"Репортери без граници" нащрек по казуси с журналисти в Сърбия и Черна гора

11.06.2021 /15:22 | Източник: euractiv.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Йово Маринович и Милан Йованович

Международната НПО “Репортери без граници” (РБГ) посочва два случая, в които ключови фигури от съдебната система са се намесвали в производства по дела, свързани с разследващи журналисти в Сърбия и Черна гора. Според РБГ целта на магистратите е била да предотвратят взимането на справедливи решения по делата.

През декември 2018 г. къщата на журналиста Милан Йованович е запалена умишлено. Той е репортер в независимия новинарски уебсайт “Жиг инфо”, който разследва корупцията на местно ниво. Когато коктейл Молотов е хвърлен в къщата, Йованович е бил вътре и е можело да загине, пише euractiv.bg.

През февруари миналата година съдът осъди на четири години и три месеца затвор Драголюб Симонович, бивш кмет на Гроцка и член на управляващата Сръбска прогресивна партия. Съдът го призна за виновен като поръчител на атаката срещу дома на Йованович. Но решението е само на първата съдебна инстанция.

“Репортери без граници” (РБГ) реагира на новината, че прокурорът по делото е отстранен, като очевидно целта е да се предотврати потвърждаването на присъдата при обжалване.

Съобщава се, че сръбския главен прокурор Загорка Доловац е отстранила прокурора Предраг Милованович, въпреки успеха му в първоначалния процес. Според РБГ нарастващото безпокойство, че Йованович ще бъде лишен от справедливост, се засилва от политическия натиск на Симонович върху прокуратурата. Той се кандидатира за кмет на Белград и е много влиятелен член в партията на президента Александър Вучич.

Журналистическата организация припомня за случая от декември 2019 година, когато по време на изслушване по делото Симонович заплаши Милованович, като заяви, че “повече няма да бъде прокурор”.

На 17 май РБГ се обръща към сръбския главен прокурор, като изразява опасенията си и моли решението да бъде преразгледано. За момента без отговор.

Случаят в Черна гора касае Йово Мартинович, журналист на свободна практика, който  прави много разследващи репортажи за престъпността в държавата. Срещу него сега е образувано наказателно производство. Миналия март Мартинович беше осъден на една година затвор. РБГ и 11 други неправителствени организации за свобода на медиите определиха решението като съдебен тормоз.

Мартинович поиска от главния прокурор Ивица Станкович да оспори присъдата, но той отказа. Сега Мартинович се готви да обжалва решението на Станкович, като продължи правните битки, в които е въвлечен от години. През 2015-16г., въпреки че не беше осъден той лежа в затвора 15 месеца.

“Решенията на главния прокурор подкопават борбата срещу съдебния тормоз над журналисти в Черна гора, както и борбата срещу безнаказаността на насилието срещу журналисти в Сърбия”, каза Павол Салай, ръководител на бюрото за ЕС и Балканите на РБГ.

“Настояваме главните прокурори и висшите съдебни органи, които отговарят за делата на Йово Мартинович и Милан Йованович в двете страни, да демонстрират по-голяма съпротива срещу всякакъв политически натиск. В тези моменти на дълбока несигурност ние заставаме редом до двамата журналисти, чиито разследвания са източник на вдъхновение на Балканите, а и отвъд”, подчерта той.

През 2021г. Сърбия и Черна гора заемат съответно 93-то и 104-то място в индекса за свобода на словото на “Репортери без граници”, препомня в публикацията си euractiv.bg.

Сподели в
 

През 2013 разследващата журналистка Тоборе Овори влиза под прикритие в мрежа за търговия с хора и принудителна проституция. Тя става жертва на насилие, сблъсква се отблизо със смъртта. В понеделник "Дойче веле" я награди.

16.06.2021/17:34

Отменени са оправдателните присъди на бизнесмена мултимилионер Мариан Кочнер и на свързаната с него Алена Зузсова, които на предишна инстанция бяха оневинени за убийството на журналиста Ян Куцяк и неговата приятелка Мартина Кушнирова през 2018 г.

16.06.2021/12:05

"Между Кафка и Оруел" - през такава призма възприемат голяма част от чуждите медии пресконференцията в беларуската столица, на която се появи задържаният опозиционен журналист Роман Протасевич и призна, че е "причинил вреда на държавата" и "искрено уважава" президента Александър Лукашенко.

16.06.2021/10:23

По време на интервюто, което руският лидер даде в навечерието на днешната си среща в Женева с американския президент Джо Байдън, той реагира остро на опита на интервиюращия Кийр Симънс да го прекъсне.

16.06.2021/09:31

Основателят на „Пинк Флойд” разкри, че изпълнителният директор на Фейсбук му е предлагал внушителна сума пари, за да използва негова песен за реклама на Инстаграм. Отговорът бил: „Да ти го...! По никакъв начин!” Уотърс разказа това на форум в САЩ в защита на Джулиан Асанж, като посочи, че социалните мрежи на Зукърбърг пречат историята на разобличителя от „Уикилийкс” да стига до широката публика.

15.06.2021/12:02

 Представяме ви

Разговаряме с известната журналистка, поетеса и писателка за раждането на новата ѝ книга, за вдъхновяващото я с обич семейство, за доброто, което всеки сам избира как да отглежда в душата си, за невъзможните бягства от съвремието ни, за ролята на журналистиката в преодоляването на „литературщината”.

07.06.2021 /13:32 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Вероятно Калин Тодоров се ръководи от изреченото от китайския мъдрец Конфуций: „Проклятие е да живееш в интересни времена.“ Затова трилогията му „Зад завесата“ скоро ще стане петтомник, като споделя, че с петата книга от тази поредица й слага точка. А традиция стана,че щом той напише книга от въпросната серия да е гост на сайта на СБЖ. Този път обаче в аванс разговаряме с него за предстоящото излизане на последната от поредицата „Зад завесата“.

01.06.2021 /07:20 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Наскоро в клуб „Журналист“ се състоя представянето на книгата на писателя и журналист Хайри Хамдан „Лешникови градини“,която предизвика голям интерес несамо сред познавачите на неговото творчество, но и сред тези, които за първи път се докосваха до написаното от Хамдан.

24.05.2021 /08:01 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Списанието се продава срещу 5 евро само по улиците от хора в тежко положение, които така получават възможност да си осигурят с достойнство, макар и малък доход, за да покрият някои от своите основни потребности.

17.05.2021 /12:08 | Автор: Здравка Михайлова | Източник: marginalia.bg

 Спомени и архиви

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

В две групи във Фейсбук журналистът Тихомир Шолев, работил във в. „24 часа” в началните му години, разказва за модерния начин на работа там по онова време.

17.04.2021 /17:40 | Автор: Тихомир Шолев | Източник: Фейсбук

 Акценти и позиции

В Деня на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България нека сверим и посоките на българката журналистика по непреходните ориентири на историческите, духовните и моралните ни върхове.

02.06.2021 /10:08

В своя декларация УС на СБЖ остро осъжда действията на властите в Минск, като настоява и за международно разследване на шокиращия инцидент с насилствено приземения в столицата на Беларус пътнически самолет и за изясняване на всички обстоятелства около него от страна на Международната организация за гражданска авиация (ICAO). Необходимо е изграждането на изрична международноправна рамка, която да предотвратява допускането на подобни инциденти занапред.

26.05.2021 /10:47

Нека да сме достойни и да опазваме духовното послание на кирило-методиевите букви и из днешните нови полета, пространства и мрежи на модерните технологии, съхранявайки и умножавайки хуманното и съзидателно присъствие на славянската и българската култура в световното многообразие.

24.05.2021 /00:14

 Мнения

Денят на Европа е от новите ни празници, а всяка следваща година като че ли намалява ентусиазма, с който го приехме.

08.05.2021 /10:05 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

Накъде са се запътили унищожителите на журналистиката, свободата и изборите - от Бойко Борисов до Големите му братя по света

20.03.2021 /17:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 16 гости

Бързи връзки