Начало
 
 

Показват култови ленти за Великата отечествена в клуб „Журналист“

15.06.2021 /12:16 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


С наближаването на 80-годишнината от вероломното нападение на фашистка Германия над Съветския съюз и започването на най-кървавата война през ХХ в. Великата отечествена, все по-често се сещаме за думите: „Никой не е забравен, нищо не е забравено...“ Те като че ли най-подхождат на стартиралата на 14 юни в клуб“Журналист“ в СБЖ Седмицата на руското военно кино.

„Тази година отбелязваме една тъжна годишнина – 80 години от нападението на фашистка Германия над Съветския съюз, което е началото на Великата отечествена война – така започна своето обръщение към уважилите събитието гости председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова. – По този повод решихме да покажем едни от най-хубавите филми на съветското военно кино.“ Тя съобщи и за останалите инициативи, с които ще бъде отбелязана 80-годишнината от началото на Великата отечествена война, като една от тях е, че точно в часа на нападението на Германия над съветския съюз – 3,47 ч. пред паметника на Съветската армия всички, които желаят могат да запалят свещ в памет на събитието.

Преди да бъде показана първата лента от Седмицата на военното съветско кино, изкуствоведката, и филмов критик, Олга Маркова сподели своите впечатления от трийсетото юбилейно издание на един от най-престижните руски кинофестивали „Золотой Витязь“, който се проведе в Крим. Олга Маркова е председател на секцията за документално кино на феста. „Цялата руска история е най-великата страница от световната – каза Олга Маркова. – Най-главоломният потрес на изчезване на милиони хора, на премятане на времена и пространства, а и може би точно всичко това роди уникални творци, които и до ден днешен продължават да държат много високо знамето на кинодокументалистиката, която на времето са записвали фронтовите оператори.“ Маркова сподели, че по време на фестивала на секцията за игрално кино председател е бил Емир Костурица, а тя на тази за документално кино. Кинокритичката разказа, че въпреки изминалите години и днес няма киностудия, която да не е открила неизвестни кадри или личности, участвали във войната и извършили подвизи. Особено голямо впечатление у нея е оставила лентата „Последният адмирал“, за една уникална личност, върху която са извършени седем покушения, но не е допуснала Крим да бъде отдаден на украинците. Както и филмът за едно малко момченце, което по време на Ленинградската блокада бяга от училище, за да помага на отрядите да разчистват труповете на умрелите от глад и студ по улиците на Ленинград. Олга Маркова разказа и за публиката, която въпреки пандемията е пълнела залите до откат, за да се докосне до киноизкуството.

Така с нейния разказа за преживяното по време на „Золотой витязь“ бе дадено началото на кинопанорамата, което сложи култовата лента „На бой отиват само „старци“, чийто режисьор и изпълнител на главната роля е незабравимият Леонид Биков.             

По време на Седмицата на руското военно кино в клуб „Журналист“ ще бъдат показани лентите: "На бой отиват само „старци" (14 юни); "А утрините тук са тихи" (15 юни); "Балада за войника" (16 юни); "Съдбата на човека" (17 юни); "Летят жерави" (18 юни).

        

Сподели в
 

Днес Регионална библиотека „Хр. Смирненски” в Плевен представя изложба, посветена на 120-годишнината от рождението на проф. Илия Бешков.

23.07.2021/10:43

Простихме се с един от най-нетрадиционните и най-разтърсващите руски артисти Пьотр Мамонов. Ковидът не подмина и него и така руското кино осиротя. Но пък Пьотр ще продължава да живее чрез незабравимите си роли, които несамо разтърсваха зрителите,но и оставяха дълбоки следи у тях години след като са се докосвали до неговата гениална игра.

21.07.2021/19:34

Регионалният исторически музей в Хасково е домакин на гостуващата изложба „Ваше благородие, госпожа Чужбина. 100 години бяла емиграция в България“.

21.07.2021/08:01

Христина Комаревска, плевенска поетеса и журналистка, представи в Русе своите стихосбирки „Л. като луна“ и „На един дъх“

19.07.2021/10:23

На 16 юли в министерството на външните работи бе открита представителната изложба, „Аржентина и България: 90 години приятелство” посветена на 90-годишнината от установяването на българо-аржентински дипломатически отношения през 1931 г.

17.07.2021/09:50

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

На 21 юли се навършиха 122 г. от рождението на големия американски писател, шлифовал словото си като дългогодишен военен репортер, Ърнест Хемингуей. По този повод webcafe.bg припомня пъстра броеница от негови сентенции.

22.07.2021 /11:25 | Източник: webcafe.bg

Отдавна в списъка на добрите ми намерения беше включено интервю с известния и обичан от много българи писател и поет Лозан Такев. Е, вече намерението е факт и вие четете какво е отговорил членът на УС на СБЖ на моите питанки за сайта на Съюза.

19.07.2021 /11:41 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Луиза Тахмисян разказва за големия журналист, оглавявал варненския в. „Народно дело”

19.07.2021 /09:16 | Автор: Луиза Тахмисян | Източник: СБЖ

Да си призная рядко гледам прогнозата за времето по телевизиите, но пък се е случвало някои от момичетата или момчетата на времето да ми спрат погледа и вниманието. Такъв беше ЕмилЧолаков, Симеон Матеев от България он Ер,Станислава Цалова… Но една вечер преди няколко години на 3 март в новините по БНТ съобщиха,че колежката им Ева Кикерезова, която казва времето, се снимала с президента Радев. Е, това ме впечатли и реших да видя кое е това момиче.

16.07.2021 /10:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Журналистът Иван Бакалов припомня във Фейсбук групата "Мемоари, майтапи и тъга по журналистиката :)" събития отпреди близо четвърт век - купуването на "24 часа" от ВАЦ, първата журналистическа стачка там, връщането на Валери Найденов начело на вестника, конфликтите му с журналистите и прочутата му фраза за "паметника" и "песъчинките на световния журналистически плаж".

15.07.2021 /09:31 | Автор: Иван Бакалов | Източник: Фейсбук

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

 Акценти и позиции

Наградите в новоучредения от Европейския парламент конкурс за изключително журналистическо постижение на името на убитата известна разследваща журналистка от Малта Дафне Каруана Галиция ще се определят от международно жури, съставено от представители на медиите и гражданското общество в 27-те страни от ЕС. Предложеният от СБЖ български участник е Анна Заркова, главен секретар на СБЖ.

07.07.2021 /12:03

В Деня на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България нека сверим и посоките на българката журналистика по непреходните ориентири на историческите, духовните и моралните ни върхове.

02.06.2021 /10:08

В своя декларация УС на СБЖ остро осъжда действията на властите в Минск, като настоява и за международно разследване на шокиращия инцидент с насилствено приземения в столицата на Беларус пътнически самолет и за изясняване на всички обстоятелства около него от страна на Международната организация за гражданска авиация (ICAO). Необходимо е изграждането на изрична международноправна рамка, която да предотвратява допускането на подобни инциденти занапред.

26.05.2021 /10:47

 Мнения

Това стана по Коледа – преди няколко месеца. И появата на изданието – като факт, бе отбелязано в сайта на СБЖ . Съпроводено от разговор с автора. Струва си обаче да се сподели мнение за книгата, след като бъде прочетена внимателно...

21.06.2021 /14:18 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Денят на Европа е от новите ни празници, а всяка следваща година като че ли намалява ентусиазма, с който го приехме.

08.05.2021 /10:05 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 23 гости

Бързи връзки