Начало
 
 

Честита 75-годишнина на Виктор Самуилов!

10.05.2021 /20:58 | Автор : Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Виктор Самуилов

На 10 май 75 години навърши оставилият своята деликатна, но незаличима следа в няколко вестникарски редакции поет Виктор Самуилов. „Да си го пазим като защитен вид и да му се радваме още дълги години!” - написа писателката Мая Дълъгчева във Фейсбук, поздравявайки го за рождения ден.

Виктор Самуилов е от онези поети, на чието безпогрешно точно око и слово по всички парливи обществени теми могат само да завжидат журналистите. И именно понеже е поет, нещо повече - умее да пише за деца, всичко, което прави, е пропито от доброта. Силна, заразяваща, усмихната, макар и често доста тъжно усмихната - като живота ни - доброта.

През колкото и вестникарски редакции да е минал Витята, както го наричат много приятели, той никога не се е изкушавал да пенкилерства като журналист. А навсякъде е оставил своята деликатна, но незаличима поетична и човешка следа.

Завършил българска филология в Софийския университет през 1970 г., той работи като редактор във в. „Народна младеж” (1970-1974) и сп. „Български воин” (1974-1978), а после като редактор и сценарист на анимационни филми в Студията за анимационни филми „София”.

Заедно с Доньо Донев и Димитър Бежански е съосновател на хумористичния седмичник „Тримата глупаци“, излизал от 1991 до 1999 година, а по-късно продължил като приложение към други издания. В него Самуилов по собствените му думи заема поста „безотговорен глупак“.

През 2004 г. получава националната награда „Петко Р. Славейков” за цялостен принос в детската литература. През 2005 г. идва и националната награда „Константин Константинов” в категория Автор. През 2007 г. е удостоен с наградата на Международния център за югоизточна европейска литература за деца и юноши заедно със сръбския писател Владимир Андрич. През 2015 г. идва още една национална награда „Константин Константинов” - този път за цялостен принос в детското книгоиздаване.  

През 2016 г. книгата „Не е честно“ му носи Националната награда „Христо Г. Данов” в раздел „Издание за деца“. Номиниран е за международната Мемориална награда „Астрид Линдгрен“ за 2018 г.

През 2020 г. става носител на Националната награда „Орфеев венец” за високи постижения в съвременната поезия.

На 10 май т. г. Виктор Самуилов навърши 75 години.

СБЖ му честити достойната годишнина и му пожелава здраве и още много вдъхновения!

75-годишнината му стана повод за много вълнуващи поздравления от хора на словото, отправени към обичания от всички поет и приятел.

Ето например какво написа писателката Мая Дълъгчева в подравлението си към Витята във Фейсбук:

„Виктор Самуилов е не само любим поет и на деца, и на възрастни – той е от човеците, които ти стават любими. Той е добър, открит, човечен, великодушен, усмихнат, отзивчив, сърдечен – рядка порода и сред хората, и сред писателите. Благодарна съм и за насърчителните му думи в началото, и за приятелството ни по-късно. Благодарна съм, че познавам такъв човек. Да си го пазим като защитен вид и да му се радваме още дълги години! Витя, честит да си ни!”

Поетесата Ива Колева също отправи вълнуващ поздрав:

„Честит рожден ден, ненадминат Viktor Samouilov! Топлинка наша”.

А Георги Николов припомни в поздравлението си и стихотворение на самия рожденик. Ето това:

 

ОТ СЕРГИЯТА

Май сами си го търсихме, а сега сме смутени:

от довчерашни бардове се роят бизнесмени.

(Да му мислят титаните, дето гък не продават.

С моя милост спонтанно е – нямам трънена слава!)

Свойта Муза охлузена сбутах сам на пазара –

и се зверят в зъбите й, и прасците й барат,

дърпат струни от арфата над кантара с пипера...

Тя – без шнола в косите си – им напомня хетера...

Тя притваря клепачите – чак да скрие чатала,

тя търпи, тя претръпва...

Тя се трепе за залък...

А аз – палечко жалък,

свит в пантофката й на Пепеляшка,

току шепна отвътре:

- Ей, устискай! Кураж, ма!

Изтърпи още мъничко. Някой ден – твърде скоро,

ще проплачат търговците тъкмо с твоята горест.

И макар вече ялова, и почти кикимора,

ще ги стреснеш, повярвай ми, с тая нотка покорна,

с тая нота – фалшивата – от плешивата арфа,

с тая дрипа от ритъма, с тая реч без метафора,

че една е прокобата над децата им клети:

от алъш-веришчиите да се пръкват поети.

Виктор Самуилов

 

На многая лета и наздраве, скъпи ни Витя!

 

 

Сподели в
 

„Време е да разберем как от 34-то стигнахме до 112-о място по свобода на словото, какво е значението на СЕМ и чия е собствеността на медиите,” подчерта във встъпителното си слово министърът на културата пред събралите се представители на журналистическата гилдия. Там бе и председателката на УС на СБЖ Снежана Тодорова, която напомни за инициативите на Съюза за законодателни промени в защита на правата на журналистите и на свободата на медиите.

15.06.2021/21:44

Книгата представя обширна панорама на историята и развитието на Виетнам, на двустранните ни отношения и на личните впечатления на авторката, събрани през петте ѝ гостувания в тази вълнуваща страна в Югоизточна Азия. Ще присъства и посланикът на Виетнам Н. Пр. Доан Туан Лин, както и още няколко чуждестранни посланици.

14.06.2021/15:13

Във връзка с отбелязването на 80-годишнината от началото на Великата отечествена война СБЖ организира от 14 до 18 юни 2021 г. от 16.00 ч. прожекции на най-добрите съветски филми с военна тематика. Те ще се провеждат в клуб „Журналист“ на СБЖ.

11.06.2021/07:09

Няма нищо по-приятно от това да разбереш, че твой колега се е проявил на литературното поприще с нова своя книга. Журналистката Мариана Кирова и нейният роман „Приключенията на една блондинка“ събраха почитатели пред шатрата на издателство „Атеа Букс“ на Пролетния панаир на книгата, където тя официално представи новата си творба.

05.06.2021/23:15

Така може да се каже за томчето на Георги Й. Георгиев „Търсени и неочаквани срещи“, което издаде „Пропелер“. Между кориците на книгата са събрани статии,очерци,интервюта на автора, посветени на патриотичната тема и армията, както и негови критики и спомени за известни български творци на словото и сцената.

28.05.2021/12:14

 Представяме ви

Разговаряме с известната журналистка, поетеса и писателка за раждането на новата ѝ книга, за вдъхновяващото я с обич семейство, за доброто, което всеки сам избира как да отглежда в душата си, за невъзможните бягства от съвремието ни, за ролята на журналистиката в преодоляването на „литературщината”.

07.06.2021 /13:32 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Вероятно Калин Тодоров се ръководи от изреченото от китайския мъдрец Конфуций: „Проклятие е да живееш в интересни времена.“ Затова трилогията му „Зад завесата“ скоро ще стане петтомник, като споделя, че с петата книга от тази поредица й слага точка. А традиция стана,че щом той напише книга от въпросната серия да е гост на сайта на СБЖ. Този път обаче в аванс разговаряме с него за предстоящото излизане на последната от поредицата „Зад завесата“.

01.06.2021 /07:20 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Наскоро в клуб „Журналист“ се състоя представянето на книгата на писателя и журналист Хайри Хамдан „Лешникови градини“,която предизвика голям интерес несамо сред познавачите на неговото творчество, но и сред тези, които за първи път се докосваха до написаното от Хамдан.

24.05.2021 /08:01 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Списанието се продава срещу 5 евро само по улиците от хора в тежко положение, които така получават възможност да си осигурят с достойнство, макар и малък доход, за да покрият някои от своите основни потребности.

17.05.2021 /12:08 | Автор: Здравка Михайлова | Източник: marginalia.bg

 Спомени и архиви

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

В две групи във Фейсбук журналистът Тихомир Шолев, работил във в. „24 часа” в началните му години, разказва за модерния начин на работа там по онова време.

17.04.2021 /17:40 | Автор: Тихомир Шолев | Източник: Фейсбук

 Акценти и позиции

В Деня на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България нека сверим и посоките на българката журналистика по непреходните ориентири на историческите, духовните и моралните ни върхове.

02.06.2021 /10:08

В своя декларация УС на СБЖ остро осъжда действията на властите в Минск, като настоява и за международно разследване на шокиращия инцидент с насилствено приземения в столицата на Беларус пътнически самолет и за изясняване на всички обстоятелства около него от страна на Международната организация за гражданска авиация (ICAO). Необходимо е изграждането на изрична международноправна рамка, която да предотвратява допускането на подобни инциденти занапред.

26.05.2021 /10:47

Нека да сме достойни и да опазваме духовното послание на кирило-методиевите букви и из днешните нови полета, пространства и мрежи на модерните технологии, съхранявайки и умножавайки хуманното и съзидателно присъствие на славянската и българската култура в световното многообразие.

24.05.2021 /00:14

 Мнения

Денят на Европа е от новите ни празници, а всяка следваща година като че ли намалява ентусиазма, с който го приехме.

08.05.2021 /10:05 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

Накъде са се запътили унищожителите на журналистиката, свободата и изборите - от Бойко Борисов до Големите му братя по света

20.03.2021 /17:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 12 гости

Бързи връзки