Начало
 
 

Столична библиотека чества Световния ден на книгата и авторското право

22.04.2021 /20:44 | Източник: Столична библиотека Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


По време на литаратурното четене пред Столична библиотека

Проявите включват литературно четене на площад „Славейков” под надслов „В името на книгата“, изложби и голямо дарение от нови книги за читалищната библиотека в Негован

Столична библиотека по традиция отбелязва - 23 април - Световен ден на книгата и авторското право, емблематичния празник, обединяващ автори, издате-ли, преводачи, книгоразпространители и читатели от целия свят.

Историята на Международния ден датира от 1995 г., когато 23 април е обявен от  ЮНЕСКО за Световен ден на книгата и авторското право неслучайно - на този ден са починали двама от най-гениалните писатели в света – Сервантес и Шекспир. Идеята на символичната дата е да се насърчи четенето и защитата на интелектуалната собственост, издателската дейност, авторското право.

На този празник Столична библиотека заедно с поетите и писателите ще отправи послание към обществото и институциите за важността на общите каузи -събирането, съхраняването и дигитализирането на книжната памет на София иБългария , насърчаване на четенето, както и за промени в Закона за авторското право и сродните му права за осигуряване на средства от държавния бюджет заавторските права за заеманите книги за четене в публичните библиотеки.

Дните, посветени на Световен ден на книгата и авторското право, организирани от Столична библиотека стартираха още на 22 април, четвъртък, от 17.30 часа на площад "Славейков" с голямо литературно четене „В името на книгата“.

Известни автори като Георги Константинов, Владимир Зарев, Георги Господинов, Мирела Иванова, Калин Терзийски, Бойко Ламбовски, Амелия Личева, Марин Бодаков, Кристин Димитрова, Силвия Чолева, Николай Милчев, Йордан Ефтимов, Роман Кисьов, Иван Христов, Анжела Димчева, Иван Ланджев прочетоха свои послания и творби и раздадоха свои нови книги с автографи.

По една книга с автограф от автора получи и читалище "Култура 1927" в село Негован. Музикално измерение на празника  прибавиха Иван Бороджиев (саксофон) и дует Ели Раданова (вокал) и Венци Дреников (клавишни).

23 април, петък

11.00 ч. Корейски кът на Столична библиотека - Посланикът на Република Корея Н.Пр. Джънг Джингю ще връчи на библиотеката на София дарение от книги, албуми и дискове .

11.30 ч. Мраморно фоайе - Откриване на изложба „В превод на …“ с преводни книги от фонда на Столична библиотека. Включени са ранни публикации в сп. „Български книжици” от 1858 г., издания от края на XIX и началото на XX в.на чужди автори в превод на български от П.Р. Славейков, Д. Симидов. Първи преводи на новобългарски на Библията и други свещени книги, преводи на класически произведения от наши автори – Ал. Балабанов, Кирил Христов, Гео Милев, Екатерина Каравелова, Елена Мутева, Мара Белчева, както и преводите на наши съвременници, преводна детска литература и чужди издания на образци от българската литературна класика – английски , немски, испански.

12.00 ч. село Негован - Посещение на библиобуса в читалище "Култура 1927" с голямо дарение от Столична библиотека и дирекция „Култура“ на СО от 250 нови книги с детска, класическа и съвременна българска и чужда литература. Училището и читалището в Негован редовно са посещавани от екипа на библиотеката с библиобуса.

12.00 ч. Детски център – Специално издание на читателския клуб „АРТиШОК“ с писателката Милена Гартли

12.30 ч. Американски център – Изложба и мултимедийна презентация на ученици от ПГ по дизайн „Елисавета Вазова“ по случай Световния ден на книгата и авторското право .

Всички инициативи се провеждат при спазване на всички противоепидемични мерки.

 

Сподели в
 

В навечерието на Деня на победата ми се иска да ви разкажа за един германски войник, за когото, кой би помислил, че по време на Втората световна война ще може така добре да опознае руснаците, да се докосне и почувства духа на руското село. Именно това го кара да зареже преките си служебни задължения и да твори фоторазкази за красивата руска природа и руските хора.

06.05.2021/20:06

На днешния Гергьовден жителите на град Луковит отбелязват празника на своя град, както и на местния храм "Св. Великомъченик Георги".

06.05.2021/13:26

На 10 май от 16 ч. в Галерия-книжарница „София Прес“ ще бъде открита изложбата на художника Радослав Нейчев. Вернисажът, който ще продължи до 30 май, ще покаже живописните му платна под мотото „Усещане за река“.

06.05.2021/10:09

Н. Пр. Каридад Ямира Куето Милиан разказа за актуалните събития и процеси в страната си на среща с медиите в Клуб „Журналист” на СБЖ

30.04.2021/19:03

След дълго боледуване ни напусна Тамара Караколева - известна наша общественичка, журналистка, редакторка, съобщиха приятели и близки на кърджалийката.

30.04.2021/18:51

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Най-възрастният според Гинес 97-годишен радиоводещ, участник в щурма за Нормандия, не иска да се пенсионира. Мнозина го познават по лице. Той играе вълшебника в два от филмите за Хари Потър: „Хари Потър и философския камък“ и „Хари Потър и тайната стая“, а по-старото поколение го помни в ролята на Дарвин – в сериала за големия учен и на Карл Велики в друг сериал, а също и на Дядо Коледа.

05.05.2021 /22:27 | Автор: От Йерусалим специално за сайта на СБЖ Феня и Искра Декало, кореспондентски пункт на БНР | Източник: СБЖ

Близките на известния санктпетербургски журналист Матвей Фролов, известен като блокадния репортер, преди дни предадоха за съхранение в Централния държавен архив за исторически и политически документи в Санкт Петербург, неговия личен архив. Уникалната документална колекция беше представена в архива, като в събитието участваха и представители на най-голямата информационна агенция в Русия – ТАСС,в която Фролов е работил през целия си живот.

29.04.2021 /06:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Репортерът Давид Бериаин с богат опит от горещи точки като Афганистан, Ирак, Либия, разобличавал мафии в Мексико, Колумбия, Албания, и операторът Роберто Фрайле, оцелял след раняване в Сирия, бяха застреляни в западноафриканската страна при нападение над конвоя им. Те пътували към природен резерват, за да снимат филм против бракониерството. Загинал е и придружавалият ги правозащитник ирландец Рори Йънг. В района на убийството действат джихадистки групировки

28.04.2021 /09:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: elperiodico.com

Журналистката Петя Пейчева повежда читателите през неумиращи емоции, запечатани на старите репортерски ленти

10.03.2021 /15:15 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

В две групи във Фейсбук журналистът Тихомир Шолев, работил във в. „24 часа” в началните му години, разказва за модерния начин на работа там по онова време.

17.04.2021 /17:40 | Автор: Тихомир Шолев | Източник: Фейсбук

 Акценти и позиции

Навършват се 30 г. от приемането на Декларацията от Виндхук, дала повод на ООН да обяви 3 май за Световен ден на печата. СБЖ напомня: законовите гаранции за правата журналистите са носещ стълб за тази свобода. В страната, класирана на 112-то място по същия показател, знаем това болезнено добре...

03.05.2021 /09:48

В интервала 14:00-17:00 ч. в посочените дни всички делегати за насроченото на 15 май Общо събрание на СБЖ ще могат да се запознаят с материалите за него в отдел „Организационен” на Съюза

27.04.2021 /19:43

Известната и по света порочна практика SLAPP у нас се прилага вече не само от овластени политически или икономически фактори, но дори и от лица, които сами са осъдени за криминални прояви. Настояваме законодателите час по-скоро да осигурят правна регламентация, която да предпазва журналистите от подобни посегателства.

27.04.2021 /15:48

 Мнения

Накъде са се запътили унищожителите на журналистиката, свободата и изборите - от Бойко Борисов до Големите му братя по света

20.03.2021 /17:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Ако човекът не бе открил думите, как ли щеше да изглежда сега? „Божият дар” го изведе от джунглата и тъмнината, научи го да вижда в себе си. И човекът се възгордя. Заключи тайнствените знаци в скъпи ковчежета със седем печата, превърна ги в магия за невежеството. Превърна ги във власт.

02.03.2021 /12:56 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 40 гости

Бързи връзки