Дъщерята на Венелин Митев с емоционално сбогуване с баща си

18.04.2021 /17:20 | Източник: Фейсбук Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Поклон пред паметта на Венелин Митев

Десислава Митева написа вълнуващи думи във Фейсбук, известявайки за кончината на своя баща - големия журналист Венелин Митев.

Колегата Венелин Митев, за чиято кончина сайтът на СБЖ писа на 17 април, си е отишъл на 15 април. Това става ясно от написаното от неговата дъщеря - Десислава Митева - във Фейсбук. Ето нейния текст:

Скъпи приятели и колеги на баща ми, съобщавам ви с прискърбие, че той почина на 15 април.

Той ми беше много повече от татко. Беше несравнимият Венелинчо, който ме караше да се превивам от смях от нескончаемите му лафове. Беше човекът, който притежаваше най-много преинтересни спомени и причудливи истории. Беше моят кумир в журналистиката.

Беше мъжът, който ме дари със зелени очи, с анализаторски ум, с умението да се надсмивам над нелепите ситуации и да общувам с всякакъв вид хора.

Когато бях малка, ме учеше да съзирам най-незначимите подробности и да откривам необичайното и вълшечното във всяка случка. Показваше ми светулки, водеше ме на безкрайни походи в планината, готвеше ми божествени ястия, караше ме да чета най-стойностните книги. Водеше ни със сестра ми да гледаме "Междузвездни войни". Запознаваше ни с някои от най-интелигентните и запомнящи се хора на нашето съвремие.

Той е човекът, благодарение на когото се родих в Москва, израснах в Париж и се превърнах завинаги в ревностен франкофон и свободен космополит.

Той ни построи къща, в която вложи цялата си душа. Засади дървета и цветя.

Написа прекрасни книги, безценни журналистически материали, нежни стихотворения. Остави десетки преводи на френски и есперанто. Помогна на толкова много млади таланти с остро перо.

Изпращам ти няколко снимки от любимата ти градина, любими мой Венелинчо. Светъл път към звездите. Там вече те чака твоят котарак Пенчо, който тръгна към безкрайността преди дни.

Сбогом, татко.

Свързани:

Отиде си колегата Венелин Митев

Дата: 17.04.2021
 

Сподели в
 

В Музея за история на радиото в България „Проф. д-р Веселин Димитров", който се намира във Факултета по журналистика близо до Ботаническата градина в София, можем да намерим интересни късове спомени за нашите медии през годините.

07.05.2021/12:23

Денят на радиото и телевизията 7 май е професионален празник на всички отрасли на радиотехниката и свръзката в България и Русия. Денят се отбелязва по повод годишнината от откриването на радиото от руския учен Александър С. Попов на 7 май 1895 г.

07.05.2021/10:48

Eдин от известните спортни коментатори от телевизионния екран - Петър Иванов, обяви, че вече не е част от екипа на БНТ. Журналистът не изтъква причината за настъпилата промяна, като единствено посочва, че е дошло време за такава и с нетърпение очаква следващите предизвикателства.

07.05.2021/08:56

С постановление на МС са намалени средствата за 56 първостепенни разпоредители с бюджет заради мерки, свързани с коронавируса.

06.05.2021/21:44

БНТ е задължена да излъчи финала на Европейското първенство по футбол, насрочен в същия ден, в който вероятно ще трябва да ходим пак до урните.

05.05.2021/20:35

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Най-възрастният според Гинес 97-годишен радиоводещ, участник в щурма за Нормандия, не иска да се пенсионира. Мнозина го познават по лице. Той играе вълшебника в два от филмите за Хари Потър: „Хари Потър и философския камък“ и „Хари Потър и тайната стая“, а по-старото поколение го помни в ролята на Дарвин – в сериала за големия учен и на Карл Велики в друг сериал, а също и на Дядо Коледа.

05.05.2021 /22:27 | Автор: От Йерусалим специално за сайта на СБЖ Феня и Искра Декало, кореспондентски пункт на БНР | Източник: СБЖ

Близките на известния санктпетербургски журналист Матвей Фролов, известен като блокадния репортер, преди дни предадоха за съхранение в Централния държавен архив за исторически и политически документи в Санкт Петербург, неговия личен архив. Уникалната документална колекция беше представена в архива, като в събитието участваха и представители на най-голямата информационна агенция в Русия – ТАСС,в която Фролов е работил през целия си живот.

29.04.2021 /06:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Репортерът Давид Бериаин с богат опит от горещи точки като Афганистан, Ирак, Либия, разобличавал мафии в Мексико, Колумбия, Албания, и операторът Роберто Фрайле, оцелял след раняване в Сирия, бяха застреляни в западноафриканската страна при нападение над конвоя им. Те пътували към природен резерват, за да снимат филм против бракониерството. Загинал е и придружавалият ги правозащитник ирландец Рори Йънг. В района на убийството действат джихадистки групировки

28.04.2021 /09:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: elperiodico.com

Журналистката Петя Пейчева повежда читателите през неумиращи емоции, запечатани на старите репортерски ленти

10.03.2021 /15:15 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

В две групи във Фейсбук журналистът Тихомир Шолев, работил във в. „24 часа” в началните му години, разказва за модерния начин на работа там по онова време.

17.04.2021 /17:40 | Автор: Тихомир Шолев | Източник: Фейсбук

 Акценти и позиции

Навършват се 30 г. от приемането на Декларацията от Виндхук, дала повод на ООН да обяви 3 май за Световен ден на печата. СБЖ напомня: законовите гаранции за правата журналистите са носещ стълб за тази свобода. В страната, класирана на 112-то място по същия показател, знаем това болезнено добре...

03.05.2021 /09:48

В интервала 14:00-17:00 ч. в посочените дни всички делегати за насроченото на 15 май Общо събрание на СБЖ ще могат да се запознаят с материалите за него в отдел „Организационен” на Съюза

27.04.2021 /19:43

Известната и по света порочна практика SLAPP у нас се прилага вече не само от овластени политически или икономически фактори, но дори и от лица, които сами са осъдени за криминални прояви. Настояваме законодателите час по-скоро да осигурят правна регламентация, която да предпазва журналистите от подобни посегателства.

27.04.2021 /15:48

 Мнения

Накъде са се запътили унищожителите на журналистиката, свободата и изборите - от Бойко Борисов до Големите му братя по света

20.03.2021 /17:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Ако човекът не бе открил думите, как ли щеше да изглежда сега? „Божият дар” го изведе от джунглата и тъмнината, научи го да вижда в себе си. И човекът се възгордя. Заключи тайнствените знаци в скъпи ковчежета със седем печата, превърна ги в магия за невежеството. Превърна ги във власт.

02.03.2021 /12:56 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 41 гости

Бързи връзки