Начало
 
 

От тях хитлеристите се бояха като дявола от тамян

07.05.2021 /15:58 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


1943. Снайперистки от Червената армия преди мисия

Най-красивото творение на природата и Бога – жената се оказа, че може да вземе страха и на най-окървавените фашисти. В навечерието на 76-годишнината от победата над фашизма ще ви разкажа за няколко съветски млади, но много храбри жени, които накараха хитлеристите да треперят и да се страхуват от тях като от огъня. Това са смелите стайперисти в поли, които се сражаваха, плащайки дори с живота си за родината.

Когато на 22 юни 1941 г. нацистка Германия нападна вероломно Съветския съюз заедно с армията, като доброволци да се бият на фронта не се записваха само мъже, но и стотици хиляди жени. На фронта те бяха медицински сестри, лекари, свързочници, радисти, служеха в щабовете, готвеха за бойците, биеха се храбро и загиваха със смъртта на смелите в небето. Всички помним безстрашните военни пилоти, които хитлеристите ужасени наричаха „нощните вещици“. Но има и още един вид храбри войници в поли, които предизвикваха ужаса на германците и това бяха жените… снайперистки. Над 2000 жени са обучени в снайперисткото изкуство и воюваха в най-опасните райони на бойните действия. Ще ви разкажа за най-известните, които оставиха своята следа в кървавите сражения на Великата отечествена война. Несамо красиви, но и безумно смели, те бяха обявени от врага, като най-смъртоносната опасност и се страхуваха от тях като от огън.

В славната летопис на Великата отечествена война има много хиляди женски имена, наградени с военни отличия. Пилоти, партизани, свързочници, разузнавачи, медицински сестри ... И снайперистките също. Шест от тях бяха удостоени с най-високото звание Герой на Съветския съюз. В ожесточени битки известната снайперистка Людмила Павличенко унищожи 309 вражески войници и офицери. Почти един цял батальон! Няма да бъде забравен и подвига на  Алия Молдагулова, Татяна Костирина, Наташа Ковшова, Маша Поливанова, Татяна Барамзина, Нина Павловна Петрова и хилядите други жени снайперистки, които като амазонки се сражаваха за родината.

От точния мерник на

Любов Макарова

по време на сражение са загинали 84 вражески войници.  

През горещото лято на 1943 г. на Калининския фронт пристига рота съставена от възпитаници на Централната женска снайперистка школа, създадена по идеята на ЦК на Ленинския комсомол. Сред тях е и 19-годишната Любов Макарова. Едно младо момиче - хубавелка. През 1945-та тя вече е кавалер на Ордена „Слава“ ІІ и ІІІ степен и на медала „За бойни заслуги“. Равносметката от сраженията, в които Люба участва е, че от нейните куршуми са загинали 84 хитлеристки военни.

С безпримерен героизъм се прославя по времена Великата отечествена и

Татяна Барамзина

За нейната смелост и самоотверженост все още се разказват истории.От ръката на бившата учителка в детската градина Татяна Барамзина на Беларуския фронт загиват 16 немски войници. След, което тя е изпратена в тила на врага, където от снайпера на младата жена загиват още 20 германци. За съжаление попада в плен, като преди смъртта си е била толкова жестоко измъчвана, че е невъзможно да бъдат идентифицирани останките й. Разпознават я по косата и фрагментите от униформата. Татяна Барамзина е погребана в село Калита, район Смолевичи, Минска област. На лобното място на смелата снайперистка и в родното й място са издигнати паметници.

Елизавета Миронова

През октомври 1942 г. назрява опасност нацистите да превземат Туапсе. На 17 октомври 83-та морска бригада, под командването на подполковник Михаил Кравченко, е прехвърлена в това направление. В движение морските пехотинци влизат в боя. Сред тях е и Елизавета Миронова - едно от малкото момичета, воюващи в състава на 255-та Червенознаменна бригада на морската пехота на Черноморския флот. Участва в битките за Малката земя. През 1943 г. по време на сраженията за Новоросийск Елизавета Миронова бива убита. Воювайки във Великата отечествена война тя унищожава около 100 вражески войници и офицери.

Командирът на женска рота снайперистки

Нина Лобковска

постъпва в действащата армия през 1943 г. и до края на войната от нейния снайпер загиват 89 хитлеристки войници. Кавалер е на много военни отличия.След войната Нина Лобковска завършва Историческия факултет в МГУ и над 20 години работи в Централния музей „Ленин“. И днес,макар и в напреднала възраст,тя продължава да активно да участва в патриотична дейност на страната.

Една от легендите в женското снайперистко царство е

Людмила Павличенко или лейди Смърт

Това свое страховито прозвище, роденото в малко селце край Киев красиво момиче, получава от изпадналите в ужас германски войници, които стават свидетели на хладнокръвния й стил в сраженията. Още от дете тя гони своите цели до дупка, а и не й е чужда и хазартната тръпка, само че не в игралните зали, а в живота. Свикнала да рискува Людмила винаги печели. Един ден, когато чува от съседското момче хвалби, че има големи успехи в стрелбата, Людмила се запалва и започва да се упражнява да стреля с пушка.

След завършване на училище записва да следва в Историческия факултет в Киевския университет,но тогава германците нахлуват в Съветския съюз. Без да мисли много Павличенко се записва доброволец на фронта. И въпреки опитите да я убедят да е медицинска сестра, Людмила настоява да я запишат като войник в редовете на Червената армия. Първата задача, която получава е от една височина, на която са били базирани съветските войски, да застреля отдалеч двама румънци, които работели за германците. Павличенко се справя блестящо и тогава я записват в 25-та Чапаевска стрелкова дивизия. В продължени е на няколко месеца воюва под Одеса и в Молдавия,след което прехвърлят ротата й в отбрана на окупирания Севастопол. Благодарение на своята незабележимост и уникална точност Людмила си спечелва известност на снайперист, от когото германците се боят като от огъня. Лейди Смърт унищожава вражеските войници на серии. На нейната сметка са записани 309 застреляни хитлеристи. Макар и крехко момиче я изпращат в най-опасните операции, в това число и в борбата с немските снайперисти. А подобни сблъсъци могат да продължат до няколко дни.

Славата на Павличенко стига дотам, че германците правят  опити да я примамят при себе си. С помощта на мегафон те неистово крещят, че ако Людмила мине да служи при тях, ще й дадат шоколад и ще я направят офицер. Представяте ли си каква е била нейната реакция? Без дори да се замисля Людмила им връща отговор, цената на който е поредната серия убити. Смелата снайперистка е раняване четири пъти. При четвъртия шрапнел попада в лицето й, тя е отстранена от боевете. Но не се захваща с мирни занимания, а обучава други снайперисти.  

Любопитен факт в живота на Людмила Павличенко е, че тя е включена в състава на съветската делегация, която посещава САЩ, Канада и Великобритания, за да договаря откриването на втори европейски фронт, за да се отслаби натиска върху Съветския съюз. Заедно с първата дама на САЩ Елинор Рузвелт Людмила Павличенко обикаля из страната и навсякъде я посрещат с голям интерес. Заливат я с въпроси,като сред тях не липсват и абсурдни, като преди сражение каква прическа си прави, гримира ли се, каква мода предпочита. Първоначално Людмила отговаря спокойно, но когато вече въпросите стават повече от тъпи и търпението й се изчерпва. Втвърдява тона и остро укорява американците за тяхното пренебрежително отношение.

След завръщането си от мисията Павличенко е произведена в чин майор и получава званието Герой на Съветския съюз. До края на войната продължава да обучава снайперистки, а след победата се завръща в Киев и довършва следването си. Умира на 27 октомври 1974 г. и е погребана на Новодевичето гробище в Москва.

Няколко съдби на млади момичета, които непознали още сладката тръпка на любовта, не завършили мечтаното образование, оставили родители в момента, когато родната земя е разорана от бомби и танкове, а страната в пламъци от наглата окупация на хитлеристка Германия, тръгват без да се замислят да защитават родината. Наричани от немските войници вещици, палачи и какво ли още не, тези храбри момичета плащат скъпа цена в името на освобождението на земята, на която са се родили и са поели първата глътка въздух.

За тях няма песни, няма стихове, но спомените продължават да живеят, и да напомнят на каква цена е спечелена победата във Великата отечествена война.

И сега сигурно в редиците на Безсмъртния полк дали в Москва, дали в Киев, или в някой друг от руските градове техните близки ще носят снимките им ще разказват за храбрите снайперистки, от които немците са изпитвали див страх като от огъня.                           

Сподели в
 

С наближаването на 80-годишнината от вероломното нападение на фашистка Германия над Съветския съюз и започването на най-кървавата война през ХХ в. Великата отечествена, все по-често се сещаме за думите: „Никой не е забравен, нищо не е забравено...“ Те като че ли най-подхождат на стартиралата на 14 юни в клуб“Журналист“ в СБЖ Седмицата на руското военно кино.

15.06.2021/12:16

Рожденият ден на покойния Светлин Русев събра снощи в една от залите на Галерия „Дарение на Светлин Русев“ негови ученици, роднини, близки, приятели и почитатели от Плевен.

15.06.2021/11:51

Автори до 35-годишна възраст могат да участват в националния конкурс за сценарий на късометражен филм и филмов проект на Българското кино общество.

15.06.2021/11:49

Каменна композиция от девет гранитни блока, изрисувани с въглен от Русев, е последната и недовършена творба на световноизвестния художник

14.06.2021/11:54

В Галерията за класическа фотография в Москва беше открита изложбата „Фото Топ“ на авангардната съвременна руска фотография. Ескпозицията е обединила работите на над петдесет фотографи от няколко поколения.

13.06.2021/17:21

 Представяме ви

Разговаряме с известната журналистка, поетеса и писателка за раждането на новата ѝ книга, за вдъхновяващото я с обич семейство, за доброто, което всеки сам избира как да отглежда в душата си, за невъзможните бягства от съвремието ни, за ролята на журналистиката в преодоляването на „литературщината”.

07.06.2021 /13:32 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Вероятно Калин Тодоров се ръководи от изреченото от китайския мъдрец Конфуций: „Проклятие е да живееш в интересни времена.“ Затова трилогията му „Зад завесата“ скоро ще стане петтомник, като споделя, че с петата книга от тази поредица й слага точка. А традиция стана,че щом той напише книга от въпросната серия да е гост на сайта на СБЖ. Този път обаче в аванс разговаряме с него за предстоящото излизане на последната от поредицата „Зад завесата“.

01.06.2021 /07:20 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Наскоро в клуб „Журналист“ се състоя представянето на книгата на писателя и журналист Хайри Хамдан „Лешникови градини“,която предизвика голям интерес несамо сред познавачите на неговото творчество, но и сред тези, които за първи път се докосваха до написаното от Хамдан.

24.05.2021 /08:01 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Списанието се продава срещу 5 евро само по улиците от хора в тежко положение, които така получават възможност да си осигурят с достойнство, макар и малък доход, за да покрият някои от своите основни потребности.

17.05.2021 /12:08 | Автор: Здравка Михайлова | Източник: marginalia.bg

 Спомени и архиви

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

В две групи във Фейсбук журналистът Тихомир Шолев, работил във в. „24 часа” в началните му години, разказва за модерния начин на работа там по онова време.

17.04.2021 /17:40 | Автор: Тихомир Шолев | Източник: Фейсбук

 Акценти и позиции

В Деня на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България нека сверим и посоките на българката журналистика по непреходните ориентири на историческите, духовните и моралните ни върхове.

02.06.2021 /10:08

В своя декларация УС на СБЖ остро осъжда действията на властите в Минск, като настоява и за международно разследване на шокиращия инцидент с насилствено приземения в столицата на Беларус пътнически самолет и за изясняване на всички обстоятелства около него от страна на Международната организация за гражданска авиация (ICAO). Необходимо е изграждането на изрична международноправна рамка, която да предотвратява допускането на подобни инциденти занапред.

26.05.2021 /10:47

Нека да сме достойни и да опазваме духовното послание на кирило-методиевите букви и из днешните нови полета, пространства и мрежи на модерните технологии, съхранявайки и умножавайки хуманното и съзидателно присъствие на славянската и българската култура в световното многообразие.

24.05.2021 /00:14

 Мнения

Денят на Европа е от новите ни празници, а всяка следваща година като че ли намалява ентусиазма, с който го приехме.

08.05.2021 /10:05 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

Накъде са се запътили унищожителите на журналистиката, свободата и изборите - от Бойко Борисов до Големите му братя по света

20.03.2021 /17:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 21 гости

Бързи връзки