Борбата с дезинформацията преминава през медийната грамотност

30.07.2021 /17:39 | Източник: БТА Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Атаките срещу гражданските активисти и журналисти са безбройни. Не става въпрос само за пропаганда на омраза от страна на определена група, очевидно е, че става въпрос за пропагандна машина, която стои зад дългогодишни нападки срещу представители на гражданското общество.

Цел на атаката са най-често онези граждани, които всеки ден са видими и влиятелни, заяви председателят на (неправителствената организация) ЦИВИЛ Джабир Дерала на регионална конференция на тема "Атаки срещу демокрацията и човешките права: Гражданските организации в подкрепа на обществата от Западните Балкани, които са изправени пред дезинформации, език на омразата и хибридни нападения", организирана от ЦИВИЛ, съобщи специално за БТА агенция МИА.


В конференцията, разделена на два панела, участваха експерти и представители на медиите и гражданското общество от страните от Западните Балкани и от Германия.

По време на дискусията участниците споделиха своите знания, становища и опит на европейско и регионално ниво за най-честите причини и източници на дезинформация, реч на омразата, хибридни атаки и как институциите и обществото реагират на тези въпроси.

Волфганг Ресман, генерален директор на ОК ТВ в Лудвигсхафен, Германия и председател на Федералната асоциация на обществените медии в своето обръщение посочи, че и Европейският съюз е изправен пред няколко проблема.
Имаме десните популисти и националисти в Полша и Словения, също така националистическите сили в Хърватия. Всички те работят заедно против демократичната структура на ЕС, заяви Ресман.

Астрит Истрефи от Балканския форум изтъкна, че е доказано, че пропагандата, дезинформациите и фалшивите новини имат голямо влияние върху изборите, референдумите, мира, процесите на интеграция в ЕС, както и към пандемията от коронавирус и ваксинацията. Истрефи посочи, че главният фокус е насочен към
това как (хората) да бъдат по-внимателни и да се противопоставят на заплахите. Той казва, че е необходимо да научим много едни от други и от ежедневните примери.

Според Абит Хоя от университета Агдер главна цел на фалшивите новини е да се намали доверието в истинските новини за половите въпроси, миграцията, пандемията, ваксините и тяхната ефикасност.

Когато демократите ползват свои правни инструменти за ограничаване на свободата на изразяване, качеството на демокрацията изцяло зависи от качеството на журналистиката, казва Хоя.

Ненад Шебек, журналист и медиен експерт, в своето обръщение на конференцията изтъкна, са необходими шест неща, които трябва да се предприемат с цел да се противопоставим на заплахите. Като главни точки той подчерта медийната грамотност и подкрепата за независимите медии.

Докато медийната грамотност е на ниско ниво, не е странно, че хората ще приемат фалшивите новини, няма да разпознават фалшивите граждански общества, няма да разпознават фалшивите медии, добави Шебек. (Няма) да различават истинската новина от фалшивата, добави Шебек.

Сред останалите участници в конференцията обръщения направиха Амина Шуркович, Тияна Цветичанин, Амина Шемсович, Ерьон Цурай, Боян Кордалов, Мерсиха Смаилович и Владимир Георгиевски.

Регионалната конференция, която организира ЦИВИЛ заедно с Балканския форум и членките на Платформата за гражданско общество, за демокрация и човешки права, е първата от серията събития, които ще бъдат организирани от страна на членките на Платформата за гражданско общество (ПГО) до края на тази година.

 

 

м.л.

Сподели в
 

Препоръката на Еврокомисията за осигуряване на безопасност за журналистите, представена от зам.-председателката на ЕК Вера Йоурова, е приветствана от Европейската федерация на журналистите, която обаче призовава и за въвеждане на механизъм за цялостно наблюдение над действията на държавите-членки на ЕС по тази тема.

18.09.2021/10:08

На 21 и 22 септември ще се проведе второто онлайн издание на инициативата на Асоциацията на европейските журналисти-Испания "Разговори за Европа", чиято цел е да се дискутират важни за всички жители на ЕС теми в контекста на Конференцията за бъдещето на Европа.

17.09.2021/16:50

Темата за безопасността и свободата на журналистите в ЕС става неизменна част от годишния доклад за върховенството на закона, който се изготвя от Европейската комисия. ЕК прикани медиите да представят проекти за свободата на медиите и разследващата журналистика, които ще бъдат финансирани с близо 4 милиона евро.

16.09.2021/14:13

Двудневен журналистически протест в Карачи изрази възмущението на колегията от придаването на правомощия за регулиране на всички медии на Пакистанския орган за развитие на медиите (PMDA), като 12-те му членове ще бъдат назначавани пряко от правителството.

15.09.2021/10:03

Повече от 150 медийни организации са били закрити в общо 20 афганистански провинции само за месец от идването на власт на талибаните, сочат статистики на неправителствени организации в областта на медиите.

14.09.2021/12:31

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

На 10 септември от 20:30 ч.в зала „България“ в София световноизвестният руски диригент Валерий Гергиев и солисти на симфоничния оркестър на Мариинския театър (Санкт Петербург, Русия) със Софийската филхармония, ще изнесат Благотворителен концерт в подкрепа на инициативата за изграждане на нов акустичен музикален център в България, който да се превърне в духовен и културен храм за възпитание на поколения млади хора, а също да постави българската столица редом до големите културни центрове на света.

09.09.2021 /20:13 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

На 5 септември се навършват 125 г. от рождението на Сергей Румянцев - ярък поет, работил във в. "Земеделско знаме", съосновател на хумористичното земеделско списание "Див дядо". Отвлечен и убит по време на "белия терор" през 1925 г.

05.09.2021 /20:02 | Автор: Богомил Колев | Източник: СБЖ/Дума

Тези дни колегата ни Калин Тодоров заяви, че „Завесата падна“. Това е неговата пета книга от поредицата за това, какво се случва зад завесата по времето на соца, в годините, когато уж се наливаха основите на демокрацията, уж вървяха някакви промени и се стоварваха върху народа, който в последно време в името на шоуто измислени политици започнаха да наричат суверен.

01.09.2021 /23:21 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

С юбилеен сборник разкази и фейлетони си припомняме някои от най-ярките и все така актуални произведения на писателя

27.08.2021 /09:15 | Автор: Диана Юсколова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Журналистът Иван Бакалов припомня във Фейсбук групата "Мемоари, майтапи и тъга по журналистиката :)" събития отпреди близо четвърт век - купуването на "24 часа" от ВАЦ, първата журналистическа стачка там, връщането на Валери Найденов начело на вестника, конфликтите му с журналистите и прочутата му фраза за "паметника" и "песъчинките на световния журналистически плаж".

15.07.2021 /09:31 | Автор: Иван Бакалов | Източник: Фейсбук

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

 Акценти и позиции

Днес председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изнесе годишното обръщение за състоянието на Съюза пред членовете на Европейския парламент. В речта си тя подчерта необходимостта от по-добра защита на журналистите, независимостта на медиите и правото на обществото на информация. Обяви и две важни за свободата на медиите и за защитата на журналистите инициативи.

15.09.2021 /15:30

Нека бъдем достойни за завета на легендарния Юлиус Фучик "Хора, обичах ви, бдете!". Именно паметта на Фучик увековечава отбелязваният всеки 8 септември Ден на международната журналистическа солидарност.

08.09.2021 /08:27

Поздравявайки колегията с празника на Съединението, председателят на СБЖ Снежана Тодорова апелира към журналистическата гилдия непрестанно и гръмко да напомня на политическата класа, че родината ни се е развивала успешно, само когато наистина сме били единни и увлечени от високи, етични и достойни цели.

06.09.2021 /08:35

 Мнения

Как преди три десетилетия демокрацията настъпваше през телевизията и до какви днешни въпроси ни доведе

05.08.2021 /07:45 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Това стана по Коледа – преди няколко месеца. И появата на изданието – като факт, бе отбелязано в сайта на СБЖ . Съпроводено от разговор с автора. Струва си обаче да се сподели мнение за книгата, след като бъде прочетена внимателно...

21.06.2021 /14:18 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 19 гости

Бързи връзки