Доц. Жана Попова: ТВ „Алма матер“ е огромен, публичен ресурс. Проблемът е къде са студентите

03.07.2021 /11:35 | Източник: БНР Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


През 2018 г. се заговори усилено за телевизия „Алма матер“ – студентска телевизия към СУ „Св. Климент Охридски“. Тя има учебни студиа за студенти. Тогава дискутирани бяха както изборът на директор на телевизията, така и един рекламен клип със спорни стилистика и послание. Рекламният клип не беше в съответствие с академичния тон. По-късно Университетът се разграничи от клипа. "Клипът е начало на сюжет", пише проф. Нели Огнянова още тогава.

Скандалът е позабравен от 2018 г. насам, докато в края на май 2021 г. щатовете на 4 души в телевизия „Алма матер" бяха закрити, без да бъдат предупредени. Заваляха отворени писма от режисьори, оператори, сценаристи и монтажисти, започнали журналистическата си кариера в студентската телевизия. Те искат „Да се предприемат незабавни действия за изчистване имиджа на студентската медия. Тя трябва да принадлежи на университетската общност и на студентите".

От Катедра „Радио и телевизия“ във ФЖМК пишат: „С учудване научаваме за решението на Академичния съвет на СУ да съкрати без уведомление за мотивите щата на члена на нашата катедра д-р Петър Айолов като ръководител направление „Глобална мрежа и международни проекти в „Алма матер" телевизия", както и да се закрият всички творчески длъжности в телевизията. Смятаме, че подобни действия са несъвместими с академичната етика".

По какви правила работи телевизия „Алма матер“ и какво е мястото на студентите в нея? БНР пита ректорът на СУ „Св. Климент Охридски“ проф. Атанас Герджиков и Доц. Жана Попова от Катедра „Радио и телевизия“ във ФЖМК.

Проф. Анастас Герджиков коментира:

„Може би най-напред да изясним нещата. Вашите уводни думи оставят слушателите с впечатлението, че става дума за телевизия, която действа и работи. Всъщност телевизия „Алма матер“ никога не е имала собствено излъчване, собствена програма. Тя е учебното студио на Факултета по журналистика и на Университета. В този смисъл не става дума за телевизия, въпреки че би ми се искало тя да се превърне в действаща телевизия."

„Алма матер" има лицензия, дадена от СЕМ, и статут на обществена медия от 2009 г. ?

„За да съществува една телевизия, са необходими сериозни средства – за апаратура, за оборудване, ежегодно трябват средства за производство на програма и те са много сериозни. Успяхме с един общ проект на Университета да осигурим донякъде частично средства за оборудване и то ще бъде закупено през следващите месеци. Но това не решава проблема със средствата за програма и за това трябва да се намери директор, който да може с много малко средства да осигури достатъчно програма – и собствена, и с обмен – за да има такава телевизия."

„На Вашия въпрос защо тогава смятахме, че можем бързо да създадем действаща телевизия и това не стана – отговорът е прост: Тогава сключихме договор с продуцент, който беше готов да осигури финансирането. Наши колеги направиха публичен скандал, че „телевизията се краде, продава, някой ще вземе някакви пари..." Продуцентът след цялата тази негативна реклама просто се отказа. 

Нямаше друга продуцентска къща, която е готова да даде пари, и затова, когато намерихме единствения, който е готов, ние веднага се съгласихме да подпишем договор с него."

Кой кадрува?

„В случая това е ректорът и той назначава и освобождава служителите на Университета. Интересът конкретно към личността на Цветелина Бенчева, административен директор, ме учудва. За да опростим процедурата – аз взех това решение (да бъдат съкратени щатове), тъй като съм работодател. Когато не е телевизия, а учебен център, всички тези дейности губят смисъл. „Ръководител направление "Глобални комуникации и международни проекти" – нужно ли е това на учебно студио?"

Доц. Жана Попова от Катедра „Радио и телевизия“ във ФЖМК, също направи своя коментар в "Мрежата"

Какъв е проблемът

„Учудвам се, че говорим за пари, когато става дума за университетска телевизия. Това, че университетските медии се правят с много пари, е един мит, който е добре най-накрая да прекратим. Показва го миналото (Университетското радио – вече имаме един лош пример). 

Вторият мит, който е добре да развенчаем, е, че това е Учебно студио. Ако е така, в него трябва да има само студенти. Ние имахме (по време на пандемията) само 1 ден от седмицата, когато можем да влизаме там... 

Университетска телевизия, само името, е един огромен ресурс, публичен ресурс. Освен това през последните 3 години бюджетът на телевизията е разпределян по начин, бих казала, непрозрачен. Ако това е Учебно студио, ние имаме нужда да влезем и спокойно да работим в това студио. И тук е големият проблем – къде са студентите?

Не съм казала, че телевизия се прави без пари, казах, че не са нужни външни пари на Университета – това е много важна разлика. Втората важна разлика е, че ако ние искахме да излъчим от нашата катедра директор, щяхме вече да сме го направили. Основният проблем е имиджът на тази телевизия."

 

м.л.

Сподели в
 

Буквално преди дни директорът на БНР Андон Балтаков подаде оставката си пред СЕМ. Медийният регулатор уважи „дълбоко личните причини“, по думите на г-н Балтаков, довели до това решение и прие оставката му. СЕМ назначи и.д. генерален директор, в лицето на г-н Милен Митев, който до този момент беше административен директор на Радиото. В срок от три месеца регулаторът трябва да избере чрез конкурс новия директор на БНР.

08.08.2021/11:58

„Пегас" е един от най-големите съвременни шпионски скандали - засегна и френския президент. Дигиталното проследяване определено крие опасности - но е неизбежно.

05.08.2021/18:13

„В Европейския съюз Унгария е с може би най-хлабавото законодателство по отношение на следенето. Това означава, че всеки тук може да бъде поставен под наблюдение от съображения за националната сигурност. Не е задължително самият ти да представляваш риск за сигурността. Достатъчно е да познаваш някого или някой да говори с теб...

25.07.2021/15:31

„Законът за радиото и телевизията трябва да бъде премислен. Той е не само остарял, но и вреден. Очакваме парламент и да започнат промените, защото ситуацията е наистина нетърпима.“

08.07.2021/16:33

През 2018 г. се заговори усилено за телевизия „Алма матер“ – студентска телевизия към СУ „Св. Климент Охридски“. Тя има учебни студиа за студенти. Тогава дискутирани бяха както изборът на директор на телевизията, така и един рекламен клип със спорни стилистика и послание. Рекламният клип не беше в съответствие с академичния тон. По-късно Университетът се разграничи от клипа. "Клипът е начало на сюжет", пише проф. Нели Огнянова още тогава.

03.07.2021/11:35

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Роден на 31.12.1931 г., но записан в кръщелното на 01.01.1932 г., "за да мине в следващия набор за казармата", както обяснява самият Димитри Иванов - още с това начало в живота си той излиза от всякакви стандарти, за да стигне до днес такива професионални и човешки висини, каквито средният съвременен кръгозор изобщо няма капацитет да фокусира.

11.01.2022 /20:20 | Източник: СБЖ/dimitriivanov.com

През 2022-ра ще се навършат 30 години, откакто загубихме изтъкнатия фотограф Тодор Славчев, запечатал в образи и голяма част от историята на СБЖ. Нека си спомним отново за него и да отдадем дължимото на забележителния му принос във фотографията.

31.12.2021 /19:07 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

Университетска изследователка от Хонконг предлага обширен анализ на приноса за възраждането на журналистиката на фактите от страна на филипинската журналистка и издателка Мария Реса, която тази година бе отличена с Нобелова награда за мир заедно с руския си колега Дмитрий Муратов.

16.12.2021 /16:13 | Автор: Проф. Юен-ин Чан | Източник: gijn.org

Известният френски журналист, писател и интелектуалец с националистически дискурс Ерик Земур обяви официално, че влиза в надпреварата за президент на Франция на изборите догодина и ще се опита да „изсели“ Макрон от Елисейския дворец. Новината обиколи всички световни информационни агенции, след като Земур с летящ старт обяви кандидатурата си.

05.12.2021 /09:39 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

В новия том VII на „Известия на бургаския музей“ е публикувано изследването на журналистката Диана Славчева „Бургаската преса в годините от Освобождението до 1944 г.“

18.01.2022 /13:10 | Източник: СБЖ

Медийната мрежа в област Силистра в миналото е представлявала богата палитра. Понастоящем - скромна, но от сърце

01.10.2021 /19:06 | Автор: Йордан Георгиев, Марин Минев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Второ знаково отстраняване от в. „Дума” на емблематична журналистка в рамките на два дни буди сериозна тревога за нови нива в посегателството над свободата на словото и правата на журналистите в България. Редно е и правителството да се произнесе, защото тревожните действия идват от сила, представена в него.

14.01.2022 /16:16

Апелираме към колегията да се присъедини към петицията в защита на Велиана Христова и към други солидарни действия, с които заедно да отстоим свободата на словото и журналистическите права.

13.01.2022 /15:57

Компетентните органи трябва да реагират незабавно на информацията за заплаха срещу главния редактор на BIRD Атанас Чобанов. В световен мащаб острата реакция срещу посегателства над журналисти също е мерило за демокрацията – от погромите срещу медии в Казахстан до разправата с разобличителя от „Уикилийкс” Джулиан Асандж

10.01.2022 /08:57

 Мнения

„Чистката” във в. „Дума” е опасен симптом и за правата на журналистите, и за обществената търпимост към посегателства срещу критични гласове.

19.01.2022 /12:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Такава ни е съдбата – да бъдем глашатаи на истината. Няма да сме журналисти, ако търсим нещо друго в професията и в живота. А те ни поставят пред изпитания...

26.12.2021 /16:00 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 25 гости

Бързи връзки