Начало
 
 

Кои са двамата испански журналисти, убити в засада в Буркина Фасо?

28.04.2021 /09:05 | Автор : Къдринка Къдринова | Източник: elperiodico.com Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Репортерът Давид Бериаин (вляво) и операторът Роберто Фрайле са работили в тандем в много горещи точки по света. Намериха смъртта си при атака в Буркина Фасо на 26 април т. г.

Репортерът Давид Бериаин с богат опит от горещи точки като Афганистан, Ирак, Либия, разобличавал мафии в Мексико, Колумбия, Албания, и операторът Роберто Фрайле, оцелял след раняване в Сирия, бяха застреляни в западноафриканската страна при нападение над конвоя им. Те пътували към природен резерват, за да снимат филм против бракониерството. Загинал е и придружавалият ги правозащитник ирландец Рори Йънг. В района на убийството действат джихадистки групировки

Испания е покрусена от гибелта на двама свои много известни журналисти - репортер и оператор, натрупали богат опит и голяма популярност с разобличителните си репортажи от различни горещи точки по света през последните двадесетина години.

44-годишният репортер Давид Бериаин и 47-годишният оператор Роберто Фрайле  бяха убити в западноафриканската държава Буркина Фасо, след като патрулът, с който се придвижвали към местен природен резерват, попаднал в засада по пътя, организирана от въоръжена група. Заедно с испанските журналисти е загинал и придружавалият ги ирландец Рори Йънг от неправителствена организация за защита на животните. Целта на екипа им била да заснемат филм, разобличаващ бракониерския лов на слонове и носорози в защитената зона, простираща се и на териториите на съседните Нигер и Бенин.

Според местните власти нападението е било терористична атака. В района действат въоръжени джихадискти групировки. Едни се водят разклонения на Ислямска държава, други - на Ал Кайда. Никоя от тези формации не е поела отговорност за атаката. През февруари премиерът на Буркина Фасо Кристоф Дабире стартира мирни преговори с терористите.

Вестта за гибелта на испанските журналисти и на ирландския активист бяха потвърдени и на официално ниво в техните страни, членуващи в ЕС.

В Испания медии, политици, общественици отдават почит и припомнят професионалния и житейски път на Давид Берианин, родом от Навара, и на баска Роберто Фрайле.- и двамата утвърдени и много популярни с журналистическата си работа, сблъсквала ги със сложни и често рискови ситуации в различни конфликтни зони по света. Наред с това се отбелязва и моралната ангажираност на двамата в защита на справедливи каузи, тяхната емпатия към жертвите на войни и насилия.

Бериаин, който стартира навремето в малък вестник в Аржентина, през годините се утвърждава като телевизионен репортер, отразявайки войните в Афганистан, Судан, Конго, Ирак, Либия. Прави свои опасни разследвания за наркомафиите от Мексико през амазонската джунгла до Албания и Италия, вмъквайки се в тези среди „под прикритие”. Той е и от малцината журналисти, допуснати от партизаните на ФАРК в Колумбия до техните лагери.

Създава с жена си Росарио Ромеро продуценстската къща „93 Metros” („93 метра”) и събира цял екип около нея, осъществявайки многобройни разследващи серии по различни теми, ползващи се с голяма популярност.

„Интересува ме да разбера защо правим някои неща и защо се убиваме едни други,” обяснява Бериаин в едно от интервютата си.

В някои от последните си разработки журналистът се фокусира върху бракониерството и трафика със слонова кост в Южна Африка и Мозамбик.

Последната заснета и представена буквално миналата седмица продукция на „93 Metros” е филмът „Паломарес: плаж и плутоний”. Той разнищва ядрения инцидент край испанското рибарско селище Паломарес през 1966 г., когато при катастрофа с американски бомбардировач, носещ 4 атомни бомби на борда си, бомбите падат - три на сушата и една в морето. Две от бомбите се разрушават и предизвикват радиоактивно замърсяване с трагични последствия за много жители на региона.

Бериаин и екипът му винаги се стремят да развиват задълбочена и отговорна журналистика, да разказват истории за най-лошото и най-доброто в човешката природа и човешката дейност.

В свое интервю от 2019 г. журналистът казва: „Завладян съм от тези истории така, както ме завладява въобще действителността. Прекрасно е да преживяваш всичко това и да го разказваш. Любопитен съм, искам да продължавам да използвам любопитството си, за да изследвам човешката същност. Дори сред най-тъмното винаги има някаква светлина. Не съм изморен. С всеки изминал ден ми харесва все повече онова, което правя, и се чувствам привилегирован да мога да го правя.”

Мигел Анхел Химено, преподавател във Факултета по журналистика в Университета на Навара и приятел на Бериаин, уверява, че репорерът е бил влюбен както в професията си, така и в изследването на човешката природа. Според Химено „неговият приоритет като журналист беше да се постарае да разбере другия човек - да се научи да слуша и да се вглежда в ближния, за да разкаже най-пълно за онова, което става”.

Химено цитира и слдното прозрение на Бериаин: „Няма малки истории - има малки очи. Историите зависят от журналиста, който трябва да умее да гледа и да слуша.”

Част от екипа на Бериаин е бил и операторът Роберто Фрайле, убит сега заедно с него в Буркина Фасо.

Макар да е родом от Страната на баските, Фрайле е живеел в Саламанка. В продължение на над две десетилетия е снимал различни военни конфликти за телевизията в Кастия и Леон, където е работел заедно с жена си Лидия Маркос, ръководителка на информационните програми. Двамата имат син и дъщеря тийнейджъри. Фрайле често е пътувал по горещи точки и със статута на free lance, като обикновено си е взимал отпуска и сам е плащал пътя си. Всички негови колеги сега са покрусени от загубата му.

Бил е човек със свободен дух, когото „не е свъртало” в обичайната телевизионна рутина. Винаги се е ангажирал с каузите на най-онеправданите. „Освен, че беше страхотен професионалист, той притежаваше изключителна човечност и особена чувствителност към случващото се по света. Без него този свят е по-тъмно място,” казва Роберто Лосано, заедно с когото Фрайле работи над филма „Очите на войната”, номиниран за седем награди „Гойя”.

През 2012 г. Фрайле е ранен тежко в сирийския град Алепо, докато снима бойци от Сирийската свободна армия. При невнимателно боравене със самоделен снаряд той експлодира в ръцете им и шрапнели се забиват в таза на испанския оператор. Той е опериран по спешност още на място, а после е евакуиран в Турция и повторно опериран там. След като се възстановява от раняването, Фрайле още два пъти пътува до сражаваща се Сирия, за да отразява войната там.

Гибелта на Бериаин и Фрайле в Буркина Фасо предизвика реакция и от „Репортери без граници”. Организацията написа в своя Туитър: „Давид Бериаин и Роберто Фрайле бяха убити, когато подготвяха един от своите големи репортаж за опазване на природата. Въпреки мъката ни, ние се гордеем с тяхната ангажираност с най-трудната и забравена действителност”.

Председателят на Федерацията на асоциациите на журналистите в Испания Немесио Родригес също отдаде почит към всеотдайната разследваща журналистика, която практикуваха Бериаин и Фрайле.

Своята „голяма прегръдка” към семействата на двамата убити журналисти изпрати испанският политик левичар Хавиер Коусо, брат на оператора Хосе Коусо, убит в Ирак през 2003 г.

Испанският премиер социалист Педро Санчес високо оцени отдадеността на всички, които като Бериаин и Фрайле „практикуват ежедневно смела и задълбочена журналистика от зони на конфликти”. Доскорошният вицепремиер от партията „Подемос” Пабло Иглесиас изтъкна ангажираността на двамата загинали журналисти „с човешките права”.

На свой ред ирландските медии изтъкват и приноса на убития заедно с Бериаин и Фрайле природозащитник Рори Йънг за опазване на дивите животни от посегателствата на бракониери. Роден в Замбия, но с ирландско гражданство, Йънг е съосновател и председател на неправителствената организация срещу бракониерството, наречена Chengeta. Той е бил авторитетен експерт в тази сфера, посветил живота си на защитата на дивата природа. Автор е на наръчник за борба с бракониерството.

Сподели в
 

На 21 юли се навършиха 122 г. от рождението на големия американски писател, шлифовал словото си като дългогодишен военен репортер, Ърнест Хемингуей. По този повод webcafe.bg припомня пъстра броеница от негови сентенции.

22.07.2021/11:25

Отдавна в списъка на добрите ми намерения беше включено интервю с известния и обичан от много българи писател и поет Лозан Такев. Е, вече намерението е факт и вие четете какво е отговорил членът на УС на СБЖ на моите питанки за сайта на Съюза.

19.07.2021/11:41

Луиза Тахмисян разказва за големия журналист, оглавявал варненския в. „Народно дело”

19.07.2021/09:16

Да си призная рядко гледам прогнозата за времето по телевизиите, но пък се е случвало някои от момичетата или момчетата на времето да ми спрат погледа и вниманието. Такъв беше ЕмилЧолаков, Симеон Матеев от България он Ер,Станислава Цалова… Но една вечер преди няколко години на 3 март в новините по БНТ съобщиха,че колежката им Ева Кикерезова, която казва времето, се снимала с президента Радев. Е, това ме впечатли и реших да видя кое е това момиче.

16.07.2021/10:16

С тържествена церемония в редакцията на в. „Московски комсомолец“ беше открита мемориална плоча на легендата в световната журналистика Мелор Стуруа, който двайсет лета беше кореспондент на вестника в САЩ.

13.07.2021/20:31

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

На 21 юли се навършиха 122 г. от рождението на големия американски писател, шлифовал словото си като дългогодишен военен репортер, Ърнест Хемингуей. По този повод webcafe.bg припомня пъстра броеница от негови сентенции.

22.07.2021 /11:25 | Източник: webcafe.bg

Отдавна в списъка на добрите ми намерения беше включено интервю с известния и обичан от много българи писател и поет Лозан Такев. Е, вече намерението е факт и вие четете какво е отговорил членът на УС на СБЖ на моите питанки за сайта на Съюза.

19.07.2021 /11:41 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Луиза Тахмисян разказва за големия журналист, оглавявал варненския в. „Народно дело”

19.07.2021 /09:16 | Автор: Луиза Тахмисян | Източник: СБЖ

Да си призная рядко гледам прогнозата за времето по телевизиите, но пък се е случвало някои от момичетата или момчетата на времето да ми спрат погледа и вниманието. Такъв беше ЕмилЧолаков, Симеон Матеев от България он Ер,Станислава Цалова… Но една вечер преди няколко години на 3 март в новините по БНТ съобщиха,че колежката им Ева Кикерезова, която казва времето, се снимала с президента Радев. Е, това ме впечатли и реших да видя кое е това момиче.

16.07.2021 /10:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Журналистът Иван Бакалов припомня във Фейсбук групата "Мемоари, майтапи и тъга по журналистиката :)" събития отпреди близо четвърт век - купуването на "24 часа" от ВАЦ, първата журналистическа стачка там, връщането на Валери Найденов начело на вестника, конфликтите му с журналистите и прочутата му фраза за "паметника" и "песъчинките на световния журналистически плаж".

15.07.2021 /09:31 | Автор: Иван Бакалов | Източник: Фейсбук

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

 Акценти и позиции

Наградите в новоучредения от Европейския парламент конкурс за изключително журналистическо постижение на името на убитата известна разследваща журналистка от Малта Дафне Каруана Галиция ще се определят от международно жури, съставено от представители на медиите и гражданското общество в 27-те страни от ЕС.

07.07.2021 /12:03

В Деня на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България нека сверим и посоките на българката журналистика по непреходните ориентири на историческите, духовните и моралните ни върхове.

02.06.2021 /10:08

В своя декларация УС на СБЖ остро осъжда действията на властите в Минск, като настоява и за международно разследване на шокиращия инцидент с насилствено приземения в столицата на Беларус пътнически самолет и за изясняване на всички обстоятелства около него от страна на Международната организация за гражданска авиация (ICAO). Необходимо е изграждането на изрична международноправна рамка, която да предотвратява допускането на подобни инциденти занапред.

26.05.2021 /10:47

 Мнения

Това стана по Коледа – преди няколко месеца. И появата на изданието – като факт, бе отбелязано в сайта на СБЖ . Съпроводено от разговор с автора. Струва си обаче да се сподели мнение за книгата, след като бъде прочетена внимателно...

21.06.2021 /14:18 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Денят на Европа е от новите ни празници, а всяка следваща година като че ли намалява ентусиазма, с който го приехме.

08.05.2021 /10:05 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 19 гости

Бързи връзки