Начало
 
 

Артистите от АРТ Театър се питат „Финита ЛИ комедия“?

14.05.2021 /14:27 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Актьорите във "Финита ЛИ комедия?". Седналият е режисьорът Камен Коев

В навечерието на 24 май, частната трупа АРТ ТЕАТЪР ще вдигне завеса за премиерата на пиесата „Финита ЛИ комедия“ на Сергей Литвиненко, с която артистите ще сложат началото на юбилейната си годишнина. Премиерните спектакли ще са на 20 и 21май.

Режисьор на спектакъла е Камен Коев, а художествен консултант проф. Надежда Сейкова. С продуцентството се е захванала актрисата Милена Червенкова, която участва и в пиесата. Освен основател тя е и директор на театъра. Спектакълът е създаден със съдействието на Министерство на културата.

Пиесата е написана преди 21 години, а звучи сякаш е посветена на сегашната ни действителност. Жанрът е трагифарс. Авторът Сергей Литвиненко избира четирима от героите на комедия дел'арте - Пиеро, Арлекин, Коломбина и Малвина и с вълшебната машина на времето ги праща от ХVІ в ХХІ век, в наши дни. Страната, в която попадат, се казва...Чудация. Тук те са г-н Пиерини, г-н Арлекини, Мадам Коломба и Мелина. Развихрят се, в стила на комедия дел'арте, сцени на любов, ревност, амбиции и политически сатирикон.

Българската професионална театрална трупа APT ТЕАТЪР е създадена е през 1992 г. в София от актрисата Милена Червенкова, драматурга Сергей Литвиненко, композиторът Нивелин Мирков и артистът Георги Златарев. През годините в театъра са работили повече от седемдесет артиста и режисьорите Бойко Илиев, Съби Събев, Иван Кондов, Надя Асенова, доц. Александър Илиев, Димитър Стоянов, гост-режисьорът от ТЮЗ-Москва проф. Александър Великовский, проф. Надежда Сейкова, Явор Костов и др.

Пред сайта на СБЖ Милена Червенкова сподели за предстоящите премиера и юбилей, както и за пътя изминат от трупата на АРТ ТЕАТЪР.

МИЛЕНА ЧЕРВЕНКОВА: СЛУЖИМ ЛИ НА НАШАТА КАУЗА ВСЕОТДАЙНО И С ЛЮБОВ, ВСИЧКИ ТРУДНОСТИ СЕ ПРЕОДОЛЯВАТ

Много или малко са 30 години за една частна театрална трупа каквато е АРТ ТЕАТЪР, Милена?

30 години са изключително много за един частен театър, който има своя база и сцена в РКИЦ, и който работи с почти едни и същи хора! Обикновено животът на един частен театър е около 6-7 години. В този смисъл ние се оказахме много издръжливи! И не сме "оцелявали", а сме имали своите успехи и добро развитие в заемането на едно достойно място в културния живот на България. Имаме Авиньон зад гърба си, имаме разменен двустранен гастрол с Академичния театър "Образцов", работим с големия руски режисьор - проф. Ал. Великовский (Москва - ТЮЗ). Създали сме 56 спектакъла за деца и възрастни исме изиграли около 2500 представления в София, страната и чужбина. Който иска да узнае повече подробности за нашата история, може да хареса страницата ни във фейсбук - пише се на кирилица - АРТ ТЕАТЪР, и там може да прочете за всички "чудеса от храброст", които сме направили през годините. Времената за театър винаги са били трудни, но когато служим на нашата кауза всеотдайно и с любов, всички трудности се преодоляват.

И как се оцелява и прави изкуство несамо по времена пандемия, а изобщо в страна като нашата, където изкуството е натикано в ъгъла?

Театър се прави във всички времена трудно. За да се случват театрални празници е нужен екип от съмишленици, които са от една "кръвна група", и които имат еднакъв вкус за театър. Които се обичат и държат един на друг. Избирам хората си в АРТ ТЕАТЪР много внимателно. Тук през тези много години са преминали над 100 артиста. В момента около мен са тези, които приеха вкуса ми за театър за свой и направиха от АРТ ТЕАТЪР своя кауза. Те са: Георги Златарев, Камен Коев, Марияна Коева, Сиана Миладинова, Сузана Катаривас, Тони Христова,Теодор Софрониев, Здравко Здравков, Благовест Асенов. Разбира се, голямо значение има и нашата прекрасна база в РКИЦ. Благодарни и щастливи сме,че театърът ни е тук вече толкова години. Не се интересувам от политика, не ме интересуват влошените в момента взаимоотношения. Вярвам, че те ще се преодолеят. Руската култура е велика и това е най-важното! За нас в АРТ ТЕАТЪР!

Защо трупата избра да чества юбилея с пиеса на Сергей Литвиненко?

Предстои 30-годишният ни юбилей! Точната дата е 22 септември 2022 година. На нея през 1992-ра бе изигран нашият първи спектакъл на сцената на РКИЦ - "Буратино в страната Карабасия". За това смятаме тази дата за наш рожден ден. С премиерата на "Финита ЛИ комедия?!" на Сергей Литвиненко на 20 и 21 май т.г. започва нашата празнична юбилейна 30-та година. Всеки спектакъл до септември 2022 ще бъде празничен. Реших така, защото сега всички имаме нужда от празници,от добро настроение, от надежда. Именно сега -  след годината на пандемия.Още предвиждаме работа с Великовски - по текстове на Робер Тома - сценарият, който режисьорът  направи, е със заглавие "Шерше ла Фам". И голямата фиеста ще бъде празничната юбилейна седмица - 20 - 25 септември 2022 г.,когато ще бъдат изиграни "Кучета", реж. Великовски, ( Авиньон 2005, в репертоара ни до днес!), "Господин, Сеньор, Дон Жуан", реж. Великовски, "Финита ЛИ комедия?!, "Шерше ла Фам" и ще бъде показан филм за историята на АРТ ТЕАТЪР - с откъси от други наши спектакли и интервюта на артистите. След това ще има заря, на която ще пише: "Да живее АРТ ТЕАТЪР". Последното е шега, разбира се!

Сподели в
 

С наближаването на 80-годишнината от вероломното нападение на фашистка Германия над Съветския съюз и започването на най-кървавата война през ХХ в. Великата отечествена, все по-често се сещаме за думите: „Никой не е забравен, нищо не е забравено...“ Те като че ли най-подхождат на стартиралата на 14 юни в клуб“Журналист“ в СБЖ Седмицата на руското военно кино.

15.06.2021/12:16

Рожденият ден на покойния Светлин Русев събра снощи в една от залите на Галерия „Дарение на Светлин Русев“ негови ученици, роднини, близки, приятели и почитатели от Плевен.

15.06.2021/11:51

Автори до 35-годишна възраст могат да участват в националния конкурс за сценарий на късометражен филм и филмов проект на Българското кино общество.

15.06.2021/11:49

Каменна композиция от девет гранитни блока, изрисувани с въглен от Русев, е последната и недовършена творба на световноизвестния художник

14.06.2021/11:54

В Галерията за класическа фотография в Москва беше открита изложбата „Фото Топ“ на авангардната съвременна руска фотография. Ескпозицията е обединила работите на над петдесет фотографи от няколко поколения.

13.06.2021/17:21

 Представяме ви

Разговаряме с известната журналистка, поетеса и писателка за раждането на новата ѝ книга, за вдъхновяващото я с обич семейство, за доброто, което всеки сам избира как да отглежда в душата си, за невъзможните бягства от съвремието ни, за ролята на журналистиката в преодоляването на „литературщината”.

07.06.2021 /13:32 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Вероятно Калин Тодоров се ръководи от изреченото от китайския мъдрец Конфуций: „Проклятие е да живееш в интересни времена.“ Затова трилогията му „Зад завесата“ скоро ще стане петтомник, като споделя, че с петата книга от тази поредица й слага точка. А традиция стана,че щом той напише книга от въпросната серия да е гост на сайта на СБЖ. Този път обаче в аванс разговаряме с него за предстоящото излизане на последната от поредицата „Зад завесата“.

01.06.2021 /07:20 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Наскоро в клуб „Журналист“ се състоя представянето на книгата на писателя и журналист Хайри Хамдан „Лешникови градини“,която предизвика голям интерес несамо сред познавачите на неговото творчество, но и сред тези, които за първи път се докосваха до написаното от Хамдан.

24.05.2021 /08:01 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Списанието се продава срещу 5 евро само по улиците от хора в тежко положение, които така получават възможност да си осигурят с достойнство, макар и малък доход, за да покрият някои от своите основни потребности.

17.05.2021 /12:08 | Автор: Здравка Михайлова | Източник: marginalia.bg

 Спомени и архиви

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

В две групи във Фейсбук журналистът Тихомир Шолев, работил във в. „24 часа” в началните му години, разказва за модерния начин на работа там по онова време.

17.04.2021 /17:40 | Автор: Тихомир Шолев | Източник: Фейсбук

 Акценти и позиции

В Деня на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България нека сверим и посоките на българката журналистика по непреходните ориентири на историческите, духовните и моралните ни върхове.

02.06.2021 /10:08

В своя декларация УС на СБЖ остро осъжда действията на властите в Минск, като настоява и за международно разследване на шокиращия инцидент с насилствено приземения в столицата на Беларус пътнически самолет и за изясняване на всички обстоятелства около него от страна на Международната организация за гражданска авиация (ICAO). Необходимо е изграждането на изрична международноправна рамка, която да предотвратява допускането на подобни инциденти занапред.

26.05.2021 /10:47

Нека да сме достойни и да опазваме духовното послание на кирило-методиевите букви и из днешните нови полета, пространства и мрежи на модерните технологии, съхранявайки и умножавайки хуманното и съзидателно присъствие на славянската и българската култура в световното многообразие.

24.05.2021 /00:14

 Мнения

Денят на Европа е от новите ни празници, а всяка следваща година като че ли намалява ентусиазма, с който го приехме.

08.05.2021 /10:05 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

Накъде са се запътили унищожителите на журналистиката, свободата и изборите - от Бойко Борисов до Големите му братя по света

20.03.2021 /17:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 18 гости

Бързи връзки