Начало
 
 

Къдринка Къдринова представя книгата си „Магията Виетнам” в СБЖ на 17 юни

14.06.2021 /15:13 | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Книгата представя обширна панорама на историята и развитието на Виетнам, на двустранните ни отношения и на личните впечатления на авторката, събрани през петте ѝ гостувания в тази вълнуваща страна в Югоизточна Азия. Ще присъства и посланикът на Виетнам Н. Пр. Доан Туан Лин, както и още няколко чуждестранни посланици.

Премиерата на новата книга на журналистката Къдринка Къдринова „Магията Виетнам" ще се състои на 17 юни от 11.00 ч. в Клуб „Журналист" на СБЖ, ул. „Граф Игнатиев" 4, етаж 1.

Авторката е посветила книгата си „Магията Виетнам" на няколко важни юбилея, отбелязани през 2020 г. - 70 г. от установяването на дипломатически отношения между България и Виетнам, 45 г. от победата на Виетнам във войната за национално освобождение и обединение против чуждите агресори, 130 г. от рождението на бащата на виетнамската независимост Хо Ши Мин, 75 г. от обявяването на независимостта на Виетнам, 1010 г. от основаването на Ханой.

Книгата представя обширна панорама на историята и развитието на Виетнам, на двустранните ни отношения и на личните впечатления на авторката, събрани през петте ѝ гостувания в тази вълнуваща страна в Югоизточна Азия.

На премиерата ще присъства и говори посланикът на Виетнам Н. Пр. Доан Туан Лин. Присъствие са потвърдили и още няколко чуждестранни посланици.

Книгата ще бъде представена от д-р Райна Бенева, преподавателка в Центъра за източни езици и култури в Софийския университет „Кл. Охридски”.

Калил своя самоотвержен, но и жизнелюбив национален характер в дългите си битки за независимост, Виетнам днес удивлява света с бързия си икономически напредък, привличащ партньори и инвестиции от цял свят.

България установява дипломатически отношения с Виетнам още на 8 февруари 1950 г. Ярко въплъщение на приятелството ни са 30-те хиляди виетнамски възпитаници на наши учебни заведения, вградили своя принос в интелектуалния и ръководния гръбнак на ветнамското общество.

С „Магията Виетнам” авторката развежда из историята и настоящето на тази магнетична земя, потапя в чара а Ханой, Хо Ши Мин (Сайгон), Хюе, Да Нанг, Хой Ан, пренася сред природните феномени на Ха Лонг и Чан Ан и в курортите На Чан и Вунг Тау, спуска читателя в планинската долина Диен Биен Фу, прочула се с нашумялата битка, обяснява кое море виетнамците наричат Източно и какво го сгорещява, разказва легенди за предводители и герои, разкрива накъде се е устремил Виетнам 75 години след провъзгласяване на своята независимост.

Къдринка Къдринова е сред утвърдените журналисти международници в България. Работила е във вестниците „Народна младеж”, „Диалог”, „24 часа”, „Сега”, „Монитор” и в Българското национално радио, била е зам.-главен редактор на списание „Тема”. От 2016 г. е отговорен редактор на сайта на СБЖ и коментатор на сайта „Барикада”.

Автор е на книгите „Под небето на Матагалпа” (1987 г.), „Романси в глобално кърваво” (2005 г.), „Виетнам - феникс и дракон” (2009 г. - издание на български език, 2010 г. - издание на английски език).

От основаването на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България през 2003 г. до 2019 г. е негов председател, а от две години - зам.-председател.

Член е на Съюза на българските журналисти и на Съюза на българските писатели..

Удостоена е с редица национални и чуждестранни журналистически и литературни награди. Носител е на Орден „Дружба” на Виетнам (2010 г.), на Орден „Дружба” на Куба (2012 г.) и на Офицерски кръст на Ордена за граждански заслуги на Кралство Испания (2020 г.)

 

Сподели в
 

Наградата на НС на БСП за политическа журналистика и публицистика „Георги Кирков - Майстора“ е учредена през 2006 г. и се връчва ежегодно в чест на празника на БСП 2 август.

18.07.2021/10:08

С усмихната и заредена с много позитивизъм премиера в Унгарския културен институт известната журналистка, поетеса и писателка Гергина Дворецка пусна в „открито море” към читателите новата си книга - сборника с разкази „Островът Уикенд”.

16.07.2021/18:02

Известната журналистка апелира във Фейсбук към всички потенциални дарители да подкрепят усилията ѝ за превръщане на къщата на голямата поетеса в с. Езерово музей, къща за гости и средище за литературни четения и поетично-музикални вечери.

02.07.2021/14:38

С шеги, закачки, сиренца, глътки ледена бира и китайски поздрав от... Лондон премина представянето в „Перото” на новата книга на известната журналистка

02.07.2021/14:05

Премиерният филм на София Бугор, който представя вълнуващ портрет на известния поет, бард и журналист Ивайло Диманов, ще бъде показан на 2 юли от 18.30 ч. в Клуб „Журналист” на СБЖ

01.07.2021/17:14

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

На 21 юли се навършиха 122 г. от рождението на големия американски писател, шлифовал словото си като дългогодишен военен репортер, Ърнест Хемингуей. По този повод webcafe.bg припомня пъстра броеница от негови сентенции.

22.07.2021 /11:25 | Източник: webcafe.bg

Отдавна в списъка на добрите ми намерения беше включено интервю с известния и обичан от много българи писател и поет Лозан Такев. Е, вече намерението е факт и вие четете какво е отговорил членът на УС на СБЖ на моите питанки за сайта на Съюза.

19.07.2021 /11:41 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Луиза Тахмисян разказва за големия журналист, оглавявал варненския в. „Народно дело”

19.07.2021 /09:16 | Автор: Луиза Тахмисян | Източник: СБЖ

Да си призная рядко гледам прогнозата за времето по телевизиите, но пък се е случвало някои от момичетата или момчетата на времето да ми спрат погледа и вниманието. Такъв беше ЕмилЧолаков, Симеон Матеев от България он Ер,Станислава Цалова… Но една вечер преди няколко години на 3 март в новините по БНТ съобщиха,че колежката им Ева Кикерезова, която казва времето, се снимала с президента Радев. Е, това ме впечатли и реших да видя кое е това момиче.

16.07.2021 /10:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Журналистът Иван Бакалов припомня във Фейсбук групата "Мемоари, майтапи и тъга по журналистиката :)" събития отпреди близо четвърт век - купуването на "24 часа" от ВАЦ, първата журналистическа стачка там, връщането на Валери Найденов начело на вестника, конфликтите му с журналистите и прочутата му фраза за "паметника" и "песъчинките на световния журналистически плаж".

15.07.2021 /09:31 | Автор: Иван Бакалов | Източник: Фейсбук

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

 Акценти и позиции

Наградите в новоучредения от Европейския парламент конкурс за изключително журналистическо постижение на името на убитата известна разследваща журналистка от Малта Дафне Каруана Галиция ще се определят от международно жури, съставено от представители на медиите и гражданското общество в 27-те страни от ЕС. Предложеният от СБЖ български участник е Анна Заркова, главен секретар на СБЖ.

07.07.2021 /12:03

В Деня на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България нека сверим и посоките на българката журналистика по непреходните ориентири на историческите, духовните и моралните ни върхове.

02.06.2021 /10:08

В своя декларация УС на СБЖ остро осъжда действията на властите в Минск, като настоява и за международно разследване на шокиращия инцидент с насилствено приземения в столицата на Беларус пътнически самолет и за изясняване на всички обстоятелства около него от страна на Международната организация за гражданска авиация (ICAO). Необходимо е изграждането на изрична международноправна рамка, която да предотвратява допускането на подобни инциденти занапред.

26.05.2021 /10:47

 Мнения

Това стана по Коледа – преди няколко месеца. И появата на изданието – като факт, бе отбелязано в сайта на СБЖ . Съпроводено от разговор с автора. Струва си обаче да се сподели мнение за книгата, след като бъде прочетена внимателно...

21.06.2021 /14:18 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Денят на Европа е от новите ни празници, а всяка следваща година като че ли намалява ентусиазма, с който го приехме.

08.05.2021 /10:05 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 22 гости

Бързи връзки