Начало
 
 

Българи и кубинци пред паметника на Хосе Марти: "Обичаме те, Куба!"

12.06.2021 /20:55 | Източник: baricada.org Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Българи и кубинци настояха пред паметника на Хосе Марти в София за отмяна на антикулинската блокада на САЩ. Снимка: Къдринка Къдринова

И България се включи в Световния ден против блокадата на Куба с проява пред паметника в София на големия кубински поет, революционер и Апостол на свободата Хосе Марти.

12 юни е обявен за Световен ден на действия за отмяна на геноцидната блокада на САЩ срещу Куба. В София също имаше проява, която настоя за край на тази вече над 60-годишна безчовечна блокада, пише baricada.org.

Край паметника на големия кубински поет, революционер и Апостол на свободата Хосе Марти се събраха българи и кубинци, за да издигнат гласа си с това искане. Там беше и посланичката на Куба Н. Пр. Каридад Ямира Куето Милиан със своето семейство, активисти на Асоциацията за приятелство „България-Куба” начело с председателката ѝ Тамара Такова, представители на организацията на кубинците, живеещи в България, председателят на Градския съвет на Българския антифашистки съюз в София Борис Цветков и други приятели.

Красивата българо-кубинка Илияна Саласар, танцувайки, поднесе пред паметника на Марти бяла роза – като възпятата от него в прочутите му поетични строфи. И продължи с емоционалния си кубински танц.

Думи на благодарност за солидарността с Куба към събралите се отправи Н. Пр. Каридад Ямира Куето Милиан. Тамара Такова потвърди отново неизменната позиция, изразявана многократно от Асоциацията за приятелство „България-Куба“ и изискваща незабавна отмяна на антикубинската американска блокада. Борис Цветков изрази солидарността на БАС и на българските социалисти с Куба и също настоя за премахване на блокадата.

Журналистката Къдринка Къдринова също се включи в изказванията, като обърна внимание на приетата на 10 юни резолюция на Европарламента, атакуваща Куба за човешките права – въпреки всеизвестните постижения на страната тъкмо в гарантирането на базисни човешки права чрез безплатните и общодостъпни здравеопазване и образование, чрез развитието на културата. Въпросната резолюция предизвика поляризация сред евродепутатите. Подкрепиха я 386 от тях – все от десните политически групи. А против бяха 236 евродепутати от групите на социалистите, левите, зелените. 59 членове на ЕП се въздържаха.

Резолюцията атакува и действащото от 2017 г. споразумение за диалог и сътрудничество между Куба и ЕС, сключено с усилията на предишната върховна представителка на ЕС по външната политика Федерика Могерини. То подпомага и многобройните европейски инвеститори на Острова на свободата. Ето защо сега, при дискусиите около антикубинската резолюция, евродепутатката Тили Мец от групата на зелените от Люксебмург, каза, че усърдието на десните евродепутати да бойкотират това споразумение означава „Европа да си стреля в крака”… Атаките срещу Куба не спират, дори и за сметка на същинските европейски интереси…

Но в Европарламента се чува достатъчно силно и гласът на разума отляво. Българските евродепутати социалисти, също както и цялата група на социалистите в ЕП, са гласували против резолюцията.

През март т. г. Асоциацията за приятелство „България-Куба” изпрати свое писмо с апел за отмяна на антикубинската блокада, адресирано до ръководителите на всички европейски институции и до лидерите на всички политически групи в ЕП. Стана и инициатор за изпращането на колективно писмо в такъв дух и до същите адресати от всички европейски организации за солидарност и приятелство с Острова на свободата.

На 23 юни т. г. Куба ще внесе за поредна година в Общото събрание на ООН своята традиционна резолюция за отмяна на блокадата. Тя ежегодно събира подкрепата на огромното мнозинство държави членки на световната организация, включително на всички страни от ЕС. През 2019 г. 187 от 193 държави подкрепиха кубинската резолюция за отмяна на блокадата. През 2016 г., когато президент на САЩ още беше „размразилият” отношенията с Куба Барак Обама, дори САЩ гласуваха „въздържал се” за кубинската резолюция…

След това дойде Доналд Тръмп и не само отмени всичко, смекчено от Обама в американско-кубинските отношения, но и въведе нови, много по-сурови от дотогавашните наказателни мерки, удрящи и по трети страни, които си партнират с Куба…

А сегашният обитател на Белия дом Джо Байдън, който беше навремето вице на Обама, изобщо не бърза да се връща към неговата политика на диалог с Хавана, нито отменя задушаващите мерки на Тръмп… Когато журналисти питат на брифинги говорителката му Джен Псаки каква ще е политиката му към Куба или Венесуела, тя неизменно отговаря, че тези въпроси „не са приоритет за момента“… Какво означава това? Че на Байдън му харесва да седи и да гледа как американската блокада продължава да задушава икономиките на Куба и Венесуела, а значи и живота на хората в тези страни?

Ето защо е наистина жизненоважно непрестанно да се настоява и да се надига глас: НЕ НА БЛОКАДАТА! #NoMasBloqueo  #UnblockCuba.

Сподели в
 

Днес Регионална библиотека „Хр. Смирненски” в Плевен представя изложба, посветена на 120-годишнината от рождението на проф. Илия Бешков.

23.07.2021/10:43

Простихме се с един от най-нетрадиционните и най-разтърсващите руски артисти Пьотр Мамонов. Ковидът не подмина и него и така руското кино осиротя. Но пък Пьотр ще продължава да живее чрез незабравимите си роли, които несамо разтърсваха зрителите,но и оставяха дълбоки следи у тях години след като са се докосвали до неговата гениална игра.

21.07.2021/19:34

Регионалният исторически музей в Хасково е домакин на гостуващата изложба „Ваше благородие, госпожа Чужбина. 100 години бяла емиграция в България“.

21.07.2021/08:01

Христина Комаревска, плевенска поетеса и журналистка, представи в Русе своите стихосбирки „Л. като луна“ и „На един дъх“

19.07.2021/10:23

На 16 юли в министерството на външните работи бе открита представителната изложба, „Аржентина и България: 90 години приятелство” посветена на 90-годишнината от установяването на българо-аржентински дипломатически отношения през 1931 г.

17.07.2021/09:50

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

На 21 юли се навършиха 122 г. от рождението на големия американски писател, шлифовал словото си като дългогодишен военен репортер, Ърнест Хемингуей. По този повод webcafe.bg припомня пъстра броеница от негови сентенции.

22.07.2021 /11:25 | Източник: webcafe.bg

Отдавна в списъка на добрите ми намерения беше включено интервю с известния и обичан от много българи писател и поет Лозан Такев. Е, вече намерението е факт и вие четете какво е отговорил членът на УС на СБЖ на моите питанки за сайта на Съюза.

19.07.2021 /11:41 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Луиза Тахмисян разказва за големия журналист, оглавявал варненския в. „Народно дело”

19.07.2021 /09:16 | Автор: Луиза Тахмисян | Източник: СБЖ

Да си призная рядко гледам прогнозата за времето по телевизиите, но пък се е случвало някои от момичетата или момчетата на времето да ми спрат погледа и вниманието. Такъв беше ЕмилЧолаков, Симеон Матеев от България он Ер,Станислава Цалова… Но една вечер преди няколко години на 3 март в новините по БНТ съобщиха,че колежката им Ева Кикерезова, която казва времето, се снимала с президента Радев. Е, това ме впечатли и реших да видя кое е това момиче.

16.07.2021 /10:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Журналистът Иван Бакалов припомня във Фейсбук групата "Мемоари, майтапи и тъга по журналистиката :)" събития отпреди близо четвърт век - купуването на "24 часа" от ВАЦ, първата журналистическа стачка там, връщането на Валери Найденов начело на вестника, конфликтите му с журналистите и прочутата му фраза за "паметника" и "песъчинките на световния журналистически плаж".

15.07.2021 /09:31 | Автор: Иван Бакалов | Източник: Фейсбук

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

 Акценти и позиции

Наградите в новоучредения от Европейския парламент конкурс за изключително журналистическо постижение на името на убитата известна разследваща журналистка от Малта Дафне Каруана Галиция ще се определят от международно жури, съставено от представители на медиите и гражданското общество в 27-те страни от ЕС. Предложеният от СБЖ български участник е Анна Заркова, главен секретар на СБЖ.

07.07.2021 /12:03

В Деня на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България нека сверим и посоките на българката журналистика по непреходните ориентири на историческите, духовните и моралните ни върхове.

02.06.2021 /10:08

В своя декларация УС на СБЖ остро осъжда действията на властите в Минск, като настоява и за международно разследване на шокиращия инцидент с насилствено приземения в столицата на Беларус пътнически самолет и за изясняване на всички обстоятелства около него от страна на Международната организация за гражданска авиация (ICAO). Необходимо е изграждането на изрична международноправна рамка, която да предотвратява допускането на подобни инциденти занапред.

26.05.2021 /10:47

 Мнения

Това стана по Коледа – преди няколко месеца. И появата на изданието – като факт, бе отбелязано в сайта на СБЖ . Съпроводено от разговор с автора. Струва си обаче да се сподели мнение за книгата, след като бъде прочетена внимателно...

21.06.2021 /14:18 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Денят на Европа е от новите ни празници, а всяка следваща година като че ли намалява ентусиазма, с който го приехме.

08.05.2021 /10:05 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 19 гости

Бързи връзки