Флориан Шмидц: Журналистите да не се доверяват на политиците, а да показват проблемите

04.05.2021 /16:21 | Източник: БНР Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Флориан Шмидц. Снимка: Личен архив

Флориан Шмидц е журналист, който от 8 години живее в Гърция и работи основно за „Дойче веле“, но също така и за други медии. Неговите наблюдения сочат, че на Балканите свободата на словото е по-застрашена, отколкото в Западна Европа.

На журналистите на Балканите е трудно - например да контактуват с властите, да изберат правилен събеседник. Свободата на словото в този регион като цяло е доста ограничена в сравнение със Западна Европа. Липсва обективност. Това казва в интервю пред БНР Флориан Шмидц.

Признава, че среща доста предизвикателства в своя професионален път, защото за западния свят Балканите и Източна Европа са „една черна дупка“. Във времената на мигрантската криза и конфликтите между балканските държави, работата му е станала по-интересна, но и доста по-предизвикателна.

„Иска ми се журналистите да са по-отворени да пътуват, за да могат със собствените си очи да видят обстановката, а не просто да предават стереотипите и информация от други медии. Тази трансгранична журналистика е изключително важна за нашата аудитория. Помага й да разбере спецификите на проблемите и да не се губи. Не бива да бъдем националистически настроени, да се губим в античната история. Трябва да се фокусираме върху политическите проблеми и развитие, които са се случили през последните 150-200 години. Като медии трябва да игнорираме тези бивши конфликти и да се фокусираме върху съвместната работа. Трябва да започнем да задаваме въпроси, които са насочени не само към останалите страни, но и към себе си – необходимо е да сме самокритични.“

Признава, че като журналист се води от своето любопитство, говори с хората, търси за събеседници специалисти, които са по-компетентни до даден въпрос или тема.

„Когато прочета дадена информация в българска или северномакедонска медия, първата ми реакция не е да повярвам в тези думи безусловно, вдигам телефона и се обаждам на колега журналист от тази държава. Трябва да се задават много въпроси. Това е нашата работа.
Колкото повече говорим на европейско ниво и обменяме знания с колеги, толкова по-добре. Ситуацията можеше да е много по-лоша. Правил съм много репортажи, видеа с хора, които са готови да кажат истината на висок глас. Необходимо е да им дадем думата, за да могат да дадат пример на тези, които нямат смелост да го направят.“

По думите на Флориан Шмидц работата на журналистите е не да говорят с политиците и да им се доверяват, мисията ни е да разследваме всички платформи на дадения проблем, да чуем всички гледни точки. А чак след това да направим изводи.

„Медиите в този регион са пристрастни. Като хора можем да симпатираме на дадена идея, но като журналисти нямаме това право. Какво ми помага в такава ситуация – разговарям с колеги, които имат противоположни мнения. Това ми помага да разясня идеите си, да ги защитя , но и да науча тезата на останалите. Да видя дали и къде греша. Много е важно за един журналист да бъде самокритичен и постоянно да учи. Ако не го прави той лесно ще се превърне в оръжие или на правителството или на опозицията. Бъдете верни на себе си, бъдете обективни и винаги прожектирайте тази обективност върху нещата, които виждате“, допълни журналистът пред Радио София.

Шмидц подчерта, че медиите трябва да представят мненията на експерти, учени, да покажат на аудиторията къде е проблемът и да акцентират върху него.

„Заплатите в региона на Балканите не са високи, а напрежението е голямо. Но всички журналисти трябва да осъзнаят, че имат защитата на европейските институции и да вършат работата си съвестно.“

 

м.л.

 

Сподели в
 

Международната федерация на журналистите (МФЖ) призова Съвета за сигурност на ООН, който заседава днес, да предприеме спешни действия за спиране на преднамереното и систематично взимане на прицел на журналистите в Газа.

16.05.2021/11:08

Генералният секретар на ООН напомня на противостоящите си страни в ескалацията между Израел и Хамас, че „всяко безразборно нападение срещу граждански структури и медии нарушава международното право и трябва да се избягва на всяка цена“.

16.05.2021/09:33

Израелската армия унищожи при въздушен удар в събота 13-етажна сграда, в която се намират представителствата на американската информационна агенция Асошиейтед прес и на катарската телевизия "Ал джазира" в Ивицата Газа, съобщиха Ройтерс и Франс прес, като се позоваха на журналисти и свидетели. Не се съобщава за пострадали.

15.05.2021/19:35

При удар на израелската армия е уцелена висока сграда с представителства на Russia Today, Russia Today English, ZDF-Германия, Dubai TV, Aljazeera English, Press TV, вестник Al Hayat Aljadeedah, Al Aqsa TV, Al Aqsa Radio, Al Quds Today TV, Dubai Channel 12, Al Aqsa Visual, медийна компания Tayf, медийна компания Huna Al Quds и Палестинска компания за медийно производство.

14.05.2021/20:40

„Когато американското правителство зададе въпрос дали в Китай хората са свободни, то напълно пренебрегна по-добрия стандарт на живот и работа на народа, дължащи се на реформата в страната“, заяви президентът на консултантската компания „McKinsey“ Питър Уолкър в интервю за пекинска медия.

13.05.2021/12:18

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Най-възрастният според Гинес 97-годишен радиоводещ, участник в щурма за Нормандия, не иска да се пенсионира. Мнозина го познават по лице. Той играе вълшебника в два от филмите за Хари Потър: „Хари Потър и философския камък“ и „Хари Потър и тайната стая“, а по-старото поколение го помни в ролята на Дарвин – в сериала за големия учен и на Карл Велики в друг сериал, а също и на Дядо Коледа.

05.05.2021 /22:27 | Автор: От Йерусалим специално за сайта на СБЖ Феня и Искра Декало, кореспондентски пункт на БНР | Източник: СБЖ

Близките на известния санктпетербургски журналист Матвей Фролов, известен като блокадния репортер, преди дни предадоха за съхранение в Централния държавен архив за исторически и политически документи в Санкт Петербург, неговия личен архив. Уникалната документална колекция беше представена в архива, като в събитието участваха и представители на най-голямата информационна агенция в Русия – ТАСС,в която Фролов е работил през целия си живот.

29.04.2021 /06:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Репортерът Давид Бериаин с богат опит от горещи точки като Афганистан, Ирак, Либия, разобличавал мафии в Мексико, Колумбия, Албания, и операторът Роберто Фрайле, оцелял след раняване в Сирия, бяха застреляни в западноафриканската страна при нападение над конвоя им. Те пътували към природен резерват, за да снимат филм против бракониерството. Загинал е и придружавалият ги правозащитник ирландец Рори Йънг. В района на убийството действат джихадистки групировки

28.04.2021 /09:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: elperiodico.com

Журналистката Петя Пейчева повежда читателите през неумиращи емоции, запечатани на старите репортерски ленти

10.03.2021 /15:15 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

В две групи във Фейсбук журналистът Тихомир Шолев, работил във в. „24 часа” в началните му години, разказва за модерния начин на работа там по онова време.

17.04.2021 /17:40 | Автор: Тихомир Шолев | Източник: Фейсбук

 Акценти и позиции

Изцяло подкрепяме изразената позиция на Международната федерация на журналистите, в която СБЖ е колективен член, а именно: Съветът за сигурност на ООН трябва незабавно да предприеме действия за прекратяване на целенасочените и систематични нападения на Израел срещу медии и журналисти, а виновните за това - да понесат своята отговорност.

16.05.2021 /16:05

Навършват се 30 г. от приемането на Декларацията от Виндхук, дала повод на ООН да обяви 3 май за Световен ден на печата. СБЖ напомня: законовите гаранции за правата журналистите са носещ стълб за тази свобода. В страната, класирана на 112-то място по същия показател, знаем това болезнено добре...

03.05.2021 /09:48

В интервала 14:00-17:00 ч. в посочените дни всички делегати за насроченото на 15 май Общо събрание на СБЖ ще могат да се запознаят с материалите за него в отдел „Организационен” на Съюза

27.04.2021 /19:43

 Мнения

Денят на Европа е от новите ни празници, а всяка следваща година като че ли намалява ентусиазма, с който го приехме.

08.05.2021 /10:05 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

Накъде са се запътили унищожителите на журналистиката, свободата и изборите - от Бойко Борисов до Големите му братя по света

20.03.2021 /17:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 39 гости

Бързи връзки