Начало
 
 

„Младостта не си отива“ ни казва Денчо Владимиров

12.05.2021 /18:56 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Една малка книжка, някъде с около 52-54 страници, но пък събрала толкова много емоции, спомени и откровения, че прочитайки я човек започва да си мисли, че това си е жив талант да кажеш толкова съкровени неща на толкова странички. Това си помислих, когато прочетох новата книга на нашия колега журналиста Денчо Владимиров „Младостта не си отива“.

Не знайно защо, но докато я четях у мен звучеше песента на Мишо Белчев „Младостта си отива“. И той, а и Денчо Владимиров, са от една „порода“ - тази на бардовете. Едно време им казвахме поети с китара, но тъй като поезията е нещо красиво, за предпочитане е да ги наричаме бардове. А да си бард не е професия, а призвание.

До тук със сравненията и дилемата дали си отива или не младостта.

Оказва се, Денчо Владимиров е орисан по рождение да пише поезия и музика към нея,защото е закърмен с тази дарба в Гюмюрджина, където поема първата глътка въздух. А този град е известен още и като градът на гълъбите и поезията. „В Гюмюрджина от векове има уникална традиция сред населението – по всеки повод да се съчиняват и изпълняват песни, посветени лично на някой гражданин – било по радостен повод,било по тъжен“ – връща лентата на спомените си журналистът бард. И поради този факт той си обяснява своята съдбовна връзка с песента и поезията. В книгата си колегата ни споделя какви пъстри и понякога неприятни случки са белязали несамо житейския му път, но и кариерата. И всичко това Денчо Владимиров описва с един благ и ведър тон. А какво дава поезията и композирането на музика в работата на един журналист? За това авторът сподели в разговор с мен, че „писането на поезия и музика от един журналист не му дава да загуби очи за красивото в живота и обратното - натрупаните динамични впечатления  в работата на журналиста-бард му дават темите за песните, подтика към тях“.

С риск да прозвучи малко самохвално от моя страна, но искам да изкажа своята благодарност на автора, че в този така ограничен формат на книгата си е избрал редом до интервюто,което е дал за в. „България СЕГА“, излизащ в Чикаго, е избрал,вероятно сред много други разговори, които са водени с него, моето интервю, излязло на сайта на СБЖ със заглавие „Бардът журналист не разпряга Росинант“. Видяхме се на среща в СБЖ и Денчо изпълни своя авторска песен със същото заглавие, която много развълнува цялата аудитория, включително и мен и след срещата от дума на дума се получи един много хубав разговор. Та благодаря на Денчо, че е избрал моето интервю, да го сложи в книгата си.

„Младостта не си отива“ е събрала в себе си един поетичен букет от текстове на песни, музиката на които е също на Денчо Владимиров, създадени през различни години и по различни поводи. Сред тях има много, посветени на любовта на автора – Русия, като не една или две са отличени с награди на различни конкурси у нас и в Русия. Всеки текст е придружен с обяснение кога е написан и къде и по какъв повод е изпълнена песента. Сред тях е и баладата „Бежанци“, която е включена в авторския едноименен документален филм на Денчо Владимиров. Интересен щрих е, че през 2005 г. той подарява текста на Фондация „Помогни на нуждаещите се“. А стихотворения като „Дедите ни“ „Търново“(Владимиров е възпитаник на ВТУ „СВ. св. Кирил и Методий“ и още не едно и две стихотворения са посветени на Старопрестолния град),“Детства“, „За хората с добри сърца“  и други, са написани така,че пред четящия ги веднага се появяват картини, но не от една изложба, а „нарисувани“ с думи от Денчо Владимиров. Дали за Пазарджик, Пловдив,Велико Търново или Москва бардът журналист ни повежда към тях със своята поезия без граници.

Една малка книжка, но събрала у себе си голямата любов на колегата ни към поезията, живота и хората! Тя е поредното доказателство, че хората на перото могат да пишат не само репортажи и коментари или да правят интервюта, но и да творят музика и поезия.

На добър час на „Младостта не си отива“ и до нови срещи с поезията на Денчо Владимиров!

            

Сподели в
 

„Време е да разберем как от 34-то стигнахме до 112-о място по свобода на словото, какво е значението на СЕМ и чия е собствеността на медиите,” подчерта във встъпителното си слово министърът на културата пред събралите се представители на журналистическата гилдия. Там бе и председателката на УС на СБЖ Снежана Тодорова, която напомни за инициативите на Съюза за законодателни промени в защита на правата на журналистите и на свободата на медиите.

15.06.2021/21:44

Книгата представя обширна панорама на историята и развитието на Виетнам, на двустранните ни отношения и на личните впечатления на авторката, събрани през петте ѝ гостувания в тази вълнуваща страна в Югоизточна Азия. Ще присъства и посланикът на Виетнам Н. Пр. Доан Туан Лин, както и още няколко чуждестранни посланици.

14.06.2021/15:13

Във връзка с отбелязването на 80-годишнината от началото на Великата отечествена война СБЖ организира от 14 до 18 юни 2021 г. от 16.00 ч. прожекции на най-добрите съветски филми с военна тематика. Те ще се провеждат в клуб „Журналист“ на СБЖ.

11.06.2021/07:09

Няма нищо по-приятно от това да разбереш, че твой колега се е проявил на литературното поприще с нова своя книга. Журналистката Мариана Кирова и нейният роман „Приключенията на една блондинка“ събраха почитатели пред шатрата на издателство „Атеа Букс“ на Пролетния панаир на книгата, където тя официално представи новата си творба.

05.06.2021/23:15

Така може да се каже за томчето на Георги Й. Георгиев „Търсени и неочаквани срещи“, което издаде „Пропелер“. Между кориците на книгата са събрани статии,очерци,интервюта на автора, посветени на патриотичната тема и армията, както и негови критики и спомени за известни български творци на словото и сцената.

28.05.2021/12:14

 Представяме ви

Разговаряме с известната журналистка, поетеса и писателка за раждането на новата ѝ книга, за вдъхновяващото я с обич семейство, за доброто, което всеки сам избира как да отглежда в душата си, за невъзможните бягства от съвремието ни, за ролята на журналистиката в преодоляването на „литературщината”.

07.06.2021 /13:32 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Вероятно Калин Тодоров се ръководи от изреченото от китайския мъдрец Конфуций: „Проклятие е да живееш в интересни времена.“ Затова трилогията му „Зад завесата“ скоро ще стане петтомник, като споделя, че с петата книга от тази поредица й слага точка. А традиция стана,че щом той напише книга от въпросната серия да е гост на сайта на СБЖ. Този път обаче в аванс разговаряме с него за предстоящото излизане на последната от поредицата „Зад завесата“.

01.06.2021 /07:20 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Наскоро в клуб „Журналист“ се състоя представянето на книгата на писателя и журналист Хайри Хамдан „Лешникови градини“,която предизвика голям интерес несамо сред познавачите на неговото творчество, но и сред тези, които за първи път се докосваха до написаното от Хамдан.

24.05.2021 /08:01 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Списанието се продава срещу 5 евро само по улиците от хора в тежко положение, които така получават възможност да си осигурят с достойнство, макар и малък доход, за да покрият някои от своите основни потребности.

17.05.2021 /12:08 | Автор: Здравка Михайлова | Източник: marginalia.bg

 Спомени и архиви

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

В две групи във Фейсбук журналистът Тихомир Шолев, работил във в. „24 часа” в началните му години, разказва за модерния начин на работа там по онова време.

17.04.2021 /17:40 | Автор: Тихомир Шолев | Източник: Фейсбук

 Акценти и позиции

В Деня на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България нека сверим и посоките на българката журналистика по непреходните ориентири на историческите, духовните и моралните ни върхове.

02.06.2021 /10:08

В своя декларация УС на СБЖ остро осъжда действията на властите в Минск, като настоява и за международно разследване на шокиращия инцидент с насилствено приземения в столицата на Беларус пътнически самолет и за изясняване на всички обстоятелства около него от страна на Международната организация за гражданска авиация (ICAO). Необходимо е изграждането на изрична международноправна рамка, която да предотвратява допускането на подобни инциденти занапред.

26.05.2021 /10:47

Нека да сме достойни и да опазваме духовното послание на кирило-методиевите букви и из днешните нови полета, пространства и мрежи на модерните технологии, съхранявайки и умножавайки хуманното и съзидателно присъствие на славянската и българската култура в световното многообразие.

24.05.2021 /00:14

 Мнения

Денят на Европа е от новите ни празници, а всяка следваща година като че ли намалява ентусиазма, с който го приехме.

08.05.2021 /10:05 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

Накъде са се запътили унищожителите на журналистиката, свободата и изборите - от Бойко Борисов до Големите му братя по света

20.03.2021 /17:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 18 гости

Бързи връзки