Начало
 
 

Калин Тодоров: Всичко е в нашите ръце и зависи от нас

01.09.2021 /23:21 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Тези дни колегата ни Калин Тодоров заяви, че „Завесата падна“. Това е неговата пета книга от поредицата за това, какво се случва зад завесата по времето на соца, в годините, когато уж се наливаха основите на демокрацията, уж вървяха някакви промени и се стоварваха върху народа, който в последно време в името на шоуто измислени политици започнаха да наричат суверен.

С Калин Тодоров разговаряме за сайта на СБЖ за спектакъла „България“, за главните герои, за царе, пъдари, шутове, че и за митичния Жокер, за сценаристите, кукловодите и прочие действащи лица, като не пропускаме и масовката, сиреч суверена.  

Честита нова книга, Калине! А ето и първата ми питанка за нея: Търсим ли Фортинбрас, за да произнесе: „Изнесете труповете!“ при положение, че "Завесата падна"? Останаха ли актьори да се поклонят пред публиката, и които тя да извика на бис?

Тази книга я предвиждахме като финал на поредицата, защото според мен в момента ние се намираме в един много особен период. Период, в който преходът реално свърши.

Като премахнем всички идеологически, културни и всякакви други наслоения, преходът беше промяната на собствеността - от общодържавна тя стана частна. Тъй като много хора имаха интерес нещата да се случват така, този процес по превръщането на собствеността от един вид в друг си беше чиста проба грабеж. Нещо, на което в Русия му викат криминална революция.

В България се случи точно това, и пак според мен, сега вече сме в периода, в който хората започнаха да проглеждат, да си дават сметка какво се случи през тези 30 години и да искат нещата да започнат да се преразпределят по-справедливо. От тази гледна точка мисля, че е време да събираме труповете от сцената и да започнем ново летоброене.

Като спомена, че е време да събираме труповете от сцената, във Фортинбрас можем ли да припознаем Румен Радев?

Надявам се. Въпреки че това е един доста сложен въпрос и то дотолкова, доколкото срещу Радев стоят могъщи сили. Не се съмнявам в неговата почтеност, нито в стратегическите му качества. Самият факт, че е бил военен летец и то ас, че е завършил генералщабни академии, за мен означава, че дори да му липсва въображение, стратегическа мисъл не му липсва.

Но трябва да си даваме сметка, че срещу него стоят могъщи сили. Когато говорим за криминална революция, трябва да имаме предвид, че на практика основното богатство на държавата, основните производствени фондове преминаха в ръцете на мафията и в момента на практика виждам нещата така. От едната страна стоят Радев и хората, които прогледнаха, а от другата страна - мафията. Тя е разделена на отделни подклонове, които понякога воюват помежду си, а понякога се обединяват, но в момента, а това, мисля, че ще го видим на президентските избори, мафията ще се опита да катурне президента.

Трябва да си даваме ясна сметка, че тази привидна демократичност, която наблюдаваме в момента, си е една форма на скрита гражданска война. В България се води безкръвна гражданска война и президентските избори ще покажат дали оттук нататък Радев ще може да води България в някаква по-демократична посока, или мафията ще вземе реванш.

Ако продължим разговора ни в контекста на стилистиката на драматургията, кои са добрите и лошите в спектакъла „България“ и докога суверенът, както обича да нарича народа Слави Трифонов, ще е в ролята на масовката, и само тя ли му е отредена?

Това е много интересен въпрос. Защото добрите и лошите в отделните действия на пиесата се сменят.В книгата ми съм успял да го подчертая с примера, че Слави Трифонов,който в първото действие на протеста го виждахме в ролята на добрия, на този, който би могъл дори да поведе протеста,във второто действие се оказва,че е съвсем друг и на практика е била да обезсили протеста, за да даде глътка въздух на Борисов и да попречи на протестните партии да направят правителство. Според мен това се случи. В книгата ми изглежда,че съм малко по-мек спрямо него, отколкото това, което си мисля,но тук трябва да направя една задължителна отметка. Издателството доста смекчи тона на книгата, защото се надяваше, че Слави Трифонов ще тръгне в една по-добра посока. Той обаче не го направи.

Като разглеждам интервютата ми,това, което пиша във фейсбук, това, което се случи между отделните книги на практика дописвам книгите си. И в момента с това наше интервю в някаква степен дописваме книгата. Сега вече знам,и съм сигурен, а и вероятно мога да го докажа, че Слави Трифонов не е това, за което се представя и не е това, за което го мислехме. За мен той е пета колона в редиците на протеста и изведнъж стана ясно,че е от отрицателните герои. Възможно е да преоцени собствената си роля при трети избори и да се опита да създаде нещо положително около себе си, но до сега той е чисто деструктивен герой.

Каква е целта на книга № 5? Казваш: „Да проумеем най-после, че мъдрите владетели са само в приказките и в сценариите на кукловодите. И че сънят на разума ражда само и единствено чудовища.“ Кой и как може най-после да разбуди разума, за да прогони чудовищата?

Това още от времето на социализма се наслои в нашите глави.Тогава поне няколко генерации сме възпитавани,а и така възпитахме и нашите деца, че светът е едно добро място,че държавата е едно добро място, че ако спазват правилата и са лоялни към тези, които в момента управляват държавата, то всичко ще е наред. Изведнъж се оказа, че нито светът е добро място, нито държавата е добро място, а и спазването на правилата не дава никаква гаранция,че нещата ще вървят добре. Така че с тази книга искам да кажа на хората, колкото и високопарно да звучи, че е крайно време да разберем, че ние сме тези, които сме отговорни за собственото си бъдеще,че ние сме тези, които сме отговорни за това кой и как ни управлява, защото колкото и да се намесват задкулисните играчи, както българските мафиотски структури, така и световната дълбока държава, в крайна сметка ние избираме тези, които ни управляват. А и  ние също носим отговорност за това, което се случи през последните 15-20 години. Вярно, че ни подлъгаха,вярно,че ни пробутаха фалшиви положителни герои, само че през тези години разумът спеше и ние три пъти подред избираме Бойко Борисов без всякакви американци да ни се бъркат и ако той не дай Боже се върне пак на власт, виновни ще сме ние. В първата глава на книгата ми аз обстойно съм описал какво направи той през последните десет години, но виждаме, че тези 600 хиляди души, които бяха зад него продължават гранитно да са пак там, което не предполагах,че ще се случи. И ако на следващи избори те пак го подкрепят, ще се създаде доста сериозен проблем за държавата.

Тези пет книги, които написа и в които направи разрез на пластовете в България преди и след промените, вече наясно ли е кои са кукловодите у нас? И само от тях ли зависи случващото се? Може ли в тях да виждаме сценаристите на рестарта у нас и какъв го виждаш ти ? Българският по-различен ли ще е от световния или ще зависи от него?

Най-общо мога да кажа, че българската мафия, за разлика от италианската, се роди от бракосъчетанието между уличната престъпност и остатъците от службите за сигурност при социализма.това са някакви пулсиращи звена, които си водят отделен живот и те някак си успяха да се разберат с уличната престъпност. Това, което никой не го е казвал,но е факт, че те успяха да намерят общ език и с международната мафия,с черните пари и оттам нататък вече имаме две сили – международните кукловоди, които са дълбоката държава на САЩ, Германия, Великобритания и местната мафия,        която много умно и умело успя да влезе в коловоза, който големите външни сили създават. Всички знаят какво е Бойко Борисов,но продължават да го подкрепят и в Брюксел. Всичките големи световни медии Paris Match, The Guardian, Time, Der Spiegel излязоха с огромни материали, че България се управлява от един мафиот, а в същото време Брюксел си го къта под крилото. Което означава,че българската мафия, организираната престъпност и белите якички успяха да се наместят в коловоза направен от големите сили и в него те чудесно се вписаха и в целите на световните мръсни пари.

Тоест рестартът у нас пак ще е свързан със старите муцуни. Така ли излиза?

Надявам се да не е така,защото това, което се опитвам да покажа в тази книга, е че несамо капитала, защото до някаква степен зад протеста също стои капитал, може би не е толкова агресивен и свързан с балканската престъпност, но така или иначе това е чужд капитал, стоящ зад част от партиите на протеста. Това, което се случи през последните две години, показа, че освен капитала, го има и чисто човешкия фактор, който ако не може да отнеме изцяло инициативата от кукловодите, то поне може да им попречи стопроцентово да ръководят процесите. И оттук процесите вече да се ръководят и от кукловодите, но и от нас.

Наистина ли Борисов вече е минало? Ами ако рестартът му готви нова роля? И защо смяташ,че предстоящите президентски избори ще са кулминацията в битката на мафията с държавата?

Аз наистина смятам, че Борисов е минало и то въпреки,че в интерес на истината той успя да ме изненада на няколко пъти с някакъв абсолютно уникален, даже за световната история, нюх как да балансира между отделните движещи сили на общественото развитие. В интервю,което дадох за радиото колежката ме попита как си обяснявам този невероятен феномен един прост, доста елементарен и слабо културен,зле образован и зле възпитан, агресивен,ниско морален човек 12 години да управлява една държава. И то да я управлява сравнително успешно. А той го правеше,защото успяваше да намира баланса на силите. Успяваше да даде на всекиму това, което се искаше от него. Разбира се,че това, което раздаваше беше наше, но ние не можехме да си дадем сметка. На практика, това което е важно е от кога започна краха на Борисов. Това се случи, когато той подгони Божков. Значи когато баланса на силите беше нарушен и някоя част от мафията, а Божков е част от нея, не получи неговия си дял, тогава започна битката вътре в мафията и крахът на Борисов. Той е минало по три причини. Първата е, защото хората се събудиха и си дават сметка, че фалшивата стабилност, която той ни гарантира на практика е блато, което ни вкарва все по-навътре в едно безвремие и безуспешно бъдеще. Второто, което той не можа да прецени е, че в един момент с неговите безскрупулни действия омръзна и на големите кукловоди. Факт, че американците макар и опосредствено го споменаха в списъка на санкционираните по Закона Магнитски показва,че дори те да му предвиждат някаква роля, а те няма как да не му предвиждат такава докато зад него стоят 600 хиляди души, само че тя вече не е главната. От тази гледна точка той е минало и не може вече да бъде министър председател. Не може вече да е определящият фактор в държавата. Но ако мафията успее да бутне на конгреса Нинова, ако Радев загуби изборите то е възможно да се получи едно правителство, между другото това ми го подметнаха определени среди,че е възможно така да стане, което да бъде от ДПС, ИТН,БСП и части от ГЕРБ с подчинена роля на Бойко Борисов (почетен председател или нещо подобно).

След ерата на царя,пъдаря дойде ли времето и на шута? Каква ще е неговата роля и настана ли време за шоу? И каква ще е цената,която трябва да плати народа за поредните хляб и зрелища? 

В един момент, когато хората се разочароваха от това, че нормалния тип партии им пробутаха първата легенда,че най-доброто време за България било през 30-те години при Борис. След 1934 г.,след Деветнадесетомайският преврат,са петте най-силни икономически години за страната. Но може да се спори дали е било така, но в народната митология това са най-хубавите години за България. Кукловодите отчетоха разочарованието, страхотния протестен потенциал, който има, отчетоха,че на хората им се ще да вярват в мита, че ще дойде сина на Борис, който е много близък приятел със западните монархии и България ще се върне във времето между1935-39 година. Тази легенда изтрая точно десет години.След това се видя,че царят каквото можа открадна, и тези около него също, оказа се,че никакви 1934-35 година не са се появили.Трябваше да се намери нова фигура и тя се оказа в лицето на пъдаря, който беше с легендата на отмъстителя – всички са лоши,всички са бандити и мошеници, но ей този човек сега ще оправи всичко. Ще дойде, ще раздаде справедливост на всеки. Първите години на Бойко бяха,че ще вкара Доган, Станишев в затвора. Той несамо че не разгони мафията,но се гушна с нея. Оказа се,че той самият е неин проект, сприятели се с Пеевски и откраднаха пак каквото можаха. И пак след поредните десет години и тази легенда се изразходи. Интересно е,че през 10 години тези легенди се изхабява и на тяхно място идва новата легенда. И това е шута. В лицето на Слави Трифонов той има много интересна чисто психологическа роля. Вероятно кукловодите отчетоха,че той сам си създаде електорат. Над 20 години Слави, заедно с такива като него, възпитава едно чалга поколение и създаде едва ли не и чалга държавата. Това поколение гласува за него. Това отчетоха кукловодите,че тези хора,които по принцип не гласуват са аполитични сега ще гласуват за Слави,защото той е шута. Идва и казва, че всички са лоши, подиграва се на царя и на Бойко, подиграва се на всички и само той е добрият. И тъй като е чисто телевизионен образ при него нещата са много лесни. Обаче светът не е телевизор и когато трябваше да върши сериозната работа оказа се, че не е в състояние нищо да свърши.

Защо никой няма интерес да бори чалга държавата, а все повече наблягат за нейното оцеляване. Май само за сега президентът Радев даде заявка за промяна,но ще може ли да я осъществи? И къде е мястото на медиите в този случай?   

В очакване ли сме вече на новия спектакъл или след царя, пъдаря, шута да чакаме на сцената да излезе Жокера? И какви ще са посланията му, според теб?

При всички положения този тип държава командвана от мафията няма бъдеще. Ако искаме да съществуваме като нормална държава, трябва да се противопоставим на тези тенденции. Мисля, че това ще се случи. Дали Жокера ще е точно Радев или някой друг за мен няма никакво значение. Но Жокера ще се появи,защото на държавата й трябва нормалност. Смятам,че обществото както създаде протеста така ще създаде и своя естествен лидер. Дали този лидер ще е в лицето на Радев не е толкова важно.Важното е държавата да оцелее. Така че в очакване сме на Жокера.

Към края на разговора да се върнем към твоите пет книги, които разказват за ставащото зад завесата. Слагаш ли точката или ще светне червения надпис: Следва продължение….

Трудно ми е да кажа,защото след първата книга, когато отидох и предложих на издателството втората, там изпитаха известни опасения и не поискаха да я издадат. А когато я предложих на новото издателство шефът му ми каза, че ако първата книга се е продала на 100% то втората ще се продава на 50%, третата 25%. Това бил принципът. И предложи да пуснат по-малък тираж. Оказа се,че пазарът поиска много повече. И направихме две или три допечатки, защото се оказа, че прогнозираните 50% съвсем не са достатъчни за пазара. Не си мисля,че тези книги са кой знае някакъв литературен феномен. Те просто попаднаха в една ниша, която беше освободена от вестниците и масмедиите, защото на хората им писна да слушат лъжи, а тези книги се опитват да представят една нормална гледна точка - моята. Тя може и да не е съвсем вярна,но поне е с претенции да е моята, да е честна, да не слугува на различни интереси.След това се оказа,че има перспектива за още една и още една. Сега вече смятаме да спрем на тези пет книги, защото първо интересът се изразходи и второ ние се надявахме,че България е на път да се нормализира. Развитието на нещата след като излезе петата книга, а именно невъзможността на протестните партии да създадат правителство, предателството на Слави Трифонов,ренесанса на Борисов, особената роля на ДПС във всички тези процеси, вероятно ще създадат условия за една нова книга,но да не бързаме.

Какво успя да кажеш с тях на читателите и има ли нещо, за което сега да се сещаш, че си пропуснал да разкажеш в тях?

Доста конкретни неща не влязоха в книгите, които знаех,но не бях сигурен в тях. Общо-взето основното ми кредо е да бъда почтен с читателя. Да му съобщавам само неща, които или са истина или поне, в които аз вярвам, че са истина.Затова нещата, в които не бях съвсем сигурен просто ги спестих. Например, когато говорим за Слави Трифонов от много отдавна знам категорично,че той не прави нищо без сивия си кардинал Орлин Алексиев, който всъщност е машата на Пеевски и вероятно на Борисов.Само съм го споменал,защото нещата се доизясниха след това. В една книга не може да бъде обхванато всичко,но основното, което исках да кажа на хората го казах. И то е,че нищо страшно не се е случило, че България върви напред, и че всичко е все още в наши ръце и може да бъде подобрено.Всичко си зависи от нас. Това искам да кажа с тези книги.

 

Снимки на Иван Василев, Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg и личен архив

Сподели в
 

Роден на 31.12.1931 г., но записан в кръщелното на 01.01.1932 г., "за да мине в следващия набор за казармата", както обяснява самият Димитри Иванов - още с това начало в живота си той излиза от всякакви стандарти, за да стигне до днес такива професионални и човешки висини, каквито средният съвременен кръгозор изобщо няма капацитет да фокусира.

11.01.2022/20:20

През 2022-ра ще се навършат 30 години, откакто загубихме изтъкнатия фотограф Тодор Славчев, запечатал в образи и голяма част от историята на СБЖ. Нека си спомним отново за него и да отдадем дължимото на забележителния му принос във фотографията.

31.12.2021/19:07

Университетска изследователка от Хонконг предлага обширен анализ на приноса за възраждането на журналистиката на фактите от страна на филипинската журналистка и издателка Мария Реса, която тази година бе отличена с Нобелова награда за мир заедно с руския си колега Дмитрий Муратов.

16.12.2021/16:13

Известният френски журналист, писател и интелектуалец с националистически дискурс Ерик Земур обяви официално, че влиза в надпреварата за президент на Франция на изборите догодина и ще се опита да „изсели“ Макрон от Елисейския дворец. Новината обиколи всички световни информационни агенции, след като Земур с летящ старт обяви кандидатурата си.

05.12.2021/09:39

Ковид отнесе и ярката фурия на волното слово в поезията, белетристиката и журналистиката Катя Владимирова. Поклон!

01.12.2021/21:24

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Роден на 31.12.1931 г., но записан в кръщелното на 01.01.1932 г., "за да мине в следващия набор за казармата", както обяснява самият Димитри Иванов - още с това начало в живота си той излиза от всякакви стандарти, за да стигне до днес такива професионални и човешки висини, каквито средният съвременен кръгозор изобщо няма капацитет да фокусира.

11.01.2022 /20:20 | Източник: СБЖ/dimitriivanov.com

През 2022-ра ще се навършат 30 години, откакто загубихме изтъкнатия фотограф Тодор Славчев, запечатал в образи и голяма част от историята на СБЖ. Нека си спомним отново за него и да отдадем дължимото на забележителния му принос във фотографията.

31.12.2021 /19:07 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

Университетска изследователка от Хонконг предлага обширен анализ на приноса за възраждането на журналистиката на фактите от страна на филипинската журналистка и издателка Мария Реса, която тази година бе отличена с Нобелова награда за мир заедно с руския си колега Дмитрий Муратов.

16.12.2021 /16:13 | Автор: Проф. Юен-ин Чан | Източник: gijn.org

Известният френски журналист, писател и интелектуалец с националистически дискурс Ерик Земур обяви официално, че влиза в надпреварата за президент на Франция на изборите догодина и ще се опита да „изсели“ Макрон от Елисейския дворец. Новината обиколи всички световни информационни агенции, след като Земур с летящ старт обяви кандидатурата си.

05.12.2021 /09:39 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

В новия том VII на „Известия на бургаския музей“ е публикувано изследването на журналистката Диана Славчева „Бургаската преса в годините от Освобождението до 1944 г.“

18.01.2022 /13:10 | Източник: СБЖ

Медийната мрежа в област Силистра в миналото е представлявала богата палитра. Понастоящем - скромна, но от сърце

01.10.2021 /19:06 | Автор: Йордан Георгиев, Марин Минев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Второ знаково отстраняване от в. „Дума” на емблематична журналистка в рамките на два дни буди сериозна тревога за нови нива в посегателството над свободата на словото и правата на журналистите в България. Редно е и правителството да се произнесе, защото тревожните действия идват от сила, представена в него.

14.01.2022 /16:16

Апелираме към колегията да се присъедини към петицията в защита на Велиана Христова и към други солидарни действия, с които заедно да отстоим свободата на словото и журналистическите права.

13.01.2022 /15:57

Компетентните органи трябва да реагират незабавно на информацията за заплаха срещу главния редактор на BIRD Атанас Чобанов. В световен мащаб острата реакция срещу посегателства над журналисти също е мерило за демокрацията – от погромите срещу медии в Казахстан до разправата с разобличителя от „Уикилийкс” Джулиан Асандж

10.01.2022 /08:57

 Мнения

„Чистката” във в. „Дума” е опасен симптом и за правата на журналистите, и за обществената търпимост към посегателства срещу критични гласове.

19.01.2022 /12:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Такава ни е съдбата – да бъдем глашатаи на истината. Няма да сме журналисти, ако търсим нещо друго в професията и в живота. А те ни поставят пред изпитания...

26.12.2021 /16:00 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 27 гости

Бързи връзки