Начало
 
 

Пенчо Чернаев не за „Есента на патриарха“, а за пъстрите „Есенни листа“

16.05.2021 /20:17 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


„Предлаганите в тази книга текстове не са нещо единно и цялостно;те са есенни листа от моето битие в литературата ни.Все пак помислих,че могат да се свият в малък букет, който ви поднасям.“ Това е написал встъпително уважаваният от всички журналист и литературен критик Пенчо Чернаев в новата си книга „Есенни листа“.

И както са пъстрокрасиви листата през есента, така са шарено завладяващи словата на Пенчо Чернаев. В този сборник, верен на стила си, той публикува свои критични фрагменти, които ни разкриват, че не е спрял да следи литературния и културен живот у нас, и авторите, които внасят своята добр,а или не чак дотам добра, лепта на попрището на господарите на словото. Неговите наблюдения и търсения показват,че Чернаев „ревниво следи литературния ни живот – издания,събития, факти, и посяга към перото, когато сметне за необходимост и дълг да огласи своите вълнения“(Трендафил Василев). Герои на литературните размишления на Пенчо Чернаев са Владо Арденски, Стоян Бойчев, Христо Черняев, Здравка Евтимова,Банко П. Банков и др. и техните нашумели творби. Особено място сред „Есенни листа“ авторът отделя на нещо, което наистина впечатлява. Това е литературната  анкета на Драгомир Шопов „Един живот за всичко“, дело на неговата съпруга Ангелина Шопова. За нея Чернаев казва, че се нарежда сред най-доброто от всички публикувани у нас анкети. Той може би дава най-точната характеристика на Драго Шопов, наричайки го Благородник на духа,което вярвам никой, който го познава, както и неговото творчество, не би оспорил, защото Шопов наистина носи у себе си онова типично изящество на духа, което са притежавали благородниците в едни други по-добри времена. А днес такива хора са нужни до болка на нашето толкова разядено общество. Но да се върнем към анкетата. Според Пенчо Чернаев главната сполука на Галя Шопова се състои в това,че тя е „успяла най-отблизо и най-достоверно, и най-многостранно да разкрие образа на човека, гражданина, поета и публициста“. „Достойнство е,че Драгомир отговаря на въпросите й много искрено,честно, без поза, без преструвки, какъвто е и в творчеството си, без стремеж да се изкарва по-велик, по-интересен, по-умен и т.н. – пише в „Есенни листа“ Пенчо Чернаев. – Така двамата постигат нужната хармония и създават впечатляваща със съдържанието и откровеността си книга, основана несамо на спомени, а също и на факти и документи. Тя се нарежда сред най-доброто в публикуваните у нас литературни анкети.“

Не по-малко вълнуващ е онзи есенен лист, на който авторът споделя своите размисли за „парещата синовна обич“ на поета-бард Ивайло Диманов. Авторът се спира на издадените през годините книги със запомнящи се и вълнуващи стихове на Ивайло, като слага акцент върху най-новата „Танцувай с мен, Самота!“, като споделя,че „начиная от заглавието, цялата стихосбирка е привлекателна и всички стихове са много хубави“. Но Чернаев се спира само на едно и това е „Ако знаех…“, защото според него то е достойно да влезе във всяка христоматия. Стихотворението е посветено на трагичния и непрежалим и до днес епизод в живота на Ивайло Диманов – гибелта на баща му – блъснат на пешеходна пътека в центъра на София от автомобил. От стихотворението е видно, че „синовната обич е по-силна от килотон –детонатори“. Изказвайки съмнение дали е успял да сподели мислите си за стойността и психическата глъбина на „Ако можех…, но „живото“ стихотворение на Ивайло Диманов говори и въздейства много повече от неговия коментар и затова Пенчо Чернаев призовава всички, които обичат поезията на поета-бард, да прочетат стихотворението.       

И за да разберем колко силно и разностранно е перото на журналиста и публициста Чернаев, не може да не отбележа,че той прави разтърсващ анализ на добилата популярност преди години т. нар.писоарна лирика, като негова статия е посветена на нашумялата тогава книга с поетични напъни на режисьора и настоящ евродепутат Андрей Слабаков със заглавие „Разклати преди употреба“. С особено притеснение, но и с остро перо и елегантна ирония Пенчо Чернаев „разкоства“ (както сега е модерно да се казва на езика на тийнейджърите) „творбите“ на Слабаков, изобилстващи от цинизми, които не ще си позволя да цитирам, поради естетически причини. „С риск да ми стоварят всички упреци за невежественост,малограмотност, изостаналост, липса на нежна чувствителност и всякакво чувство за хумор, ще се престраша да надзърна в „глъбините“ на представената поезия“ - пише Чернаев. И започва да цитира едни поетически напъни, изобилстващи от цинични, и всякакъв род стихове, които биха изчервили дори и най-обръгналия на подобен род творчество критик. Авторът с похвален стоицизъм анализира излязлото изпод перото и вдъхновението на Андрей Слабаков, като не пропуска да отбележи,че „творецът не може да не знае,че с вулгаризми и цинизми поезия не става“. Той не пропуска да цитира и народната мъдрост, че „никога не е късно да станеш за резил“.    

Всичките литературно-критични изповеди на ПенчоЧернаев за известни български творци,оставили своята диря в съвременната ни литература са написани в един жив и запленяващ стил, като не те оставят докато не затвориш и последната страница. Увлекателно и пъстро сътворени,те оставят приятно усещане след прочитането на книгата, в която има и още един раздел, Пенчо Чернаев го е назовал „Отгласи“, където публикува стихотворения на известни български поети, посветени на неговата скромна личност „по различни поводи и сърдечни подбуди“.

За Пенчо Чернаев, който въпреки своята служебна и житейска натовареност, а сега вече и напреднала възраст, с чиста съвест може да се каже, че не пропуска да следи от упор литературния живот у нас, а и да напише запомнящи се книги, като „Яснец“, „Помничета“, „Съцветия“ и сега „Есенни листа“, където сериозните литературни анализи са впечатляващи. Преди време в разговор с него го попитах точно затова, как успява при толкова много ангажименти да следи какво става на писателския фронт. Той тогава ми отговори: „Откровено казано, не смятам, че съм успял кой знае колко (прекалено много се отдавах на редакцията, на работата си, разпилявах се). Създаденото (книгите, за които говориш) дойде главно след пенсионирането ми, когато успях да се концентрирам и вдълбоча в себе си. Затова искам да кажа на младите колеги: не се бойте от пенсионирането, то не е предел! Ще повторя една позната мисъл: Пенсионирани журналисти няма! Перото, вътрешното горене или го има, или го няма.“

Това е той - Пенчо Чернаев!

Снимки Авторката и на Иван Василев

Сподели в
 

„Време е да разберем как от 34-то стигнахме до 112-о място по свобода на словото, какво е значението на СЕМ и чия е собствеността на медиите,” подчерта във встъпителното си слово министърът на културата пред събралите се представители на журналистическата гилдия. Там бе и председателката на УС на СБЖ Снежана Тодорова, която напомни за инициативите на Съюза за законодателни промени в защита на правата на журналистите и на свободата на медиите.

15.06.2021/21:44

Книгата представя обширна панорама на историята и развитието на Виетнам, на двустранните ни отношения и на личните впечатления на авторката, събрани през петте ѝ гостувания в тази вълнуваща страна в Югоизточна Азия. Ще присъства и посланикът на Виетнам Н. Пр. Доан Туан Лин, както и още няколко чуждестранни посланици.

14.06.2021/15:13

Във връзка с отбелязването на 80-годишнината от началото на Великата отечествена война СБЖ организира от 14 до 18 юни 2021 г. от 16.00 ч. прожекции на най-добрите съветски филми с военна тематика. Те ще се провеждат в клуб „Журналист“ на СБЖ.

11.06.2021/07:09

Няма нищо по-приятно от това да разбереш, че твой колега се е проявил на литературното поприще с нова своя книга. Журналистката Мариана Кирова и нейният роман „Приключенията на една блондинка“ събраха почитатели пред шатрата на издателство „Атеа Букс“ на Пролетния панаир на книгата, където тя официално представи новата си творба.

05.06.2021/23:15

Така може да се каже за томчето на Георги Й. Георгиев „Търсени и неочаквани срещи“, което издаде „Пропелер“. Между кориците на книгата са събрани статии,очерци,интервюта на автора, посветени на патриотичната тема и армията, както и негови критики и спомени за известни български творци на словото и сцената.

28.05.2021/12:14

 Представяме ви

Разговаряме с известната журналистка, поетеса и писателка за раждането на новата ѝ книга, за вдъхновяващото я с обич семейство, за доброто, което всеки сам избира как да отглежда в душата си, за невъзможните бягства от съвремието ни, за ролята на журналистиката в преодоляването на „литературщината”.

07.06.2021 /13:32 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Вероятно Калин Тодоров се ръководи от изреченото от китайския мъдрец Конфуций: „Проклятие е да живееш в интересни времена.“ Затова трилогията му „Зад завесата“ скоро ще стане петтомник, като споделя, че с петата книга от тази поредица й слага точка. А традиция стана,че щом той напише книга от въпросната серия да е гост на сайта на СБЖ. Този път обаче в аванс разговаряме с него за предстоящото излизане на последната от поредицата „Зад завесата“.

01.06.2021 /07:20 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Наскоро в клуб „Журналист“ се състоя представянето на книгата на писателя и журналист Хайри Хамдан „Лешникови градини“,която предизвика голям интерес несамо сред познавачите на неговото творчество, но и сред тези, които за първи път се докосваха до написаното от Хамдан.

24.05.2021 /08:01 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Списанието се продава срещу 5 евро само по улиците от хора в тежко положение, които така получават възможност да си осигурят с достойнство, макар и малък доход, за да покрият някои от своите основни потребности.

17.05.2021 /12:08 | Автор: Здравка Михайлова | Източник: marginalia.bg

 Спомени и архиви

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

В две групи във Фейсбук журналистът Тихомир Шолев, работил във в. „24 часа” в началните му години, разказва за модерния начин на работа там по онова време.

17.04.2021 /17:40 | Автор: Тихомир Шолев | Източник: Фейсбук

 Акценти и позиции

В Деня на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България нека сверим и посоките на българката журналистика по непреходните ориентири на историческите, духовните и моралните ни върхове.

02.06.2021 /10:08

В своя декларация УС на СБЖ остро осъжда действията на властите в Минск, като настоява и за международно разследване на шокиращия инцидент с насилствено приземения в столицата на Беларус пътнически самолет и за изясняване на всички обстоятелства около него от страна на Международната организация за гражданска авиация (ICAO). Необходимо е изграждането на изрична международноправна рамка, която да предотвратява допускането на подобни инциденти занапред.

26.05.2021 /10:47

Нека да сме достойни и да опазваме духовното послание на кирило-методиевите букви и из днешните нови полета, пространства и мрежи на модерните технологии, съхранявайки и умножавайки хуманното и съзидателно присъствие на славянската и българската култура в световното многообразие.

24.05.2021 /00:14

 Мнения

Денят на Европа е от новите ни празници, а всяка следваща година като че ли намалява ентусиазма, с който го приехме.

08.05.2021 /10:05 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

Накъде са се запътили унищожителите на журналистиката, свободата и изборите - от Бойко Борисов до Големите му братя по света

20.03.2021 /17:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 13 гости

Бързи връзки