Медийната агитация ще струва на бюджета 2 пъти по-малко

13.06.2021 /15:07 | Автор : Ралица Фичева | Източник: dnevnik.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Двойно по-малко пари от държавния бюджет за предизборна агитация ще получат участниците в изборите на 11 юли.

За разлика от вота на 4 април, за който бяха раздадени почти 1 млн. лв. за т.нар. медийни пакети, този път сумата възлиза на около 550 хил. лв.

От това финансиране ще се възползват 10 партии, 4 коалиции и 1 независим кандидат, съобщава dnevnik.bg:

Медийните пакети са финансовите средства, получавани от формациите, които нямат право на държавна субсидия - партиите, които на последните парламентарни избори са спечелили под 1% от действителните гласове, и коалициите, взели под 4% от гласовете.

Целта е за следващия вот те да могат да финансират участията си в медиите по време на кампанията и да публикуват политическа реклама в социалните мрежи.

По закон максималният размер на т.нар. медийни пакети е 40 хил. лв. Според решение на Централната избирателна комисия партиите и коалициите ще си разпределят 546 667 лв., а още 5 хил. лв. ще отидат при независимия кандидат за депутат Давид Леви.

Общият разход за медийни пакети възлиза на 551 667 лв. 

ВМРО - със субсидия и медиен пакет  

Участниците в кратко съществувалия 45-и парламент - ГЕРБ-СДС, "Има такъв народ", БСП, ДПС, "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън", няма да получат парична помощ.

Преди три месеца на повечето от тях се полагаха средства - ГЕРБ получи заради коалицията със СДС, "Има такъв народ" и "Изправи се! Мутри вън" взеха, защото за първи път се явиха на избори, а "Демократична България" - защото никой от членовете на коалицията нямаше право на субсидия.

Доскорошният партньор в управлението - ВМРО, обаче ще получи финансиране, въпреки че на изборите взе 3.64% от бюлетините и има право на държавна издръжка. Причината е, че на 11 юли партията на Красимир Каракачанов ще се яви в коалиция с две други формации - "Воля" на Веселин Марешки и НФСБ на Валери Симеонов, които нямат право на държавна субсидия, тъй като отидоха заедно на изборите през март и не прескочиха 4-процентната бариера. Така заради участието на "Воля" - НФСБ новото обединение "Българските патриоти" ще получи близо 27 хил. лв. за медийни пакети.

На предишните редовни избори именно ВМРО, "Воля" и НФСБ бяха рекордьорите по разходване на средства за рекламна кампания, сочи проучване на Института за развитие на публичната среда. Според него коалицията "Воля" - НФСБ е похарчила 1 154 658 лв., а партията на Каракачанов - 623 736 лв.

По традиция най-големият разход, който партиите и коалициите декларират преди избори, е този за медийно отразяване.

По закон, за да бъдат отразявани, политическите формации трябва да сключат договор с доставчиците на медийни услуги - електронни, печатни и онлайн медии, които предварително са обявили публично условията и тарифите си за отразяване на предизборната кампания.

Цените трябва да са едни и същи за всички партии, коалиции, инициативни комитети и регистрирани кандидати. Тарифите на обществените медии - БНР и БНТ, се определят от Министерския съвет.

По данни на Института за развитие на публичната среда на парламентарните избори през април най-много средства от медийни пакети е привлякла телевизия "Евроком" - 414 600 лв.

Общо 18 политически субекта са насочили средства от медийните си пакети към телевизията. На второ място по привлечени средства е БНТ със 191 794 лв. от 12 сключени договора. Най-много средства към обществената телевизия са насочени от коалиция "Демократична България" (37 500 лв.) и коалицията "Изправи се! Мутри вън!" (28 500 лв.).

Третата най-предпочитана медия е "Офнюз" ("Офф медия") с 65 000 лв.


 

Сподели в
 

Изследване на медийното финансиране в България и механизмите на неговата отчетност е показало необходимостта от реформиране на медийния регистър. Съдържанието на регистъра за собствеността и финансирането на медиите трябва да се оптимизира и реформира, така че да бъде полезно не само за разследващите и регулаторни органи, но и за самите медии и гражданското общество.

08.07.2021/18:51

Социалните мрежи като инструмент за дезинформация. На това е посветен поредният трети епизод на подкаста за медийна грамотност на БНТ „МеГра“.

07.07.2021/17:43

„Aнгажимент на медиите и e да образоват своята публика, да различават истината от фалша“, казва Аделина Радева в интервю за сайта dir.bg. Тя споделя и за принципите в журналистиката.

29.06.2021/16:29

Бившият председател на Съвета за електронни медии(СЕМ) София Владимирова коментира пред националното радио необходимостта от промени в Закона за радиото и телевизията(ЗРТ).

29.06.2021/14:19

Екологичната журналистика и кога околната среда се превръща в приоритетна тема и за кого? Какво трябва да знае журналистът, който реши да се занимава с екология? Как помагат на еколозите журналистическите разследвания, специализацията и отразяването на различните видове екопротести?

27.06.2021/08:38

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

На 21 юли се навършиха 122 г. от рождението на големия американски писател, шлифовал словото си като дългогодишен военен репортер, Ърнест Хемингуей. По този повод webcafe.bg припомня пъстра броеница от негови сентенции.

22.07.2021 /11:25 | Източник: webcafe.bg

Отдавна в списъка на добрите ми намерения беше включено интервю с известния и обичан от много българи писател и поет Лозан Такев. Е, вече намерението е факт и вие четете какво е отговорил членът на УС на СБЖ на моите питанки за сайта на Съюза.

19.07.2021 /11:41 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Луиза Тахмисян разказва за големия журналист, оглавявал варненския в. „Народно дело”

19.07.2021 /09:16 | Автор: Луиза Тахмисян | Източник: СБЖ

Да си призная рядко гледам прогнозата за времето по телевизиите, но пък се е случвало някои от момичетата или момчетата на времето да ми спрат погледа и вниманието. Такъв беше ЕмилЧолаков, Симеон Матеев от България он Ер,Станислава Цалова… Но една вечер преди няколко години на 3 март в новините по БНТ съобщиха,че колежката им Ева Кикерезова, която казва времето, се снимала с президента Радев. Е, това ме впечатли и реших да видя кое е това момиче.

16.07.2021 /10:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Журналистът Иван Бакалов припомня във Фейсбук групата "Мемоари, майтапи и тъга по журналистиката :)" събития отпреди близо четвърт век - купуването на "24 часа" от ВАЦ, първата журналистическа стачка там, връщането на Валери Найденов начело на вестника, конфликтите му с журналистите и прочутата му фраза за "паметника" и "песъчинките на световния журналистически плаж".

15.07.2021 /09:31 | Автор: Иван Бакалов | Източник: Фейсбук

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

 Акценти и позиции

Наградите в новоучредения от Европейския парламент конкурс за изключително журналистическо постижение на името на убитата известна разследваща журналистка от Малта Дафне Каруана Галиция ще се определят от международно жури, съставено от представители на медиите и гражданското общество в 27-те страни от ЕС. Предложеният от СБЖ български участник е Анна Заркова, главен секретар на СБЖ.

07.07.2021 /12:03

В Деня на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България нека сверим и посоките на българката журналистика по непреходните ориентири на историческите, духовните и моралните ни върхове.

02.06.2021 /10:08

В своя декларация УС на СБЖ остро осъжда действията на властите в Минск, като настоява и за международно разследване на шокиращия инцидент с насилствено приземения в столицата на Беларус пътнически самолет и за изясняване на всички обстоятелства около него от страна на Международната организация за гражданска авиация (ICAO). Необходимо е изграждането на изрична международноправна рамка, която да предотвратява допускането на подобни инциденти занапред.

26.05.2021 /10:47

 Мнения

Това стана по Коледа – преди няколко месеца. И появата на изданието – като факт, бе отбелязано в сайта на СБЖ . Съпроводено от разговор с автора. Струва си обаче да се сподели мнение за книгата, след като бъде прочетена внимателно...

21.06.2021 /14:18 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Денят на Европа е от новите ни празници, а всяка следваща година като че ли намалява ентусиазма, с който го приехме.

08.05.2021 /10:05 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 19 гости

Бързи връзки