Предизвикателствата пред СЕМ, БНР и избора на нов генерален директор

08.08.2021 /11:58 | Източник: БНР Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Снимка: Ани Петрова

Буквално преди дни директорът на БНР Андон Балтаков подаде оставката си пред СЕМ. Медийният регулатор уважи „дълбоко личните причини“, по думите на г-н Балтаков, довели до това решение и прие оставката му. СЕМ назначи и.д. генерален директор, в лицето на г-н Милен Митев, който до този момент беше административен директор на Радиото. В срок от три месеца регулаторът трябва да избере чрез конкурс новия директор на БНР.

На 5 август СЕМ получи отчета на г-н Андон Балтаков за периода 1 януари – 31 юли 2021 година, който е под мотото: „Стабилност, новаторство растеж“. На 6 август в. „Дневник“ публикува интервю с г-н Андон Балтаков , в което той обяснява трите основни фактора, довели до неговото решени. Първият е свързан с личната му сигурност, втория – с опитите, от няколко месеца, за саботаж на работата му, а третия – с липсата на професионална подкрепа на журналистическата гилдия в България за работата, която върши.

Доц. дн Вяра Ангелова и доц. д-р Жана Попова от СУ "Св. Кл. Охридски" коментират в „Мрежата“ случилото се в БНР и предизвикателствата, пред което е изправено Радиото, впрочем наречено от г-н Балтаков в последното му писмо до екипа „могъща институция“.

БНР като опозиционна медия

Вяра Ангелова: „Рано е да направим някаква равносметка за периода на управление на г-н Балтаков. Интервюто му показва редица обиди за липсващи подкрепи както, разбирам, и вътре в самото радио, така и от гилдията отвън, но той започна силно и с мощна заявка за промени на няколко фронта. Бих казала, че той беше наясно, че ще управлява заедно с наследения УС на БНР, което не беше неговият екип от самото начало. Но е сложно да оценим това управление по две основни причини – както външни, така и вътрешни. Да не забравяме, че през тази година и нещо управлението на г-н Балтаков бе белязано от коронакризата, която се отрази изключително и върху радиото. Това е важна и голяма първа външна причина. Няма как да не я споменем. 

Втората голяма външна причина, според мен, е цялостното положение на обществените медии в Европа. Това не е само български феномен и тази криза на обществените оператори е свързана с…, чудя се как да употребя по-меко думата „нагло“, но да кажем, с повсеместното навлизане на комерсиалното, което отхапва все по-големи парчета от обществените интереси и съответно навлиза в обществените медии, на нещо, срещу което вярвам и като слушател, и като изследовател на радиото, БНР се съпротивлява, за разлика от другата ни обществена медия. Вътрешната причина, на първо място, е политическото наследство, което г-н Балтаков получи и то беше свързано, само до преди няколко месеца, с демонстративния отказ на политическия елит да забелязва Българското национално радио и като гостуващи гласове, и като коментари, и съответно принудително го превръщаше, така да се каже, в опозиционна медия./…/. Да не забравяме и икономическото наследство. Няма какво да се лъжем, че съкратените бюджети, които политиците осигуриха на радиото, бяха много голям удар и нещо, с което непредвидено трябваше в крачка да се справи директорът. Трябва да споменем и СЕМ, който не успя до осигури помощ, ако щете, достатъчно ефективна, за натиск върху необходимите политически лидери, за приемане на нов закон за радиото и телевизията.“

Държавата като владетел

Жана Попова: „През 2017 година издадохме с доц. Ангелова един сборник с интервюта на директорите на двете обществени медии до 2015 г. „БНР и БНТ между държавата и обществото“. За съжаление наблюдаваме и днес повтарящи се тенденции. Към казаното от Вяра ще добавя, че за съжаление в Централна Европа и вече и на Изток се наблюдава тенденцията държавата все повече да се връща като владетел в обществените медии. Вижте Полша, Унгария…  т.е. от една страна, наблюдаваме комерсиализирането на пазара, от друга страна, имаме много мощното желание на лидерите да включат държавата като управляващ.

Мисля, че интервюто на г-н Балтаков дава два много ясни сигнала. Първият е, че моделът на управление на директорите не се променя и това е нещо, което за съжаление трябва да констатираме. Надявам се да се променя моделът на управление на журналистите. Много по-важно е какво става с журналистите в един такъв междинен етап, защото сега отново БНР ще влезе в същия цикъл с и.д. директор, нещо, което, знаете, БНТ преживя, когато в рамките на една година беше увеличен мандатът на Вяра Анкова и това е време, в което, поне по мои наблюдения, се извършват доста от сделките например, които са необходими на определени кръгове в двете обществени медии, политическите интереси да бъдат натъкмени през този преходен период, още повече, че имаме и смяна на политическото статукво в България. Тъй че е интересно какво ще видим.“

Имаше ли подкрепа за генералния директор на БНР

Жана Попова: „Мисля си за третия показател, който изтъква г-н Балтаков за своята оставка – нямал бил подкрепа от журналистите. Веднага казвам, че това не е вярно. Може би г-н Балтаков не е усещал тази подкрепа в размера, в който той си е я представял, т.е. има разминаване между усещането и действителността. Това беше един от най-подкрепяните директори, а особено когато се случиха два важни момента – първият беше когато ГЕРБ в последния ден на парламента внесе проектозакон, който най-накрая би уредил как да се финансират обществените медии. Лично аз изразих подкрепата си, много мои колеги изразиха подкрепата си, имаше подкрепа от журналистическата гилдия. Не е вярно, че той не е бил забелязван в неговите действия, освен това в мига, в който беше намален бюджетът на БНР и управляващата партия не забеляза неговия протест, но въпреки всичко това, дори в този момент, съществуващите журналистически организации и сдружавания, макар и не на официален принцип, изразиха подкрепата си за неговия протест. Така че тук той не е прав.“

Вяра Ангелова: „Може би е прав в това, че журналистите в България са много разделени, демотивирани, разкупени, разграбени в буквалния смисъл на думата и в този смисъл голяма част от тях търсеха как да го уязвят, а не как да го подкрепят. Но имаше подкрепа и отвън. Само преди няколко месеца, да си спомним, че това е единственият директор, около когото се събраха работещите в БНР, а в ефира на програмите звучеше Let It Bе в знак на подкрепа именно на директора. Друга такава подкрепа към директор в историята на Радиото няма."

 

 

м.л.

Сподели в
 

Буквално преди дни директорът на БНР Андон Балтаков подаде оставката си пред СЕМ. Медийният регулатор уважи „дълбоко личните причини“, по думите на г-н Балтаков, довели до това решение и прие оставката му. СЕМ назначи и.д. генерален директор, в лицето на г-н Милен Митев, който до този момент беше административен директор на Радиото. В срок от три месеца регулаторът трябва да избере чрез конкурс новия директор на БНР.

08.08.2021/11:58

„Пегас" е един от най-големите съвременни шпионски скандали - засегна и френския президент. Дигиталното проследяване определено крие опасности - но е неизбежно.

05.08.2021/18:13

„В Европейския съюз Унгария е с може би най-хлабавото законодателство по отношение на следенето. Това означава, че всеки тук може да бъде поставен под наблюдение от съображения за националната сигурност. Не е задължително самият ти да представляваш риск за сигурността. Достатъчно е да познаваш някого или някой да говори с теб...

25.07.2021/15:31

„Законът за радиото и телевизията трябва да бъде премислен. Той е не само остарял, но и вреден. Очакваме парламент и да започнат промените, защото ситуацията е наистина нетърпима.“

08.07.2021/16:33

През 2018 г. се заговори усилено за телевизия „Алма матер“ – студентска телевизия към СУ „Св. Климент Охридски“. Тя има учебни студиа за студенти. Тогава дискутирани бяха както изборът на директор на телевизията, така и един рекламен клип със спорни стилистика и послание. Рекламният клип не беше в съответствие с академичния тон. По-късно Университетът се разграничи от клипа. "Клипът е начало на сюжет", пише проф. Нели Огнянова още тогава.

03.07.2021/11:35

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Роден на 31.12.1931 г., но записан в кръщелното на 01.01.1932 г., "за да мине в следващия набор за казармата", както обяснява самият Димитри Иванов - още с това начало в живота си той излиза от всякакви стандарти, за да стигне до днес такива професионални и човешки висини, каквито средният съвременен кръгозор изобщо няма капацитет да фокусира.

11.01.2022 /20:20 | Източник: СБЖ/dimitriivanov.com

През 2022-ра ще се навършат 30 години, откакто загубихме изтъкнатия фотограф Тодор Славчев, запечатал в образи и голяма част от историята на СБЖ. Нека си спомним отново за него и да отдадем дължимото на забележителния му принос във фотографията.

31.12.2021 /19:07 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

Университетска изследователка от Хонконг предлага обширен анализ на приноса за възраждането на журналистиката на фактите от страна на филипинската журналистка и издателка Мария Реса, която тази година бе отличена с Нобелова награда за мир заедно с руския си колега Дмитрий Муратов.

16.12.2021 /16:13 | Автор: Проф. Юен-ин Чан | Източник: gijn.org

Известният френски журналист, писател и интелектуалец с националистически дискурс Ерик Земур обяви официално, че влиза в надпреварата за президент на Франция на изборите догодина и ще се опита да „изсели“ Макрон от Елисейския дворец. Новината обиколи всички световни информационни агенции, след като Земур с летящ старт обяви кандидатурата си.

05.12.2021 /09:39 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

В новия том VII на „Известия на бургаския музей“ е публикувано изследването на журналистката Диана Славчева „Бургаската преса в годините от Освобождението до 1944 г.“

18.01.2022 /13:10 | Източник: СБЖ

Медийната мрежа в област Силистра в миналото е представлявала богата палитра. Понастоящем - скромна, но от сърце

01.10.2021 /19:06 | Автор: Йордан Георгиев, Марин Минев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Второ знаково отстраняване от в. „Дума” на емблематична журналистка в рамките на два дни буди сериозна тревога за нови нива в посегателството над свободата на словото и правата на журналистите в България. Редно е и правителството да се произнесе, защото тревожните действия идват от сила, представена в него.

14.01.2022 /16:16

Апелираме към колегията да се присъедини към петицията в защита на Велиана Христова и към други солидарни действия, с които заедно да отстоим свободата на словото и журналистическите права.

13.01.2022 /15:57

Компетентните органи трябва да реагират незабавно на информацията за заплаха срещу главния редактор на BIRD Атанас Чобанов. В световен мащаб острата реакция срещу посегателства над журналисти също е мерило за демокрацията – от погромите срещу медии в Казахстан до разправата с разобличителя от „Уикилийкс” Джулиан Асандж

10.01.2022 /08:57

 Мнения

„Чистката” във в. „Дума” е опасен симптом и за правата на журналистите, и за обществената търпимост към посегателства срещу критични гласове.

19.01.2022 /12:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Такава ни е съдбата – да бъдем глашатаи на истината. Няма да сме журналисти, ако търсим нещо друго в професията и в живота. А те ни поставят пред изпитания...

26.12.2021 /16:00 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 17 гости

Бързи връзки