Начало
 
 

Гергина Дворецка ни дарява с любов от всички измерения в „Островът Уикенд”

07.06.2021 /13:32 | Автор : Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Гергина Дворецка

Разговаряме с известната журналистка, поетеса и писателка за раждането на новата ѝ книга, за вдъхновяващото я с обич семейство, за доброто, което всеки сам избира как да отглежда в душата си, за невъзможните бягства от съвремието ни, за ролята на журналистиката в преодоляването на „литературщината”.

Много ярки личности от нашата професия са изкушени да разгръщат таланта, любовта си към словото и погледа си към света не само в журналистиката, но и в литературата. Сред тях винаги се е откроявала с неповторимия си стил Гергина Дворецка, дошла в журналистиката от поезията и никога не изневерила и на двете.

И в дългогодишната си успешна кариера като водеща на радиопредавания с младежка, културна, европейска тематика в програма „Христо Ботев” на БНР, и като създателка и ръководителка на фондация „Европа и светът” и на едноименното онлайн издание, и като авторка на своя популярен блог и на книгите си с поезия, есетистика и белетристика, Гергина винаги красиво съчетава своята поетична дарба с журналистическата точност, концентрираност и изчистеност на образа и изказа. А това я прави близка, разбираема, силно въздействаща и вдъхновяваща за широката ѝ публика.

Същите качества носи и новата ѝ книга с разкази „Островът Уикенд”, която бе сред привлеклите вниманието нови заглавия на току-що отминалия Пролетен панаир на книгата. Книгата е заредена с много любов от всички измерения, носи топлината на дълбоки човешки чувства, излъчва онези Доброта и Светлина, които толкова ни липсват в заредената с все повече напрежение и сблъсъци днешна действителност.

Разказите и импресиите на Гергина „заразяват” с преживяванията на авторката, която е една щастлива жена с красив, зареден с много обич над 30-годишен брак с колегата Владимир Дворецки, с когото са създали и прекрасен син. В този смисъл донякъде семейството ѝ също е вдъхновител и съавтор на новата ѝ книга.

Разговаряхме с Гергина на Пролетния панаир на книгата не само за „Островът Уикенд”, но и за всичко онова, от което има нужда обществото ни, професията ни, човешкото същество.

Скъпа Гергина, поздравления за новата ти книга! Тя носи едни доста по-различни - светли и емоционални - послания от онези, с които ни заливат всекидневно обществените сътресения и медиите. Как твоята литературна чувствителност намира баланса между тези две реалности?

Мисля си, че е много важно как ще се стекат обстоятелствата в човешкия живот. Аз действително съм изключително добронамерен човек. В журналистическата професия съм преживяла всичко - и хубаво, и лошо. Имала съм и много тежки моменти при някои далеч не колегиални взаимоотношения. За учудване е как съм оцелявала. Успявала съм, защото съм имала късмета да срещна мъжа на живота си - Владимир Дворецки. Ако той не беше до мен, не знам в какво щях да се превърна.

Като гледам хора, които са озлобени, нападателни, аз не ги виня. Казвам си, че те просто може би не са срещнали човека, с когото да се чувстват добри, който да ги прави добри.

Вероятно от моята книга струи доброта, защото съм намерила точно такъв човек, с когото взаимно да се допълваме и който самият също е изключително добър. Нашият син много прилича на баща си, добротата изпълва и него. Двамата са моят коректив, когато, ядосана от нещо, случило ми се навън, аз се прибирам и започвам да изливам у дома негативните преживявания. Моите момчета бързо ми връщат баланса и аз успявам да се отърся от случайно поетата външна отрова. Това много ми помага.

От друга страна, срещала съм и хора, на които не им е провървяло да открият подходящия човек, останали са сами - но пък изпълват живота си с толкова духовност, изкуство, литература, че те също си остават добри. Така че изборът го прави всеки сам за себе си - как да зарежда душата си с добро и да не ѝ дава да се озлоби. Най-голямо възхищение изпитвам към такива хора. Защото аз самата не знам каква щях да бъда, ако не бях срещнала голямата си любов... Но пък съм убедена, че всеки, независимо от възрастта си, в най-неочакван момент може да се влюби и да бъде щастлив.

Уви, добротата, сътвореното добро са станали много дефицитни и в журналистиката, и в словесното творчество, и в живота ни...

Да, така е за жалост. Но ние с мъжа ми в нашия сайт „Европа и светът”, който направихме преди шест години, винаги представяме позитивни новини. Нямаме никакъв интерес към сензации и клюки, които да направят сайта по-атрактивен за определени хора. Не търсим такава аудитория.

Много е тъжно, че тенденцията в развитието на журналистиката днес е друга, че в нея доминира конфронтацията, че това се провокира съзнателно. Доста хора попадат случайно в тази професия, без съответната подготовка, често дори грамотността им куца... Но все пак аз съм оптимист, защото има и изключителни журналисти.

Културата на общуването със събеседник и аудитория, добронамереността, конструктивността очевидно са ключови при упражняването на журналистическата професия...

Абсолютно задължителни са. Журналистът е длъжен да се отнася с уважение към интервюирания, дори и да не е съгласен с него. Аз не приемам тази журналистика, която е толкова нападатлена, че унижава събеседника - макар че според мнозина това се харесвало на публиката. Но според мен е недопустимо да гъделичкаш ниските страсти на зрители, слушатели, читатели, за да търсиш евтина популярност. Та по този начин ти формираш и множиш именно културния срив в обществото, който всички виждаме докъде води...

Подобни тенденции, за съжаление, има и в литературата. Ако ти си нагаждаш начина на писане така, че да следваш масовия вкус, що за литература се получава тогава?! Къде отива авторската индивидуалност? Някак конфузно е да четеш книги от различни автори, написани сякаш от един и същи човек, с елементарни похвати, въздействащи само на много простодушни читатели...

Дошла си в журналистиката от поезията. Как успяваш да съчетаваш изявите си в литературата и в журналистиката?

Много често журналистиката е измествала поезията и литературните ми занимания изобщо. Имало е периоди, в които съм си мислела, че никога няма да се върна към тях. Но са само периоди. Поезията, литературата е нещо, което носиш в себе си. Няма как да му изневериш.

Но е хубаво писателят да мине през журналистиката, която предполага една по-естествена реч. Чета текстове, включително във Фейсбук, където сега всеки може да показва начина си на писане, и понякога откривам желание написаното дори за най-обикновени, делнични неща да прилича на литературна творба.  Една превзета „литературщина”, както наричам това явление. А аз като радиожурналист държа написаното да е максимално близко до говоримата реч.

Ще спомена тук и мнението на една критичка, което тя сподели с мен неофициално по повод „Островът Уикенд”: „Много интересни истории, обаче липсва достатъчно литература в тях”. За мен това всъщност е комплимент. Значи съм избегнала именно онази „литературщина”, която не харесвам и която ме отблъсква от други творби, където я откривам.

С какво чувство писа „Островът Уикенд”?

Тази книга се е раждала в течение на много дълго време. Започнах да пиша включените в нея разкази и импресии в моменти, когато се стараех да се откъсна от проблемите и неприятностите, които съм имала във всекидневието си. Затова, ако някой търси големите проблеми на нашето време, дълбоките конфликти, няма да ги намери тук. Разбира се, истината е, че колкото и да се усамотяваш на някакъв остров, тези проблеми, които кънтят навсякъде из света, не може да не достигнат до теб. Те отекват и в разказа „Нейният марокански филм”, който читателите ще видят към края на книгата. В него, естествено, има и много художествена измислица, но все пак е изграден въз основа на едно журналистическо пътуване в Мароко с колеги журналисти, което беше за опознаване на страната. Така се случи, че точно по същото време във Франция се разрази серия от атентати, като с най-много жертви беше експлозията в парижката концертна зала „Батаклан”. А извършителите на този терористичен акт бяха от Мароко, където се намирахме тогава... И аз, която по време на онова пътуване се чувствах като в приказка от „1001 нощ”, бях разтърсена от кадрите по телевизията, които се оказаха не пореден филмов екшън, а брутална действителност...

Тоест, колкото и да се опитваме да избягаме на някой измислен остров, винаги ще ни застига случващото се около нас, в нашето съвремие...

Как би искала читателте да приемат книгата ти?

Не съм я писала с мисъл да се харесам. Много откровена съм във всичко, което разказвам. Бих се радвала, ако тя даде някаква опора на читателите.

Стана ми приятно, когато литературоведката и писателка Катя Зографова сподели с мен какво е открила, когато прочела „Островът Уикенд” - че в писането на книгата аз съм се вдъхновявала от женското всекидневие, от грижите за любимите ми хора в семейството, докато за други жени те са тегоба, която им пречи да развихрят талантите си. Пък аз приемам всичко това като благословия, която ме зарежда с енергия. Не ми спъва развитието като личност и като творец, а точно обратното.

Разказите си съм заредила с ведро чувство, защото аз наистина съм се стремяла да се абстрахирам от лошите неща в живота, да търся хубавото. И то е изкристализирало, останало е там - в „Островът Уикенд”...

 

Сподели в
 

Разговаряме с известната журналистка, поетеса и писателка за раждането на новата ѝ книга, за вдъхновяващото я с обич семейство, за доброто, което всеки сам избира как да отглежда в душата си, за невъзможните бягства от съвремието ни, за ролята на журналистиката в преодоляването на „литературщината”.

07.06.2021/13:32

Вероятно Калин Тодоров се ръководи от изреченото от китайския мъдрец Конфуций: „Проклятие е да живееш в интересни времена.“ Затова трилогията му „Зад завесата“ скоро ще стане петтомник, като споделя, че с петата книга от тази поредица й слага точка. А традиция стана,че щом той напише книга от въпросната серия да е гост на сайта на СБЖ. Този път обаче в аванс разговаряме с него за предстоящото излизане на последната от поредицата „Зад завесата“.

01.06.2021/07:20

Наскоро в клуб „Журналист“ се състоя представянето на книгата на писателя и журналист Хайри Хамдан „Лешникови градини“,която предизвика голям интерес несамо сред познавачите на неговото творчество, но и сред тези, които за първи път се докосваха до написаното от Хамдан.

24.05.2021/08:01

Списанието се продава срещу 5 евро само по улиците от хора в тежко положение, които така получават възможност да си осигурят с достойнство, макар и малък доход, за да покрият някои от своите основни потребности.

17.05.2021/12:08

Най-възрастният според Гинес 97-годишен радиоводещ, участник в щурма за Нормандия, не иска да се пенсионира. Мнозина го познават по лице. Той играе вълшебника в два от филмите за Хари Потър: „Хари Потър и философския камък“ и „Хари Потър и тайната стая“, а по-старото поколение го помни в ролята на Дарвин – в сериала за големия учен и на Карл Велики в друг сериал, а също и на Дядо Коледа.

05.05.2021/22:27

 Представяме ви

Разговаряме с известната журналистка, поетеса и писателка за раждането на новата ѝ книга, за вдъхновяващото я с обич семейство, за доброто, което всеки сам избира как да отглежда в душата си, за невъзможните бягства от съвремието ни, за ролята на журналистиката в преодоляването на „литературщината”.

07.06.2021 /13:32 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Вероятно Калин Тодоров се ръководи от изреченото от китайския мъдрец Конфуций: „Проклятие е да живееш в интересни времена.“ Затова трилогията му „Зад завесата“ скоро ще стане петтомник, като споделя, че с петата книга от тази поредица й слага точка. А традиция стана,че щом той напише книга от въпросната серия да е гост на сайта на СБЖ. Този път обаче в аванс разговаряме с него за предстоящото излизане на последната от поредицата „Зад завесата“.

01.06.2021 /07:20 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Наскоро в клуб „Журналист“ се състоя представянето на книгата на писателя и журналист Хайри Хамдан „Лешникови градини“,която предизвика голям интерес несамо сред познавачите на неговото творчество, но и сред тези, които за първи път се докосваха до написаното от Хамдан.

24.05.2021 /08:01 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Списанието се продава срещу 5 евро само по улиците от хора в тежко положение, които така получават възможност да си осигурят с достойнство, макар и малък доход, за да покрият някои от своите основни потребности.

17.05.2021 /12:08 | Автор: Здравка Михайлова | Източник: marginalia.bg

 Спомени и архиви

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

В две групи във Фейсбук журналистът Тихомир Шолев, работил във в. „24 часа” в началните му години, разказва за модерния начин на работа там по онова време.

17.04.2021 /17:40 | Автор: Тихомир Шолев | Източник: Фейсбук

 Акценти и позиции

В Деня на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България нека сверим и посоките на българката журналистика по непреходните ориентири на историческите, духовните и моралните ни върхове.

02.06.2021 /10:08

В своя декларация УС на СБЖ остро осъжда действията на властите в Минск, като настоява и за международно разследване на шокиращия инцидент с насилствено приземения в столицата на Беларус пътнически самолет и за изясняване на всички обстоятелства около него от страна на Международната организация за гражданска авиация (ICAO). Необходимо е изграждането на изрична международноправна рамка, която да предотвратява допускането на подобни инциденти занапред.

26.05.2021 /10:47

Нека да сме достойни и да опазваме духовното послание на кирило-методиевите букви и из днешните нови полета, пространства и мрежи на модерните технологии, съхранявайки и умножавайки хуманното и съзидателно присъствие на славянската и българската култура в световното многообразие.

24.05.2021 /00:14

 Мнения

Денят на Европа е от новите ни празници, а всяка следваща година като че ли намалява ентусиазма, с който го приехме.

08.05.2021 /10:05 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

Накъде са се запътили унищожителите на журналистиката, свободата и изборите - от Бойко Борисов до Големите му братя по света

20.03.2021 /17:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 25 гости

Бързи връзки