В Баку бистриха разпространението на фалшивите новини

27.07.2021 /13:56 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ/СЖР Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Тимуп Шафир

В столицата на Азербайджан се проведоха майсторски класове на тема „Технология на фактчекинга на съвременната журналистика ", включени в проекта на SputnikPro.

Професионалният журналист в съвременния свят, предвид скоростта на разпространението на новини, включително и на фалшиви, трябва да се съмнява във всичко, каза вицепрезидентът на МФЖ и ръководител на Международния отдел на СЖР Тимур Шафир, по време на срещата си с журналисти. Според него на първо място трябва да се разбере, че фалшивите новини не са ново явление, но днес разликата е, че те се възприемат като истина от голяма част от обществото, само защото са разпространени от медиите. "Причините за разпространението на фалшивите новини са различни – е на мнение Тимур Шафир. - Това е от глупост, мързел, невежество както на журналистите, така и на тези, които ги четат. Другото е някакъв вид комерсиални интереси. Най-често фейкнюз се срещат в политически план, а много често целта им е да провокират.“ Той сподели пред участниците в майсторския клас, че си струва да си припомняме изреченото от чешкия журналист Юлиус Фучик да бъдем бдителни. Според Шафир професионалният журналист трябва да се съмнява във всичко и да обръща внимание на всякакви подозрителни моменти, като често срещаните нелогични информации, тяхното налагащо се представяне, а и липсата на източник,което говори,че това са фалшиви новини. В същото време той призова журналистите бъдат отговорни при обработката на информацията и да се опитат да не разпространяват фалшиви новини, колкото и да ги убеждават,че те са много важни. Тимур Шафир препоръча да се използва различен инструментариум за проверка на фактите, било то същите официални сайтове или различни средства за откриване на източника на различни снимки и видеоклипове, налични в Интернет. „Дори такава дреболия като датата на новината може да извади всичко на светло – каза вицепрезидентът на МФЖ. – И още нещо си струва да се помни, че днес има достатъчно възможности за разпространение и на стари новини: можете да публикувате всичко в социалните мрежи много пъти."

За това как се заработват много пари на базата на фейкновините стана дума по време на втория майсторски клас,чиято тема беше  "За фалшивите новини красиво и интересно",който се състоя в рамките на проекта SputnikPro в Баку. Водещи бяха Наталия Шашина и Артьом Буфтяк от анти-фейковия подкаст "Не вярвам!"на РИА „Новости“. Те говориха за разпространяваните много теории на конспирацията и фалшиви новини, свързани с най-важната тема на нашата действителност в момента, а именно пандемията на коронавируса, както и за ролята на т. нар. телеграм канали в разпространението на фалшиви новини. Лекторите подчертаха,че именно телеграм каналите играят специална роля за разпространението на фалшивите новини. На определен етап в Русия анонимните телеграм канали „се превърнаха в своеобразен бич“, отбеляза Шашина. По време на майсторския клас бяха анализирани психологическите и емоционалните компоненти при разпространението на фалшивите новини.

Проектът SputnikPro вече се е провел в 13 страни по света. От март 2018 г. в него са участвали повече от две хиляди журналисти и медийни мениджъри, PR специалисти и служители в пресслужбите, блогъри и студенти от специализирани области.

Сподели в
 

Българската редакция на Радио Китай изпрати подробни разяснения за желаещите да се включат в конкурса

21.09.2021/10:25

Над 100 афганистански журналисти призоваха международната общност да защитава активно свободата на словото в Афганистан, предаде ДПА.

20.09.2021/08:17

Препоръката на Еврокомисията за осигуряване на безопасност за журналистите, представена от зам.-председателката на ЕК Вера Йоурова, е приветствана от Европейската федерация на журналистите, която обаче призовава и за въвеждане на механизъм за цялостно наблюдение над действията на държавите-членки на ЕС по тази тема.

18.09.2021/10:08

На 21 и 22 септември ще се проведе второто онлайн издание на инициативата на Асоциацията на европейските журналисти-Испания "Разговори за Европа", чиято цел е да се дискутират важни за всички жители на ЕС теми в контекста на Конференцията за бъдещето на Европа.

17.09.2021/16:50

Темата за безопасността и свободата на журналистите в ЕС става неизменна част от годишния доклад за върховенството на закона, който се изготвя от Европейската комисия. ЕК прикани медиите да представят проекти за свободата на медиите и разследващата журналистика, които ще бъдат финансирани с близо 4 милиона евро.

16.09.2021/14:13

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

„Усмивката/със свойта нишка лека/човека тя привързва към човека.“ Така се пее в една песен на легендарната група „Трамвай № 5“. Песента важи с пълна сила за сутрешния екип на „Денят започва“ в БНТ и най-вече за водещата Христина Христова. Колкото и да си сънен или кисел, не можеш да останеш безразличен щом Хриси със заразяващата си усмивка ти каже: „Добро утро. Първи сме!“

20.09.2021 /07:21 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

На 10 септември от 20:30 ч.в зала „България“ в София световноизвестният руски диригент Валерий Гергиев и солисти на симфоничния оркестър на Мариинския театър (Санкт Петербург, Русия) със Софийската филхармония, ще изнесат Благотворителен концерт в подкрепа на инициативата за изграждане на нов акустичен музикален център в България, който да се превърне в духовен и културен храм за възпитание на поколения млади хора, а също да постави българската столица редом до големите културни центрове на света.

09.09.2021 /20:13 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

На 5 септември се навършват 125 г. от рождението на Сергей Румянцев - ярък поет, работил във в. "Земеделско знаме", съосновател на хумористичното земеделско списание "Див дядо". Отвлечен и убит по време на "белия терор" през 1925 г.

05.09.2021 /20:02 | Автор: Богомил Колев | Източник: СБЖ/Дума

Тези дни колегата ни Калин Тодоров заяви, че „Завесата падна“. Това е неговата пета книга от поредицата за това, какво се случва зад завесата по времето на соца, в годините, когато уж се наливаха основите на демокрацията, уж вървяха някакви промени и се стоварваха върху народа, който в последно време в името на шоуто измислени политици започнаха да наричат суверен.

01.09.2021 /23:21 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Журналистът Иван Бакалов припомня във Фейсбук групата "Мемоари, майтапи и тъга по журналистиката :)" събития отпреди близо четвърт век - купуването на "24 часа" от ВАЦ, първата журналистическа стачка там, връщането на Валери Найденов начело на вестника, конфликтите му с журналистите и прочутата му фраза за "паметника" и "песъчинките на световния журналистически плаж".

15.07.2021 /09:31 | Автор: Иван Бакалов | Източник: Фейсбук

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

 Акценти и позиции

Днес председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изнесе годишното обръщение за състоянието на Съюза пред членовете на Европейския парламент. В речта си тя подчерта необходимостта от по-добра защита на журналистите, независимостта на медиите и правото на обществото на информация. Обяви и две важни за свободата на медиите и за защитата на журналистите инициативи.

15.09.2021 /15:30

Нека бъдем достойни за завета на легендарния Юлиус Фучик "Хора, обичах ви, бдете!". Именно паметта на Фучик увековечава отбелязваният всеки 8 септември Ден на международната журналистическа солидарност.

08.09.2021 /08:27

Поздравявайки колегията с празника на Съединението, председателят на СБЖ Снежана Тодорова апелира към журналистическата гилдия непрестанно и гръмко да напомня на политическата класа, че родината ни се е развивала успешно, само когато наистина сме били единни и увлечени от високи, етични и достойни цели.

06.09.2021 /08:35

 Мнения

Как преди три десетилетия демокрацията настъпваше през телевизията и до какви днешни въпроси ни доведе

05.08.2021 /07:45 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Това стана по Коледа – преди няколко месеца. И появата на изданието – като факт, бе отбелязано в сайта на СБЖ . Съпроводено от разговор с автора. Струва си обаче да се сподели мнение за книгата, след като бъде прочетена внимателно...

21.06.2021 /14:18 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 18 гости

Бързи връзки