Начало
 
 

Медиите свършиха работата на партиите в тази кампания

15.04.2021 /12:00 | Автор : Петър Карабоев | Източник: dnevnik.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Снимка: Петър Карабоев

Почти половината българи смятат, че партиите са ги информирали за политическите си програми недобре или направо лошо и неразбираемо в последната предизборна кампания. Това мнение присъства във всички възрастови групи, всички нива на образованост и всеки вид населено място.

В същото време почти 48% казват, че медиите са им помогнали отчасти или значително да се запознаят с тези програми. Но и почти толкова (46.7%) или не са доволни от медиите по този въпрос, или изобщо не се интересуват какво по-точно им обещават партиите, коментира авторът в dnevnik.bg

Под 9% от хората са променили решението си за кого да гласуват благодарение на медийната информация в този период.

Това са част от изводите от проучване на Медийната програма за Югоизточна Европа на Фондация "Конрад Аденауер" и социологическата агенция "Алфа Рисърч". То е национално представително и е проведено чрез лични интервюта с над 1000 души в периода 27-30 март 2021 г., т.е. седмица преди деня на вота.

То беше представено от Боряна Димитрова, управляващ партньор в "Алфа Рисърч". Тя очерта няколко основни извода от изследването:

"Преобладващата част от анкетираните оценяват позитивно информацията, която получават в предизборния период. Но пренебрегването от страна на политиците на политическото общуване с гражданите води до спад на интереса на хората към политическите платформи. Социалните мрежи са се превърнали в основен и доминиращ източник на информация за предизборната кампания, но въпреки този възход има все още разбиране сред хората, че журналистиката е необходима, за да е посредник между политиците и гражданите. Колкото е по-слабо общуването на партиите с гражданите, толкова повече се засилва съмнението в тях, че между политиците създават зависимост с медиите".

По думите й "хората са по-удовлетворени за начина, по които медиите ги информират за предизборната кампания, повече отколкото партиите го правят през платформите си. Когато партиите не се интересуват от активна комуникация с избирателите си, самите избиратели се дезинтересират от техните платформи".

Данните от изследването потвърждават доминиращата роля на телевизиите като водещ източник на новини и информация за партиите и кампанията, а за вестниците и списанията това занимание изглежда почти безсмислено - в повечето случаи под 1% ги научават нещо от тях.

Резултатите потвърждават също, че младите избиратели на възраст между 18 и 30 години са почти изгубени от партиите - стряскащите 75.5% отговарят, че по принцип не гласуват и няма да гласуват. В следващата възрастова група до 40 години този дял е 39.7%.

Друг интересен извод е, че социалните мрежи са се превърнали във втория по сила източник на информация за изборите - почти 34% от отговорилите при почти 44 посочили БНТ и 59% - частните телевизии (при възможност да посочат до 3 отговора). Голямата роля на онлайн информацията се подчертава от четвъртия избор - новинарски интернет портали (17.3%)


Анкетираните са убедени в зависимостта на медии от партии преди изборите - "Да, определено" отговарят 27.7%, а "По-скоро да" са посочили други 41.1%.

Според Димитрова високата оценка за зависимост се дължи на липсата на достатъчна комуникация. "Колкото е по-слаба собствената комуникация на партиите, толкова повече хората смятат, че партиите инвестират в положителен имидж в медиите. Оттам и тази висока оценка за зависимост. Негативи търпят и партиите, и медиите".

Обаче отношението към информацията в социалните мрежи изглежда доста рационално. Само 17.3% смятат, че "Фейсбук" или "Туитър" е най-доброто място човек да се ориентира в позициите и действията на политици. Но за над 56% "използването на социалните мрежи е отчасти полезно. 

Но само чрез традиционните медии
журналистите могат да поставят
въпроси на политиците и да се
съпоставят различни гледни точки
".  

Други 26.6% директно избират отговора "Използването от политиците основно на социалните мрежи е опасно, защото може да служи за разпространение на фалшиви новини, манипулации, компромати, без възможност да се изрази различно мнение, или да се отговаря на въпроси". 

Политиците говореха помежду си, а не увличаха хората  

"Политиците говореха помежду си, а не на хората. Те не се опитаха да ги увлекат. Имаше позициониране, което е схематично, с което не се търсеше обезателно повишаване на информираността. А образа на промяна се фокусираше през конкретна фиргура, за или против не, конкретен център. Нямаше опит да се покаже целият облик на демократичното пространство", коментира след представянето на проучването доц. Антоний Гълъбов, социолог и преподавател в Нов Български университет.  

По думите му политическите партии са се оказали встрани от начина, по който може да използват новите комуникационни средства.

"Вместо да използват платформа като zoom, в която да поканят представители на целевите групи, чието доверие искат да привлекат, ние се върнахме към плакатната война от 90-те години. Политическите партии не умеят да комуникират, защото не знаят на кого говорят, опитвайки се да говорят на всички и мислейки социалните мрежи като ускорители или като мултипликатори на техните послания, но еднопосочно", смята още Гълъбов.

Според него данните от изследването показват, че "с нарастването на използването на социалните мрежи, трябва да отделяме внимание и на груповия характер на формиране на разбирането за информацията".

"Сигналът, който достига до определената група, бива допълнен, доработен през коментарите в самата група. Нещо като групов дайджест. Това е допълнително формиране на мнение. Има огромна фрагментация, затваряне в малки групи, общество архипелаг. Все по-малки групи се формират, но споделящи едно и също мнение. Вместо това да е ускорител, то се превръща във филтър на информацията, която достига до гражданите", смята социологът и това е направило така, че политиците са говорили помежду си. Според Гълъбов медиите са си свършили работата по време на кампанията. 


 

Сподели в
 

Заслужилият полиграфист и дългогодишн директор на Полиграфическия комбинат инж. Никола Балабанов навърши 90 години.

16.05.2021/09:17

Броени дни остават до финалния срок, в който конкурсът за добра журналистика Web Report очаква авторските материали.

15.05.2021/12:06

Софийският фестивал на науката наближава. XI-ото издание е на 15-16 май 2021 г. в София Тех Парк. Организатор е Британският съвет.

14.05.2021/16:00

БТА и Британският съвет в България сключиха договор за сътрудничество. Подписи под документа сложиха генералният директор на БТА Кирил Вълчев и директорът на клона на Британския съвет у нас Любов Костова.

13.05.2021/12:00

Антоанета Николова застана начело на международната организация Инициатива за свободни медии на Балканите, чиято цел е да защитава свободата и правата на журналистите в Югоизточна Европа.

12.05.2021/12:00

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Най-възрастният според Гинес 97-годишен радиоводещ, участник в щурма за Нормандия, не иска да се пенсионира. Мнозина го познават по лице. Той играе вълшебника в два от филмите за Хари Потър: „Хари Потър и философския камък“ и „Хари Потър и тайната стая“, а по-старото поколение го помни в ролята на Дарвин – в сериала за големия учен и на Карл Велики в друг сериал, а също и на Дядо Коледа.

05.05.2021 /22:27 | Автор: От Йерусалим специално за сайта на СБЖ Феня и Искра Декало, кореспондентски пункт на БНР | Източник: СБЖ

Близките на известния санктпетербургски журналист Матвей Фролов, известен като блокадния репортер, преди дни предадоха за съхранение в Централния държавен архив за исторически и политически документи в Санкт Петербург, неговия личен архив. Уникалната документална колекция беше представена в архива, като в събитието участваха и представители на най-голямата информационна агенция в Русия – ТАСС,в която Фролов е работил през целия си живот.

29.04.2021 /06:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Репортерът Давид Бериаин с богат опит от горещи точки като Афганистан, Ирак, Либия, разобличавал мафии в Мексико, Колумбия, Албания, и операторът Роберто Фрайле, оцелял след раняване в Сирия, бяха застреляни в западноафриканската страна при нападение над конвоя им. Те пътували към природен резерват, за да снимат филм против бракониерството. Загинал е и придружавалият ги правозащитник ирландец Рори Йънг. В района на убийството действат джихадистки групировки

28.04.2021 /09:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: elperiodico.com

Журналистката Петя Пейчева повежда читателите през неумиращи емоции, запечатани на старите репортерски ленти

10.03.2021 /15:15 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

В две групи във Фейсбук журналистът Тихомир Шолев, работил във в. „24 часа” в началните му години, разказва за модерния начин на работа там по онова време.

17.04.2021 /17:40 | Автор: Тихомир Шолев | Източник: Фейсбук

 Акценти и позиции

Изцяло подкрепяме изразената позиция на Международната федерация на журналистите, в която СБЖ е колективен член, а именно: Съветът за сигурност на ООН трябва незабавно да предприеме действия за прекратяване на целенасочените и систематични нападения на Израел срещу медии и журналисти, а виновните за това - да понесат своята отговорност.

16.05.2021 /16:05

Навършват се 30 г. от приемането на Декларацията от Виндхук, дала повод на ООН да обяви 3 май за Световен ден на печата. СБЖ напомня: законовите гаранции за правата журналистите са носещ стълб за тази свобода. В страната, класирана на 112-то място по същия показател, знаем това болезнено добре...

03.05.2021 /09:48

В интервала 14:00-17:00 ч. в посочените дни всички делегати за насроченото на 15 май Общо събрание на СБЖ ще могат да се запознаят с материалите за него в отдел „Организационен” на Съюза

27.04.2021 /19:43

 Мнения

Денят на Европа е от новите ни празници, а всяка следваща година като че ли намалява ентусиазма, с който го приехме.

08.05.2021 /10:05 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

Накъде са се запътили унищожителите на журналистиката, свободата и изборите - от Бойко Борисов до Големите му братя по света

20.03.2021 /17:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 34 гости

Бързи връзки