Начало
 
 

Бойка Асиова представя във Видин последния си роман „Роден на Великден”

10.06.2021 /09:04 | Автор : Недка Лилкова | Източник: БНР Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Бойка Асиова

Българската писателка и журналистка Бойка Асиова представи във Видин своя нов роман "Роден на Великден". Посветен е на истински хора и истински събития, свързани с Илинденско-Преображенското въстание.

"Книгата отдавна я бях замислила и така доста години с натрупване на решения да направя книга, защото по тази тема съм изучила много документи, с много хора се видях.... На мен тази епоха ми е любима, Илинденско-Преображенското въстание, казва авторката пред БНР:

Това събитие е колкото драматично, толкова и светло. Светло поради светлия идеал и саможертвите, толкова откровено в името на свободата... Почвам да пиша разказ и на разказа му става тясно... В тази ми книга става реч за всичко - за раждане, за смърт, за родно място, за роднини, за любов, за родина, пътуване.

Моят герой е роден на Великден... неговата съдба е щастлива. Чрез неговия живот представям съдбата на другите 30 деца- сираци, отгледани и възпитани в сиропиталището на ирландския благородник Пиърс О,Махони... Това, което черпя като вълнение и информация, е от първа ръка хора... Всяка история, ако не минава през лична съдба, тя няма как да е вълнуваща..."

В този смисъл романът е актуален, защото представя съвременните проблеми - македонският въпрос, емиграцията, езикът като първия елемент на идентичността - добавя авторката Бойка Асиова:

"Аз описвам как героят ми се връща 60 години по-късно в родния си край и как по пътя започват да го настигат думи, които не ги е употребявал от дете... Да не говорим за македонския въпрос, който сега е много актуален и много болезнен и най-страшното е, че е в ръцете на недостатъчно разбиращите го и познаващите хора... В нашата родина не се познава този проблем...Това прави моят роман актуален..."

Бойка Асиова е родена на 16 декември 1945 г. в Разлог. Тя е инженер-химик по образование. Работила е като журналист в столични всекидневници, включително "Земя".

Бойка Асиова е автор на 15 книги с публицистика, документалистика и проза. Между тях са сборниците с разкази "Мъжко можене", "Лудовица", "Рецепта за камбана" и романите "Яловата вдовица" и "Вълчицата излиза привечер".


 

Сподели в
 

С наближаването на 80-годишнината от вероломното нападение на фашистка Германия над Съветския съюз и започването на най-кървавата война през ХХ в. Великата отечествена, все по-често се сещаме за думите: „Никой не е забравен, нищо не е забравено...“ Те като че ли най-подхождат на стартиралата на 14 юни в клуб“Журналист“ в СБЖ Седмицата на руското военно кино.

15.06.2021/12:16

Рожденият ден на покойния Светлин Русев събра снощи в една от залите на Галерия „Дарение на Светлин Русев“ негови ученици, роднини, близки, приятели и почитатели от Плевен.

15.06.2021/11:51

Автори до 35-годишна възраст могат да участват в националния конкурс за сценарий на късометражен филм и филмов проект на Българското кино общество.

15.06.2021/11:49

Каменна композиция от девет гранитни блока, изрисувани с въглен от Русев, е последната и недовършена творба на световноизвестния художник

14.06.2021/11:54

В Галерията за класическа фотография в Москва беше открита изложбата „Фото Топ“ на авангардната съвременна руска фотография. Ескпозицията е обединила работите на над петдесет фотографи от няколко поколения.

13.06.2021/17:21

 Представяме ви

Разговаряме с известната журналистка, поетеса и писателка за раждането на новата ѝ книга, за вдъхновяващото я с обич семейство, за доброто, което всеки сам избира как да отглежда в душата си, за невъзможните бягства от съвремието ни, за ролята на журналистиката в преодоляването на „литературщината”.

07.06.2021 /13:32 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Вероятно Калин Тодоров се ръководи от изреченото от китайския мъдрец Конфуций: „Проклятие е да живееш в интересни времена.“ Затова трилогията му „Зад завесата“ скоро ще стане петтомник, като споделя, че с петата книга от тази поредица й слага точка. А традиция стана,че щом той напише книга от въпросната серия да е гост на сайта на СБЖ. Този път обаче в аванс разговаряме с него за предстоящото излизане на последната от поредицата „Зад завесата“.

01.06.2021 /07:20 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Наскоро в клуб „Журналист“ се състоя представянето на книгата на писателя и журналист Хайри Хамдан „Лешникови градини“,която предизвика голям интерес несамо сред познавачите на неговото творчество, но и сред тези, които за първи път се докосваха до написаното от Хамдан.

24.05.2021 /08:01 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Списанието се продава срещу 5 евро само по улиците от хора в тежко положение, които така получават възможност да си осигурят с достойнство, макар и малък доход, за да покрият някои от своите основни потребности.

17.05.2021 /12:08 | Автор: Здравка Михайлова | Източник: marginalia.bg

 Спомени и архиви

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

В две групи във Фейсбук журналистът Тихомир Шолев, работил във в. „24 часа” в началните му години, разказва за модерния начин на работа там по онова време.

17.04.2021 /17:40 | Автор: Тихомир Шолев | Източник: Фейсбук

 Акценти и позиции

В Деня на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България нека сверим и посоките на българката журналистика по непреходните ориентири на историческите, духовните и моралните ни върхове.

02.06.2021 /10:08

В своя декларация УС на СБЖ остро осъжда действията на властите в Минск, като настоява и за международно разследване на шокиращия инцидент с насилствено приземения в столицата на Беларус пътнически самолет и за изясняване на всички обстоятелства около него от страна на Международната организация за гражданска авиация (ICAO). Необходимо е изграждането на изрична международноправна рамка, която да предотвратява допускането на подобни инциденти занапред.

26.05.2021 /10:47

Нека да сме достойни и да опазваме духовното послание на кирило-методиевите букви и из днешните нови полета, пространства и мрежи на модерните технологии, съхранявайки и умножавайки хуманното и съзидателно присъствие на славянската и българската култура в световното многообразие.

24.05.2021 /00:14

 Мнения

Денят на Европа е от новите ни празници, а всяка следваща година като че ли намалява ентусиазма, с който го приехме.

08.05.2021 /10:05 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

Накъде са се запътили унищожителите на журналистиката, свободата и изборите - от Бойко Борисов до Големите му братя по света

20.03.2021 /17:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 23 гости

Бързи връзки