ЕФЖ алармира за атака над фотограф и приятелката му в Нидерландия

22.04.2021 /09:05 | Източник: europeanjournalists.org Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Преобърната кола, в която са били фотографът и приятелката му

Двойката се намирала в колата си, когато автомобилът бил избутан в канавка и преобърнат с покрива надолу от багер. Агресията била заради снимки, направени преди това от фотографа на друга подпалена кола на пътя край град Лунтерен.

Европейската федерация на журналистите (ЕФЖ) решително осъди агресията срещу фотограф и неговата приятелка, разиграла се край град Лунтерен, Нидерландия, на 19 април.

ЕФЖ се присъединява към своя филиал в Холандия - Нидерландския съюз на журналистите (NVJ), в искането за силен отговор от властите на нарастващия брой атаки срещу журналисти и медийни работници.

На 19 април 2021 г. фоторепортер на свободна практика и неговата приятелка снимат пожар в автомобил на пътя, когато няколко души стават толкова агресивни към тях, че се аложило да се приберат в собствената си кола.

Малко след това на кадри се вижда как багер бута колата с фотографа и приятелката чу, преобръщайки я с покрива надолу в канавка. Пожарникарите, които са били на мястото, за да гасят пожара в другата кола, са помогнали да се извадят фотографът и приятелката му, останали вътре в преобърнатото превозно средство.

Двойката е била само леко ранена. Оказана ѝ е медицинска помощ от персонала на извиканата линейка, но не се е наложило хоспитализиране. Фотографът заяви пред медиите, че изпитва болки в мускулите и гърба.

„Отидох там да снимам. Бях пред алея от другата страна на пътя. Тогава видях четирима души да идват към мен. Заплашиха ме със смърт ”, разказва фотографът пред медиите. „Имам болки в цялото тяло, мускулни болки, болки в гърба. Гърбът ми беше повреден от стъклото от прозореца на колата “, добавя той.

В изявление на полицията се казва, че са арестували трима души, включително водача на багера.

Генералният секретар на NVJ Томас Брунинг заяви, че тази атака трябва да отбележи повратна точка в начина, по който се третират журналистите и медийните работници в страната: „Всеки ден в Холандия журналист е атакуван или заплашван. Хората трябва да започнат да казват: долу ръцете от журналистите. Те вършат важна работа. Прокуратурата и полицията трябва да изпратят силен сигнал и да покажат, че извършителите не могат да се измъкнат безнаказани“, каза той.

„Картината на нападението са недопустима. Всички сме наясно, че можеше да се случи най-лошото. Очакваме силен отговор от властите. Посланието трябва да е ясно: атаката срещу журналист е атака срещу свободата на пресата “, заяви генералният секретар на ЕФЖ Рикардо Гутиерес.

Само от началото на тази година бе съобщено за 100 случая на нападения пред платформата за наблюдение Persveilig, чиито създатели са NJV, Асоциацията на главните редактори, полицията и прокуратурата. Целта на платформата е да помага на журналисти, срещнали насилие или агресия в хода на тяхната работа. За сравнение - прец цялата минала година е имало общо 121 сигнала за атаки над журналисти.

През януари т. г. няколко журналисти станаха обект на физически нападения след решението на правителството да наложи вечерен час, за да ограничи циркулацията на коронавируса. През април имаше нови нападения срещу журналисти и медийни служители, отразяващи събития в църкви.

Сподели в
 

Международната федерация на журналистите (МФЖ) призова Съвета за сигурност на ООН, който заседава днес, да предприеме спешни действия за спиране на преднамереното и систематично взимане на прицел на журналистите в Газа.

16.05.2021/11:08

Генералният секретар на ООН напомня на противостоящите си страни в ескалацията между Израел и Хамас, че „всяко безразборно нападение срещу граждански структури и медии нарушава международното право и трябва да се избягва на всяка цена“.

16.05.2021/09:33

Израелската армия унищожи при въздушен удар в събота 13-етажна сграда, в която се намират представителствата на американската информационна агенция Асошиейтед прес и на катарската телевизия "Ал джазира" в Ивицата Газа, съобщиха Ройтерс и Франс прес, като се позоваха на журналисти и свидетели. Не се съобщава за пострадали.

15.05.2021/19:35

При удар на израелската армия е уцелена висока сграда с представителства на Russia Today, Russia Today English, ZDF-Германия, Dubai TV, Aljazeera English, Press TV, вестник Al Hayat Aljadeedah, Al Aqsa TV, Al Aqsa Radio, Al Quds Today TV, Dubai Channel 12, Al Aqsa Visual, медийна компания Tayf, медийна компания Huna Al Quds и Палестинска компания за медийно производство.

14.05.2021/20:40

„Когато американското правителство зададе въпрос дали в Китай хората са свободни, то напълно пренебрегна по-добрия стандарт на живот и работа на народа, дължащи се на реформата в страната“, заяви президентът на консултантската компания „McKinsey“ Питър Уолкър в интервю за пекинска медия.

13.05.2021/12:18

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Най-възрастният според Гинес 97-годишен радиоводещ, участник в щурма за Нормандия, не иска да се пенсионира. Мнозина го познават по лице. Той играе вълшебника в два от филмите за Хари Потър: „Хари Потър и философския камък“ и „Хари Потър и тайната стая“, а по-старото поколение го помни в ролята на Дарвин – в сериала за големия учен и на Карл Велики в друг сериал, а също и на Дядо Коледа.

05.05.2021 /22:27 | Автор: От Йерусалим специално за сайта на СБЖ Феня и Искра Декало, кореспондентски пункт на БНР | Източник: СБЖ

Близките на известния санктпетербургски журналист Матвей Фролов, известен като блокадния репортер, преди дни предадоха за съхранение в Централния държавен архив за исторически и политически документи в Санкт Петербург, неговия личен архив. Уникалната документална колекция беше представена в архива, като в събитието участваха и представители на най-голямата информационна агенция в Русия – ТАСС,в която Фролов е работил през целия си живот.

29.04.2021 /06:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Репортерът Давид Бериаин с богат опит от горещи точки като Афганистан, Ирак, Либия, разобличавал мафии в Мексико, Колумбия, Албания, и операторът Роберто Фрайле, оцелял след раняване в Сирия, бяха застреляни в западноафриканската страна при нападение над конвоя им. Те пътували към природен резерват, за да снимат филм против бракониерството. Загинал е и придружавалият ги правозащитник ирландец Рори Йънг. В района на убийството действат джихадистки групировки

28.04.2021 /09:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: elperiodico.com

Журналистката Петя Пейчева повежда читателите през неумиращи емоции, запечатани на старите репортерски ленти

10.03.2021 /15:15 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

В две групи във Фейсбук журналистът Тихомир Шолев, работил във в. „24 часа” в началните му години, разказва за модерния начин на работа там по онова време.

17.04.2021 /17:40 | Автор: Тихомир Шолев | Източник: Фейсбук

 Акценти и позиции

Изцяло подкрепяме изразената позиция на Международната федерация на журналистите, в която СБЖ е колективен член, а именно: Съветът за сигурност на ООН трябва незабавно да предприеме действия за прекратяване на целенасочените и систематични нападения на Израел срещу медии и журналисти, а виновните за това - да понесат своята отговорност.

16.05.2021 /16:05

Навършват се 30 г. от приемането на Декларацията от Виндхук, дала повод на ООН да обяви 3 май за Световен ден на печата. СБЖ напомня: законовите гаранции за правата журналистите са носещ стълб за тази свобода. В страната, класирана на 112-то място по същия показател, знаем това болезнено добре...

03.05.2021 /09:48

В интервала 14:00-17:00 ч. в посочените дни всички делегати за насроченото на 15 май Общо събрание на СБЖ ще могат да се запознаят с материалите за него в отдел „Организационен” на Съюза

27.04.2021 /19:43

 Мнения

Денят на Европа е от новите ни празници, а всяка следваща година като че ли намалява ентусиазма, с който го приехме.

08.05.2021 /10:05 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

Накъде са се запътили унищожителите на журналистиката, свободата и изборите - от Бойко Борисов до Големите му братя по света

20.03.2021 /17:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 33 гости

Бързи връзки