Начало
 
 

Владислав Михайлов представи "Пътеписи отвъд океана" в СБЖ

11.06.2021 /15:37 | Автор : Еми Мариянска | Източник: impressio.dir.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Гостите на събитието се насладиха на снимки и репортажи на автора от неговите странствания в Дълбокия Юг - Луизиана, Алабама, Мисисипи, Ню Орлеанс - "градът, който забравя грижите си"; в дивия и непознат американски Югозапад - Юта, Аризона и Невада; сред дебрите на Мексико - вулканичните планини и загадъчния град Пуебла.

На 8-и юни т.г. в столичния Клуб "Журналист" на Съюза на българските журналисти, пътешественикът и писател Владислав Михайлов представи своята книга "Пътеписи отвъд океана". Пространството се оказа тясно, да побере всички желаещи да присъстват, а и заради ограниченията покрай пандемията, това не бе възможно, пише Еми Мариянска в impressio.dir.bg.

Срещата беше повече от задушевна, в атмосферата на приятелство и любопитство към разказите на пътешественика-автор на книгата, които той представи и с картина - снимки и репортажи от неговите странствания в Дълбокия Юг - Луизиана, Алабама, Мисисипи, Ню Орлеанс - "градът, който забравя грижите си"; в дивия и непознат американски Югозапад - Юта, Аризона и Невада; сред дебрите на Мексико - вулканичните планини и загадъчния град Пуебла.

Пъстри картини, загадъчни обстоятелства, избягване на срещи с гърмящи змии и катастрофа в пустинята, са само малка част от събитията, описани в тази книга. Нейният автор - Владислав Михайлов е икономист по образование, но като пътешественик и писател е от рядката порода на нематериалните хора, така че - да забравим за икономиката и специализацията му по мениджмънт.

Дори на представянето на книгата си, "Влади", както го наричат всички негови приятели, бе подготвил коктейл за гостите си, както и томбола, чрез която случайни щастливци да се приберат у дома с безплатни книги с автограф от автора.

Владислав Михайлов е автор и на други книги с пътеписи - "Америка - дневник на пътешественика" /1998 г. / и "Хавай" / 1999 г./. Автор е на множество публикации в различни издания, в които разказва за пътешествията си по света.

Обиколил е под риск за живота си, величествени планини, тесни процепи над пропасти, непредвидени срещи с опасни животински видове; заснел е откъснати от сушата загадъчни острови, древни селища на отминали цивилизации...

Владислав Михайлов е не само любител на красотата и екстремните усещания, но и любител-фотограф със завидни умения, да хване изключителното в една картина. Такива - живи, са и описанията му на пребродените по-горе места, в книгите му. Ето защо можем да направим заключението, че е не само добър разказвач, но и фото документалист. Усъвършенства фотографските си умения, след като две години учи операторско майсторство и режисура в НАТФИЗ, а в момента учи италиански - вероятно натам се кани да потегли веднага, щом паднат ограниченията заради пандемията.

Та, като стана дума за тези ограничения, които днес са пречка за пътешествениците, към тях няма как да пренебрегнем и да не добавим и липсата на средства, поради "икономиката на джоба". Така че, жанрът "пътепис" е направо под заплаха от изчезване - очевидно за дълго време ще има все по-малко привърженици и автори на книги с пътеписи.

Владислав Михайлов притежава таланта на писането, и вероятно той е наследен от баща му - писателят Станко Михайлов, който почина неотдавна. Влюбва се в пътешествията преди четвърт век, и няма никакво намерение да се откаже от тях. Преминал е през доста перипетии, за които разказва с усмивка - как са го гонили с камъни и ножове, а после са му счупили камерата в Дубай; как се е качил по сандали на 5000 метра височина, до върха на планината Кения; как бедуини са му помогнали да прекоси на камила израелската пустиня, и мн. др. случки, които оживяват в книгата му.

 

Кратък откъс от книгата на Владислав Михайлов "Пътеписи отвъд океана":

"Визитната картичка на Ню Орлеанс е "Градът, който забравя грижите си". Не че грижите са го забравили, но Ню Орлеанс просто е избрал да ги пренебрегне. Камбанен звън се разнася на всеки час от катедралата "Свети Луис" на централния площад и оглася целия "Френч Куортър", както наричат центъра. В него живеят пет хиляди души. Усещането е като за един непрекъснат празник. Звуците на тромпети, саксофони, хармоники, банджо, китари и др., се сливат в слуха на минувача, възприемащ ритмите на стар класически и нов джаз. Самодейни ексцентрици от всякакъв род развличат публиката. Циркът е тотален, при това безплатен.

Във вечерния здрач, изпълнен с врява, се проточва дълга сватбена процесия начело с полицейска кола, сподиряна от друга с пожарникари с парадни униформи и лъскави шлемове. Кой знае пък, може да се наложи да "гасят" огъня на страстта и емоциите на лудешката тълпа. Истинска загадка е да се познае коя е булката, тъй като във всяка трета кола или файтон, седи жена, облечена в блестяща бяла рокля с дантели и воали, обкръжението й лее шампанско и вина, ръкомаха и хвърля цветя.

Всички тези спектакли са неизменна част от всекидневния живот и облик на Ню Орлеанс. Туристическият сезон е от февруари до края на юли. Жителите на Ню Орлеанс, откъдето е и Луис Армстронг, са най-музикалните в целите американски щати. "Музиката е просто в пръстите им!" - може да се каже за тези природно надарени и често без музикално образование, улични артисти.

Ню Орлеанс е едно огромно представление, в един непрекъснат фестивал и купон. Той достига своята кулминация по време на ежегодния карнавал Марди Гра, единствен по мащабите си в САЩ. Той е копие на този в Рио де Жанейро, и кой от двата е по-разголен, е спорен въпрос."

Пътеписът е един от най-добрите начини да опознаваме света, без да напускаме стаята си. Книгата на Владислав Михайлов е един от добрите примери да се насладим на пътешествието, докато четем и се наслаждаваме на богатия снимков материал в "Пътеписи отвъд океана".

 

Сподели в
 

С наближаването на 80-годишнината от вероломното нападение на фашистка Германия над Съветския съюз и започването на най-кървавата война през ХХ в. Великата отечествена, все по-често се сещаме за думите: „Никой не е забравен, нищо не е забравено...“ Те като че ли най-подхождат на стартиралата на 14 юни в клуб“Журналист“ в СБЖ Седмицата на руското военно кино.

15.06.2021/12:16

Рожденият ден на покойния Светлин Русев събра снощи в една от залите на Галерия „Дарение на Светлин Русев“ негови ученици, роднини, близки, приятели и почитатели от Плевен.

15.06.2021/11:51

Автори до 35-годишна възраст могат да участват в националния конкурс за сценарий на късометражен филм и филмов проект на Българското кино общество.

15.06.2021/11:49

Каменна композиция от девет гранитни блока, изрисувани с въглен от Русев, е последната и недовършена творба на световноизвестния художник

14.06.2021/11:54

В Галерията за класическа фотография в Москва беше открита изложбата „Фото Топ“ на авангардната съвременна руска фотография. Ескпозицията е обединила работите на над петдесет фотографи от няколко поколения.

13.06.2021/17:21

 Представяме ви

Разговаряме с известната журналистка, поетеса и писателка за раждането на новата ѝ книга, за вдъхновяващото я с обич семейство, за доброто, което всеки сам избира как да отглежда в душата си, за невъзможните бягства от съвремието ни, за ролята на журналистиката в преодоляването на „литературщината”.

07.06.2021 /13:32 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Вероятно Калин Тодоров се ръководи от изреченото от китайския мъдрец Конфуций: „Проклятие е да живееш в интересни времена.“ Затова трилогията му „Зад завесата“ скоро ще стане петтомник, като споделя, че с петата книга от тази поредица й слага точка. А традиция стана,че щом той напише книга от въпросната серия да е гост на сайта на СБЖ. Този път обаче в аванс разговаряме с него за предстоящото излизане на последната от поредицата „Зад завесата“.

01.06.2021 /07:20 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Наскоро в клуб „Журналист“ се състоя представянето на книгата на писателя и журналист Хайри Хамдан „Лешникови градини“,която предизвика голям интерес несамо сред познавачите на неговото творчество, но и сред тези, които за първи път се докосваха до написаното от Хамдан.

24.05.2021 /08:01 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Списанието се продава срещу 5 евро само по улиците от хора в тежко положение, които така получават възможност да си осигурят с достойнство, макар и малък доход, за да покрият някои от своите основни потребности.

17.05.2021 /12:08 | Автор: Здравка Михайлова | Източник: marginalia.bg

 Спомени и архиви

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

В две групи във Фейсбук журналистът Тихомир Шолев, работил във в. „24 часа” в началните му години, разказва за модерния начин на работа там по онова време.

17.04.2021 /17:40 | Автор: Тихомир Шолев | Източник: Фейсбук

 Акценти и позиции

В Деня на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България нека сверим и посоките на българката журналистика по непреходните ориентири на историческите, духовните и моралните ни върхове.

02.06.2021 /10:08

В своя декларация УС на СБЖ остро осъжда действията на властите в Минск, като настоява и за международно разследване на шокиращия инцидент с насилствено приземения в столицата на Беларус пътнически самолет и за изясняване на всички обстоятелства около него от страна на Международната организация за гражданска авиация (ICAO). Необходимо е изграждането на изрична международноправна рамка, която да предотвратява допускането на подобни инциденти занапред.

26.05.2021 /10:47

Нека да сме достойни и да опазваме духовното послание на кирило-методиевите букви и из днешните нови полета, пространства и мрежи на модерните технологии, съхранявайки и умножавайки хуманното и съзидателно присъствие на славянската и българската култура в световното многообразие.

24.05.2021 /00:14

 Мнения

Денят на Европа е от новите ни празници, а всяка следваща година като че ли намалява ентусиазма, с който го приехме.

08.05.2021 /10:05 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

Накъде са се запътили унищожителите на журналистиката, свободата и изборите - от Бойко Борисов до Големите му братя по света

20.03.2021 /17:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 25 гости

Бързи връзки