Начало
 
 

Минаха години...

05.08.2021 /07:45 | Автор : Лозан Такев | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Лозан Такев

Как преди три десетилетия демокрацията настъпваше през телевизията и до какви днешни въпроси ни доведе

Минаха  години, без да те забравя аз... Минаха  години. Тридесет .

Преди тридесет години бях главен  редактор  на „Детски и  младежки предавания”. Преди тридесет години Асен  Агов ме помоли да напусна работното си място на „Сан Стефано” 29 .

За мен беше „ходатайствал” по  думите  му Стоян Михайлов, член на Секретариата на ЦК на БКП, а за него - членът на Политбюро Димитър Стоянов... И той  остана. Остана да каже  пръв от екрана „Добър вечер, дами и  господа”. И да уволнява номенклатурните кадри...

Той беше „борец” за нови  правила, да има  мандатност във властта, а после, след постоянно присъствие в българския  парламент, се пенсионира в Народното събрание, където съединението правеше силата и стажа на някои... Там сега за шести  път се закле личният лекар на Бойко  Борисов, наричан още Лъчо  Мозъка, когото разследват и за пране на пари... Но в парламента  има и други рекордьори след тридесет години демокрация и преход - по осем и девет мандата са все несменяеми законотворци...

След тридесет  години преход у нас перачите на парите не намаляват, както не намаляват и българските берачи по чуждите градини в света... А връзката между дневния ред на политиците и дневния ред на избирателите се губи мандатно ...

След тридесет години надеждата умира последна. Все се надяваме да стане чудо. И питаме упорито „Има ли такъв народ?” , щом „няма  такава  държава”... И се прокрадва съмнението дали е прав Петко Рачов Славейков за  мършата...

Преди тридесет години работех в Българската  национална телевизия. Тогава тя не беше „национална” , беше само Българска телевизия. И сред телевизионерите бяха Иван Славков, Георги Стоянов, Стефан Тихчев, Александър Йосифов, Марко  Семов, Кеворк Кеворкян, Димитри  Иванов, Бригита Чолакова, Таня  Димитрова, Кирил Василев, Лальо Димитров, Любомир Павлов, Николай  Конакчиев, Любомир Коларов, Явор Цаков, Васил Марков, Красимир Друмев, Георги Стойчев, Александър Бешков, Христо Цачев и т.н.

Телевизия правеха Хачо Баяджиев, Младен Младенов, Нено  Цонзоров, Димитър Шарков, Нушка Григорова, Стефан Мушатов, Теофана Преславска, Милен Гетов, Алберт Анжел, Иванка  Антонова, Магда Каменова. Преди тридесет години в телевизията  работеха Кирил Писарски, Гълъбина Остоич, Диляна Грозданова, Иван Константинов, Найден Андреев, Анахид Цонева, Александър Авджиев, Димитър Цонев, Никола  Филипов, Петя Йорданова, Румен Николов.

Преди тридесет години на един програмен съвет похвалих изявите и ораторските способности на един протестиращ тогава студентски деец - Емил Кошлуков. И си позволих да предложа такова момче да влезе в телевизионните екипи, в редакциите и студията, а Иван Гарелов в негов стил възрази: „Той иска  да управлява държавата, а ти ще му предлагаш телевизия !?” И  мистър „Панорама” се оказа прав и далновиден...

Преди  тридесет  години писателят и публицистът Марко Семов разговаря с американски турист за демокрацията и на въпроса как става английската трева, получил отговора: „Садиш, поливаш и косиш, и пак косиш и поливаш...Поне стотина години.”

Сега, след тридесет години, отново се убеждавам, че тридесет години явно не са достатъчни нито за английската трева, нито   за българската демокрация...

Сподели в
 

Размисли по повод два телевизионни концерта в празничните дни.

26.04.2022/15:08

Министерството на културата отказа да подпомогне с 2000 лв. издаването на сборник с лирика на поета, написал „Една българска роза”, по повод неговата 95-годишнина, защото там не са чували за него.

19.04.2022/20:09

Свободата роди „Дума“, а свободата е състояние на духа и словото се ражда от сърцето. „Ако то спре да тупти, ако Духът залинее, никакви байпаси не могат да спасят и левия вестник, и самата БСП“. Казал го е Стефан Продев.

06.04.2022/12:55

Кой ли не нахлу къде ли не, а ненавистта и омразата нахлуха трайно в личните ни съкровени пространства.

17.03.2022/18:15

Всички, които поднасят новини, които пишат, които правят филми и коментират събитията, трябва да мислят и за близките си, за майките и бащите си, за децата си и да ги предпазват, да ги опазват, защото може би това са техните последните мигове на този бял свят, който политиците и държавниците не успяха да съхранят за мирно и спокойто съжителстване!

15.03.2022/17:58

 Представяме ви

Протести избухнаха в Сантяго, след като на 12 май почина Франсиска Сандовал, работила за известна алтернативна телевизия. Тя бе простреляна в лицето, докато отразяваше избухнали безредици след Първомайската демонстрация в чилийската столица. Ранени бяха още двама журналисти от същата медия. Подозренията са, че стрелялият е дребен мафиот, свързан с карабинерите – репресивна структура, която новият президент Габриел Борич така и не реформира.

15.05.2022 /12:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Известният британски журналист и познавач на Близкия изток Джонатан Кук анализира в Middle East Eye убийството на палестинската журналистка Ширин Абу Акле и привежда още случаи на разправа на Израел с журналисти.

15.05.2022 /10:57 | Източник: middleeasteye.net/baricada.org

„Защо лаят краставите магарета“ е новата книга на журналиста и публицист Калин Тодоров. След като поредицата му „Зад завесата на соца“, „Зад завесата на прехода“, „Зад завесата на демокрацията“, „Зад завесата. Големия брат“ и накрая „Завесата падна“ вдигнаха голям шум и предизвикаха читателския интерес, те дълго време оглавяваха и класациите за най-продавани и най-известни книги.

28.04.2022 /07:48 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Времето лети, и това го доказва и четвъртвековния юбилей на едно от най-гледаните предавания на телевизията майка „Животът е вкусен“, чийто водещ е вечно усмихнатият и пълен с енергия Ути Бъчваров. Да не повярва човек, че като едно щракване с пръсти се навъртяха тези 25 лета, които доказват, че и днес зрителите обичат и гледат това първо кулинарно предаване в телевизионния български ефир.

25.04.2022 /23:19 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Изданието тръгва като "ежедневен работнически вестник" на 5 май 1912 г.

05.05.2022 /16:17 | Източник: СБЖ

В новия том VII на „Известия на бургаския музей“ е публикувано изследването на журналистката Диана Славчева „Бургаската преса в годините от Освобождението до 1944 г.“

18.01.2022 /13:10 | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

СБЖ изразява възмущение и осъжда бруталните убийства на четири журналистки в рмките на четири дни в три различни страни. Съболезнования и солидарност за близките и колегите на убитите Йесения Мойинедо, Шейла Хоана Гарсия, Ширин Абу Акле, Франсиска Сандовал, както и на всички журналисти, станали жертви на жестоки разправи където и да е по света. Посегателството срещу всеки един колега е посегателство срещу всеки от нас.

15.05.2022 /12:40

Какви размисли буди новият доклад на „Репортери без граници” с внезапното скачане на България с 21 позиции нагоре по медийна свобода и докъде стигнахме след миналогодишната декларация „Виндхук+30”?

03.05.2022 /16:03

Нека и на този 1 май отново да надигнем глас в защита на труда и на правата на журналистите, на всички трудови хора. Нашата обща солидарност е двигател на демокрацията и напредъка, които обаче са невъзможни без мир. Да обединим усилията си, за да върнем диалога и отстояването на мира като висша ценност и в нашето общество, и в света.

01.05.2022 /09:30

 Мнения

Размисли по повод два телевизионни концерта в празничните дни.

26.04.2022 /15:08 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Министерството на културата отказа да подпомогне с 2000 лв. издаването на сборник с лирика на поета, написал „Една българска роза”, по повод неговата 95-годишнина, защото там не са чували за него.

19.04.2022 /20:09 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 23 гости

Бързи връзки