Начало
 
 

30 години от основаването на „24 часа” - спомени на колегата Тихомир Шолев

17.04.2021 /17:40 | Автор : Тихомир Шолев | Източник: Фейсбук Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


В две групи във Фейсбук журналистът Тихомир Шолев, работил във в. „24 часа” в началните му години, разказва за модерния начин на работа там по онова време.

По повод 30-огдишнината от основаването ва вестник „24 часа” колегата Тихомир Шолев разказва следните свои спомени, които публикува във Фейсбук групите 24 hours Golden Age" и Мемоари, майтапи и тъга от журналистиката":

В седмо-редката на „24 часа” можеше да кажеш много. Графиката улесняваше репортери и редактори, производството вървеше леко. Графичното оформление на „24 часа” по времето, когато работех в него (1994-1997 г.) беше гениално удобно за вестникопроизводството. Вестникът се появява точно преди 30 г. (брой 1 е от 18 април 1991 г., на снимката) в малкия според тогавашните представи за всекидневник формат А3 – таблоид.

„24 часа” обаче не беше таблоид, „Билд цайтунг” е таблоид (брой от 23 ноември 1963 г., на снимката). Това е така, защото понятието таблоид отдавна е надхвърлило смисъла си за размера на хартиената страница. Понятието таблоид вече стана същностно и сега характеризира съдържанието. А ежедневникът на „Пресгрупа 168 часа” се появи с новаторското си мото под главата: „Всекидневник за новините, каквито са”.

Графиката на „Часовете” беше характерна с това, че информационните страници се структурираха на колони и етажи. Новините, списвани главно от отделите винф, минф, спорт, икономика, оживление и др. се оформяха на 7 колони и на 3 или 4 хоризонтални етажа. Всяка колонка от един етаж събираше 6 или 7 реда (55 знака на ред) плюс заглавието. В тези пред интернетски времена, дописките се мереха не на думи или знаци, а все още на редове, както по времето на пишещите машини. И за редактора беше лесно: ако дописката е на една колона трябва да е дълга 7 реда, ако е на 2 или 3, съответно - 14 или 21 реда.

Специално в отдел политика – винф, ние репортерите работехме така: Знаеш си ресора, следиш си събитията за деня и ги заявяваш за планьорките. Връщаш се от събитието и се сприказваш с редактора на страницата какви са новините при теб. Може и да го ударите малко на пазарлък, кое колко е важно.

До драми не се е стигало, редакторът има последната дума - при него идват всичките новини по темите на отдела, преценката е за него. Разбрали сте в какъв обем ще е твоята дописка/дописки и сядаш зад компа, да си снесеш хайвера. Уточнили сте се, че ще пишеш седмо-редка за това, а за онова – давай 14 реда. До затварянето на вестника, в зависимост от актуалната информационна температура, седмо-редката можеше да порасне и до чело от 25 -35 реда. Често се е случвало.

Но и без наедряване на дописката, от личен опит мога да кажа, че в седемте реда на „24 часа” можеше да се каже много. За това помагаше и новаторския за тогава часови прийом на „изтичащото заглавие”. При този способ, първите няколко думи на материала ти стават заглавие, а текстът ти започва с малка буква, направо с продължението на първото изречение.

В стил „Мара подробната” ще кажа, че като знаеш предварително колко място ти е отредено на страница, тогава и ти си организираш дописката според обема. Няма ги вестникарските драми: защо сте ми съкратили най-важното от материала. Който е давал вестникарски дежурства знае какъв проблем е понякога да съкратиш изтичаш материал. Или пък да търсиш минути преди затваряне на броя с какво да се запълни страницата.

В „Часовете” новинарското производство вървеше леко за репортери и редактори. Дължеше се и на новаторската за тогава графика на всекидневника.

Казват, че за един вестник най-важното било да продължава да излиза. Да ни е честито вече 30 годишното излизане на „24 часа”!

Сподели в
 

Медийната мрежа в област Силистра в миналото е представлявала богата палитра. Понастоящем - скромна, но от сърце

01.10.2021/19:06

Предлагаме и последната част от трилогията на известния журналист международник Константин Иванов за професионалния му път, излязла във в. "Дума".

30.08.2021/18:49

Известният ас на международната журналистика Константин Иванов представи във в. "Дума" поредица от три части с разкази от 60-годишата си история в професията.

29.08.2021/15:51

Известният журналист международник Константин Иванов разказва в три поредни броя на в. "Дума" за своя професионален път, от който по-младите колеги в гилдията има много какво да научат. Днес предлагаме първата част от трилогията му, излязла под общия надслов "Да знаеш да станеш от масата".

28.08.2021/16:06

Журналистът Иван Бакалов припомня във Фейсбук групата "Мемоари, майтапи и тъга по журналистиката :)" събития отпреди близо четвърт век - купуването на "24 часа" от ВАЦ, първата журналистическа стачка там, връщането на Валери Найденов начело на вестника, конфликтите му с журналистите и прочутата му фраза за "паметника" и "песъчинките на световния журналистически плаж".

15.07.2021/09:31

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Каналът Blaze в Испания пуска тази съботна вечер пети сезон на риалити сериала „В гаража на Джей Лено”. По този повод кореспондентът на в . „Ла Вангуардия” в Лос Анжелис Гарбиел Лерман интервюира прочутия тв водещ.

15.10.2021 /16:29 | Автор: Габриел Лерман | Източник: lavanguardia.com

Многобройни са родолюбивите инициативи и прояви на българското семейство, установило се в Буенос Айрес още преди две десетилетия, като сред тях се откроява и медийният им опит - първо с радио и сайт, а от над година и с телевизия. За приноса си са отличени с награда от Сружението на испаноговорещите журналисти в България.

12.10.2021 /18:25 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Академичната монография на гл. ас. д-р Мая Василева от Катедра “Комуникация и аудиовизуална продукция” в ФЖМК в СУ “Св. Климент Охридски”, озаглавена “Ерата на вечерното токшоу: Продуциране на вечерно токшоу за онлайн платформи”, бе представена в литературен клуб "Перото". Предлагаме експозето на проф. д-р Маргарита Пешева за монографията.

11.10.2021 /13:44 | Автор: Проф. Маргарита Пешева | Източник: СБЖ

В сезона на Нобеловите награда стана известно, че Нобелова награда за мир се присъжда на филипинската журналистка Мария Реса и главния редактор на руския вестник „Новая газета“ Дмитрий Муратов. Двамата са номинирани за престижното отличие от Норвежкия Нобелов комитет за тяхната борба за свободата на словото. Също така те представляват и всички журналисти, които чрез борбата за запазването на мира отстояват демокрацията и свободата на словото.

09.10.2021 /20:08 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Медийната мрежа в област Силистра в миналото е представлявала богата палитра. Понастоящем - скромна, но от сърце

01.10.2021 /19:06 | Автор: Йордан Георгиев, Марин Минев | Източник: СБЖ

Предлагаме и последната част от трилогията на известния журналист международник Константин Иванов за професионалния му път, излязла във в. "Дума".

30.08.2021 /18:49 | Автор: Константин Иванов | Източник: duma.bg

 Акценти и позиции

Това бе едно от предложенията, отправени от журналисти, които участваха в конференция за антикорупционната политика на ЕС и ефекта ѝ в България, организирана от Елена Йончева. С видеообръщение се включи еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс.

14.10.2021 /16:33

София ин´т Велд: „Тук сме, за да ви подкрепим. Видяхме проблеми, но и огромна решимост на българите да се справят с предизвикателствата.” Елена Йончева: „Ако не надвием корупцията, ще продължим да сме бедна държава със зависими медии.”

24.09.2021 /19:15

Символно и логично точно на днешния Ден на Независимостта на България отбелязваме и 100-годишнината от отлитането във вечността на патриарха на българската литература Иван Вазов

22.09.2021 /13:06

 Мнения

Тези дни реших да се поразходя из личните си автобиографични страници. Човек прави своя самоотчет и равносметка за изминатия път. Годините на демокрация и Преход силно промениха ценности, реформираха и преобразиха цели сектори в обществената практика, а покрай подмяната на табелките по улиците, площадите, наименованията на училища и предприятия се смениха или изчегъртаха, ако щете, страници от биографиите ни...

29.09.2021 /15:01 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Тук е една авторитетна евроделегация, която се надявахме да извади на показ посегателствата срещу честната българска журналистика. Обаче...

23.09.2021 /16:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 15 гости

Бързи връзки