Начало
 
 

Фейсбук ще плати 5 млн. долара хонорари на журналисти

01.05.2021 /12:27 | Източник: БТА Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Компанията Фейсбук обяви, че ще отдели 5 млн. долара, за да плаща на журналисти под формата на многогодишни сделки в рамките на новата си платформа за публикации.

Целта е да се помогне на независими автори да привличат аудитория и да изкарват пари чрез социалната мрежа, предаде Ройтерс.

Решението е част от отговора на Фейсбук на т. нар. имейл бюлетини (email newsletters), начело с платформи като "Събстак" (Substack). Фокусът ще бъде върху репортери, които "често пъти са единственият глас, отразяващ дадена общност", заяви компанията.

Платформата за публикации, която Фейсбук представи миналия месец, ще бъде интегрирана с Facebook Pages и ще включва инструмент за самопубликуване, чрез който журналисти ще могат да изпращат свои бюлетини или да създадат свой уебсайт.

В САЩ независими журналисти могат да кандидатстват в платформата от 30 април. Ще се дава предимство на репортери, чието намерение е да отразяват теми, свързани с "афроамериканската, индианската, латино, азиатската и други аудитории с различен цвят на кожата", на места, където няма съществуващ източник на новини, посочи Фейсбук.

Журналистите ще могат да си докарват допълнителни приходи от публикуване на материали чрез използването на инструментите на Фейсбук. Това може да стане отначало чрез абонаменти за материалите на съответния автор, като той ще може сам да определя цената за тях, добави компанията.

Край на потискането на репортери    

Емили Бел, директор на Центъра "Тау" за дигитална журналистика към Факултета по журналистика на Колумбийския университет, написа в Туитър, че макар и тя лично да се надява журналистите и техните общности да имат полза от финансирането от Фейсбук, медийната индустрия ще "трябва да се съобразява с икономическата основа на тази Фаустовска сделка", защото Фейсбук е бил използван за потискане на репортери по света, а бизнесът на компанията разчита на медийни служители като модератори на съдържание, които "не се ползват, сa обединени в синдикати и не са добре заплатени". 

Разрастването на платените бюлетини разтърси света на информационните медии. Известни журналисти, включително от "Ню Йорк таймс" и "Вокс Медия", напуснаха своите медии, за да се изявяват като независими автори в платформи като "Събстак" и "Пейтриън" (Patreon), привлечени от пари в аванс и неограничен потенциал за печалба от абонаменти.

По-миналия месец "Събстак" представи "Събстак Локал", програма за 1 млн. долара за плащане на 30 местни репортери, за да могат да създадат собствен бизнес, финансиран от абонаменти.

Фейсбук заяви, че ще си сътрудничи с Международния център за журналисти във Вашингтон и Националната асоциация на испаноезичните журналисти при оценяването на заявленията за кандидатстване. Компанията също така ще осигури на журналистите селектиран достъп до експерти и услуги, за да им помогне да създадат медиен бизнес. 

Социалната мрежа отдавна е в обтегнати отношения с медийната индустрия, които през февруари достигнаха критична точка след конфликт между нея и австралийското правителство за заплащането на медиите за съдържанието им. След конфликта Фейсбук обеща да инвестира 1 млн. долара в световната медийна индустрия през следващите 3 години.

Свързани:   Австралия и „Фейсбук” се „разприятелиха” и сприятелиха, а медиите

Целият дебат за това кой има най-голяма полза - свързващите или свързаните - пропуска главното. Досега рекламите служеха за финансиране на медиите, но вече служат за финансиране на "Фейсбук" и "Гугъл", а медиите остават без основен източник на доходи.
Дата: 01.03.2021


 

Сподели в
 

"Tъй като някои медии са свикнали много време да бъдат послушни, когато ги развържат, не знаят какво да правят".каза журналистът Иван Бакалов в предаването "Денят с Веселин Дремджиев" по TV+ и даде пример с в. "24 часа" и в."Труд" в миналото

15.06.2021/15:20

Френски войници ликвидираха в Мали джихадиста, за който се предполага, че е отговорен за отвличането и убийството на двама френски журналисти през 2013 г.

13.06.2021/12:27

До 24 юни 2021 г. се провежда документалната изложба „Робувам само на свободата!...“, посветена на 110 години от рождението на бележития поет, писател, преводач, драматург, журналист и дипломат Стефан Гечев (1911 – 2000).

12.06.2021/12:25

Сайтовете на Белия дом, британското правителство, големи медии като телевизия Си Ен Ен и в. "Ню Йорк таймс", социалната платформа Редит (Reddit) и разплащателната система ПейПал (PayPal) бяха временно недостъпни на 8 юни заради проблем на американския доставчик на облачни услуги Фастли (Fastly).

09.06.2021/10:00

Повече от 3 десетилетия Михаил Петков е художник в Българската национална телевизия, автор е на емблематични графични изображения на телевизионни предавания като "По света и у нас", "Панорама", "Спортен екран".

08.06.2021/12:00

 Представяме ви

Разговаряме с известната журналистка, поетеса и писателка за раждането на новата ѝ книга, за вдъхновяващото я с обич семейство, за доброто, което всеки сам избира как да отглежда в душата си, за невъзможните бягства от съвремието ни, за ролята на журналистиката в преодоляването на „литературщината”.

07.06.2021 /13:32 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Вероятно Калин Тодоров се ръководи от изреченото от китайския мъдрец Конфуций: „Проклятие е да живееш в интересни времена.“ Затова трилогията му „Зад завесата“ скоро ще стане петтомник, като споделя, че с петата книга от тази поредица й слага точка. А традиция стана,че щом той напише книга от въпросната серия да е гост на сайта на СБЖ. Този път обаче в аванс разговаряме с него за предстоящото излизане на последната от поредицата „Зад завесата“.

01.06.2021 /07:20 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Наскоро в клуб „Журналист“ се състоя представянето на книгата на писателя и журналист Хайри Хамдан „Лешникови градини“,която предизвика голям интерес несамо сред познавачите на неговото творчество, но и сред тези, които за първи път се докосваха до написаното от Хамдан.

24.05.2021 /08:01 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Списанието се продава срещу 5 евро само по улиците от хора в тежко положение, които така получават възможност да си осигурят с достойнство, макар и малък доход, за да покрият някои от своите основни потребности.

17.05.2021 /12:08 | Автор: Здравка Михайлова | Източник: marginalia.bg

 Спомени и архиви

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

В две групи във Фейсбук журналистът Тихомир Шолев, работил във в. „24 часа” в началните му години, разказва за модерния начин на работа там по онова време.

17.04.2021 /17:40 | Автор: Тихомир Шолев | Източник: Фейсбук

 Акценти и позиции

В Деня на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България нека сверим и посоките на българката журналистика по непреходните ориентири на историческите, духовните и моралните ни върхове.

02.06.2021 /10:08

В своя декларация УС на СБЖ остро осъжда действията на властите в Минск, като настоява и за международно разследване на шокиращия инцидент с насилствено приземения в столицата на Беларус пътнически самолет и за изясняване на всички обстоятелства около него от страна на Международната организация за гражданска авиация (ICAO). Необходимо е изграждането на изрична международноправна рамка, която да предотвратява допускането на подобни инциденти занапред.

26.05.2021 /10:47

Нека да сме достойни и да опазваме духовното послание на кирило-методиевите букви и из днешните нови полета, пространства и мрежи на модерните технологии, съхранявайки и умножавайки хуманното и съзидателно присъствие на славянската и българската култура в световното многообразие.

24.05.2021 /00:14

 Мнения

Денят на Европа е от новите ни празници, а всяка следваща година като че ли намалява ентусиазма, с който го приехме.

08.05.2021 /10:05 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

Накъде са се запътили унищожителите на журналистиката, свободата и изборите - от Бойко Борисов до Големите му братя по света

20.03.2021 /17:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 20 гости

Бързи връзки