Начало
 
 

Катя Костова стана „Почетен посланик на „Новините 2020” в категория „Култура“

10.06.2021 /12:00 | Източник: econ.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Максим Бехар, Катя Костова и Даниела Кетенлиева

Катя Костова, създател и директор на ArtTheatre Berlin, бе отличена с наградата „Почетен посланик на Новините 2020“ в категория „Култура“ в ежегодната класация на една от най-големите български англоезични медии – Novinite.com.

Наградата ѝ връчи изпълнителният директор на NoviniteGroup Даниела Кетенлиева, която поздрави победителката в категория Култура и ѝ пожела да продължава да промотира българския театър зад граница, както и успехи в следващите начинания, съобщава econ.bg.

Катя Костова благодари за специалната награда и потвърди, че тепърва предстоят още проекти свързани с представянето на българската култура в Германия. До няколко месеца ще съобщи за ново събитие, което ще се провежда в Берлин.

Церемонията по връчването на наградата се състоя в офиса на M3 Communications Group, Inc., където Максим Бехар, главен изпълнителен директор на агенцията, също поздрави Катя Костова и пожела повече такива личности за България.

Родената в Пещера българка заминава със семейството си в Германия преди близо 20 години. Отдава се на любовта си към театъра почти веднага след установяването си там, но като странично занимание, а не като дейност, чрез която изкарва прехраната си. Започва да организира постановки на български спектакли, концерти и литературни четения на български автори пред българската диаспора. Финансира начинанията си изцяло със собствени средства, а прехраната си изкарва с много труд. Въпреки това, нищо не може да я спре да следва магията на театъра, на която е подвластна още от ученическите си години.

Всъщност, идеята да популяризира активно българския театър в Германия се ражда преди близо 5 години по време на изложба в Българския културен институт. Сърцето й трепти за българските творци, театър, филми, музика, книги.

И така любимият й ArtTheatre става все по-утвърден, организира турнета из Германия и изпълнява все по-добре една от новите цели, поставила си Катя Костова – публиката да се научи да прави разлика между стойностно изкуство и халтура. Последното й начинание е постановките да започнат да се представят със субтитри, за да може и германската публика да оцени по достойнство българския театър.

За 20-а поредна година, Novinite.com, най-голямата англоезична информационна агенция в България, връчва наградите “Личност в Новините“.

Българските лекари бяха избрани за победители в ежегодния конкурс „Личност в Новините 2020“. По традиция, NoviniteGroup връчват и Специална награда за изключителни глобални постижения.

Категорично, победителите в тази категория са Стефан и Максим Иванови, на които се присъжда Специална награда за изключителни глобални постижения през 2020 г.

Награда „Почетен посланик на Новините 2020“ в категория „Бизнес“ се присъжда на Виолина Маринова за цялостен принос в банковото дело.

В категория „Култура“ „Почетен посланик на Новините 2020“ се присъжда на създателя и директор на ArtTheatre Berlin Катя Костова.

В категория „Спорт“ званието „Почетен посланик на Новините 2020“ се присъжда на небезизвестния Кубрат Пулев.


 

Сподели в
 

С наближаването на 80-годишнината от вероломното нападение на фашистка Германия над Съветския съюз и започването на най-кървавата война през ХХ в. Великата отечествена, все по-често се сещаме за думите: „Никой не е забравен, нищо не е забравено...“ Те като че ли най-подхождат на стартиралата на 14 юни в клуб“Журналист“ в СБЖ Седмицата на руското военно кино.

15.06.2021/12:16

Рожденият ден на покойния Светлин Русев събра снощи в една от залите на Галерия „Дарение на Светлин Русев“ негови ученици, роднини, близки, приятели и почитатели от Плевен.

15.06.2021/11:51

Автори до 35-годишна възраст могат да участват в националния конкурс за сценарий на късометражен филм и филмов проект на Българското кино общество.

15.06.2021/11:49

Каменна композиция от девет гранитни блока, изрисувани с въглен от Русев, е последната и недовършена творба на световноизвестния художник

14.06.2021/11:54

В Галерията за класическа фотография в Москва беше открита изложбата „Фото Топ“ на авангардната съвременна руска фотография. Ескпозицията е обединила работите на над петдесет фотографи от няколко поколения.

13.06.2021/17:21

 Представяме ви

Разговаряме с известната журналистка, поетеса и писателка за раждането на новата ѝ книга, за вдъхновяващото я с обич семейство, за доброто, което всеки сам избира как да отглежда в душата си, за невъзможните бягства от съвремието ни, за ролята на журналистиката в преодоляването на „литературщината”.

07.06.2021 /13:32 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Вероятно Калин Тодоров се ръководи от изреченото от китайския мъдрец Конфуций: „Проклятие е да живееш в интересни времена.“ Затова трилогията му „Зад завесата“ скоро ще стане петтомник, като споделя, че с петата книга от тази поредица й слага точка. А традиция стана,че щом той напише книга от въпросната серия да е гост на сайта на СБЖ. Този път обаче в аванс разговаряме с него за предстоящото излизане на последната от поредицата „Зад завесата“.

01.06.2021 /07:20 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Наскоро в клуб „Журналист“ се състоя представянето на книгата на писателя и журналист Хайри Хамдан „Лешникови градини“,която предизвика голям интерес несамо сред познавачите на неговото творчество, но и сред тези, които за първи път се докосваха до написаното от Хамдан.

24.05.2021 /08:01 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Списанието се продава срещу 5 евро само по улиците от хора в тежко положение, които така получават възможност да си осигурят с достойнство, макар и малък доход, за да покрият някои от своите основни потребности.

17.05.2021 /12:08 | Автор: Здравка Михайлова | Източник: marginalia.bg

 Спомени и архиви

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

В две групи във Фейсбук журналистът Тихомир Шолев, работил във в. „24 часа” в началните му години, разказва за модерния начин на работа там по онова време.

17.04.2021 /17:40 | Автор: Тихомир Шолев | Източник: Фейсбук

 Акценти и позиции

В Деня на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България нека сверим и посоките на българката журналистика по непреходните ориентири на историческите, духовните и моралните ни върхове.

02.06.2021 /10:08

В своя декларация УС на СБЖ остро осъжда действията на властите в Минск, като настоява и за международно разследване на шокиращия инцидент с насилствено приземения в столицата на Беларус пътнически самолет и за изясняване на всички обстоятелства около него от страна на Международната организация за гражданска авиация (ICAO). Необходимо е изграждането на изрична международноправна рамка, която да предотвратява допускането на подобни инциденти занапред.

26.05.2021 /10:47

Нека да сме достойни и да опазваме духовното послание на кирило-методиевите букви и из днешните нови полета, пространства и мрежи на модерните технологии, съхранявайки и умножавайки хуманното и съзидателно присъствие на славянската и българската култура в световното многообразие.

24.05.2021 /00:14

 Мнения

Денят на Европа е от новите ни празници, а всяка следваща година като че ли намалява ентусиазма, с който го приехме.

08.05.2021 /10:05 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

Накъде са се запътили унищожителите на журналистиката, свободата и изборите - от Бойко Борисов до Големите му братя по света

20.03.2021 /17:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 18 гости

Бързи връзки