Албания подписа декларация на ООН за борба с корупцията и защита на медиите

08.06.2021 /15:25 | Автор : Росен Стойчев | Източник: actualno.com Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Албания се съгласи да подпише декларация на ООН от 86 точки за защита на журналистите, преследване на висши служители за корупция и създаване на многостранен подход за борба с корумпираните практики.

Резолюцията относно „предизвикателствата и мерките за предотвратяване и борба с корупцията и укрепване на международното сътрудничество“ беше подписана на първата по рода си специална сесия на ООН срещу корупцията, съобщава „Екзит Нюз“, цитирана от actuallno.com.

Албания се съгласи да включи 86-те точки от декларацията в националното си законодателство. Особен интерес представлява точка 31, която гласи, че Албания се ангажира да осигури „безопасна и адекватна среда за журналистите и за разследване, преследване и наказание на заплахи и актове на насилие, попадащи в юрисдикцията за действия срещу тях.“

Тя се ангажира и да повиши обществената информираност за въздействието на корупцията. По отношение на достъпа до информация, тя се съгласи да „зачита, насърчава и защитава свободата да се търси, получава, публикува и разпространява информация, свързана с корупцията“.

Албанското правителство също се ангажира да направи информацията по-достъпна за онези, които исат да държат властта под отговорност. Това включва улесняване на достъпа до информация чрез цифрови инструменти, отворени данни, интернет базирани портали и други средства.

„Подписът на албанското правителство върху документа озчава, че декларира, че отхвърля корупцията и ще предприеме мерки за по-доброто й разкриване с оглед прекратяване на безнаказаността. Ние се ангажираме да криминализираме, разследваме, преследваме и съдим за актове на корупция и свързани с тях престъпления в публичния и частния сектор. Ние се ангажираме да имаме и прилагаме ефективни, пропорционални, възпиращи и недискриминационни наказателни или ненаказателни санкции срещу физически и юридически лица за корупция и свързани с това престъпления“, се казва в официално правителствено изявление.

Подписалите се обещаха също така да подкрепят значението на „независима и прозрачна съдебна система“, която спазва етичните стандарти и стандартите за почтеност. По отношение на корупцията в Албания има още много работа, подчертава ООН. Пране на пари, отглеждане и трафик на наркотици, трафик на хора, купуване на гласове и сплашване на гласоподаватели, корупция в полицията, съдебната система, институциите и правителството и непрекъснато намаляваща свобода на медиите са само част от нерешените въпроси.

 

Сподели в
 

Изследване на медийното финансиране в България и механизмите на неговата отчетност е показало необходимостта от реформиране на медийния регистър. Съдържанието на регистъра за собствеността и финансирането на медиите трябва да се оптимизира и реформира, така че да бъде полезно не само за разследващите и регулаторни органи, но и за самите медии и гражданското общество.

08.07.2021/18:51

Социалните мрежи като инструмент за дезинформация. На това е посветен поредният трети епизод на подкаста за медийна грамотност на БНТ „МеГра“.

07.07.2021/17:43

„Aнгажимент на медиите и e да образоват своята публика, да различават истината от фалша“, казва Аделина Радева в интервю за сайта dir.bg. Тя споделя и за принципите в журналистиката.

29.06.2021/16:29

Бившият председател на Съвета за електронни медии(СЕМ) София Владимирова коментира пред националното радио необходимостта от промени в Закона за радиото и телевизията(ЗРТ).

29.06.2021/14:19

Екологичната журналистика и кога околната среда се превръща в приоритетна тема и за кого? Какво трябва да знае журналистът, който реши да се занимава с екология? Как помагат на еколозите журналистическите разследвания, специализацията и отразяването на различните видове екопротести?

27.06.2021/08:38

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

На 21 юли се навършиха 122 г. от рождението на големия американски писател, шлифовал словото си като дългогодишен военен репортер, Ърнест Хемингуей. По този повод webcafe.bg припомня пъстра броеница от негови сентенции.

22.07.2021 /11:25 | Източник: webcafe.bg

Отдавна в списъка на добрите ми намерения беше включено интервю с известния и обичан от много българи писател и поет Лозан Такев. Е, вече намерението е факт и вие четете какво е отговорил членът на УС на СБЖ на моите питанки за сайта на Съюза.

19.07.2021 /11:41 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Луиза Тахмисян разказва за големия журналист, оглавявал варненския в. „Народно дело”

19.07.2021 /09:16 | Автор: Луиза Тахмисян | Източник: СБЖ

Да си призная рядко гледам прогнозата за времето по телевизиите, но пък се е случвало някои от момичетата или момчетата на времето да ми спрат погледа и вниманието. Такъв беше ЕмилЧолаков, Симеон Матеев от България он Ер,Станислава Цалова… Но една вечер преди няколко години на 3 март в новините по БНТ съобщиха,че колежката им Ева Кикерезова, която казва времето, се снимала с президента Радев. Е, това ме впечатли и реших да видя кое е това момиче.

16.07.2021 /10:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Журналистът Иван Бакалов припомня във Фейсбук групата "Мемоари, майтапи и тъга по журналистиката :)" събития отпреди близо четвърт век - купуването на "24 часа" от ВАЦ, първата журналистическа стачка там, връщането на Валери Найденов начело на вестника, конфликтите му с журналистите и прочутата му фраза за "паметника" и "песъчинките на световния журналистически плаж".

15.07.2021 /09:31 | Автор: Иван Бакалов | Източник: Фейсбук

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

 Акценти и позиции

Наградите в новоучредения от Европейския парламент конкурс за изключително журналистическо постижение на името на убитата известна разследваща журналистка от Малта Дафне Каруана Галиция ще се определят от международно жури, съставено от представители на медиите и гражданското общество в 27-те страни от ЕС. Предложеният от СБЖ български участник е Анна Заркова, главен секретар на СБЖ.

07.07.2021 /12:03

В Деня на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България нека сверим и посоките на българката журналистика по непреходните ориентири на историческите, духовните и моралните ни върхове.

02.06.2021 /10:08

В своя декларация УС на СБЖ остро осъжда действията на властите в Минск, като настоява и за международно разследване на шокиращия инцидент с насилствено приземения в столицата на Беларус пътнически самолет и за изясняване на всички обстоятелства около него от страна на Международната организация за гражданска авиация (ICAO). Необходимо е изграждането на изрична международноправна рамка, която да предотвратява допускането на подобни инциденти занапред.

26.05.2021 /10:47

 Мнения

Това стана по Коледа – преди няколко месеца. И появата на изданието – като факт, бе отбелязано в сайта на СБЖ . Съпроводено от разговор с автора. Струва си обаче да се сподели мнение за книгата, след като бъде прочетена внимателно...

21.06.2021 /14:18 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Денят на Европа е от новите ни празници, а всяка следваща година като че ли намалява ентусиазма, с който го приехме.

08.05.2021 /10:05 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 22 гости

Бързи връзки