Начало
 
 

СБЖ отбеляза Деня на международната журналистическа солидарност с новата книга на Георги Найденов

09.09.2021 /19:31 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


С премиерата в клуб „Журналист“ на книгата на журналиста Георги Найденов „Журналистиката гласът на човечеството“, СБЖ отбеляза Деня на международната журналистическа солидарност“.

Уводната част на книгата на Георги Найденов е от Лучия Остерлунд, пълномощен представител на Финландската лига за човешки права. Според нея толерантността за журналистите е средство за борба с омразата, с невежеството,с разделението на „ние“ и“те“. „ В съответствие с поставената цел,в книгата са очертани следните насоки,както следва – пише Лучия Остерлунд. – Политическите и глобални проблеми на човечеството, свързани с глобалните комуникации и социалните медии.Правната закрила и безопасността на представителите на медиите в зони на военни конфликти, кризи и природни бедствия.

Безспорно журналистиката дава най-точната диагноза за случващото се,което е много важно за всеки народ, за всяка държава. “ Тя подчертава,че днес се нуждаем от честна,професионална журналистика, която да дава отражение на реалността, както в текста, така и във видеорепортажите.  

С присъщия за нея оригинален стил писателката и журналист Елена Хайтова представи книгата и автора й. Тя припомни думите на древния баснописец Езоп,че най-хубавото нещо е езика,но и най-лошото пак езика, която до болка днес важи за журналистите. Според нея журналистиката е една от най-престижните професии, но и най-хулената. За нея може да се каже също,че тя е е хем принцесата, хем завареното дете, се изрази поетично Хайтова. В книгата си Георги Найденов застъпва пет теми,които като че ли най-точно и пълно обрисуват профила на журналистиката, а това са как изглежда тя в огледалото на света, цитирайки данни на ЮНЕСКО за загиналите през последните години по време на изпълнение на служебния си дълг или станали жертва на организирани убийства журналисти.По данни на ООН на всеки 4дни един журналист загива. Втората тема, която засяга авторът е глобалните комуникации,новата роля на информационния сектор и за влиянието на социалните медии.Следващата по важност тема е медиите, журналистиката и информационната среда,както и технологичните и етични фактори, следвани от политическите и глобални проблеми на човечеството в контекста на пратениците на медиите в горещите точки и каква трябва да е международната правна закрила на представителите на медиите,изпълняващи своите служебни задължения в огнищата на конфликти било то военни или граждански. И петата, но не последно място по важност тема, която авторът засяга в книгата си е международният тероризъм като глобален проблем и неговото медийно отразяване.

С умело перифразиране на мисъл на Лев Толстой главният секретар на СБЖ Анна Заркова сподели,че всички добри журналисти си приличат, а всички лоши са лоши по своему. Тя благодари,на Георги Найденов за написването на книгата, която макар и да е тънка къта в себе си много интересни разсъждения. А председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова подчерта, че осмият ден на септември е особен, защото е посветен на Международната журналистическа солидарност, и че няма по-добър момент от този да бъде представена книгата на Георги Найденов за това какво е журналистиката като професия и задължения. С болка тя не пропусна да сподели, че днес българските журналисти не са солидарни помежду си. Снежана Тодорова подари на автора книги на известни руски автори по случай излизането на неговата поредна книга. А Георги Найденов сподели с присъстващите на събитието мигове от своята кариера като журналист и личностите, с които се е срещал. В момента той подготвя две нови книги,едната особено актуална, тъй като е посветена на Афганистан, а другата на НАТО.      

 

Снимки Мари Къналян

Сподели в
 

На тържествена церемония в Ханой бе обявено, че с втора награда в престижния международен конкурс за чуждестранни публикации за Виетнам е отличена книгата „Магията Виетнам” с авторка българската журналистка Къдринка Къдринова, която е отговорен редактор на сайта на СБЖ и коментатор на сайта „Барикада”.

29.11.2021/12:02

„Забравените самотници” – това е заглавието на новата книга на журналистката Искра Ценкова от поредицата „Непознати софийски истории” на ИК „Авлига”, реализирана по съвместен проект със Столична община. Премиерата на книгата ще е в Клуб „Журналист” на СБЖ от 19 ч. на 30 ноември т. г.

23.11.2021/17:58

Журналисти от ПЖД „Европрес“ към СБЖ почетоха делото на Г. Ст. Раковски с литературно четене.

21.11.2021/11:45

„В момента според мен не е толкова силна цензурата, колкото автоцензурата. Имаме на пръв поглед пренаситена медийна среда в България, но в същото време и ограничена. Медиите са натъпкани в големи конгломерати от собственост. Хората в тях се страхуват да не загубят работата си, ако не спазват редакционната политика,” казва Илияна Йотова в интервю за baricada.org.

08.11.2021/16:22

„Живеем в среда на потиснато медийно пространство, което беше купувано, препродавано и е основно в ръцете на олигархични кръгове,“ заяви министърът на културата на конференция за върховенството на закона, свикана в София от лявата евродепутатка Клеър Дейли. Бе представен доклад, който посочва Еврокомисията като съучастник в нарушенията на закона в целия ЕС

05.11.2021/19:04

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

На 61-годишна възраст в Мадрид след трудна битка с рака си отиде една от най-знаковите авторки в съвременната испанска литература и постоянна коментаторка на най-големия испански вестник „Ел Паис” и на радиоверигата SER Алмудена Грандес, която винаги открито отстояваше и левите си убеждения. Нейните романи върнаха на испанците много от „белите петна” в историята им, свързани с антифранкистката съпротива.

28.11.2021 /21:09 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

„Да, 115-годишнина от рождението на акад. Дмитрий Сергеевич Лихачов е дата, която трябва да бъде отбелязана не само в родината му, но и от всеки народ, чиято култура е обогатена от неговите текстове, мисли и идеи. А що се отнася до България – връзката между личността на този велик хуманист и нашата духовност е особено силна. Ние продължаваме да повтаряме и преповтаряме неговото определение, че в исторически план България е „Държава на Духа“, но дали сме достойни за тези думи?

27.11.2021 /23:34 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Героинята на най-прочутата снимка на известния американски фотограф, направена през 1985 г. и прославила се от корицата на сп. „Нешънъл Джиографик”, е имала труден живот. Но ѝ е провървяло сега да трогне италианския премиер Марио Драги, който решил да даде убежище на афганистанката, след като в родината ѝ пак командват талибаните.

27.11.2021 /12:23 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Той се казва „Танбих“, идва от Катар и обещава да ни спаси по елегантен начин от фалшивите новини и дезинформацията. Срещаме се с неговия създател – д-р Преслав Наков, специалист от световно ниво в областта на обработката на естествен език с помощта на изкуствен интелект. Как алгоритъмът може да познае, че една новина е фалшива… още преди да е написана?!

18.11.2021 /20:03 | Автор: Георги Караманев | Източник: karamanev.me

 Спомени и архиви

Медийната мрежа в област Силистра в миналото е представлявала богата палитра. Понастоящем - скромна, но от сърце

01.10.2021 /19:06 | Автор: Йордан Георгиев, Марин Минев | Източник: СБЖ

Предлагаме и последната част от трилогията на известния журналист международник Константин Иванов за професионалния му път, излязла във в. "Дума".

30.08.2021 /18:49 | Автор: Константин Иванов | Източник: duma.bg

 Акценти и позиции

По повод отбелязвания на 25 ноември Международен ден срещу насилието над жени, Международната федерация на журналистите (МФЖ) и нейните филиали отправят глобален призив към правителствата да помогнат за изкореняване на насилието на работното място, като ратифицират Конвенция 190 на Международната организация на труда (МОТ) относно насилието и тормоза в сферата на труда.

25.11.2021 /16:53

Ковид-19 покоси и голямата фотографка, носителката на „Златно перо” на СБЖ Мари Къналян, която свърза последните около 20 години от живота и професионалния си път и с нашия Съюз. Поклон! Сбогуването ще е на 11 ноември от 12.30 ч., Централни гробища, парцел 94 (Арменски гробища).

04.11.2021 /15:19

Снежана Тодорова: „Трудно се отстоява днес будителската мисия на журналистиката, но и на Ботев не му е било лесно. Имаме остра нужда да събудим и в професията ни, и в обществото ни всички онези Думи, Будилници и Знамена, способни да отворят пътя към Новата България, така необходима на всички ни.”

01.11.2021 /08:00

 Мнения

Тези дни реших да се поразходя из личните си автобиографични страници. Човек прави своя самоотчет и равносметка за изминатия път. Годините на демокрация и Преход силно промениха ценности, реформираха и преобразиха цели сектори в обществената практика, а покрай подмяната на табелките по улиците, площадите, наименованията на училища и предприятия се смениха или изчегъртаха, ако щете, страници от биографиите ни...

29.09.2021 /15:01 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Тук е една авторитетна евроделегация, която се надявахме да извади на показ посегателствата срещу честната българска журналистика. Обаче...

23.09.2021 /16:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 16 гости

Бързи връзки