Начало
 
 

Антоанета Николова оглавява Инициатива за свободни медии на Балканите

12.05.2021 /12:00 | Автор : Красен Николов | Източник: euractiv.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Антоанета Николова

Антоанета Николова застана начело на международната организация Инициатива за свободни медии на Балканите, чиято цел е да защитава свободата и правата на журналистите в Югоизточна Европа.

Тя ще продължи да бъде част от екипа на EURACTIV България, успоредно със задълженията си като директор на новата организация.

Първото събитие на Инициатива ще се проведе на 3 юни именно със съдействието на euractiv.bg. Това ще бъде международна конференция за свободата на медиите в Западните Балкани.

Целта на медийната организация е да следи и информира аудиторията в Европа и Северна Америка за заплахите за демокрацията и мира в региона от нарушаването на свободата на местните медии.

Екипът на инициативата коментира, че през последните години средата за свободните медии на Балканите се е влошила рязко в няколко балкански държави. 

Заплахите и тормозът върху журналистите са се увеличиха неимоверно на фона на политически изкривяване на медийния пазар в полза на държавните медии или в полза на частни медии, които поддържат проправителствена редакционна политика.

“В много случаи опитите на властите в някои балкански страни да “управляват“ информацията за отговора на пандемията влошиха (медийната) ситуация. Обществата в целия регион се оказват изложени на високи нива на дезинформация, без независими критични гласове”, съобщават създателите на новата организация.

Тревожна е цензурата   

Нейната цел е да информира западните правителства и общества за действителните сериозни нарушения на свободата на медиите, включително физически нападения срещу журналисти, опитът за заглушаване на независимите гласове, както и използването на дискриминационно законодателство и практиките за ограничаване на възможностите за функционирането на свободните медии. 

Инициативата за свободни медии ще работи с местни организации за свобода на медиите, независими медии, мозъчни тръстове и отделни публични фигури, за да фокусира вниманието върху проблемите на региона. 

В Надзорния съвет на организацията влизат 7 международно признати фигури. Част от борда са бившият американски посланик в България Джеймс Пардю; Олга Кавран, която е била говорител и координатор в Международния трибунал за бивща Югославния; британският разследващ журналист Джон Суиини, който е работил 17 години за предаванията на ББС, включително “Панорама”; в борда влиза и Питър Хорокс, който е бил директор на международната служба на ББС; медийният анализатор Соня Каникова, известният френски журналист Ерик Жозеф и неговият италиански колега Андреа Бонани.

Още повече автоцензурата    

Пред EURACTIV.bg Антоанета Николова каза, че като дългогодишен кореспондент в Брюксел е наясно колко е трудно за колегите и на хората на Балканите да получават внимание и подкрепа от медиите и политиците на Запад.

„Международните информационни бюлетини обръщат внимание на Югоизточна Европа само когато има драматични събития. За съжаление, когато медийното отразяване отшуми, местните журналисти, интелектуалци и активисти остават сами и се застават и тормоз от властите и са откъснати от международната аудитория”. 

„Опитът ми в България в работата с национални телевизии на 2 пъти приключи с прекратяване договора ми поради „неудобно “отразяване”. Но по-тревожна е нарастващата тенденция на автоцензура в балканските медии. Журналистите си спестяват неприятности, а новините спестяват неудобни теми за властта като предлагат така нареченото меко отразяване.”

„Имах късмета в кариерата си да работя в много страни и да споделя опита си с знаещи и опитни западни колеги, които отговориха на моето предложение за създаване на BFMI. Работата ми в EURACTIV със сигурност ми помогна.“


 

Сподели в
 

„Затворът беше ужасен, но все пак ще си свърша работата като журналист“ - това казва зимбабвиецът Джефри Мойо при освобождаването му от затвора в Хараре.

22.06.2021/09:03

Словенската телеграфна агенция (СТА) празнува днес 30 години от създаването си във време на трудни отношения с правителството на Янез Янша, който спря да финансира обществената медия заради прекалено критичния й според него тон.

20.06.2021/17:29

През юни 2021 излезе от печат книгата „Опит и добри практики от Първата национална среща-семинар на академичните медии и експертите по връзки с обществеността на висшите училища в България“.

18.06.2021/12:00

В дните между 19 юни и 30 юли публиката ще се наслади на 31 черно-бели фотографии на журналиста Иван Бакалов, част от които проследяват създаването на скулптурите на Дон Кихот и Санчо Панса в Парка на хумора в Габрово.

17.06.2021/12:00

"Tъй като някои медии са свикнали много време да бъдат послушни, когато ги развържат, не знаят какво да правят".каза журналистът Иван Бакалов в предаването "Денят с Веселин Дремджиев" по TV+ и даде пример с в. "24 часа" и в."Труд" в миналото

15.06.2021/15:20

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

На 10 септември от 20:30 ч.в зала „България“ в София световноизвестният руски диригент Валерий Гергиев и солисти на симфоничния оркестър на Мариинския театър (Санкт Петербург, Русия) със Софийската филхармония, ще изнесат Благотворителен концерт в подкрепа на инициативата за изграждане на нов акустичен музикален център в България, който да се превърне в духовен и културен храм за възпитание на поколения млади хора, а също да постави българската столица редом до големите културни центрове на света.

09.09.2021 /20:13 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

На 5 септември се навършват 125 г. от рождението на Сергей Румянцев - ярък поет, работил във в. "Земеделско знаме", съосновател на хумористичното земеделско списание "Див дядо". Отвлечен и убит по време на "белия терор" през 1925 г.

05.09.2021 /20:02 | Автор: Богомил Колев | Източник: СБЖ/Дума

Тези дни колегата ни Калин Тодоров заяви, че „Завесата падна“. Това е неговата пета книга от поредицата за това, какво се случва зад завесата по времето на соца, в годините, когато уж се наливаха основите на демокрацията, уж вървяха някакви промени и се стоварваха върху народа, който в последно време в името на шоуто измислени политици започнаха да наричат суверен.

01.09.2021 /23:21 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

С юбилеен сборник разкази и фейлетони си припомняме някои от най-ярките и все така актуални произведения на писателя

27.08.2021 /09:15 | Автор: Диана Юсколова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Журналистът Иван Бакалов припомня във Фейсбук групата "Мемоари, майтапи и тъга по журналистиката :)" събития отпреди близо четвърт век - купуването на "24 часа" от ВАЦ, първата журналистическа стачка там, връщането на Валери Найденов начело на вестника, конфликтите му с журналистите и прочутата му фраза за "паметника" и "песъчинките на световния журналистически плаж".

15.07.2021 /09:31 | Автор: Иван Бакалов | Източник: Фейсбук

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

 Акценти и позиции

Днес председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изнесе годишното обръщение за състоянието на Съюза пред членовете на Европейския парламент. В речта си тя подчерта необходимостта от по-добра защита на журналистите, независимостта на медиите и правото на обществото на информация. Обяви и две важни за свободата на медиите и за защитата на журналистите инициативи.

15.09.2021 /15:30

Нека бъдем достойни за завета на легендарния Юлиус Фучик "Хора, обичах ви, бдете!". Именно паметта на Фучик увековечава отбелязваният всеки 8 септември Ден на международната журналистическа солидарност.

08.09.2021 /08:27

Поздравявайки колегията с празника на Съединението, председателят на СБЖ Снежана Тодорова апелира към журналистическата гилдия непрестанно и гръмко да напомня на политическата класа, че родината ни се е развивала успешно, само когато наистина сме били единни и увлечени от високи, етични и достойни цели.

06.09.2021 /08:35

 Мнения

Как преди три десетилетия демокрацията настъпваше през телевизията и до какви днешни въпроси ни доведе

05.08.2021 /07:45 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Това стана по Коледа – преди няколко месеца. И появата на изданието – като факт, бе отбелязано в сайта на СБЖ . Съпроводено от разговор с автора. Струва си обаче да се сподели мнение за книгата, след като бъде прочетена внимателно...

21.06.2021 /14:18 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 15 гости

Бързи връзки