Начало
 
 

Българската академична асоциация по комуникации с апел в защита на доц. Мартин Осиковски

25.04.2021 /09:03 | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Доц. Мартин Осиковски

"Нека бдим за свободата на словото, без която няма граждани, а само поданици!", настояват учени и експерти от Българската академична асоциация по комуникация (БААК)в свой апел в защита на дисциплинарно уволнения от УНСС заради изразено критично мнение доц. Мартин Осиковски. Публикуваме апела.

 

 

 

НЕКА БДИМ  ЗА СВОБОДАТА НА СЛОВОТО, БЕЗ КОЯТО НЯМА ГРАЖДАНИ, А САМО ПОДАНИЦИ!

А  П  Е  Л

Цели 30 години след промяната, за съжаление, се оказва възможно един уважаван, авторитетен  и  обичан преподавател в Университета за национално и световно стопанство (УНСС) да бъде дисциплинарно уволнен заради  публично  изказано мнение във Фейсбук и символично подаване на оставка от заеманите от него постове в Университета.

Причината  е  банална: среща на премиера на Република България Бойко Борисов с Ректорското ръководство на УНСС, проведена на територията на Университета на 2 април - само  два дни  преди  парламентарните избори на 4 април 2021 г. Тази среща  е проведена в  грубо нарушение на академичната автономия, която повелява, че Университетът не може да  се използва за  предизборна агитация без значение в полза на коя партия се провежда тя. Доц.д-р Мартин Осиковски  изказва личното си мнение във Фейсбук, с което изразява  несъгласие Университетът пряко  да се използва за партийна употреба.

Професионалната биография на  доц. д-р Мартин Осиковски  е  много  впечатляваща. От  10 години той  е преподавател в катедра "Медии и обществени комуникации" в УНСС. В професионалната област си е създал име и репутация  на много ерудиран преподавател, който е уважаван  и  обичан от своите колеги и студенти. Завършил  е  специалност "философия" в СУ "Св. Климент Охридски". Притежава магистърска степен по "медиавистика" от  Централно-европейския институт в  Будапеща и докторат по история и теория на културата  от СУ "Св. Климент Охридски".

Доц. д-р Мартин Осиковски е възпитаник на едни от най-престижните европейски унивирситети - Хелзинският  университет,  Хайделбергският университет, Университетът "Рупрехт Карл" и Оксфордският университет. Той е научен  секретар на катедра "Медии и обществени комуникации" и главен секретар на УНСС по уеб комуникации.

Доц. д-р  Осиковски е  полиглот и  известен  преводач. По ирония на съдбата, именно той  преведе  известната книга „Аеропагитика” на Джон Милтън,  в която се  разглежда  свободата на словото и печата.     

Дисциплинарното уволнение на  доц. д-р Мартин Осиковски като преподавател за публично оповестена от него професионална позиция е  абсурден акт, който ни  връща 40 години назад, когато партийната върхушка на тогавашната комунистическа власт уволни от  Софийския  университет трима уважавани преподаватели заради тяхната смела  гражданска позиция!

Дисциплинарното уволнение на доц. д-р Мартин  Осиковски  е в разрез с ценностите и правата на човека и гражданина, които защитава Европейският  съюз. То е в противоречие  с   ценностите, които отстоява „Европейската конвенция за правата на човека”, както и с етичните стандарти, заложени в  редица директиви и препоръки на Европейския съвет и на Комисията, свързани с правото на изразяване на мнение и публична позиция, отстояване правата на всички граждани в обединена Европа.

Дисциплинарното уволнение на доц. д-р Мартин Осиковски е в грубо  нарушение  на основните  права на гражданина, заложени в  Конституцията на Република България, а именно: „Всеки има право да изразява мнение и да  го разпространява чрез слово- писмено или устно, чрез звук, изображение или по друг начин" (чл.39, ал.1).

Дисциплинарното уволнение на доц. д-р Мартин Осиковски е в  противоречие с правилата и ценностите, заложени в българското медийно законодателство, подробно развити в „Закона за радиото и телевизията". Свободата на мнение е основополагащ принцип и в „Етичния кодекс на българските медии”, в който се потвърждава, че: „всеки има  основното право на свобода на изразяване, достъп  до информация, защита на личнотодостойнство и неприкосновеността на личния  живот".

Дисциплинарното уволнение на доц. д-р Мартин Осиковски, за огромно наше съжаление само  потвърждава  непрестижното  112-то място на България по свобода на словото в класацията на Фондация  „Репортери без граници"!

С настоящия АПЕЛ се обръщаме се към проф. д-р Димитър Димитров – Ректор на УНС, да преразгледа своето решение и да възстанови на работа доц. д-р Мартин  Осиковски като университетски преподавател!

Уважаеми  колеги, журналисти и граждани,

Искаме да  напомним  мисълта  на  Аристотел, че: "Несправедливостта, извършена спрямо един от нас,  е вече заплаха за всички ни!"

Затова нека бдим  за  свободата  на словото,  без която няма граждани, а само поданици!

 

  БЪЛГАРСКА  АКАДЕМИЧНА  АСОЦИАЦИЯ ПО  КОМУНИКАЦИИ (БААК)

                             Председателна Управителния съвет:

                                      проф. д.н. Милко Петров

                                      Членове на УС:

                                      проф. д.н.  Любомир Стойков

                                      проф. д-р Теодора Петрова

                                      проф. д-р Маргарита Пешева

                                      доц. д-р  Стефан Серезлиев

                                      доц. д-р Георги Калагларски

                                      доц.д-р Светлана Станкова

 

Сподели в
 

„Предлаганите в тази книга текстове не са нещо единно и цялостно;те са есенни листа от моето битие в литературата ни.Все пак помислих,че могат да се свият в малък букет, който ви поднасям.“ Това е написал встъпително уважаваният от всички журналист и литературен критик Пенчо Чернаев в новата си книга „Есенни листа“.

16.05.2021/20:17

Една малка книжка, някъде с около 52-54 страници, но пък събрала толкова много емоции, спомени и откровения, че прочитайки я човек започва да си мисли, че това си е жив талант да кажеш толкова съкровени неща на толкова странички. Това си помислих, когато прочетох новата книга на нашия колега журналиста Денчо Владимиров „Младостта не си отива“.

12.05.2021/18:56

На 10 май 75 години навърши оставилият своята деликатна, но незаличима следа в няколко вестникарски редакции поет Виктор Самуилов. „Да си го пазим като защитен вид и да му се радваме още дълги години!” - написа писателката Мая Дълъгчева във Фейсбук, поздравявайки го за рождения ден.

10.05.2021/20:58

Международният ден на труда и работническата солидарност е и празник на в. „Дума” и на левия печат.

01.05.2021/20:12

Председателката на УС на СБЖ връчи на колегата от 50-то журналистическо дружество Петко Мангачев отличието "Златно перо" за неговата активна родолюбива и журналистическа дейност и по случай 75-годишнината му.

27.04.2021/17:38

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Най-възрастният според Гинес 97-годишен радиоводещ, участник в щурма за Нормандия, не иска да се пенсионира. Мнозина го познават по лице. Той играе вълшебника в два от филмите за Хари Потър: „Хари Потър и философския камък“ и „Хари Потър и тайната стая“, а по-старото поколение го помни в ролята на Дарвин – в сериала за големия учен и на Карл Велики в друг сериал, а също и на Дядо Коледа.

05.05.2021 /22:27 | Автор: От Йерусалим специално за сайта на СБЖ Феня и Искра Декало, кореспондентски пункт на БНР | Източник: СБЖ

Близките на известния санктпетербургски журналист Матвей Фролов, известен като блокадния репортер, преди дни предадоха за съхранение в Централния държавен архив за исторически и политически документи в Санкт Петербург, неговия личен архив. Уникалната документална колекция беше представена в архива, като в събитието участваха и представители на най-голямата информационна агенция в Русия – ТАСС,в която Фролов е работил през целия си живот.

29.04.2021 /06:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Репортерът Давид Бериаин с богат опит от горещи точки като Афганистан, Ирак, Либия, разобличавал мафии в Мексико, Колумбия, Албания, и операторът Роберто Фрайле, оцелял след раняване в Сирия, бяха застреляни в западноафриканската страна при нападение над конвоя им. Те пътували към природен резерват, за да снимат филм против бракониерството. Загинал е и придружавалият ги правозащитник ирландец Рори Йънг. В района на убийството действат джихадистки групировки

28.04.2021 /09:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: elperiodico.com

Журналистката Петя Пейчева повежда читателите през неумиращи емоции, запечатани на старите репортерски ленти

10.03.2021 /15:15 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

В две групи във Фейсбук журналистът Тихомир Шолев, работил във в. „24 часа” в началните му години, разказва за модерния начин на работа там по онова време.

17.04.2021 /17:40 | Автор: Тихомир Шолев | Източник: Фейсбук

 Акценти и позиции

Изцяло подкрепяме изразената позиция на Международната федерация на журналистите, в която СБЖ е колективен член, а именно: Съветът за сигурност на ООН трябва незабавно да предприеме действия за прекратяване на целенасочените и систематични нападения на Израел срещу медии и журналисти, а виновните за това - да понесат своята отговорност.

16.05.2021 /16:05

Навършват се 30 г. от приемането на Декларацията от Виндхук, дала повод на ООН да обяви 3 май за Световен ден на печата. СБЖ напомня: законовите гаранции за правата журналистите са носещ стълб за тази свобода. В страната, класирана на 112-то място по същия показател, знаем това болезнено добре...

03.05.2021 /09:48

В интервала 14:00-17:00 ч. в посочените дни всички делегати за насроченото на 15 май Общо събрание на СБЖ ще могат да се запознаят с материалите за него в отдел „Организационен” на Съюза

27.04.2021 /19:43

 Мнения

Денят на Европа е от новите ни празници, а всяка следваща година като че ли намалява ентусиазма, с който го приехме.

08.05.2021 /10:05 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

Накъде са се запътили унищожителите на журналистиката, свободата и изборите - от Бойко Борисов до Големите му братя по света

20.03.2021 /17:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 39 гости

Бързи връзки