Начало
 
 

На кръгла маса представиха „Книга на паметта. България“

09.09.2021 /15:07 | Източник: Фондация "Устойчиво развитие за България" Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


На 8 септември в Руския дом в София се състоя кръгла маса на тема „Книга на паметта. България“. Това е и заглавието на предстоящия за издаване том от поредицата книги под общото название „Книга памяти“, плюс уточнение – името на всяка от европейските страни, издавани от ОО „Институт военного наследия“ – Вилнюс, Литва.

Вече излязоха от печат и бяха представени пред международната общественост тритомникът „Книга на паметта. Литва, Латвия, Естония”, Книга на паметта. Молдова” и аналогични издания за Унгария и Румъния, в които са представени документални доказателства за стратегическите отбранителни и настъпателни операции на съветските войски, цветни снимки на военни гробове, фотокопия на наградни документи на Герои на Съветския съюз и други архивни материали. В момента се подготвят за публикуване Книгите на паметта за България и за Австрия.

Кръглата маса в София е организирана от Фондация „Устойчиво развитие за България“ в партньорство с Посолството на Русия в България и Руския дом в София. Инициатор за провеждането на кръглата маса в София е Юриюс Тракшялис – издател на книгата и председател на ОО „Военного наследия“, който лично представи проекта и активно участва в последвалата дискусия с участието на прочути български историци и ръководители на обществени организации. При подготовката на кръглата маса, проектът на текста на книгата, предоставен от автора, беше разпратен за запознаване на широк кръг български историци, специалисти по нова история и общественици, занимаващи се с обгрижване на паметници в цялата страна, посветени на бойци, загинали за освобождението на България и Европа от фашизма – Съветски и български воини, български партизани и антифашисти. На авторите бяха представени много допълнителни материали с пожелание да бъдат включени в книгата за България.

Събитието беше открито с встъпително слово на г-н Филипп Воскресенски – съветник-посланик на Руския в България,  приветствие към участниците отправи онлайн и генералния секретар на Асамблеята на народите на Евразия. В дискусията онлайн от Израел участва и г-жа Лариса Стадлер, ръководител на Координационния комитет на конгреса „Содружество стран мира“. Събитието бе водено от Константин Пеев – ръководител направление „Народна дипломация“ в РКИЦ.

От българска страна в кръглата маса участваха водещи български историци и представители на български обществени организации, като Съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Съюз на ветераните от войните в България, Българския антифашистски съюз, проф. Искра Баева и проф. Евгения Калинова, проф. Ваня Добрева, проф. Минчо Минчев, проф. Максим Мизов, проф.Румяна Михнева и много други. Форумът се проведе при спазване на всички противоепидемични мерки и ограничения, наложени от компетентните органи в България.

Издателят на поредицата „Книги на паметта“ Юриюс Тракшялис отбеляза, че е впечатлен от високото ниво на проведената дискусия 

Книгите на паметта са издадени за 75-годишнината от великата победа над фашизма, 80-годишнината от началото на Великата отечествена война 1941-1945 и са принос в честването на войните победители в Годината на паметта и славата, обявена в Русия от президента В.В. Путин и в отговор на обръщението на Съвета на Федерацията към Федералното събрание на Руската федерация до парламентите на чуждите държави и народите по света, прието на 20 май 2020 г. с призив за подкрепа на инициативата за признаване на победата над нацизма през Втората световна война като световно наследство на човечеството, а паметниците на борците срещу нацизма във всички страни - за общ световен мемориал на човечеството.

 

Сподели в
 

Регионалният исторически музей в Хасково подготви първа по рода си изложба на дигитално възстановени 3D модели на културно-исторически обекти, така както са изглеждали преди векове. Макетите, изработени с 3D скенер и 3D принтер, са на забележителности в Хасковска област и в турския вилает Къркларели.

27.09.2021/20:01

В тандем с Бинка Желязкова създават филмите "А бяхме млади”, “Голямото нощно къпане”, “Животът си тече тихо”, “Басейнът” и др.

25.09.2021/22:39

На 25 септември от 14.00 ч. в галерия „София” за 32-и път в България се откриват Дните на японската култура с подкрепата на Посолството на Япония у нас и клуб „Приятели на Япония в България - Нихон Томоно Кай”. Традиционно участват членове на Сдружение за икебана „Кагецу” и Столична библиотека.

24.09.2021/18:37

Настоящата учебна година Профилираната гимназия с преподаване на чужди езици в Плевен посрещна с името на новия си патрон – писателя Димитър Димов.

24.09.2021/12:29

Отличието бе връчено на писателя от президента Румен Радев на тържествена церемония в Народния театър "Иван Вазов" на 22 септември вечерта.

23.09.2021/09:40

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Уродливият образ на жълтата преса, обрисуван още преди повече от век с жлъчен хумор от патриарха на българската литература, е болезнено разпознаваем и днес в част от медийния ни пейзаж. Нека сверим отново професионалните си координати с погледа на класика...

22.09.2021 /12:29 | Източник: anapest.org/vbox7.com

„Усмивката/със свойта нишка лека/човека тя привързва към човека.“ Така се пее в една песен на легендарната група „Трамвай № 5“. Песента важи с пълна сила за сутрешния екип на „Денят започва“ в БНТ и най-вече за водещата Христина Христова. Колкото и да си сънен или кисел, не можеш да останеш безразличен щом Хриси със заразяващата си усмивка ти каже: „Добро утро. Първи сме!“

20.09.2021 /07:21 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

На 10 септември от 20:30 ч.в зала „България“ в София световноизвестният руски диригент Валерий Гергиев и солисти на симфоничния оркестър на Мариинския театър (Санкт Петербург, Русия) със Софийската филхармония, ще изнесат Благотворителен концерт в подкрепа на инициативата за изграждане на нов акустичен музикален център в България, който да се превърне в духовен и културен храм за възпитание на поколения млади хора, а също да постави българската столица редом до големите културни центрове на света.

09.09.2021 /20:13 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

На 5 септември се навършват 125 г. от рождението на Сергей Румянцев - ярък поет, работил във в. "Земеделско знаме", съосновател на хумористичното земеделско списание "Див дядо". Отвлечен и убит по време на "белия терор" през 1925 г.

05.09.2021 /20:02 | Автор: Богомил Колев | Източник: СБЖ/Дума

 Спомени и архиви

Журналистът Иван Бакалов припомня във Фейсбук групата "Мемоари, майтапи и тъга по журналистиката :)" събития отпреди близо четвърт век - купуването на "24 часа" от ВАЦ, първата журналистическа стачка там, връщането на Валери Найденов начело на вестника, конфликтите му с журналистите и прочутата му фраза за "паметника" и "песъчинките на световния журналистически плаж".

15.07.2021 /09:31 | Автор: Иван Бакалов | Източник: Фейсбук

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

 Акценти и позиции

София ин´т Велд: „Тук сме, за да ви подкрепим. Видяхме проблеми, но и огромна решимост на българите да се справят с предизвикателствата.” Елена Йончева: „Ако не надвием корупцията, ще продължим да сме бедна държава със зависими медии.”

24.09.2021 /19:15

Символно и логично точно на днешния Ден на Независимостта на България отбелязваме и 100-годишнината от отлитането във вечността на патриарха на българската литература Иван Вазов

22.09.2021 /13:06

Днес председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изнесе годишното обръщение за състоянието на Съюза пред членовете на Европейския парламент. В речта си тя подчерта необходимостта от по-добра защита на журналистите, независимостта на медиите и правото на обществото на информация. Обяви и две важни за свободата на медиите и за защитата на журналистите инициативи.

15.09.2021 /15:30

 Мнения

Тук е една авторитетна евроделегация, която се надявахме да извади на показ посегателствата срещу честната българска журналистика. Обаче...

23.09.2021 /16:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Как преди три десетилетия демокрацията настъпваше през телевизията и до какви днешни въпроси ни доведе

05.08.2021 /07:45 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 25 гости

Бързи връзки