11 март в поредното издание на предаването „Времето ще покаже“ на видеоклип на тв канал, включен в списъка на Министерство на правосъдието на медиите, изпълняващи функциите на чуждестранни агенти.

10.05.2021/21:09

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Най-възрастният според Гинес 97-годишен радиоводещ, участник в щурма за Нормандия, не иска да се пенсионира. Мнозина го познават по лице. Той играе вълшебника в два от филмите за Хари Потър: „Хари Потър и философския камък“ и „Хари Потър и тайната стая“, а по-старото поколение го помни в ролята на Дарвин – в сериала за големия учен и на Карл Велики в друг сериал, а също и на Дядо Коледа.

05.05.2021 /22:27 | Автор: От Йерусалим специално за сайта на СБЖ Феня и Искра Декало, кореспондентски пункт на БНР | Източник: СБЖ

Близките на известния санктпетербургски журналист Матвей Фролов, известен като блокадния репортер, преди дни предадоха за съхранение в Централния държавен архив за исторически и политически документи в Санкт Петербург, неговия личен архив. Уникалната документална колекция беше представена в архива, като в събитието участваха и представители на най-голямата информационна агенция в Русия – ТАСС,в която Фролов е работил през целия си живот.

29.04.2021 /06:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Репортерът Давид Бериаин с богат опит от горещи точки като Афганистан, Ирак, Либия, разобличавал мафии в Мексико, Колумбия, Албания, и операторът Роберто Фрайле, оцелял след раняване в Сирия, бяха застреляни в западноафриканската страна при нападение над конвоя им. Те пътували към природен резерват, за да снимат филм против бракониерството. Загинал е и придружавалият ги правозащитник ирландец Рори Йънг. В района на убийството действат джихадистки групировки

28.04.2021 /09:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: elperiodico.com

Журналистката Петя Пейчева повежда читателите през неумиращи емоции, запечатани на старите репортерски ленти

10.03.2021 /15:15 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

В две групи във Фейсбук журналистът Тихомир Шолев, работил във в. „24 часа” в началните му години, разказва за модерния начин на работа там по онова време.

17.04.2021 /17:40 | Автор: Тихомир Шолев | Източник: Фейсбук

 Акценти и позиции

Навършват се 30 г. от приемането на Декларацията от Виндхук, дала повод на ООН да обяви 3 май за Световен ден на печата. СБЖ напомня: законовите гаранции за правата журналистите са носещ стълб за тази свобода. В страната, класирана на 112-то място по същия показател, знаем това болезнено добре...

03.05.2021 /09:48

В интервала 14:00-17:00 ч. в посочените дни всички делегати за насроченото на 15 май Общо събрание на СБЖ ще могат да се запознаят с материалите за него в отдел „Организационен” на Съюза

27.04.2021 /19:43

Известната и по света порочна практика SLAPP у нас се прилага вече не само от овластени политически или икономически фактори, но дори и от лица, които сами са осъдени за криминални прояви. Настояваме законодателите час по-скоро да осигурят правна регламентация, която да предпазва журналистите от подобни посегателства.

27.04.2021 /15:48

 Мнения

Денят на Европа е от новите ни празници, а всяка следваща година като че ли намалява ентусиазма, с който го приехме.

08.05.2021 /10:05 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

Накъде са се запътили унищожителите на журналистиката, свободата и изборите - от Бойко Борисов до Големите му братя по света

20.03.2021 /17:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 26 гости

Бързи връзки