Арестувани журналисти по време на протестите в защита на Навални

22.04.2021 /16:03 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ/СЖР Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


И вчерашните нерегламентирани протести, организирани на територията на Русия в защита на Алексей Навални, не се разминаха без арести на журналисти

Според данните от извършения мониторинг от Центъра за наблюдение на нарушенията на правата на журналистите и медиите при Съюза на журналистите на Русия (СЖР), по време на неразрешените акции на протест, които се проведоха в повечето региони на страната, правоохранителните органи са задържали и представители на медиите, съобщиха на сайта на ruj.ru.

Така например в Елиста беше арестуван главният редактор на в. „Современная Калмикия“ Валери Бадмаев. Журналистът и общественик e обвинен,че е призовавал хората да участват в протест в подкрепа на опозиционния лидер Алексей Навални.

В Кемерово беше задържан журналистът на Радио "Свобода" (вписано в регистъра на обявените за чуждестранни агенти медии) Андрей Новашов. Според ОВД-Инфо той е бил освободен много бързо без да му е съставен протокол.

В Иркутск кореспондентът на „Сибир. МБХ медия” Игор Голято, а в Уфа - журналистът на портала UFA1 Артем Супонкин също са попаднали в ареста. Органите на реда не са се съобразили с това, че и двамата са били с жилетки с надпис „Преса“ и са представили служебните си карти, че отразяват събитието.След извършена проверка на документите Голято и Супонкин са били освободени.

Според изданието „Медиазона“ по време на митинга в Махачкала кореспондентите на изданието Юлия Сугуева и Барият Идрисова са прекарали часове в ареста и след намесата на адвоката на медията органите за сигурност са освободили репортерките без да им бъде съставен протокол.

В Казан в ареста езадържан кореспондентът на "Комерсантъ-Казан" Глеб Меркин. Журналистът е бил с опознавателен знак "Press", както и със отличителна значка,според изискванията на Роскомнадзор. Меркин е отразявал протеста в Казан. Според журналиста полицията е проверила документите му, но след това е казала, че той "не е в списъците на отразяващите събитието" и е отведен в полицейското управление.

Във Воронеж трима служители на службите за сигурност проявили сила, като отнесли на ръце  кореспондента на изданието Sota.Vision Фьодор Орлов, независимо, че той се е легитимирал, и е бил вкаран в ареста. Неговият колега от същото издание,но работещ в Казан, Булат Хайрулин също е бил арестуван в столицата на Татарстан под предлог, че не е трябвало да отразява точно това събитие. От медията дълго време не са могли да се свържат с него докато по-късно той е заявил, че вече е освободен.

Според мониторинга към 22 часа на 21.04.2021. броят на задържаните представители на медии е 10 души. СЖР продължава да наблюдава ситуацията и да поддържа постоянна връзка с регионалните си структури. При необходимост е готов да окаже юридическа помощ на колеги.

В навечерието във всички федерални окръзи, в рамките на указанията на президента на РФ, са били проведени срещи за допълнителни мерки за осигуряване защита на правата на журналистите, предвидени в законодателството за медиите. Според наблюдението на Центъра за наблюдение на нарушенията на правата на журналистите и медиите и докладите от регионалните отделения, журналистите отразяващи протестите  са били екипирани с жилетки и със значки,което е довело до десет пъти по-малко арестувани , отколкото по време на предишни митинги.

 

Сподели в
 

Международната федерация на журналистите (МФЖ) призова Съвета за сигурност на ООН, който заседава днес, да предприеме спешни действия за спиране на преднамереното и систематично взимане на прицел на журналистите в Газа.

16.05.2021/11:08

Генералният секретар на ООН напомня на противостоящите си страни в ескалацията между Израел и Хамас, че „всяко безразборно нападение срещу граждански структури и медии нарушава международното право и трябва да се избягва на всяка цена“.

16.05.2021/09:33

Израелската армия унищожи при въздушен удар в събота 13-етажна сграда, в която се намират представителствата на американската информационна агенция Асошиейтед прес и на катарската телевизия "Ал джазира" в Ивицата Газа, съобщиха Ройтерс и Франс прес, като се позоваха на журналисти и свидетели. Не се съобщава за пострадали.

15.05.2021/19:35

При удар на израелската армия е уцелена висока сграда с представителства на Russia Today, Russia Today English, ZDF-Германия, Dubai TV, Aljazeera English, Press TV, вестник Al Hayat Aljadeedah, Al Aqsa TV, Al Aqsa Radio, Al Quds Today TV, Dubai Channel 12, Al Aqsa Visual, медийна компания Tayf, медийна компания Huna Al Quds и Палестинска компания за медийно производство.

14.05.2021/20:40

„Когато американското правителство зададе въпрос дали в Китай хората са свободни, то напълно пренебрегна по-добрия стандарт на живот и работа на народа, дължащи се на реформата в страната“, заяви президентът на консултантската компания „McKinsey“ Питър Уолкър в интервю за пекинска медия.

13.05.2021/12:18

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Най-възрастният според Гинес 97-годишен радиоводещ, участник в щурма за Нормандия, не иска да се пенсионира. Мнозина го познават по лице. Той играе вълшебника в два от филмите за Хари Потър: „Хари Потър и философския камък“ и „Хари Потър и тайната стая“, а по-старото поколение го помни в ролята на Дарвин – в сериала за големия учен и на Карл Велики в друг сериал, а също и на Дядо Коледа.

05.05.2021 /22:27 | Автор: От Йерусалим специално за сайта на СБЖ Феня и Искра Декало, кореспондентски пункт на БНР | Източник: СБЖ

Близките на известния санктпетербургски журналист Матвей Фролов, известен като блокадния репортер, преди дни предадоха за съхранение в Централния държавен архив за исторически и политически документи в Санкт Петербург, неговия личен архив. Уникалната документална колекция беше представена в архива, като в събитието участваха и представители на най-голямата информационна агенция в Русия – ТАСС,в която Фролов е работил през целия си живот.

29.04.2021 /06:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Репортерът Давид Бериаин с богат опит от горещи точки като Афганистан, Ирак, Либия, разобличавал мафии в Мексико, Колумбия, Албания, и операторът Роберто Фрайле, оцелял след раняване в Сирия, бяха застреляни в западноафриканската страна при нападение над конвоя им. Те пътували към природен резерват, за да снимат филм против бракониерството. Загинал е и придружавалият ги правозащитник ирландец Рори Йънг. В района на убийството действат джихадистки групировки

28.04.2021 /09:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: elperiodico.com

Журналистката Петя Пейчева повежда читателите през неумиращи емоции, запечатани на старите репортерски ленти

10.03.2021 /15:15 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

В две групи във Фейсбук журналистът Тихомир Шолев, работил във в. „24 часа” в началните му години, разказва за модерния начин на работа там по онова време.

17.04.2021 /17:40 | Автор: Тихомир Шолев | Източник: Фейсбук

 Акценти и позиции

Изцяло подкрепяме изразената позиция на Международната федерация на журналистите, в която СБЖ е колективен член, а именно: Съветът за сигурност на ООН трябва незабавно да предприеме действия за прекратяване на целенасочените и систематични нападения на Израел срещу медии и журналисти, а виновните за това - да понесат своята отговорност.

16.05.2021 /16:05

Навършват се 30 г. от приемането на Декларацията от Виндхук, дала повод на ООН да обяви 3 май за Световен ден на печата. СБЖ напомня: законовите гаранции за правата журналистите са носещ стълб за тази свобода. В страната, класирана на 112-то място по същия показател, знаем това болезнено добре...

03.05.2021 /09:48

В интервала 14:00-17:00 ч. в посочените дни всички делегати за насроченото на 15 май Общо събрание на СБЖ ще могат да се запознаят с материалите за него в отдел „Организационен” на Съюза

27.04.2021 /19:43

 Мнения

Денят на Европа е от новите ни празници, а всяка следваща година като че ли намалява ентусиазма, с който го приехме.

08.05.2021 /10:05 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

Накъде са се запътили унищожителите на журналистиката, свободата и изборите - от Бойко Борисов до Големите му братя по света

20.03.2021 /17:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 34 гости

Бързи връзки