Начало
 
 

СБЖ отбеляза Деня на международната журналистическа солидарност с новата книга на Георги Найденов

09.09.2021 /19:31 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


С премиерата в клуб „Журналист“ на книгата на журналиста Георги Найденов „Журналистиката гласът на човечеството“, СБЖ отбеляза Деня на международната журналистическа солидарност“.

Уводната част на книгата на Георги Найденов е от Лучия Остерлунд, пълномощен представител на Финландската лига за човешки права. Според нея толерантността за журналистите е средство за борба с омразата, с невежеството,с разделението на „ние“ и“те“. „ В съответствие с поставената цел,в книгата са очертани следните насоки,както следва – пише Лучия Остерлунд. – Политическите и глобални проблеми на човечеството, свързани с глобалните комуникации и социалните медии.Правната закрила и безопасността на представителите на медиите в зони на военни конфликти, кризи и природни бедствия.

Безспорно журналистиката дава най-точната диагноза за случващото се,което е много важно за всеки народ, за всяка държава. “ Тя подчертава,че днес се нуждаем от честна,професионална журналистика, която да дава отражение на реалността, както в текста, така и във видеорепортажите.  

С присъщия за нея оригинален стил писателката и журналист Елена Хайтова представи книгата и автора й. Тя припомни думите на древния баснописец Езоп,че най-хубавото нещо е езика,но и най-лошото пак езика, която до болка днес важи за журналистите. Според нея журналистиката е една от най-престижните професии, но и най-хулената. За нея може да се каже също,че тя е е хем принцесата, хем завареното дете, се изрази поетично Хайтова. В книгата си Георги Найденов застъпва пет теми,които като че ли най-точно и пълно обрисуват профила на журналистиката, а това са как изглежда тя в огледалото на света, цитирайки данни на ЮНЕСКО за загиналите през последните години по време на изпълнение на служебния си дълг или станали жертва на организирани убийства журналисти.По данни на ООН на всеки 4дни един журналист загива. Втората тема, която засяга авторът е глобалните комуникации,новата роля на информационния сектор и за влиянието на социалните медии.Следващата по важност тема е медиите, журналистиката и информационната среда,както и технологичните и етични фактори, следвани от политическите и глобални проблеми на човечеството в контекста на пратениците на медиите в горещите точки и каква трябва да е международната правна закрила на представителите на медиите,изпълняващи своите служебни задължения в огнищата на конфликти било то военни или граждански. И петата, но не последно място по важност тема, която авторът засяга в книгата си е международният тероризъм като глобален проблем и неговото медийно отразяване.

С умело перифразиране на мисъл на Лев Толстой главният секретар на СБЖ Анна Заркова сподели,че всички добри журналисти си приличат, а всички лоши са лоши по своему. Тя благодари,на Георги Найденов за написването на книгата, която макар и да е тънка къта в себе си много интересни разсъждения. А председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова подчерта, че осмият ден на септември е особен, защото е посветен на Международната журналистическа солидарност, и че няма по-добър момент от този да бъде представена книгата на Георги Найденов за това какво е журналистиката като професия и задължения. С болка тя не пропусна да сподели, че днес българските журналисти не са солидарни помежду си. Снежана Тодорова подари на автора книги на известни руски автори по случай излизането на неговата поредна книга. А Георги Найденов сподели с присъстващите на събитието мигове от своята кариера като журналист и личностите, с които се е срещал. В момента той подготвя две нови книги,едната особено актуална, тъй като е посветена на Афганистан, а другата на НАТО.      

 

Снимки Мари Къналян

Сподели в
 

На 11 септември от 17 ч. в шатра № 19 на Алеята на книгата на бул. "Витоша" авторката на отличения с наградата "Христо Г. Данов" роман "Роден на Великден" ще се срещне с читателите си.

11.09.2021/09:03

С премиерата в клуб „Журналист“ на книгата на журналиста Георги Найденов „Журналистиката гласът на човечеството“, СБЖ отбеляза Деня на международната журналистическа солидарност“.

09.09.2021/19:31

Всички знаем израза: Като си казал А, трябва да кажеш и Б. Само че нашата колежка Петя Пейчева е подредила своята стихосбирка „Хорът на буквите“ по уникален начин, като всеки стих е посветен на една буква от азбуката ни. И така тя наистина „си казва всичко“ от А до Я, но в прекрасни стихове, до които си заслужава да се докоснете. Това е нейната пета поетична книга, събрала изповедите на Петя в рими.

15.08.2021/15:44

Комисията по наградите за политическа журналистика и публицистика гласувала да се отличи Георги Георгиев от в. "Дума", но ИБ на НС на БСП на своя глава добавило като втора наградена и Светлана Шаренкова.

03.08.2021/17:45

Наградата на НС на БСП за политическа журналистика и публицистика „Георги Кирков - Майстора“ е учредена през 2006 г. и се връчва ежегодно в чест на празника на БСП 2 август.

18.07.2021/10:08

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

На 10 септември от 20:30 ч.в зала „България“ в София световноизвестният руски диригент Валерий Гергиев и солисти на симфоничния оркестър на Мариинския театър (Санкт Петербург, Русия) със Софийската филхармония, ще изнесат Благотворителен концерт в подкрепа на инициативата за изграждане на нов акустичен музикален център в България, който да се превърне в духовен и културен храм за възпитание на поколения млади хора, а също да постави българската столица редом до големите културни центрове на света.

09.09.2021 /20:13 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

На 5 септември се навършват 125 г. от рождението на Сергей Румянцев - ярък поет, работил във в. "Земеделско знаме", съосновател на хумористичното земеделско списание "Див дядо". Отвлечен и убит по време на "белия терор" през 1925 г.

05.09.2021 /20:02 | Автор: Богомил Колев | Източник: СБЖ/Дума

Тези дни колегата ни Калин Тодоров заяви, че „Завесата падна“. Това е неговата пета книга от поредицата за това, какво се случва зад завесата по времето на соца, в годините, когато уж се наливаха основите на демокрацията, уж вървяха някакви промени и се стоварваха върху народа, който в последно време в името на шоуто измислени политици започнаха да наричат суверен.

01.09.2021 /23:21 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

С юбилеен сборник разкази и фейлетони си припомняме някои от най-ярките и все така актуални произведения на писателя

27.08.2021 /09:15 | Автор: Диана Юсколова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Журналистът Иван Бакалов припомня във Фейсбук групата "Мемоари, майтапи и тъга по журналистиката :)" събития отпреди близо четвърт век - купуването на "24 часа" от ВАЦ, първата журналистическа стачка там, връщането на Валери Найденов начело на вестника, конфликтите му с журналистите и прочутата му фраза за "паметника" и "песъчинките на световния журналистически плаж".

15.07.2021 /09:31 | Автор: Иван Бакалов | Източник: Фейсбук

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

 Акценти и позиции

Днес председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изнесе годишното обръщение за състоянието на Съюза пред членовете на Европейския парламент. В речта си тя подчерта необходимостта от по-добра защита на журналистите, независимостта на медиите и правото на обществото на информация. Обяви и две важни за свободата на медиите и за защитата на журналистите инициативи.

15.09.2021 /15:30

Нека бъдем достойни за завета на легендарния Юлиус Фучик "Хора, обичах ви, бдете!". Именно паметта на Фучик увековечава отбелязваният всеки 8 септември Ден на международната журналистическа солидарност.

08.09.2021 /08:27

Поздравявайки колегията с празника на Съединението, председателят на СБЖ Снежана Тодорова апелира към журналистическата гилдия непрестанно и гръмко да напомня на политическата класа, че родината ни се е развивала успешно, само когато наистина сме били единни и увлечени от високи, етични и достойни цели.

06.09.2021 /08:35

 Мнения

Как преди три десетилетия демокрацията настъпваше през телевизията и до какви днешни въпроси ни доведе

05.08.2021 /07:45 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Това стана по Коледа – преди няколко месеца. И появата на изданието – като факт, бе отбелязано в сайта на СБЖ . Съпроводено от разговор с автора. Струва си обаче да се сподели мнение за книгата, след като бъде прочетена внимателно...

21.06.2021 /14:18 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 22 гости

Бързи връзки