Начало
 
 

Издирват скутера и телефоните на убийците на Йоргос Карайваз

13.04.2021 /12:00 | Източник: БТА Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Полицията бърза да разкрие кой уби Йоргос Карайваз

Убийството в мафиотски стил на журналиста Йоргос Карайваз в петък в Атина продължава за заема водещите материали в гръцкия печат.

В. "Катимерини" пише, че в момента полицията е съсредоточила издирванията си върху списъка с откраднати скутери, с какъвто на запис от охранителна камера се вижда, че убийците се отдалечават от местопрестъплението.

Също така се проучват телефонните обаждания между извършителите и помагачите им, които са наблюдавали близките пресечки.

Според полицията е сигурно, че скутерът, използван при убийството, е бил откраднат. Затова ще разследват внимателно всички кражби на подобни скутери, за които собствениците са съобщили напоследък.

Освен това криминалистите предполагат, че в убийството са участвали две групи. Едната се е състояла от физическите извършители, а другата е проследила журналиста след излизането му от сградата на телевизия "Стар". Следователите се опитват да идентифицират телефонни обаждания, извършени между двете групи, за да достигнат до конкретни телефони и до заподозрени за убийството.

"Катимерини" припомня, че журналистът е писал нееднократно за над 10 убийства, които от 2018 г. насам се свързват с борба за надмощие в гръцката мафия. В една от статиите си, публикувана на 3 февруари тази година, Карайвас съобщава за среща миналото лято в атинското предградие Варкиза на "четиримата водачи на бароните на нощта".  

Свързани:  Гръцките медии разпространиха кадри от убийството на криминалния журналист

Гръцките медии разпространиха кадри от убийството на криминалния журналист Йоргост Карайвас. На тях се виждат двама въоръжени мъже, които бягат от местопрестъплението с мотор.
Дата: 12.04.2021

Мицотакис нареди бързо разследване на убийството на журналиста Карайваз

Министър-председателят на Гърция Кириакос Мицотакис е поискал на среща с министъра на гражданската защита Михалис Хрисохоидис бързо разследване на случая с убийството на журналиста Йоргос Карайваз.
Дата: 11.04.2021


 

Сподели в
 

Броени дни остават до финалния срок, в който конкурсът за добра журналистика Web Report очаква авторските материали.

15.05.2021/12:06

Софийският фестивал на науката наближава. XI-ото издание е на 15-16 май 2021 г. в София Тех Парк. Организатор е Британският съвет.

14.05.2021/16:00

БТА и Британският съвет в България сключиха договор за сътрудничество. Подписи под документа сложиха генералният директор на БТА Кирил Вълчев и директорът на клона на Британския съвет у нас Любов Костова.

13.05.2021/12:00

Антоанета Николова застана начело на международната организация Инициатива за свободни медии на Балканите, чиято цел е да защитава свободата и правата на журналистите в Югоизточна Европа.

12.05.2021/12:00

Спортното перо на вестник „Струма“ Станчо Станчев отпразнува 60-ия си рожден ден с най-близките си хора в Петрич, където живее и работи от края на миналия век.

11.05.2021/12:00

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Най-възрастният според Гинес 97-годишен радиоводещ, участник в щурма за Нормандия, не иска да се пенсионира. Мнозина го познават по лице. Той играе вълшебника в два от филмите за Хари Потър: „Хари Потър и философския камък“ и „Хари Потър и тайната стая“, а по-старото поколение го помни в ролята на Дарвин – в сериала за големия учен и на Карл Велики в друг сериал, а също и на Дядо Коледа.

05.05.2021 /22:27 | Автор: От Йерусалим специално за сайта на СБЖ Феня и Искра Декало, кореспондентски пункт на БНР | Източник: СБЖ

Близките на известния санктпетербургски журналист Матвей Фролов, известен като блокадния репортер, преди дни предадоха за съхранение в Централния държавен архив за исторически и политически документи в Санкт Петербург, неговия личен архив. Уникалната документална колекция беше представена в архива, като в събитието участваха и представители на най-голямата информационна агенция в Русия – ТАСС,в която Фролов е работил през целия си живот.

29.04.2021 /06:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Репортерът Давид Бериаин с богат опит от горещи точки като Афганистан, Ирак, Либия, разобличавал мафии в Мексико, Колумбия, Албания, и операторът Роберто Фрайле, оцелял след раняване в Сирия, бяха застреляни в западноафриканската страна при нападение над конвоя им. Те пътували към природен резерват, за да снимат филм против бракониерството. Загинал е и придружавалият ги правозащитник ирландец Рори Йънг. В района на убийството действат джихадистки групировки

28.04.2021 /09:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: elperiodico.com

Журналистката Петя Пейчева повежда читателите през неумиращи емоции, запечатани на старите репортерски ленти

10.03.2021 /15:15 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

В две групи във Фейсбук журналистът Тихомир Шолев, работил във в. „24 часа” в началните му години, разказва за модерния начин на работа там по онова време.

17.04.2021 /17:40 | Автор: Тихомир Шолев | Източник: Фейсбук

 Акценти и позиции

Навършват се 30 г. от приемането на Декларацията от Виндхук, дала повод на ООН да обяви 3 май за Световен ден на печата. СБЖ напомня: законовите гаранции за правата журналистите са носещ стълб за тази свобода. В страната, класирана на 112-то място по същия показател, знаем това болезнено добре...

03.05.2021 /09:48

В интервала 14:00-17:00 ч. в посочените дни всички делегати за насроченото на 15 май Общо събрание на СБЖ ще могат да се запознаят с материалите за него в отдел „Организационен” на Съюза

27.04.2021 /19:43

Известната и по света порочна практика SLAPP у нас се прилага вече не само от овластени политически или икономически фактори, но дори и от лица, които сами са осъдени за криминални прояви. Настояваме законодателите час по-скоро да осигурят правна регламентация, която да предпазва журналистите от подобни посегателства.

27.04.2021 /15:48

 Мнения

Денят на Европа е от новите ни празници, а всяка следваща година като че ли намалява ентусиазма, с който го приехме.

08.05.2021 /10:05 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

Накъде са се запътили унищожителите на журналистиката, свободата и изборите - от Бойко Борисов до Големите му братя по света

20.03.2021 /17:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 32 гости

Бързи връзки