Начало
 
 

В Руския дом в София представят „Книга на паметта. Европа“

15.05.2021 /17:43 | Източник: РКИЦ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


На 19 май в Мраморната зала на РКИЦ ще се състоя представянето на Международния хуманитарен проект „Книга на паметта. Европа“”, посветена на гробовете на съветските воини, загинали по време на освобождението на народите в Европа от немско-фашистките нашественици.

По издаването на многотомното издание на „Книга на паметта. Европа“ работят Фондът на ветераните от дипломатическата служба с участието на литовския "Институт на военното наследство" и с подкрепата на руските посолства, Президентския грантов фонд, Международния обществен фонд „Руски фонд на мира", Руските железници АД и Държавната корпорация за атомна енергия „Росатом“.

От печат вече са излезли тритомникът „„Книга на паметта. Литва, Латвия, Естония”, „Книга на паметта. Молдова” и аналогични издания за Унгария и Румъния, в които са представени документални доказателства за стратегическите отбранителни и настъпателни операции на съветските войски, цветни снимки на военни гробове, фотокопия на наградни документи на Герои на Съветския съюз и други архивни данни.

Книгите са издадени за 75-годишнината от великата победа над фашизма, 80-годишнината от началото на Великата отечествена война 1941-1945 и са принос в честването на воините победители в Годината на паметта и славата, обявена в Русия от президента В. В. Путин и в отговор на Обръщението на Съвета на федерацията към Федералното събрание на Руската федерация до парламентите на държавите и народите по света, прието на 20 май миналата година с призив за подкрепа на инициативата за признаване на победата над нацизма през Втората световна война, като световно наследство на човечеството, а паметниците на борците срещу нацизма във всички страни - за общ световен мемориал на човечеството.

Вече върви подготовката за издаването на поредните книги на паметта,посветени на България и Австрия. Завършването на проекта, целящ съхраняването на историческата памет и истината за Втората световна война се планира  до 2025 г., когато ще се отбележи 80-годишнината от великата победа над фашизма, като бъдат обхванати всички европейски страни, на чиято територия има погребани войници и офицери от Червената Армия.

А на 20 май от 15 часа по повод 60-годишнината от първия полет на човек в космоса в Руския дом в София се организира телемост „Космическа одисея“, посветен на посещението на Юрий Гагарин в България с „Мисията на мира“. В него ще участват руските космонавти Александър Лазуткин, Юрий Гидзенко, Виктор Савиних и българските космонавти Георги Иванов, Александър Александров и Красимир Стоянов, които ще отговарят на въпроси на български студенти.

Събитието ще се излъчва онлайн и може да бъде наблюдавано на фейсбук страницата на Руския дом https://www.facebook.com/RKIC.Sofia/, или онези, които желаят могат да присъстват в Руския дом (РКИЦ, ул. „Шипка“ 34).

 

  

 

Сподели в
 

С наближаването на 80-годишнината от вероломното нападение на фашистка Германия над Съветския съюз и започването на най-кървавата война през ХХ в. Великата отечествена, все по-често се сещаме за думите: „Никой не е забравен, нищо не е забравено...“ Те като че ли най-подхождат на стартиралата на 14 юни в клуб“Журналист“ в СБЖ Седмицата на руското военно кино.

15.06.2021/12:16

Рожденият ден на покойния Светлин Русев събра снощи в една от залите на Галерия „Дарение на Светлин Русев“ негови ученици, роднини, близки, приятели и почитатели от Плевен.

15.06.2021/11:51

Автори до 35-годишна възраст могат да участват в националния конкурс за сценарий на късометражен филм и филмов проект на Българското кино общество.

15.06.2021/11:49

Каменна композиция от девет гранитни блока, изрисувани с въглен от Русев, е последната и недовършена творба на световноизвестния художник

14.06.2021/11:54

В Галерията за класическа фотография в Москва беше открита изложбата „Фото Топ“ на авангардната съвременна руска фотография. Ескпозицията е обединила работите на над петдесет фотографи от няколко поколения.

13.06.2021/17:21

 Представяме ви

Разговаряме с известната журналистка, поетеса и писателка за раждането на новата ѝ книга, за вдъхновяващото я с обич семейство, за доброто, което всеки сам избира как да отглежда в душата си, за невъзможните бягства от съвремието ни, за ролята на журналистиката в преодоляването на „литературщината”.

07.06.2021 /13:32 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Вероятно Калин Тодоров се ръководи от изреченото от китайския мъдрец Конфуций: „Проклятие е да живееш в интересни времена.“ Затова трилогията му „Зад завесата“ скоро ще стане петтомник, като споделя, че с петата книга от тази поредица й слага точка. А традиция стана,че щом той напише книга от въпросната серия да е гост на сайта на СБЖ. Този път обаче в аванс разговаряме с него за предстоящото излизане на последната от поредицата „Зад завесата“.

01.06.2021 /07:20 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Наскоро в клуб „Журналист“ се състоя представянето на книгата на писателя и журналист Хайри Хамдан „Лешникови градини“,която предизвика голям интерес несамо сред познавачите на неговото творчество, но и сред тези, които за първи път се докосваха до написаното от Хамдан.

24.05.2021 /08:01 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Списанието се продава срещу 5 евро само по улиците от хора в тежко положение, които така получават възможност да си осигурят с достойнство, макар и малък доход, за да покрият някои от своите основни потребности.

17.05.2021 /12:08 | Автор: Здравка Михайлова | Източник: marginalia.bg

 Спомени и архиви

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

В две групи във Фейсбук журналистът Тихомир Шолев, работил във в. „24 часа” в началните му години, разказва за модерния начин на работа там по онова време.

17.04.2021 /17:40 | Автор: Тихомир Шолев | Източник: Фейсбук

 Акценти и позиции

В Деня на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България нека сверим и посоките на българката журналистика по непреходните ориентири на историческите, духовните и моралните ни върхове.

02.06.2021 /10:08

В своя декларация УС на СБЖ остро осъжда действията на властите в Минск, като настоява и за международно разследване на шокиращия инцидент с насилствено приземения в столицата на Беларус пътнически самолет и за изясняване на всички обстоятелства около него от страна на Международната организация за гражданска авиация (ICAO). Необходимо е изграждането на изрична международноправна рамка, която да предотвратява допускането на подобни инциденти занапред.

26.05.2021 /10:47

Нека да сме достойни и да опазваме духовното послание на кирило-методиевите букви и из днешните нови полета, пространства и мрежи на модерните технологии, съхранявайки и умножавайки хуманното и съзидателно присъствие на славянската и българската култура в световното многообразие.

24.05.2021 /00:14

 Мнения

Денят на Европа е от новите ни празници, а всяка следваща година като че ли намалява ентусиазма, с който го приехме.

08.05.2021 /10:05 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

Накъде са се запътили унищожителите на журналистиката, свободата и изборите - от Бойко Борисов до Големите му братя по света

20.03.2021 /17:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 21 гости

Бързи връзки