Къде са "Репортери без граници", че тука ги търсят да ги бият?

21.04.2021 /12:02 | Източник: clubz.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Няма как някой да освободи нас - журналистите, ако не желаем да бъдем освобождавани, пише Стефан Миланов в clubz.bg.

Ако ситуацията носеше на майтап, щях да кажа, че да падаш само с един от Бразилия (която най-нахално ни измести от 111-о място по свобода на словото), си е вид победа, иронизира Стефан Миланов в свой коментар в clubz.bg. Таман си бяхме свикнали със 111... Но ситуацията не носи на майтап, а и Бразилия е държава, където – доколкото съм чел – ти отвличат колата с пистолет по светофарите. А ние сме членка на ЕС, където поне мутрите се държат прилично и тихо си крадат в ъгъла.

Да, подобни класации щяха да имат малко повче авторитет , ако в тях не включваха абсурди като убитата колежка, докато тичаше в Русе (говоря за предишни години). Но това не променя основния факт. А той е, че:

Българските медии не са корумпирани в смисъла на – един дал на друг едни пари за една услуга. Медиите са почти напълно завладени. До степен, че няма нужда хората-процесори в редакциите, през които протича влиянието (аз така съм си ги кръстил) дори да указват какво се иска. Репортерите си знаят. В медиите откровено излизат неща, писани някъде другаде, а журналисти си слагат името под текстове, дошли на флашки.

Телевизии, сайтове, разпространение, рекламни агенции, през които се претакат парите... Да не говорим за сламените вестникарски магнати, магнатки и магнатченца, които – напълно комично – се събудиха такива за една нощ... Мен ако питате, му се чудя на акъла - дали ще го наречете Шиши или нещо друго, все тая - защо са му толкова много? Само му трошат кинти. А авторитетът им е по-нисък от на "Работническо дело". Ама никой не е опрял до моята "безценна" експертиза как се сглобява завладяна държава и как се рисува паралелна реалност.

И, разбира се, трябва да добавим, че този карцином нямаше да съществува, да се разплува и да завладява нови части от тялото без колосалните кражби на обществен ресурс. В този смисъл – ако се "изчисти" правосъдната система, тя би решила косвено и част от проблема с напълно пробитите с откраднати пари български медии и единични журналисти. Защото в крайна сметка тази схема е и много скъпа.

За какво са ти 4 телевизии, незнам си колко сайта и всичките вестници? Като в тях пише едни и същи неща?

Но това е, както казва великият Дъглас Адамс, НДП – нечий друг проблем.

Има обаче един наш проблем. И той е - дали ние, рабоещите в медии, желаем да бъдем освобождавани? Или повече чакаме новия пореден освободител само да ни сведе правилните посоки. Чакаме го с баница...

Винаги съм си мислел: Борисов, Доган, Шиши, Домусчиев, бликове, пицове, или каквито там етикети се сетите да слагате - нито един от тях никога нямаше да се случи, ако не беше безбрежната склонност на българина да се сниши, да се подмаже, да е безгръбначен... Да пълзи, да раболепничи, да е конформист и в крайна сметка да се продава за една купа леща.

Защото е напълно загубена кауза някой да бъде "освободен", ако не желае да бъде освобождаван. Да казвам ли имена?

Сподели в
 

За пръв път в 50-годишната си история състезанието за нова българска песен "Пролет" е прекъснато.

15.05.2021/09:03

Успяхме да погасим всички просрочени задължения на БНТ към момента. Приключихме тежки, натрупани с години плащания. Това съобщи генералният директор на БНТ Емил Кошлуков в благодарствено писмо към служителите на обществената медия.

14.05.2021/11:21

При голям интерес премина третото издание на Националния журналистически конкурс за ученици "Гео Милев" в Стара Загора. Той бе организиран от Община Стара Загора, Център за подкрепа за личностно развитие и къща музей „Гео Милев”.

13.05.2021/16:09

Генералният директор на Българското национално радио(БНР) Андон Балтаков информира, че въпреки намаления от правителството в оставка бюджет на медията въпросът за съкращения на фонд „Работна заплата“ отпада от дневния ред на оперативното управление на обществената медия.

13.05.2021/08:08

Заради това "Шоуто на Николаос Цитиридис“ ще продължава вече само 30 минути - от 22:30 ч. до 23:00 ч., когато ще започва късната новинарска емисия, която досега стартираше в 23:30 ч. Промените влизат в сила от 24 май, понеделник, съобщиха от телевизията.

12.05.2021/17:26

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Най-възрастният според Гинес 97-годишен радиоводещ, участник в щурма за Нормандия, не иска да се пенсионира. Мнозина го познават по лице. Той играе вълшебника в два от филмите за Хари Потър: „Хари Потър и философския камък“ и „Хари Потър и тайната стая“, а по-старото поколение го помни в ролята на Дарвин – в сериала за големия учен и на Карл Велики в друг сериал, а също и на Дядо Коледа.

05.05.2021 /22:27 | Автор: От Йерусалим специално за сайта на СБЖ Феня и Искра Декало, кореспондентски пункт на БНР | Източник: СБЖ

Близките на известния санктпетербургски журналист Матвей Фролов, известен като блокадния репортер, преди дни предадоха за съхранение в Централния държавен архив за исторически и политически документи в Санкт Петербург, неговия личен архив. Уникалната документална колекция беше представена в архива, като в събитието участваха и представители на най-голямата информационна агенция в Русия – ТАСС,в която Фролов е работил през целия си живот.

29.04.2021 /06:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Репортерът Давид Бериаин с богат опит от горещи точки като Афганистан, Ирак, Либия, разобличавал мафии в Мексико, Колумбия, Албания, и операторът Роберто Фрайле, оцелял след раняване в Сирия, бяха застреляни в западноафриканската страна при нападение над конвоя им. Те пътували към природен резерват, за да снимат филм против бракониерството. Загинал е и придружавалият ги правозащитник ирландец Рори Йънг. В района на убийството действат джихадистки групировки

28.04.2021 /09:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: elperiodico.com

Журналистката Петя Пейчева повежда читателите през неумиращи емоции, запечатани на старите репортерски ленти

10.03.2021 /15:15 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

В две групи във Фейсбук журналистът Тихомир Шолев, работил във в. „24 часа” в началните му години, разказва за модерния начин на работа там по онова време.

17.04.2021 /17:40 | Автор: Тихомир Шолев | Източник: Фейсбук

 Акценти и позиции

Навършват се 30 г. от приемането на Декларацията от Виндхук, дала повод на ООН да обяви 3 май за Световен ден на печата. СБЖ напомня: законовите гаранции за правата журналистите са носещ стълб за тази свобода. В страната, класирана на 112-то място по същия показател, знаем това болезнено добре...

03.05.2021 /09:48

В интервала 14:00-17:00 ч. в посочените дни всички делегати за насроченото на 15 май Общо събрание на СБЖ ще могат да се запознаят с материалите за него в отдел „Организационен” на Съюза

27.04.2021 /19:43

Известната и по света порочна практика SLAPP у нас се прилага вече не само от овластени политически или икономически фактори, но дори и от лица, които сами са осъдени за криминални прояви. Настояваме законодателите час по-скоро да осигурят правна регламентация, която да предпазва журналистите от подобни посегателства.

27.04.2021 /15:48

 Мнения

Денят на Европа е от новите ни празници, а всяка следваща година като че ли намалява ентусиазма, с който го приехме.

08.05.2021 /10:05 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

Накъде са се запътили унищожителите на журналистиката, свободата и изборите - от Бойко Борисов до Големите му братя по света

20.03.2021 /17:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 28 гости

Бързи връзки