Начало
 
 

30 години от основаването на „24 часа” - спомени на колегата Тихомир Шолев

17.04.2021 /17:40 | Автор : Тихомир Шолев | Източник: Фейсбук Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


В две групи във Фейсбук журналистът Тихомир Шолев, работил във в. „24 часа” в началните му години, разказва за модерния начин на работа там по онова време.

По повод 30-огдишнината от основаването ва вестник „24 часа” колегата Тихомир Шолев разказва следните свои спомени, които публикува във Фейсбук групите 24 hours Golden Age" и Мемоари, майтапи и тъга от журналистиката":

В седмо-редката на „24 часа” можеше да кажеш много. Графиката улесняваше репортери и редактори, производството вървеше леко. Графичното оформление на „24 часа” по времето, когато работех в него (1994-1997 г.) беше гениално удобно за вестникопроизводството. Вестникът се появява точно преди 30 г. (брой 1 е от 18 април 1991 г., на снимката) в малкия според тогавашните представи за всекидневник формат А3 – таблоид.

„24 часа” обаче не беше таблоид, „Билд цайтунг” е таблоид (брой от 23 ноември 1963 г., на снимката). Това е така, защото понятието таблоид отдавна е надхвърлило смисъла си за размера на хартиената страница. Понятието таблоид вече стана същностно и сега характеризира съдържанието. А ежедневникът на „Пресгрупа 168 часа” се появи с новаторското си мото под главата: „Всекидневник за новините, каквито са”.

Графиката на „Часовете” беше характерна с това, че информационните страници се структурираха на колони и етажи. Новините, списвани главно от отделите винф, минф, спорт, икономика, оживление и др. се оформяха на 7 колони и на 3 или 4 хоризонтални етажа. Всяка колонка от един етаж събираше 6 или 7 реда (55 знака на ред) плюс заглавието. В тези пред интернетски времена, дописките се мереха не на думи или знаци, а все още на редове, както по времето на пишещите машини. И за редактора беше лесно: ако дописката е на една колона трябва да е дълга 7 реда, ако е на 2 или 3, съответно - 14 или 21 реда.

Специално в отдел политика – винф, ние репортерите работехме така: Знаеш си ресора, следиш си събитията за деня и ги заявяваш за планьорките. Връщаш се от събитието и се сприказваш с редактора на страницата какви са новините при теб. Може и да го ударите малко на пазарлък, кое колко е важно.

До драми не се е стигало, редакторът има последната дума - при него идват всичките новини по темите на отдела, преценката е за него. Разбрали сте в какъв обем ще е твоята дописка/дописки и сядаш зад компа, да си снесеш хайвера. Уточнили сте се, че ще пишеш седмо-редка за това, а за онова – давай 14 реда. До затварянето на вестника, в зависимост от актуалната информационна температура, седмо-редката можеше да порасне и до чело от 25 -35 реда. Често се е случвало.

Но и без наедряване на дописката, от личен опит мога да кажа, че в седемте реда на „24 часа” можеше да се каже много. За това помагаше и новаторския за тогава часови прийом на „изтичащото заглавие”. При този способ, първите няколко думи на материала ти стават заглавие, а текстът ти започва с малка буква, направо с продължението на първото изречение.

В стил „Мара подробната” ще кажа, че като знаеш предварително колко място ти е отредено на страница, тогава и ти си организираш дописката според обема. Няма ги вестникарските драми: защо сте ми съкратили най-важното от материала. Който е давал вестникарски дежурства знае какъв проблем е понякога да съкратиш изтичаш материал. Или пък да търсиш минути преди затваряне на броя с какво да се запълни страницата.

В „Часовете” новинарското производство вървеше леко за репортери и редактори. Дължеше се и на новаторската за тогава графика на всекидневника.

Казват, че за един вестник най-важното било да продължава да излиза. Да ни е честито вече 30 годишното излизане на „24 часа”!

Сподели в
 

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021/11:30

В две групи във Фейсбук журналистът Тихомир Шолев, работил във в. „24 часа” в началните му години, разказва за модерния начин на работа там по онова време.

17.04.2021/17:40

Колко файлове сме изтрили или безвъзвратно загубили? Колко имейла – ценни за нас – не сме принтирали?

03.04.2021/11:55

Журналистката Магдалена Видева, работила навремето във в. "Народна младеж", а днес издател на сайта "По-здрави днес", разказа следната история на страницата на "Народна младеж" във Фейсбук

31.03.2021/20:01

Известният от няколко български медии журналист Петър Бойчев радва приятелите си във Фейсбук - където се подвизава като Петър Вълков - с колоритни разкази за свои житейски и професионални истории. Една от най-четените е озаглавил "Йеменският принц и войната с Румъния".

16.03.2021/09:24

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Най-възрастният според Гинес 97-годишен радиоводещ, участник в щурма за Нормандия, не иска да се пенсионира. Мнозина го познават по лице. Той играе вълшебника в два от филмите за Хари Потър: „Хари Потър и философския камък“ и „Хари Потър и тайната стая“, а по-старото поколение го помни в ролята на Дарвин – в сериала за големия учен и на Карл Велики в друг сериал, а също и на Дядо Коледа.

05.05.2021 /22:27 | Автор: От Йерусалим специално за сайта на СБЖ Феня и Искра Декало, кореспондентски пункт на БНР | Източник: СБЖ

Близките на известния санктпетербургски журналист Матвей Фролов, известен като блокадния репортер, преди дни предадоха за съхранение в Централния държавен архив за исторически и политически документи в Санкт Петербург, неговия личен архив. Уникалната документална колекция беше представена в архива, като в събитието участваха и представители на най-голямата информационна агенция в Русия – ТАСС,в която Фролов е работил през целия си живот.

29.04.2021 /06:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Репортерът Давид Бериаин с богат опит от горещи точки като Афганистан, Ирак, Либия, разобличавал мафии в Мексико, Колумбия, Албания, и операторът Роберто Фрайле, оцелял след раняване в Сирия, бяха застреляни в западноафриканската страна при нападение над конвоя им. Те пътували към природен резерват, за да снимат филм против бракониерството. Загинал е и придружавалият ги правозащитник ирландец Рори Йънг. В района на убийството действат джихадистки групировки

28.04.2021 /09:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: elperiodico.com

Журналистката Петя Пейчева повежда читателите през неумиращи емоции, запечатани на старите репортерски ленти

10.03.2021 /15:15 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

В две групи във Фейсбук журналистът Тихомир Шолев, работил във в. „24 часа” в началните му години, разказва за модерния начин на работа там по онова време.

17.04.2021 /17:40 | Автор: Тихомир Шолев | Източник: Фейсбук

 Акценти и позиции

Изцяло подкрепяме изразената позиция на Международната федерация на журналистите, в която СБЖ е колективен член, а именно: Съветът за сигурност на ООН трябва незабавно да предприеме действия за прекратяване на целенасочените и систематични нападения на Израел срещу медии и журналисти, а виновните за това - да понесат своята отговорност.

16.05.2021 /16:05

Навършват се 30 г. от приемането на Декларацията от Виндхук, дала повод на ООН да обяви 3 май за Световен ден на печата. СБЖ напомня: законовите гаранции за правата журналистите са носещ стълб за тази свобода. В страната, класирана на 112-то място по същия показател, знаем това болезнено добре...

03.05.2021 /09:48

В интервала 14:00-17:00 ч. в посочените дни всички делегати за насроченото на 15 май Общо събрание на СБЖ ще могат да се запознаят с материалите за него в отдел „Организационен” на Съюза

27.04.2021 /19:43

 Мнения

Денят на Европа е от новите ни празници, а всяка следваща година като че ли намалява ентусиазма, с който го приехме.

08.05.2021 /10:05 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

Накъде са се запътили унищожителите на журналистиката, свободата и изборите - от Бойко Борисов до Големите му братя по света

20.03.2021 /17:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 39 гости

Бързи връзки