Начало
 
 

Н. Пр. Доан Туан Лин за авторката на „Магията Виетнам”: Къдринова е посланик между културите

19.06.2021 /17:47 | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Отляво надясно: Н. Пр. Доан Туан Лин, Н. Пр. Ахмед Ал-Мадбух, Къдринка Къдринова, Н. Пр. Каридад Ямира Куето Милиан, Н. Пр. Алфредо Атанасоф. Снимка: Любо Николов

Журналистката Къдринка Къдринова представи на 17 юни в СБЖ новата си книга „Магията Виетнам”. Дойдоха четирима посланици - на Виетнам, Аржентина, Куба, Палестина, много журналисти, университетски преподаватели, общественици, представители на виетнамската общност у нас, български приятели на Виетнам.

Клуб „Журналист” на СБЖ се оказа тесен да побере всички гости, събрали се на 17 юни т. г. за премиерата на „Магията Виетнам” - новата книга на журналистката Къдринка Къдринова, отговорен редактор на сайта на СБЖ и коментатор на сайта „Барикада”.

Дойдоха много уважавани колеги журналисти, университетски преподаватели, общественици, български приятели на Виетнам, представители на виетнамската общност и др.

Събитието и авторката бяха уважени от присъствието на четирима посланици - Н. Пр. Доан Туан Лин, посланик на Виетнам; Н. Пр. Каридад Ямира Куето Милиан, посланик на Куба; Н. Пр. Ахмед Ал-Мадбух, посланик на Държавата Палестина и доайен на дипломатическия корпус; Н. Пр. Алфредо Атанасоф, посланик на Аржентина. Всички те поздравиха сърдечно Къдринова за новата ѝ книга.

Сред гостите бе и Борис Цветков, председател на Градския съвет на Българския антифашистки съюз в София.

Специални поздравления получи авторката и от вицепрезидентката Илияна Йотова. Те бяха поднесени от нейната сътрудничка и известна журналистка Милена Димитрова.

Към присъстващите се обърна председателката на УС на СБЖ Снежана Тодорова, която сподели радостта си от новата книга и общо от професионалните успехи на Къдринка, с която я свързва не само работата, но и лично приятелство. Тя припомни как още преди много години е препоръчала на виетнамското посолство именно Къдринова като подходящия журналист за организираното по онова време опознавателно пътуване из Виетнам - и така всъщнст е спомогнала за трайното ѝ ангажиране оттогава насам с виетнамската тема.

Къдринова е посещавала Виетнам вече пет пъти - през 2006, 2009, 2010, 2014 и 2017 г., отразявайки важни събития от живота на страната и разказвайки за многобройните български възпитаници там. Тя е авторка на стотици публикации с виетнамска тематика, излизали през годините в различни медии, а също и на книгата „Виетнам - феникс и дракон” (издание на български - 2009 г., издание на английски - 2010 г.).

През 2010 г. Къдринка Къдринова бе удостоена и с виетнамския Орден „Дружба” за журналистическата си работа, свързана с тази страна, като отличието ѝ бе връчено от вицепрезидентката Нгуен Тхи Зоан, която е българска възпитаничка.

Сегашната нова книга на Къдринка „Магията Виетнам” е своеобразно продължение на „Виетнам - феникс и дракон”, но е в почти двоен обем - над 300 страници. Представя обширна панорама на историята и развитието на Виетнам, на двустранните ни отношения и на личните впечатления на авторката, събрани през петте ѝ гостувания в тази вълнуваща страна в Югоизточна Азия. Разказва и за голямото българско съкровище във Виетнам - около 30-те хиляди наши възпитаници там, които са съхранили огромната си обич към нашата страна и са живият мост между народите и страните ни.

„Магията Виетнам" е посветена на няколко важни юбилея, отбелязани през 2020 г. - 70 г. от установяването на дипломатически отношения между България и Виетнам, 45 г. от победата на Виетнам във войната за национално освобождение и обединение против чуждите агресори, 130 г. от рождението на бащата на виетнамската независимост Хо Ши Мин, 75 г. от обявяването на независимостта на Виетнам, 1010 г. от основаването на Ханой.

На премиерата в СБЖ книгата бе представена от д-р Райна Бенева, преподавателка в Центъра за източни езици и култури (ЦИЕК) „Александър Федотов” в Софийския университет „Св. Кл. Охридски”.

Тя поздрави авторката за сериозния ѝ и обемен труд, посветен на Виетнам - страна „със забележителна съвременна динамика, с наистина много бурна история и с богата културна традиция, която е успяла да омагьоса нашата журналистка, писателка и приятелка”.

Райна Бенева посочи, че „Къдринка Къдринова е едно откритие - съмишленик на академичната общност, много добър приятел на ЦИЕК, запленена от магнетичната виетнамска земя, която е намерила място в сърцето ѝ редом с испаноезичния свят.” Бенева припомни, че Къдринова многократно е изнасяла беседи пред студенти от ЦИЕК и ги е „запленявала с финото си познаване на тази страна и нейните хора, на виетнамската реалност, на българо-виетнамските връзки”.

Откроено бе не само съдържанието на книгата „Магията Виетнам” - „богата информация, лични впечатления, безценен снимков материал от петте пътувания до Виетнам”, но и „майсторското журналистическо перо”.

„Авторът успява не само да представи и анализира в дълбочина един огромен фактологичен материал, но и да направи много важни изводи и взаимовръзки, които биха респектирали всеки изследовател. И го прави с един много приятен и лек език, достъпен както за широката публика, така и за научно-образователни цели. Ще ползваме книгата в ЦИЕК,” каза Бенева.

Тя изброи и основните поставени на фокус теми в книгата - самоотвержената борба на Виетнам за независимост, следвоенното възстановяване, „бамбуковият и жилав характер на хората” в тази страна, политиката на обновление „Дой Мъй”, забележителния виетнамски скок в темповете на развитие, който удивлява света. Също така се проследява важната геостратегическа роля, която играе Виетнам в региона си и на международната сцена, всички международни сътрудничества в АСЕАН, АСЕМ, АПЕК, включително с личното отразяване на срещата на върха на АПЕК в Да Нанг през 2017 г.

Райна Бенева отбеляза още: „Наред с тези важни съвременни процеси авторката намира начин да вплете в книгата и цялото богатство на народната и духовната култура, което е забележително. Обърнато е внимание на легенди, митове, вярвания, на не една от историческите личности не само от най-ново време, но и от по-стари епохи. Читателят е разведен от единия край на Дракона (картата на Виетнам по силует напомня дракон - б. р.) до другия, от древния Ханой през артистичните Хой Ан и Хюе до съвременния и бляскав мегаполис Хо Ши Мин, бившия Сайгон. Нищо не е отминато, дори природните забележителности”.

Като „изключителна ценност на този огромен труд” бяха откроени и включените в книгата няколко „много важни интервюта, които говорят в дълбочина за важни политически и икономически процеси, както и за някои горещи казуси като териториалните спорове в Източно море”.

Книгата е дотолкова актуална, че в нея е намерил място и „виетнамският пример в борбата с пандемията от Ковид-19” и умелото справяне на тази страна с това голямо предизвикателство пред цялото човечество.

Райна Бенева подчерта: „Много ценен и особено важен за нас като българи и за нашите виетнамски приятели е фактът, че са проследени личните истории на българи и виетнамци, които градят нашите отношения. Свързаността между хората е водещият катализатор, вярвам, за всички международни дипломатически връзки. За първи път се публикуват такива лични истории, като например на г-жа Хоанг Тхай Лан, която сега е председател на дружеството за приятелство с България в град Хо Ши Мин, или на Стоянка Димитрова, която е от първите ни български студенти във Виетнам и единствен български преводач с виетнамски език. Отразено е мястото, което заемат балгарските лекари, инженери и други специалисти в историята и развитието на Виетнам”.

Обобощавайки, Бенева подчерта, че „книгата е толкова многопластова, колкото е многопластов и самият Виетнам”. За финал тя цитира откъс от заключението на Къдринова в „Магията Виетнам”: „Прегръдката на лотоса и розата е жива и има силата да бъде нещо повече от поетична метафора за миналото. Тя може да е и олицетворение на споделеното ни бъдеще... ако се раздаваме безрезервно и с обич, която винаги се връща стократно в резултатите от всяко усилие, заредено с нея”.

С топли думи към Къдринка Къдринова и присъстващите в Клуб „Журналист” на СБЖ се обърна и Н. Пр. Доан Туан Лин, посланик на Виетнам. Той подчерта, че ще говори за нея като приятел, а не като посланик. И разказа как още в първите седмици на посланическия му мандат у нас една от най-големите изненади за него са били историите, разказани му от Къдринова за нейни журналистически попадения в разкриването на дълбоките връзки между България и Виетнам. При това нейните познания и чувствителност по тези теми били „като на една виетнамка”.

Посланикът подчерта: „Знам, че тя има силни връзки и с редица страни в Латинска Америка, като Куба например. Това показва, че Къдринова е не само добър журналист, но и един истински народен посланик между различни култури. Що се отнася до книгата „Магията Виетнам”, тя бе много добре представена от Райна Бенева. Аз само ще споделя как като читател веднага усетих, че Къдринова я е писала с душата и сърцето си. С душата и сърцето на една българка, която обича Виетнам”.

Н. Пр. Доан Туан Лин заяви още, че книгата ще бъде преведена на виетнамски и ще бъде публикувана във Виетнам.

Къдринова бе поздравена за новата сикнига и от Симеон Димчев, председател на Дружеството за приятелство с Виетнам. Той се обърна към авторката така: „Къдринче, всеки път, когато пишеш, излиза нещо все по-голямо и по-голямо, изпълнено с обич и човещина към нашите приятели във Виетнам. Благодаря ти от името на Управителния съвет на нашето Дружество! Когато тази книга бъде преведена и излезе във Виетнам, ще си я купи всеки един от нашите възпитаници там и ще го покори обичта, с която е написана”.

Димчев отбеляза, че Дружеството за приятелство с Виетнам полага непрестанни усилия, за да заостря вниманието на българските институции и общественост към постиженията на модерен Виетнам и към необходимостта от по-динамично развитие на съвременните ни отношения.

Известният журналист и дипломат Енчо Господинов също взе думата, за да поздрави Къдринова за книгата ѝ и да припомни световни имена в журналистиката, също писали за Виетнам - като „нашия американски колега Питър Арнет, който дълги години беше най-добрият кореспондент на АП, ЮПИ и Си Ен Ен”, „един етичен американски колега, предан на журналистиката”.

Господинов цитира и епизоди от книгата на Арнет „На живо от бойното поле”, свързани с Виетнамската война, посочвайки: „Поучителна книга. Както е поучителна и книгата на Къдринка. Радвам се, че духът на репортерството е жив”.

Енчо припомни още, как навремето в сградата на СБЖ - същата сграда, в която сега е предствяна „Магията Виетнам” - нашият журналистически Съюз е взимал решения да подпомага с велосипеди намиралия се тогава в тежко положение Виетнам...

Той добави: „Някога виетнамски студенти учеха у нас и сигурно са научили нещо полезно, щом страната им сега постига такива успехи. Бих искал и нашите икономисти и политици малко по-сериозно да се замислят какво направи Виетнам през годините и как се превърна в едно от икономическите чудеса на света...”

Силно емоционални думи към Къдринова и всички присъстващи отправи и проф. Нако Стефанов от ЦИЕК „Ал. Федотов” в СУ „Кл. Охридски”. Той поздрави авторката за книгата ѝ, като особено подчерта колко е важно, че е отделила в нея достойно внимание на „човека-символ на Виетнам Хо Ши Мин - една велика личност”.

Проф. Стефанов високо оцени и факта, че книгата обрисува и силата и значението на българо-виетнамската дружба, посочвайки: „Да, ние имаме нужда от тази дружба особено днес, когато България е, бих казал, в една много ниска точка на своето развитие. Примерът на Виетнам и на дългата му и всеотдайна борба за независимост може да бъде много вдъхновяващ. Той показа на цял свят, че даже една неголяма страна може да победи велики сили и да запази своята независимост”.

Къдринка Къдринова благодари на всички изказали се за хубавите думи за книгата и за журналистическата ѝ работа. Тя потвърди, че наистина влага сърце и душа, когато пише за Виетнам и за 30-те хиляди български възпитаници в тази страна, съхранили обичта си към България и вградили своите знания и отдаденост в интелектуалния и ръководния гръбнак на родината си.

Изреди имена на виетнамски приятели, които са ѝ помагали през годините и при нейните пътувания из Виетнам, изразявайки сърдечната си благодарност към тях и възхитата си от непрестанните им усилия за развитие на българо-виетнамското приятелство и сътрудничество. Спомена и изтъкнати виетнамски дейци, някои от тях - български възпитаници, достигнали високи позиции във виетнамското общество, с които се е срещала и интервюирала.

През 2008 г. например Къдринова интервюира тогавашния председател на виетнамското Народно събрание Нгуен Фу Чонг, гостувал в България. От 2011 г. той заема най-висшия пост във Виетнам - генерален секретар на управляващата ВКП.

Къдринова е била приета през 2009 г. в официалната зала за срещи с чуждестранни ръководители в правителствения дворец в Ханой от тогавашния първи вицепремиер Нгуен Шин Хунг, някогашен български възпитаник, когото също е интервюирала. По-късно той става председател на виетнамското Народно събрание.

През 2010 г. тогавашната вицепрезидентка на Виетнам г-жа Нгуен Тхи Зоан, българска възпитаничка, също дава интервю на Къдринова, а след това, при посещението си в България, ѝ връчва виетнамския Орден „Дружба” за журналистическия ѝ принос в отразяване на виетнамската действителност и за книгата ѝ „Виетнам - феникс и дракон”.

В благодарностите си към виетнамски дейци и приятели Къдринова спомена още  външния министър и вицепремиер на Виетнам Фам Бин Мин, връчил ѝ през 2018 г. в София виетнамска журналистическа награда; бившия посланик у нас Фам Куок Бао, издал наскоро своя книга за България; дипломатите До Хай Данг и Нгуен Куок Чунг; журналиста Нгуен Ву Кан; председателката на Дружеството за приятелство с България в град Хо Ши Мин г-жа Хоанг Тхай Лан, която има и покъртителна лична съдба, завинаги свързала я със страната ни; ръководителката на Дружеството за приятелство с България г-жа Ле Тху Ха, единствената жена генерал-лейтенант във виетнамската армия и др.

Къдринова подчерта и благодарността си към, за съжаление, отишлия си завинаги Нго Тиен Зунг, който е бил в ръководсгвото на Асоциацията на виетнамските бизнесмени в България и е изиграл ключова роля в организирането на пътуванията ѝ във Виетнам през 2006 и 2009 г. На премиерата в Клуб "Журналист" бе дъщерята на Зунг - Лин.

Специални благодарности изказа Къдринова към редактора на „Магията Виетнам” - ст.н.с. к.т.н. Бак Кам Тиен, също български възпитаник от Виетнам, пуснал корени в България.

Авторката изрази признателността си и към Стоянка Димитрова, живата история на българо-виетнамските отношения, която присъстваше в залата и чиято лична история е намериля място в книгата.

Поздрави и също дошлата на премиерата известна пианитска Мина Иванова, съучредителка на Дружеството за приятелство с Виетнам, дълбоко свързана и лично, и професионално с Виетнам и цяла Югоизточна Азия.

Къдринова отправи благодарност и към издателство „ПЛАМАР”, с чието лого излиза книгата. То е създадено от колегите Мария Пачкова и Пламен Димитров.

Авторката предложи на събралите се гости и визуална разходка из историята и красотите на Виетнам, показвайки чрез мултимедия на голям екран всички многобройни снимки, влезли в книгата, като разказа накратко и за местата, хората и историите, запечатани на тях.

Разговорите за Виетнам продължиха неформално, на по чаша вино, а много от гостите си направиха и снимки с авторката, облечена по време на цялата презентация с типична виетнамска рокля ао-зай.

Къдринова раздаде многобройни автографи върху книгата си „Магията Виетнам”, като в повечето от тях отправяше и пожелания към читателите също да открият и „на живо” своя Виетнам.

Снимки: Мари Къналян, Любо Николов, Николай Белалов

Сподели в
 

Уродливият образ на жълтата преса, обрисуван още преди повече от век с жлъчен хумор от патриарха на българската литература, е болезнено разпознаваем и днес в част от медийния ни пейзаж. Нека сверим отново професионалните си координати с погледа на класика...

22.09.2021/12:29

„Усмивката/със свойта нишка лека/човека тя привързва към човека.“ Така се пее в една песен на легендарната група „Трамвай № 5“. Песента важи с пълна сила за сутрешния екип на „Денят започва“ в БНТ и най-вече за водещата Христина Христова. Колкото и да си сънен или кисел, не можеш да останеш безразличен щом Хриси със заразяващата си усмивка ти каже: „Добро утро. Първи сме!“

20.09.2021/07:21

На 10 септември от 20:30 ч.в зала „България“ в София световноизвестният руски диригент Валерий Гергиев и солисти на симфоничния оркестър на Мариинския театър (Санкт Петербург, Русия) със Софийската филхармония, ще изнесат Благотворителен концерт в подкрепа на инициативата за изграждане на нов акустичен музикален център в България, който да се превърне в духовен и културен храм за възпитание на поколения млади хора, а също да постави българската столица редом до големите културни центрове на света.

09.09.2021/20:13

На 5 септември се навършват 125 г. от рождението на Сергей Румянцев - ярък поет, работил във в. "Земеделско знаме", съосновател на хумористичното земеделско списание "Див дядо". Отвлечен и убит по време на "белия терор" през 1925 г.

05.09.2021/20:02

Тези дни колегата ни Калин Тодоров заяви, че „Завесата падна“. Това е неговата пета книга от поредицата за това, какво се случва зад завесата по времето на соца, в годините, когато уж се наливаха основите на демокрацията, уж вървяха някакви промени и се стоварваха върху народа, който в последно време в името на шоуто измислени политици започнаха да наричат суверен.

01.09.2021/23:21

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Уродливият образ на жълтата преса, обрисуван още преди повече от век с жлъчен хумор от патриарха на българската литература, е болезнено разпознаваем и днес в част от медийния ни пейзаж. Нека сверим отново професионалните си координати с погледа на класика...

22.09.2021 /12:29 | Източник: anapest.org/vbox7.com

„Усмивката/със свойта нишка лека/човека тя привързва към човека.“ Така се пее в една песен на легендарната група „Трамвай № 5“. Песента важи с пълна сила за сутрешния екип на „Денят започва“ в БНТ и най-вече за водещата Христина Христова. Колкото и да си сънен или кисел, не можеш да останеш безразличен щом Хриси със заразяващата си усмивка ти каже: „Добро утро. Първи сме!“

20.09.2021 /07:21 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

На 10 септември от 20:30 ч.в зала „България“ в София световноизвестният руски диригент Валерий Гергиев и солисти на симфоничния оркестър на Мариинския театър (Санкт Петербург, Русия) със Софийската филхармония, ще изнесат Благотворителен концерт в подкрепа на инициативата за изграждане на нов акустичен музикален център в България, който да се превърне в духовен и културен храм за възпитание на поколения млади хора, а също да постави българската столица редом до големите културни центрове на света.

09.09.2021 /20:13 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

На 5 септември се навършват 125 г. от рождението на Сергей Румянцев - ярък поет, работил във в. "Земеделско знаме", съосновател на хумористичното земеделско списание "Див дядо". Отвлечен и убит по време на "белия терор" през 1925 г.

05.09.2021 /20:02 | Автор: Богомил Колев | Източник: СБЖ/Дума

 Спомени и архиви

Журналистът Иван Бакалов припомня във Фейсбук групата "Мемоари, майтапи и тъга по журналистиката :)" събития отпреди близо четвърт век - купуването на "24 часа" от ВАЦ, първата журналистическа стачка там, връщането на Валери Найденов начело на вестника, конфликтите му с журналистите и прочутата му фраза за "паметника" и "песъчинките на световния журналистически плаж".

15.07.2021 /09:31 | Автор: Иван Бакалов | Източник: Фейсбук

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

 Акценти и позиции

Символно и логично точно на днешния Ден на Независимостта на България отбелязваме и 100-годишнината от отлитането във вечността на патриарха на българската литература Иван Вазов

22.09.2021 /13:06

Днес председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изнесе годишното обръщение за състоянието на Съюза пред членовете на Европейския парламент. В речта си тя подчерта необходимостта от по-добра защита на журналистите, независимостта на медиите и правото на обществото на информация. Обяви и две важни за свободата на медиите и за защитата на журналистите инициативи.

15.09.2021 /15:30

Нека бъдем достойни за завета на легендарния Юлиус Фучик "Хора, обичах ви, бдете!". Именно паметта на Фучик увековечава отбелязваният всеки 8 септември Ден на международната журналистическа солидарност.

08.09.2021 /08:27

 Мнения

Тук е една авторитетна евроделегация, която се надявахме да извади на показ посегателствата срещу честната българска журналистика. Обаче...

23.09.2021 /16:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Как преди три десетилетия демокрацията настъпваше през телевизията и до какви днешни въпроси ни доведе

05.08.2021 /07:45 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 15 гости

Бързи връзки