Начало
 
 

Крит се сбогува с Микис Теодоракис

10.09.2021 /18:37 | Автор : Здравка Михайлова | Източник: jasmin.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Траурният кортеж в Ханя

В духовната столица на Крит Ханя на 9 септември се състоя последното действие от сбогуването с всемирния гръцки творец.

Артемис Дели, приятелка родом от Крит, споделя мнение за Теодоракис изказано от неин земляк тези дни: „Микис е заговор на Природата, съчетание между талант, интелект, гениалност, душевна сърцатост и телесна сила, присъствие, което те приковава с величавостта си, той е религия за мен!“

Така започва своята публикувана на 9 септември в jasmin.bg статия за сбогуването на гърците с Микис Теодоракис работещата в посолството ни в Атина Здравка Михайлова, известна преводачка и журналистка.

Благословени са критяните, че тяхната земя е родила такъв човек и творец, и не само него. Също Доминикос Теотокопулос (Ел Греко), Никос Казандзакис, Елефтериос Венизелос, певеца Никос Ксилурис и други.

Днес (9 септември) Гърция отдава национален поклон пред Микис Теодоракис. Започва пътуването на големия композитор към последния му дом и към вечността.

Вчера (8 септември) президентът Катерина Сакеларопулу и секретарят на Гръцката компартията Димитрис Куцумбас („Със теб небето се гордее, а земята цяла аплодира“), произнесоха в края на тридневното всенародно поклонение в митрополитския храм в Атина прощални слова в присъствието на лидерите на политическите партии, заедно с множество народ събран пред църквата, за да се сбогуват със забележителния човек и творец. Малки и големи, сътрудници, хора работили с Микис, но и лица от политическия живот, се стекоха за „последно сбогом“ към твореца, чиито живот и борби са белязали пътя на съвременна Гърция и заедно с когото си отива един век история.

Сред тях бяха музикантите и изпълнители Вангелис Папантанасиу, Мариза Кох, Таня Цанаклиду, сестрата на поета и стихописец Манос Елефтериу Лили, синът на основния изпълнител на песните на Теодоракис Григорис Битикоцис, бившият президент на страната Прокопис Павлопулос, бившият министър-председателАндонис Самарас. Присъстваха също така премиерът Кириакос Мицотакис, лидерът на основната опозиционна партия СИРИЗА Алексис Ципрас, лидерът на партията КИНАЛ-Движение за промяна  Фофи Генимата.

Снощи (8 септември) тленните останки на Теодоракис бяха транспортирани от Пирея към острова на предците му – Крит, изпратени от многолюден народ на пристанището. Днес (9 септември) Националната телевизия ЕРТ излъчва директно от Ханя в западен Крит, където също ще бъде отдадена последна почит, преди тялото да бъде положено в земята в село Галатас, където почиват родителите и братът на композитора.

Вестник „Етнос„ (www.ethnos.gr) излиза днес с публикация озаглавена „Микис Теодоракис: Защо козирува пред него Дионисис Савопулос“, в която пояснява историята зад военния поздрав на другия отправен от известния солунски композитор и певец. Професионални сдружения на композитори и изпълнители обясняват защо техният колега Д. Савопулос изпрати Микис в митрополитския храм в Атина, козирувайки по военному.

„Начинът по който Савопулос си взе сбогом с обичния му Микис предизвика реакции, затова творческите съюзи поясняват какво се крие зад този поздрав. Сдружения „Азма“, „Метрон“ и Общогръцката асоциация на певците изпълнители казват, че са отправили призив към своите членове за колективно масово сбогуване с големия композитор. Мнозина от тях са се събрали вчера на площад „Синтагма“ в Атина пред парламента и са продължили към катедралния храм за „последно сбогом“. Савопулос е бил един от първите отзовали се.

В съобщението от сдружението се казва: „Знаем, че винаги когато се е срещал с Теодоракис, Савопулос го е поздравявал козирувайки с думите „Captain, my captain“, препратка към отличения с „Оскар“ за най-добър оригинален сценарий американски филм (1989) на режисьора Питър Уиър, „Обществото на изгубените поети“ (Dead Poets’ Society). Така той е избрал и да се сбогува с него в катедралния храм, където беше тридневното поклонение“.

Националната телевизия ЕРТ излъчи днес по обяд репортаж под наслов „Критяни в бухлати гащи казват „последно сбогом“ на съизмеримия с небето на Микис Теодоракис“.

Талази от народ с червени рози и маслинови клонки в ръка се стичат от сутринта в митрополитския храм „Въведение Богородично“ в Ханя, за да отдадат почит на големия творец. Думите не достигат, емоциите са много и силни Вълнение и преклонение. Сред тълпата има и туристи, увековечаващи тези скръбни за Гърция мигове. В момента, когато тленните останки пристигат в църквата, под звуците на общинския филхармоничен оркестър, изпълняващ известната песен на Теодоракис „Красив град“ («Ομορφη Πόλη»), събралото се множество избухва в аплодисменти и възгласи „безсмъртен“. В траурното шествие мъже в традиционна критска носия с бухлати черни гащи, черни чембери, черни стивания – високи до коляното критски ботуши – и сълзи на очи. „Голяма чест ни е оказана“, казват те.

Пред храма подредени в шпалир – също в традиционни критски дрехи – членове на културни и фолклорни дружества, пред църквата ученици пеят песни на Теодоракис. Книгата за съболезнования поставена в църквата приема думите на опечалените присъстващи, които се сбогуват с твореца.

Негов земляк от Ханя изпява пред камерите на патриотична мантинада, която е посветил на големия грък: „Персефона навъсена, Церберът е смълчан/, от Крит идва всичко, що може да бъде грък назован“ («Η Περσεφόνη σκυθρωπή, ο Κέρβερος σωπαίνει/Από την Κρήτη έρχεται ό,τι Έλληνας σημαίνει»).

Мантинада (гр.: μαντινάδα) е изкуството на музикална декламация или речитатив, под формата на диалог или наратив, изпяти с музикален акомпанимент. Характерно е за няколко места в Гърция, но особено популярно на Крит, където мантинади се изпълняват в съпровод с критска лира и струнния инструмент лауто, подобен на лютня. Думата е с венециански произход и означава „утринна песен“. Типичните критски мантинади са римувани двустишия или куплети, водещи произхода си от музикалната поезия на Ренесанса, особено стиховете от критския епос „Еротокритос“ (написан от Витзенцос Корнарос, вероятно първото десетилетие на седемнайсети век.

Състои се от 10 012 ямбически римувани стихове на критски диалект), стихове от който също са се превърнали в мантинади. Мантинадите най-често са посветени на любовта или на сатирични теми, като неизменно са в стъпка „декапендасилавос“, 15-стъпен поетичен слог, и често пъти са антифонни, тоест, едно рецитирано двустишие или куплет предизвикват отговор сред присъстващите, а той на свой ред нов римуван отглас.

В 12.00 ч по обяд траурният кортеж потегли от църквата в Ханя към църквата „Агиос Николаос“ в село Галатас, където ще бъде отслужено опелото и след тома тялото ще бъде положено в селското гробище.

Крит изпраща във вечността „съизмеримия с небето“ Микис Теодоракис, както го бе нарекъл бившият митрополит на Кисамос, Западен Крит.

„Преживяваме траура сякаш сме загубили свой близък човек“, споделят присъстващи. „За мен Микис е младостта ми, живота ми“, казва през сълзи жена пред телевизионната камера. „От него сме се учили на демокрация, на морал, на музика, на култура“, са думи на друг човек от събралото се множество. Часовникът се връща назад и 96 години по-късно и Теодоракис се завръща в критската земя на неговите предци.

Литературният изследовател и преводач на българска литература Спирос Папас, който е бил представян на сайта jasmin.bg, казва няколко думи по повод смъртта на Теодоракис:

 „С известния композитор си отива и Гърция от една епоха, когато страната създава култура има силно международно присъствие. Теодоракис е особено популярен в България по онова време, по времето на хунтата са издавани негови звукозаписни плочи от Balkanton. Дори изпраща в България нелегално композирана от него мелодия – „Песен за свободата“, за да бъде записана с български стихове, така че борбата против диктатурата да добие по-широка известност.

Може да бъде чута тук.

 

Сподели в
 

Регионалният исторически музей в Хасково подготви първа по рода си изложба на дигитално възстановени 3D модели на културно-исторически обекти, така както са изглеждали преди векове. Макетите, изработени с 3D скенер и 3D принтер, са на забележителности в Хасковска област и в турския вилает Къркларели.

27.09.2021/20:01

В тандем с Бинка Желязкова създават филмите "А бяхме млади”, “Голямото нощно къпане”, “Животът си тече тихо”, “Басейнът” и др.

25.09.2021/22:39

На 25 септември от 14.00 ч. в галерия „София” за 32-и път в България се откриват Дните на японската култура с подкрепата на Посолството на Япония у нас и клуб „Приятели на Япония в България - Нихон Томоно Кай”. Традиционно участват членове на Сдружение за икебана „Кагецу” и Столична библиотека.

24.09.2021/18:37

Настоящата учебна година Профилираната гимназия с преподаване на чужди езици в Плевен посрещна с името на новия си патрон – писателя Димитър Димов.

24.09.2021/12:29

Отличието бе връчено на писателя от президента Румен Радев на тържествена церемония в Народния театър "Иван Вазов" на 22 септември вечерта.

23.09.2021/09:40

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Уродливият образ на жълтата преса, обрисуван още преди повече от век с жлъчен хумор от патриарха на българската литература, е болезнено разпознаваем и днес в част от медийния ни пейзаж. Нека сверим отново професионалните си координати с погледа на класика...

22.09.2021 /12:29 | Източник: anapest.org/vbox7.com

„Усмивката/със свойта нишка лека/човека тя привързва към човека.“ Така се пее в една песен на легендарната група „Трамвай № 5“. Песента важи с пълна сила за сутрешния екип на „Денят започва“ в БНТ и най-вече за водещата Христина Христова. Колкото и да си сънен или кисел, не можеш да останеш безразличен щом Хриси със заразяващата си усмивка ти каже: „Добро утро. Първи сме!“

20.09.2021 /07:21 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

На 10 септември от 20:30 ч.в зала „България“ в София световноизвестният руски диригент Валерий Гергиев и солисти на симфоничния оркестър на Мариинския театър (Санкт Петербург, Русия) със Софийската филхармония, ще изнесат Благотворителен концерт в подкрепа на инициативата за изграждане на нов акустичен музикален център в България, който да се превърне в духовен и културен храм за възпитание на поколения млади хора, а също да постави българската столица редом до големите културни центрове на света.

09.09.2021 /20:13 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

На 5 септември се навършват 125 г. от рождението на Сергей Румянцев - ярък поет, работил във в. "Земеделско знаме", съосновател на хумористичното земеделско списание "Див дядо". Отвлечен и убит по време на "белия терор" през 1925 г.

05.09.2021 /20:02 | Автор: Богомил Колев | Източник: СБЖ/Дума

 Спомени и архиви

Журналистът Иван Бакалов припомня във Фейсбук групата "Мемоари, майтапи и тъга по журналистиката :)" събития отпреди близо четвърт век - купуването на "24 часа" от ВАЦ, първата журналистическа стачка там, връщането на Валери Найденов начело на вестника, конфликтите му с журналистите и прочутата му фраза за "паметника" и "песъчинките на световния журналистически плаж".

15.07.2021 /09:31 | Автор: Иван Бакалов | Източник: Фейсбук

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

 Акценти и позиции

София ин´т Велд: „Тук сме, за да ви подкрепим. Видяхме проблеми, но и огромна решимост на българите да се справят с предизвикателствата.” Елена Йончева: „Ако не надвием корупцията, ще продължим да сме бедна държава със зависими медии.”

24.09.2021 /19:15

Символно и логично точно на днешния Ден на Независимостта на България отбелязваме и 100-годишнината от отлитането във вечността на патриарха на българската литература Иван Вазов

22.09.2021 /13:06

Днес председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изнесе годишното обръщение за състоянието на Съюза пред членовете на Европейския парламент. В речта си тя подчерта необходимостта от по-добра защита на журналистите, независимостта на медиите и правото на обществото на информация. Обяви и две важни за свободата на медиите и за защитата на журналистите инициативи.

15.09.2021 /15:30

 Мнения

Тук е една авторитетна евроделегация, която се надявахме да извади на показ посегателствата срещу честната българска журналистика. Обаче...

23.09.2021 /16:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Как преди три десетилетия демокрацията настъпваше през телевизията и до какви днешни въпроси ни доведе

05.08.2021 /07:45 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 27 гости

Бързи връзки