Начало
 
 

Посланици четоха класици в Институт „Сервантес” за Световния ден на книгата

23.04.2021 /14:03 | Автор : Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


От ляво на дясно: посланиците на Аржентина, Куба и Португалия, директорката на Институт "Сервантес", посланиците на Бразилия и Испания

Откъси от творби на Мигел де Сервантес, Хулио Кортасар, Фернанду Песоа и Хосе Марти прозвучаха днес в Институт „Сервантес” в София, прочетени от посланиците на Испания, Аржентина, Куба, Португалия и Бразилия по повод отбелязвания на 23 април Световен ден на книгата и авторското право.

Петима посланици откликнаха днес на поканата на Институт „Сервантес” в София да се включат в организираното четене на глас на творби от испаноезични - и не само - автори по повод Световния ден на книгата и авторското право.

Това бяха посланиците на Испания - Н. Пр. Алехандро Поланко, на Аржентина - Н. Пр. Алфредо Атанасоф, на Куба - Н. Пр. Каридад Ямира Куето Милиан, на Португалия - Н. Пр. Ана Мария Рибейро да Силва, и на Бразилия - Н. Пр. Мария Едилеуза Фонтенеле Реис.

Те бяха приветствани от директорката на Институт „Сервантес” Мария Луиса Сантос и прочетоха откъси от творби на Мигел де Сервантес, Хулио Кортасар, Фернанду Песоа и Хосе Марти.

Четенето на любими автори ще продължи целия ден и в него ще могат да се включат всички, записали се за тази традиционна проява в Световния ден на книгата. Сред четците днес в Институт „Сервантес” имаше представители на МОН, на СУ „Св. Кл. Охридски”, преподаватели, ученици, студенти. Всички участници в проявата получават по една роза, каквато е традицията.

В Испания, където Световният ден на книгата се отбелязва с особена почит, крал Фелипе Шести и кралица Летисия посетиха по този повод централата на Институт „Сервантес” в Мадрид. Впрочем, именно те двамата, още като принц и принцеса, откриха софийския Институт "Сервантес" точно преди 15 години. Честване днес имаше и в Барселона.

Припомняме, че 23 април е обявен за Световен ден на книгата през 1995 г. по инициатива на испанската автономна област Каталуня, която точно на тази дата почита своя патрон Сан Жорди (Свети Георги), и традицията е хората да си подаряват рози и книги.

Освен това 23 април е и денят, в който през 1616 г. си отива гениалният Уилям Шекспир. Точно на същата дата е погребан починалият ден по-рано „баща” на безсмъртния роман „Дон Кихот“ Мигел де Сервантес. И пак на 23 април 1616 г. умира Инка Гарсиласо де ла Вега (Гомес Суарес де Фигероа), считан за първия испаноамерикански писател от Новия свят, съчетал и в кръвта си, и в творчеството си наследието на испанската култура и на коренните народи.

Испанският език отдавна се е утвърдил като световно съкровище. Говорят го над 586 милиона души по света. Официален език е в 20 държави и е третият най-употребяван в интернет.

Сподели в
 

В навечерието на Деня на победата ми се иска да ви разкажа за един германски войник, за когото, кой би помислил, че по време на Втората световна война ще може така добре да опознае руснаците, да се докосне и почувства духа на руското село. Именно това го кара да зареже преките си служебни задължения и да твори фоторазкази за красивата руска природа и руските хора.

06.05.2021/20:06

На днешния Гергьовден жителите на град Луковит отбелязват празника на своя град, както и на местния храм "Св. Великомъченик Георги".

06.05.2021/13:26

На 10 май от 16 ч. в Галерия-книжарница „София Прес“ ще бъде открита изложбата на художника Радослав Нейчев. Вернисажът, който ще продължи до 30 май, ще покаже живописните му платна под мотото „Усещане за река“.

06.05.2021/10:09

Н. Пр. Каридад Ямира Куето Милиан разказа за актуалните събития и процеси в страната си на среща с медиите в Клуб „Журналист” на СБЖ

30.04.2021/19:03

След дълго боледуване ни напусна Тамара Караколева - известна наша общественичка, журналистка, редакторка, съобщиха приятели и близки на кърджалийката.

30.04.2021/18:51

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Най-възрастният според Гинес 97-годишен радиоводещ, участник в щурма за Нормандия, не иска да се пенсионира. Мнозина го познават по лице. Той играе вълшебника в два от филмите за Хари Потър: „Хари Потър и философския камък“ и „Хари Потър и тайната стая“, а по-старото поколение го помни в ролята на Дарвин – в сериала за големия учен и на Карл Велики в друг сериал, а също и на Дядо Коледа.

05.05.2021 /22:27 | Автор: От Йерусалим специално за сайта на СБЖ Феня и Искра Декало, кореспондентски пункт на БНР | Източник: СБЖ

Близките на известния санктпетербургски журналист Матвей Фролов, известен като блокадния репортер, преди дни предадоха за съхранение в Централния държавен архив за исторически и политически документи в Санкт Петербург, неговия личен архив. Уникалната документална колекция беше представена в архива, като в събитието участваха и представители на най-голямата информационна агенция в Русия – ТАСС,в която Фролов е работил през целия си живот.

29.04.2021 /06:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Репортерът Давид Бериаин с богат опит от горещи точки като Афганистан, Ирак, Либия, разобличавал мафии в Мексико, Колумбия, Албания, и операторът Роберто Фрайле, оцелял след раняване в Сирия, бяха застреляни в западноафриканската страна при нападение над конвоя им. Те пътували към природен резерват, за да снимат филм против бракониерството. Загинал е и придружавалият ги правозащитник ирландец Рори Йънг. В района на убийството действат джихадистки групировки

28.04.2021 /09:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: elperiodico.com

Журналистката Петя Пейчева повежда читателите през неумиращи емоции, запечатани на старите репортерски ленти

10.03.2021 /15:15 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

В две групи във Фейсбук журналистът Тихомир Шолев, работил във в. „24 часа” в началните му години, разказва за модерния начин на работа там по онова време.

17.04.2021 /17:40 | Автор: Тихомир Шолев | Източник: Фейсбук

 Акценти и позиции

Навършват се 30 г. от приемането на Декларацията от Виндхук, дала повод на ООН да обяви 3 май за Световен ден на печата. СБЖ напомня: законовите гаранции за правата журналистите са носещ стълб за тази свобода. В страната, класирана на 112-то място по същия показател, знаем това болезнено добре...

03.05.2021 /09:48

В интервала 14:00-17:00 ч. в посочените дни всички делегати за насроченото на 15 май Общо събрание на СБЖ ще могат да се запознаят с материалите за него в отдел „Организационен” на Съюза

27.04.2021 /19:43

Известната и по света порочна практика SLAPP у нас се прилага вече не само от овластени политически или икономически фактори, но дори и от лица, които сами са осъдени за криминални прояви. Настояваме законодателите час по-скоро да осигурят правна регламентация, която да предпазва журналистите от подобни посегателства.

27.04.2021 /15:48

 Мнения

Накъде са се запътили унищожителите на журналистиката, свободата и изборите - от Бойко Борисов до Големите му братя по света

20.03.2021 /17:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Ако човекът не бе открил думите, как ли щеше да изглежда сега? „Божият дар” го изведе от джунглата и тъмнината, научи го да вижда в себе си. И човекът се възгордя. Заключи тайнствените знаци в скъпи ковчежета със седем печата, превърна ги в магия за невежеството. Превърна ги във власт.

02.03.2021 /12:56 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 45 гости

Бързи връзки