Начало
 
 

12 юни - Денят на Русия

09.06.2021 /16:01 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


В дългия списък от празници в Русия все по-важно място се отделя на 12 юни – Деня на Русия, който в сравнение с останалите е много „по-млад“.

Историята на Деня на Русия започва през 1990 г., когато на дванайсетия ден на юни се приема Декларацията за държавен суверинитет,в която главната роля се определя на конституцията на РСФСР. След година обаче на същата дата се провеждат и първите избори за президент на страната, като мнозинството избира Борис Елцин. След разпада на Съветския съюз страната започва да се нарича Руска федерация. През1992 г. обявяват празника за официален. А през1993-а на проведения референдум се избира и новата конституция на Русия.

Първоначално празника се нарича Ден на Декларацията за държавен суверинитет на РСФСР, като се оказва, че въпросното наименования е трудно за запомняне от голяма част от населението на страната. Затова по идея на Елцин започват да наричат празника Ден на Русия. Инициативата е одобрена,но чак през 2002 година.Забавянето е свързано с дългото приемане на Кодекса на труда на РФ. А през декември в предната година

изработват закона за новата държавна символика – герб, национален флаг и химн на Русия

Държавният флаг е бяло-синьо-червено платно, което за първи път е издигнато още през ХVІІ в. на руския кораб „Орел“. От 1896 г. до Великата руска революция той е държавен символ на Руската империя. За държавен флаг на Съветския съюз предпочитат червено платно с кръстосани сърп и чук. Трицветният флаг е реабилитиран по времето на президента Елцин и той отново заема достойното си място като държавен флаг на Русия. Няма официално тълкувание какво означават цветовете на руското знаме, но за сметка на тях народът решил, че бялото символизира чистота и мир, синьото - вяра и верност към държавата, а червеното е пролятата от патриотите кръв в различните етапи от руската история, в името на Отечеството.     

Гербът –двуглав орел се появява в Русия при цар Иван ІV,но по времето на комунизма го заменят с друг символ.След 1991 г. възвръщането на двуглавия орел символизира непрекъсната руска история и разположението на страната на два континента – Европа и Азия. Императорската корона върху главата на орела означава сувереренния характер на РФ, а държавата(кълбо с кръст в горната част –бел.автора) и скиптъра в ноктите на птицата, силната и единна Русия. На държавния герб в средата върху щит е изобразен воин на кон, пронизващ дракон. Посланието, което се крие в тази сцена е верността към родината и готовността за отстояване на независимостта на страната в борбата с врага.

Мелодията на съветския химн, чийто автор е композитора Борис Александров, остава и на днешния. Любопитен факт е, че големият руски поет Сергей Михалков е автор на текста на стария и новия химн. Той  приживе често се шегува с това. В интервю, което правих с него преди години, той с усмивка ми сподели,че вероятно са останали доволни от текста на химна на Съветския съюз и затова са му възложили да напише актуалния текст и на химна на РФ.

Интересни факти за празника

Декларацията за държавния суверинитет на РСФСР се състои от 15важни точки, като целия текст заема само страница и половина. Думата суверинитет става определяща името на празника, поради което мнозина и до днес наричат този ден Деня на независимостта, което според експерти е грешка. И за да се избегнат споровете и недоразуменията, както споменах по-горе, Борис Елцин дава идея празникът да носи името Ден на Русия.

На 12юни освен деня на Русия няколко града в страната отбелязват и Деня на града. Това са Велики Новгород, Ижевск, Кемерово, Киров, Комсомолск на Амур, Красноярск, Пенза, Перм, Саранск, Сургут, Тамбов, Уляновск и Уфа.

И нещо друго се случва на 12 1991 година. По инициативата на кмета на Ленинград Анатолий Собчак градът на Нева си връща старото и красиво име Санкт Петербург. Свердловск също тогава си възстановява предишното Екатеринбург.  

На 12 юни цяла Русиясе превръща в концертна сцена и в градовете въввсеки парк и улици отбелязват празника с много музика, състезания ицветя.

Тази година в София на 12 юни 2021 г. от 12 часа тези, които обичат Русия, могат да отбележат празника в парк "Заимов", където ще се проведе Фестивал на българо-руската песен. 

Сподели в
 

С наближаването на 80-годишнината от вероломното нападение на фашистка Германия над Съветския съюз и започването на най-кървавата война през ХХ в. Великата отечествена, все по-често се сещаме за думите: „Никой не е забравен, нищо не е забравено...“ Те като че ли най-подхождат на стартиралата на 14 юни в клуб“Журналист“ в СБЖ Седмицата на руското военно кино.

15.06.2021/12:16

Рожденият ден на покойния Светлин Русев събра снощи в една от залите на Галерия „Дарение на Светлин Русев“ негови ученици, роднини, близки, приятели и почитатели от Плевен.

15.06.2021/11:51

Автори до 35-годишна възраст могат да участват в националния конкурс за сценарий на късометражен филм и филмов проект на Българското кино общество.

15.06.2021/11:49

Каменна композиция от девет гранитни блока, изрисувани с въглен от Русев, е последната и недовършена творба на световноизвестния художник

14.06.2021/11:54

В Галерията за класическа фотография в Москва беше открита изложбата „Фото Топ“ на авангардната съвременна руска фотография. Ескпозицията е обединила работите на над петдесет фотографи от няколко поколения.

13.06.2021/17:21

 Представяме ви

Разговаряме с известната журналистка, поетеса и писателка за раждането на новата ѝ книга, за вдъхновяващото я с обич семейство, за доброто, което всеки сам избира как да отглежда в душата си, за невъзможните бягства от съвремието ни, за ролята на журналистиката в преодоляването на „литературщината”.

07.06.2021 /13:32 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Вероятно Калин Тодоров се ръководи от изреченото от китайския мъдрец Конфуций: „Проклятие е да живееш в интересни времена.“ Затова трилогията му „Зад завесата“ скоро ще стане петтомник, като споделя, че с петата книга от тази поредица й слага точка. А традиция стана,че щом той напише книга от въпросната серия да е гост на сайта на СБЖ. Този път обаче в аванс разговаряме с него за предстоящото излизане на последната от поредицата „Зад завесата“.

01.06.2021 /07:20 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Наскоро в клуб „Журналист“ се състоя представянето на книгата на писателя и журналист Хайри Хамдан „Лешникови градини“,която предизвика голям интерес несамо сред познавачите на неговото творчество, но и сред тези, които за първи път се докосваха до написаното от Хамдан.

24.05.2021 /08:01 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Списанието се продава срещу 5 евро само по улиците от хора в тежко положение, които така получават възможност да си осигурят с достойнство, макар и малък доход, за да покрият някои от своите основни потребности.

17.05.2021 /12:08 | Автор: Здравка Михайлова | Източник: marginalia.bg

 Спомени и архиви

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

В две групи във Фейсбук журналистът Тихомир Шолев, работил във в. „24 часа” в началните му години, разказва за модерния начин на работа там по онова време.

17.04.2021 /17:40 | Автор: Тихомир Шолев | Източник: Фейсбук

 Акценти и позиции

В Деня на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България нека сверим и посоките на българката журналистика по непреходните ориентири на историческите, духовните и моралните ни върхове.

02.06.2021 /10:08

В своя декларация УС на СБЖ остро осъжда действията на властите в Минск, като настоява и за международно разследване на шокиращия инцидент с насилствено приземения в столицата на Беларус пътнически самолет и за изясняване на всички обстоятелства около него от страна на Международната организация за гражданска авиация (ICAO). Необходимо е изграждането на изрична международноправна рамка, която да предотвратява допускането на подобни инциденти занапред.

26.05.2021 /10:47

Нека да сме достойни и да опазваме духовното послание на кирило-методиевите букви и из днешните нови полета, пространства и мрежи на модерните технологии, съхранявайки и умножавайки хуманното и съзидателно присъствие на славянската и българската култура в световното многообразие.

24.05.2021 /00:14

 Мнения

Денят на Европа е от новите ни празници, а всяка следваща година като че ли намалява ентусиазма, с който го приехме.

08.05.2021 /10:05 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

Накъде са се запътили унищожителите на журналистиката, свободата и изборите - от Бойко Борисов до Големите му братя по света

20.03.2021 /17:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 15 гости

Бързи връзки