Начало
 
 

Диригентът, който омагьоса музиката

11.09.2021 /13:13 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Благотворителна инициатива доведе в София един от големите световни диригенти на века Валерий Гергиев. Поводът беше благотворителният концерт в зала „България“ за изграждане на нов акустичен музикален комплекс на България. Маестро Гергиев дирижира Софийската филхармония, а в концерта заедно с българските музиканти взеха участие и солисти от Мариинския театър в Санкт Петербург, чийто директор е Валерий Абисалович.

Благотворителната инициатива е под патронажа на президента на Републиката Румен Радев и първата дама Десислава Радева.

За първи път имам шанса да присъствам на репетиция на маестрото и мога да кажа, че ненапразно го наричат вълшебникът, който с няколко маха и без диригентската палка, кара музиката да говори. Но той наистина кара музикантите да изтръгнат от себе си дори и невъзможното, за да разкрият пред публиката магията на музиката.

Отстрани погледнато, е приятно да видиш как на репетицията няма и следа от досада и нервност, а просто всички заедно с Гергиев работят в хармония, за да може да бъде изваяна красотата на нотите. И когато бе дадено началото на концерта, цялата тази красота на музикалните творби успя да завладее меломаните в залата.

Музикантите от Софийската филхармония показаха за сетен път, че са виртуози, които заедно със своите колеги от Мариинския театър направиха чудеса не само с майсторското владеене на инструментите, а и с артистичния си талант, като превърнаха музикалните творби на Сергей Прокофиев, Сергей Рахманинов, Игор Стравински в невероятен спектакъл, който предизвика публиката на няколко пъти да става на крака и да аплодира майсторството на Валерий Гергиев и талантливото изпълнение на музикантите.

Сред тях веднага грабна симпатиите на залата концертмайсторът на Мариинския театър Лоренц Настурика Хершовичи, който наистина освен виртуозен цигулар е и пълен с артистизъм и чар. Приятна изненада беше, че на бис беше изпълнена творбата на Панчо Владигеров „Рапсодия Вардар“. Любопитен щрих е, че партитурата на творбата на големия български композитор беше занесена и предоставена на маестро Гергиев само ден преди концерта в София.

С много вълнуващи и топли думи се обърна към уважилите музикалното събитие Валерий Гергиев. Той изтъкна колко е необходима една такава зала и подчерта колко се надява той и прекрасните музиканти, които тази вечер свириха пред софийската публика, да имат възможността да изнасят концерти там. Маестрото не пропусна да сподели, че така, както е много важно да се постига хармония между музикантите в даден оркестър, така тя е необходима и в живота. Гергиев изрази надежда, че най-после пандемията ще отстъпи и хората ще могат спокойно да пълнят концертните зали, а музикантите няма да свирят пред камера, а наживо.

И нещо лично: Още веднъж споделям, че наистина беше привилегия да бъда не само на великолепния концерт, а и на репетицията на невероятните музиканти от Софийската филхармония, които с руските си колеги и под диригентството на маестро Валерий Гергиев накараха музиката да говори. Споменът за красивото преживяване ще ме топли дълго време!

Снимки Мари Къналян

Сподели в
 

Регионалният исторически музей в Хасково подготви първа по рода си изложба на дигитално възстановени 3D модели на културно-исторически обекти, така както са изглеждали преди векове. Макетите, изработени с 3D скенер и 3D принтер, са на забележителности в Хасковска област и в турския вилает Къркларели.

27.09.2021/20:01

В тандем с Бинка Желязкова създават филмите "А бяхме млади”, “Голямото нощно къпане”, “Животът си тече тихо”, “Басейнът” и др.

25.09.2021/22:39

На 25 септември от 14.00 ч. в галерия „София” за 32-и път в България се откриват Дните на японската култура с подкрепата на Посолството на Япония у нас и клуб „Приятели на Япония в България - Нихон Томоно Кай”. Традиционно участват членове на Сдружение за икебана „Кагецу” и Столична библиотека.

24.09.2021/18:37

Настоящата учебна година Профилираната гимназия с преподаване на чужди езици в Плевен посрещна с името на новия си патрон – писателя Димитър Димов.

24.09.2021/12:29

Отличието бе връчено на писателя от президента Румен Радев на тържествена церемония в Народния театър "Иван Вазов" на 22 септември вечерта.

23.09.2021/09:40

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Уродливият образ на жълтата преса, обрисуван още преди повече от век с жлъчен хумор от патриарха на българската литература, е болезнено разпознаваем и днес в част от медийния ни пейзаж. Нека сверим отново професионалните си координати с погледа на класика...

22.09.2021 /12:29 | Източник: anapest.org/vbox7.com

„Усмивката/със свойта нишка лека/човека тя привързва към човека.“ Така се пее в една песен на легендарната група „Трамвай № 5“. Песента важи с пълна сила за сутрешния екип на „Денят започва“ в БНТ и най-вече за водещата Христина Христова. Колкото и да си сънен или кисел, не можеш да останеш безразличен щом Хриси със заразяващата си усмивка ти каже: „Добро утро. Първи сме!“

20.09.2021 /07:21 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

На 10 септември от 20:30 ч.в зала „България“ в София световноизвестният руски диригент Валерий Гергиев и солисти на симфоничния оркестър на Мариинския театър (Санкт Петербург, Русия) със Софийската филхармония, ще изнесат Благотворителен концерт в подкрепа на инициативата за изграждане на нов акустичен музикален център в България, който да се превърне в духовен и културен храм за възпитание на поколения млади хора, а също да постави българската столица редом до големите културни центрове на света.

09.09.2021 /20:13 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

На 5 септември се навършват 125 г. от рождението на Сергей Румянцев - ярък поет, работил във в. "Земеделско знаме", съосновател на хумористичното земеделско списание "Див дядо". Отвлечен и убит по време на "белия терор" през 1925 г.

05.09.2021 /20:02 | Автор: Богомил Колев | Източник: СБЖ/Дума

 Спомени и архиви

Журналистът Иван Бакалов припомня във Фейсбук групата "Мемоари, майтапи и тъга по журналистиката :)" събития отпреди близо четвърт век - купуването на "24 часа" от ВАЦ, първата журналистическа стачка там, връщането на Валери Найденов начело на вестника, конфликтите му с журналистите и прочутата му фраза за "паметника" и "песъчинките на световния журналистически плаж".

15.07.2021 /09:31 | Автор: Иван Бакалов | Източник: Фейсбук

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

 Акценти и позиции

София ин´т Велд: „Тук сме, за да ви подкрепим. Видяхме проблеми, но и огромна решимост на българите да се справят с предизвикателствата.” Елена Йончева: „Ако не надвием корупцията, ще продължим да сме бедна държава със зависими медии.”

24.09.2021 /19:15

Символно и логично точно на днешния Ден на Независимостта на България отбелязваме и 100-годишнината от отлитането във вечността на патриарха на българската литература Иван Вазов

22.09.2021 /13:06

Днес председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изнесе годишното обръщение за състоянието на Съюза пред членовете на Европейския парламент. В речта си тя подчерта необходимостта от по-добра защита на журналистите, независимостта на медиите и правото на обществото на информация. Обяви и две важни за свободата на медиите и за защитата на журналистите инициативи.

15.09.2021 /15:30

 Мнения

Тук е една авторитетна евроделегация, която се надявахме да извади на показ посегателствата срещу честната българска журналистика. Обаче...

23.09.2021 /16:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Как преди три десетилетия демокрацията настъпваше през телевизията и до какви днешни въпроси ни доведе

05.08.2021 /07:45 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 27 гости

Бързи връзки