Веселин Желев: Реабилитирайте говорителите

15.04.2021 /15:25 | Източник: jelev.info Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Авторът Веселин Желев

Българинът не е от най-учтивите хора. И неговите представители в парламента май не са. Какъвто народът – такива и представителите. Това е демокрацията.

Нов народен представител направил нещо старо – заплашил журналист. Понеже журналистът сбъркал името на партията му, коментира в своя блог "300 думи" известният журналист Веселин Желев, работил дълго като кореспондент в Брюксел.

Ако сгрешал така по Крумово време, щели да му отрежат ръцете, казал представителят. И с това чудесно илюстрирал името на партията си.

Да, има такъв народ, който иска да реже ръце. Особено пишещи ръце. Защо обаче почти 18% от гласувалите на 4 април очакват точно тази партия, представляваща тази кръвожадна част от народа, да обнови България, то тайнство великое ест.

Поне за мене  

Един от рисковете на демокрацията е, че простаци винаги могат да вземат властта. И да превърнат демокрацията в простокрация. Това го живеем от… хайде да не казвам откога, че сме в минно поле от чувствителни его-та.

Рискът простаци да вземат властта е толкова по-голям, колкото по-голям е делът им в обществото, особено в политически активната му част.

А този дял нараства, когато обществото живее бедно и безпросветно по законите на джунглата, с други думи – както се живее в България през последните 30 години.

Този дял расте, когато такова общество сякаш умишлено се отглежда, защото лесно се управлява – с насаждане на страхове и омраза, със сочене на врагове от телевизора. Това е простокрация, еволюирала във видеокрация. Тя може да си направи и собствена телевизия. Или да накара някой неин хранен човек да ѝ купи.

Кой спечели изборите на 4 април ли?   

Ето, тази озлобена и оскотяла България, която иска да реже ръце, ги спечели. Проблемът ѝ е, че не знае как да се организира в мнозинство.

Историята познава далече по-тежки случаи. Чудя се от генералите императори, от Жакерията ли да започна, от гилотината ли, от червените кхмери и талибаните ли, от Културната революция ли.

Но да оставим историята. България е държава член на ЕС, навлизаща в третото десетилетие на ХХI век. Това не ни имунизира срещу простокрация, но ни дава един инструмент, който ни пази от нейните публични ефекти.

Този инструмент е говорителят   

И най-големият простак на власт може (ако иска) да си има говорител, чиято професия е да се държи учтиво с обществото. Говорителят е доброто лице на властта. Той я предпазва от това да се излага, когато говори тъй, както умее. Той я предпазва от това да се компрометира и хората бързо да я намразят.

Освен, че говори вместо властта по обществено приемлив начин, говорителят може още да ѝ пише публичните речи и изявления, от които тя не може съвсем да избяга, да подготвя отговори по често задавани или очаквани въпроси, да пише отговори на въпроси за интервюта, т.е. да я разтоварва от огромния стрес на публичното общуване и да ѝ освобождава много време да мисли и да работи.

Говорителят е атрибут на развитата, култивираната демокрация, а не на суровата, която се къпе в първичния чар и не не(д)одяланато слово на своите народни трибуни. Ако всички те можеха да говорят (не цитирам Йовков) нямаше да има нужда от говорители. Но, уви, не могат. Затова е разумно да си върнат говорителите, които ги пазят от капаните на публичността.

От всяко дърво говорител не става   

За тази професия трябват богати познания, бърз ум, гигантска работоспособност, отказ от личен живот и железни нерви. 

“Нямаш право да мълчиш и всичко, което кажеш, ще бъде използвано срещу тебе”, казваше холандецът Кун Дунс, шеф на дирекцията по комуникации на Европейската комисия през мандата на Жан-Клод Юнкер.

Длъжността на говорителя е критично важна за демокрациите. Чрез нея властта всеки ден общува с избирателите. Журналистите, независимо от личните и професионалните им качества, не са “мисирки”, “бухалки”, “лизачи” и пр.

Те са представители на своите читатели, слушатели, зрители, т.е. на избирателите. Затова избраниците трябва да знаят, че когато нагрубяват журналист, нагрубяват избирателите си. Отговорност на говорителя е да им напомня това, защото мнозина от тях са склонни да го забравят.

През последните 10-ина години професията говорител у нас почти изчезна. Беше заменена с някаква нова порода, която се самоопределя като “пиари” или “пиарки”. Те са по-скоро организатори и технически асистенти в публичните изяви на своите патрони, но нямат пълномощия да говорят от името на институции, да ги представляват.  

Те са имитатори на откритост и на публичност   

Защото главната им функция е да допускат само еднопосочно движение на филтрирано съдържание от началниците си към медиите. Крайно рядко се случва да отговорят на въпрос с право да бъдат цитирани поименно. Това на практика свежда институционалната комуникация до доста примитивна пропаганда.

Последните парламентарни избори показаха ясно, че такова общуване с публиката изчерпва кредита на доверие на властта бързо, а може би и безвъзвратно.

В публичното общуване има норми – професионални, етични, правни. Въз основа на тях в страните, на които мечтаем да приличаме, има споразумения между медиите и говорителските служби, които регламентират отношенията им в името на най-добрата служба на обществения интерес.

Има такова споразумение между Международната пресасоциация в Брюксел (акредитираните там чуждестранни кореспонденти) и Европейската комисия. Полезно е и за българските народни представители, и за българските редакции да го прочетат.

А ще се отнася до нашего брата, журналиста, трябва да ни е ясно, че почтително отношение от простократ не се дава, а се взема. За да си вземем това, което ни се полага, първо трябва да бъдем организирани като колегите в Брюксел.

Да говорим с един глас и да накараме институциите (не случайно попадналите в тях индивиди) да възстановят уважителното отношение към професията, ако трябва, с подписване на споразумение като споменатото. 

Свързани: 

Възмутителна е агресията, проявена от новоизбран депутат към журналист

УС на СБЖ изразява тревога и възмущение от вербалната агресия на Тошко Йорданов - новоизбран народен представител и зам.-председател на партията "Има такъв народ" по адрес на журналиста от Нова телевизия Благой Цицелков.

Дата: 14.04.2021

Заместникът на Слави Тошко Йорданов сплаши журналист с „рязане на крайници"

Зам.-председателят на „Има такъв народ" - Тошко Йорданов, който е и новоизбран депутат, отправи заплахи към журналист от Нова телевизия. В предаването, което лично води Йорданов по телевизия 7/8 ТВ, сценаристът на Слави Трифонов се позова на Крумовите закони и обяви в ефир, че за лъжа се режат крайници.
Дата: 14.04.2021


 

Сподели в
 

„Не мога да изчисля какъв е шансът да се обърне внимание на нашето писмо, сигурно не е голям, но бяхме длъжни да надигнем глас". Това заяви в предаването „Нещо повече" по БНР журналистката Светла Петрова от Обществения съвет на Българското национално радио, който призова да бъде наложен мораториум върху намаляването на средствата за медията.

11.05.2021/16:06

Въоръжени мъже убиха бивш телевизионен водещ в Афганистан, предаде АП. Нимат Рауан е бил застрелян в южния град Кандахар от двама нападатели, които са избягали с мобилния му телефон.

07.05.2021/15:25

"Реал"-Мадрид загуби заведеното дело срещу Испанската футболна лига във връзка с разпределяне на приходите от телевизионните права, съобщиха от Лигата.

06.05.2021/17:20

Вoлeн Cидeрoв се пoяви в рoлятa нa журнaлиcт в пaрлaмeнтa. Той не успя да стане отново депутат и беше забелязан с микрофона на партийната телевизия Алфа из кулоарите на парламента.

29.04.2021/22:04

Надзорният съвет на най-популярната социална мрежа забави решението си за евентуалното разблокиране на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп. Забраната остава и за профила му в Инстаграм.

18.04.2021/16:55

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Най-възрастният според Гинес 97-годишен радиоводещ, участник в щурма за Нормандия, не иска да се пенсионира. Мнозина го познават по лице. Той играе вълшебника в два от филмите за Хари Потър: „Хари Потър и философския камък“ и „Хари Потър и тайната стая“, а по-старото поколение го помни в ролята на Дарвин – в сериала за големия учен и на Карл Велики в друг сериал, а също и на Дядо Коледа.

05.05.2021 /22:27 | Автор: От Йерусалим специално за сайта на СБЖ Феня и Искра Декало, кореспондентски пункт на БНР | Източник: СБЖ

Близките на известния санктпетербургски журналист Матвей Фролов, известен като блокадния репортер, преди дни предадоха за съхранение в Централния държавен архив за исторически и политически документи в Санкт Петербург, неговия личен архив. Уникалната документална колекция беше представена в архива, като в събитието участваха и представители на най-голямата информационна агенция в Русия – ТАСС,в която Фролов е работил през целия си живот.

29.04.2021 /06:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Репортерът Давид Бериаин с богат опит от горещи точки като Афганистан, Ирак, Либия, разобличавал мафии в Мексико, Колумбия, Албания, и операторът Роберто Фрайле, оцелял след раняване в Сирия, бяха застреляни в западноафриканската страна при нападение над конвоя им. Те пътували към природен резерват, за да снимат филм против бракониерството. Загинал е и придружавалият ги правозащитник ирландец Рори Йънг. В района на убийството действат джихадистки групировки

28.04.2021 /09:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: elperiodico.com

Журналистката Петя Пейчева повежда читателите през неумиращи емоции, запечатани на старите репортерски ленти

10.03.2021 /15:15 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

В две групи във Фейсбук журналистът Тихомир Шолев, работил във в. „24 часа” в началните му години, разказва за модерния начин на работа там по онова време.

17.04.2021 /17:40 | Автор: Тихомир Шолев | Източник: Фейсбук

 Акценти и позиции

Изцяло подкрепяме изразената позиция на Международната федерация на журналистите, в която СБЖ е колективен член, а именно: Съветът за сигурност на ООН трябва незабавно да предприеме действия за прекратяване на целенасочените и систематични нападения на Израел срещу медии и журналисти, а виновните за това - да понесат своята отговорност.

16.05.2021 /16:05

Навършват се 30 г. от приемането на Декларацията от Виндхук, дала повод на ООН да обяви 3 май за Световен ден на печата. СБЖ напомня: законовите гаранции за правата журналистите са носещ стълб за тази свобода. В страната, класирана на 112-то място по същия показател, знаем това болезнено добре...

03.05.2021 /09:48

В интервала 14:00-17:00 ч. в посочените дни всички делегати за насроченото на 15 май Общо събрание на СБЖ ще могат да се запознаят с материалите за него в отдел „Организационен” на Съюза

27.04.2021 /19:43

 Мнения

Денят на Европа е от новите ни празници, а всяка следваща година като че ли намалява ентусиазма, с който го приехме.

08.05.2021 /10:05 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

Накъде са се запътили унищожителите на журналистиката, свободата и изборите - от Бойко Борисов до Големите му братя по света

20.03.2021 /17:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 40 гости

Бързи връзки