Начало
 
 

30 години от основаването на „24 часа” - спомени на колегата Тихомир Шолев

17.04.2021 /17:40 | Автор : Тихомир Шолев | Източник: Фейсбук Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


В две групи във Фейсбук журналистът Тихомир Шолев, работил във в. „24 часа” в началните му години, разказва за модерния начин на работа там по онова време.

По повод 30-огдишнината от основаването ва вестник „24 часа” колегата Тихомир Шолев разказва следните свои спомени, които публикува във Фейсбук групите 24 hours Golden Age" и Мемоари, майтапи и тъга от журналистиката":

В седмо-редката на „24 часа” можеше да кажеш много. Графиката улесняваше репортери и редактори, производството вървеше леко. Графичното оформление на „24 часа” по времето, когато работех в него (1994-1997 г.) беше гениално удобно за вестникопроизводството. Вестникът се появява точно преди 30 г. (брой 1 е от 18 април 1991 г., на снимката) в малкия според тогавашните представи за всекидневник формат А3 – таблоид.

„24 часа” обаче не беше таблоид, „Билд цайтунг” е таблоид (брой от 23 ноември 1963 г., на снимката). Това е така, защото понятието таблоид отдавна е надхвърлило смисъла си за размера на хартиената страница. Понятието таблоид вече стана същностно и сега характеризира съдържанието. А ежедневникът на „Пресгрупа 168 часа” се появи с новаторското си мото под главата: „Всекидневник за новините, каквито са”.

Графиката на „Часовете” беше характерна с това, че информационните страници се структурираха на колони и етажи. Новините, списвани главно от отделите винф, минф, спорт, икономика, оживление и др. се оформяха на 7 колони и на 3 или 4 хоризонтални етажа. Всяка колонка от един етаж събираше 6 или 7 реда (55 знака на ред) плюс заглавието. В тези пред интернетски времена, дописките се мереха не на думи или знаци, а все още на редове, както по времето на пишещите машини. И за редактора беше лесно: ако дописката е на една колона трябва да е дълга 7 реда, ако е на 2 или 3, съответно - 14 или 21 реда.

Специално в отдел политика – винф, ние репортерите работехме така: Знаеш си ресора, следиш си събитията за деня и ги заявяваш за планьорките. Връщаш се от събитието и се сприказваш с редактора на страницата какви са новините при теб. Може и да го ударите малко на пазарлък, кое колко е важно.

До драми не се е стигало, редакторът има последната дума - при него идват всичките новини по темите на отдела, преценката е за него. Разбрали сте в какъв обем ще е твоята дописка/дописки и сядаш зад компа, да си снесеш хайвера. Уточнили сте се, че ще пишеш седмо-редка за това, а за онова – давай 14 реда. До затварянето на вестника, в зависимост от актуалната информационна температура, седмо-редката можеше да порасне и до чело от 25 -35 реда. Често се е случвало.

Но и без наедряване на дописката, от личен опит мога да кажа, че в седемте реда на „24 часа” можеше да се каже много. За това помагаше и новаторския за тогава часови прийом на „изтичащото заглавие”. При този способ, първите няколко думи на материала ти стават заглавие, а текстът ти започва с малка буква, направо с продължението на първото изречение.

В стил „Мара подробната” ще кажа, че като знаеш предварително колко място ти е отредено на страница, тогава и ти си организираш дописката според обема. Няма ги вестникарските драми: защо сте ми съкратили най-важното от материала. Който е давал вестникарски дежурства знае какъв проблем е понякога да съкратиш изтичаш материал. Или пък да търсиш минути преди затваряне на броя с какво да се запълни страницата.

В „Часовете” новинарското производство вървеше леко за репортери и редактори. Дължеше се и на новаторската за тогава графика на всекидневника.

Казват, че за един вестник най-важното било да продължава да излиза. Да ни е честито вече 30 годишното излизане на „24 часа”!

Сподели в
 

Журналистът Иван Бакалов припомня във Фейсбук групата "Мемоари, майтапи и тъга по журналистиката :)" събития отпреди близо четвърт век - купуването на "24 часа" от ВАЦ, първата журналистическа стачка там, връщането на Валери Найденов начело на вестника, конфликтите му с журналистите и прочутата му фраза за "паметника" и "песъчинките на световния журналистически плаж".

15.07.2021/09:31

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021/11:30

В две групи във Фейсбук журналистът Тихомир Шолев, работил във в. „24 часа” в началните му години, разказва за модерния начин на работа там по онова време.

17.04.2021/17:40

Колко файлове сме изтрили или безвъзвратно загубили? Колко имейла – ценни за нас – не сме принтирали?

03.04.2021/11:55

Журналистката Магдалена Видева, работила навремето във в. "Народна младеж", а днес издател на сайта "По-здрави днес", разказа следната история на страницата на "Народна младеж" във Фейсбук

31.03.2021/20:01

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

На 21 юли се навършиха 122 г. от рождението на големия американски писател, шлифовал словото си като дългогодишен военен репортер, Ърнест Хемингуей. По този повод webcafe.bg припомня пъстра броеница от негови сентенции.

22.07.2021 /11:25 | Източник: webcafe.bg

Отдавна в списъка на добрите ми намерения беше включено интервю с известния и обичан от много българи писател и поет Лозан Такев. Е, вече намерението е факт и вие четете какво е отговорил членът на УС на СБЖ на моите питанки за сайта на Съюза.

19.07.2021 /11:41 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Луиза Тахмисян разказва за големия журналист, оглавявал варненския в. „Народно дело”

19.07.2021 /09:16 | Автор: Луиза Тахмисян | Източник: СБЖ

Да си призная рядко гледам прогнозата за времето по телевизиите, но пък се е случвало някои от момичетата или момчетата на времето да ми спрат погледа и вниманието. Такъв беше ЕмилЧолаков, Симеон Матеев от България он Ер,Станислава Цалова… Но една вечер преди няколко години на 3 март в новините по БНТ съобщиха,че колежката им Ева Кикерезова, която казва времето, се снимала с президента Радев. Е, това ме впечатли и реших да видя кое е това момиче.

16.07.2021 /10:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Журналистът Иван Бакалов припомня във Фейсбук групата "Мемоари, майтапи и тъга по журналистиката :)" събития отпреди близо четвърт век - купуването на "24 часа" от ВАЦ, първата журналистическа стачка там, връщането на Валери Найденов начело на вестника, конфликтите му с журналистите и прочутата му фраза за "паметника" и "песъчинките на световния журналистически плаж".

15.07.2021 /09:31 | Автор: Иван Бакалов | Източник: Фейсбук

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

 Акценти и позиции

Наградите в новоучредения от Европейския парламент конкурс за изключително журналистическо постижение на името на убитата известна разследваща журналистка от Малта Дафне Каруана Галиция ще се определят от международно жури, съставено от представители на медиите и гражданското общество в 27-те страни от ЕС.

07.07.2021 /12:03

В Деня на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България нека сверим и посоките на българката журналистика по непреходните ориентири на историческите, духовните и моралните ни върхове.

02.06.2021 /10:08

В своя декларация УС на СБЖ остро осъжда действията на властите в Минск, като настоява и за международно разследване на шокиращия инцидент с насилствено приземения в столицата на Беларус пътнически самолет и за изясняване на всички обстоятелства около него от страна на Международната организация за гражданска авиация (ICAO). Необходимо е изграждането на изрична международноправна рамка, която да предотвратява допускането на подобни инциденти занапред.

26.05.2021 /10:47

 Мнения

Това стана по Коледа – преди няколко месеца. И появата на изданието – като факт, бе отбелязано в сайта на СБЖ . Съпроводено от разговор с автора. Струва си обаче да се сподели мнение за книгата, след като бъде прочетена внимателно...

21.06.2021 /14:18 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Денят на Европа е от новите ни празници, а всяка следваща година като че ли намалява ентусиазма, с който го приехме.

08.05.2021 /10:05 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 43 гости

Бързи връзки